Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Kálvin tér rendezése

2007. április 12. - fovarosi.blog.hu

Budapest egyik "állatorvosi lova" a Kálvin tér. Eredetileg Széna térnek hívták, majd a mai Széna térre költözött a lovak takarmányának árusítása. Eredetileg itt állt a Danubius-kút, ami ma az Erzsébet téren áll, mivel kellett a hely az egyre forgalmasabb közlekedés számára. Mára hihetetlenül komplex, sokarcú, és mégis arctalan része városunknak: a Református Nagytemplom, a mellette álló régi házak és a közeli Nemzeti Múzeum a történelem megőrzendő emlékei - méltatlan környezetben: a 80-as évek modernjének számító Korona szálló, a forgalmas, zöld területektől megfosztott forgalmi csomópont és legújabban két új, enyhén szólva is vitatott irodaépület nem nyújtanak sem egységes, sem kellemes látványt. (Plusz itt található a híres Pataki Ági-mozaik, a Fabulon reklámja.)


A problémát ismét a felszínre hozta a 4-es metró Kálvin téri állomásának építése, a tér egy kisebb részét le is zárták már a forgalom elől. Harmadszor került a fővárosi tervtanács elé a kérdés, és a tervtanács végül - nem kis viták után - elfogadta a (többek között a Budapest Sportarénát is tervező) Skardelli György és munkatársai által javasolt tervet. Eszerint a Baross utca gyalogos utcává csendesedik a Szabó Ervin könyvtárig, és a Kálvin Center épülete előtt a jelenlegi keskeny gyalogos szakasz helyett nagyobb ív kanyarodik ki egészen az Üllői útig. A Kecskeméti utca szintén gyalogos utcába vált át a Magyar utcai kereszteződés után. A jelenlegi növénydézsákat a Kiskörút menti fasor folytatása váltja fel.


Ha minden jól megy, az építkezés 2007 októberében kezdődhet meg.


Ön hogyan rendezné a teret? Mit hiányol onnan a leginkább? Írja meg kommentbe!


Források:

http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=MUBIRALAT0328&article=2003-0714-0948-05IUFU

http://www.metro4.hu/nyomvonal_allomasok_07_kalvin.php

http://www.hg.hu/cikk/futurisztikus_lenyek_a_kalvin_teren

http://est.hu/cikk/45633/kalvin_teri_setaosvenyt_nyes_skardelli

http://www.octogon.hu/index.php?pa=main&lan=0&kat=-60&cik=&szov=&akat=&sti=&sess=&lakat=



 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása