Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Corvin Sétány és Magdolna-negyed

2008. április 24. - fovarosi.blog.hu

2008 április 21-én a Budapest Kör szervezésében egy sétán vehettem részt. Két témát jártunk szó szerint is körbe: a Corvin-Szigony projekt néven futó városmegújítást, és a Magdolna-negyed rehabilitációját. A séta vezetője a részben a Józsefvárosi Önkormányzat által tulajdonolt Rév8 igazgatója, Alföldi György volt. A fejlesztés 2000-ben kezdődött, majd 2003 októberében jött létre 10 éves szerződés a Corvin Rt-vel. Azóta egy váltás már történt, a beruházás a Futureal csoporthoz került át. A Rév8 a közprogramok kivitelezője: ők foglalkoznak a bontásokkal, a közterületekkel, a közművekkel, és a költöztetésekkel. 1100 lakás lebontását tartalmazza a teljes projekt. Eddig 700 családdal már megállapodtak, ők kb. 40%-ban pénzt kértek a lakásért, 60%-uk pedig cserelakásban állapodott meg. A kiköltözésről volt egy érdekes cikk az Index-en.
 

Persze nem csak bontások lesznek, építések is. Lesznek itt a földszinten üzletek, felettük lakások, és irodaházak is épülnek. 2008 március végén átadták a Corvin Irodák I. épületét. A Studio 100 Architects által tervezett iroda a Futó utcában épült meg, több mint 130 ezer nm összterületen. Összesen négy ütem épül meg 2012-ig.
 
Corvin

(A kép forrása)

A Corvin-Szigony projekt teljes területe kb. 22 hektár, ebből 85 000 nm-nyi telek kerül beépítésre. A középső sétány, amit az új építkezés fő vonzerejeként jelenik meg a projekt kommunikációjában, kb. 10 000 négyzetméteren terül majd el.

A mellékelt galériában látható egy Práter utcai, barnás homlokzatú lakóház. Ide kizárólag a kiköltöztetett lakók cserelakásait építették, az épület már el is készült - az önkormányzat beruházásában.

Kicsit arrébbsétálva a Futó utcába érkeztünk. Itt áll az a ház, amely elé még egy tenyérnyi kis zöldfelület is jutott. Ez volt a projektben az első lakóház. Az utcakő kiválasztásába itt a lakókat is bevonták, egy vörös téglás változat nyert. Vele szemben egy díjnyertes lakóház áll: Hajnal Zsolt, Kedelényi Péter és Harangi László Barna voltak az építészek, a beruházó az OTP Ingatlan Rt. volt, a kivitelező a Hérosz Rt. 2006 épült meg, a Futó utca 15-19. szám alatt. Ez az egyik legfrissebb épület a környéken. Kicsit továbbsétáltunk, a Budapesti Műszaki Főiskola viszonylag új épületeinek megtekintése után át a József utcába. Itt egy érdekes házat mutattak meg: a ház egészen erős színekben tündököl. (Ízlés kérdése, nekem kifejezetten tetszik a ház.) Ide az önkormányzat által épített szociális bérlakások kerültek. Csak Corvin sétányos lakók (onnan kiköltöztetettek) költözhettek ide. Nekik is pályázniuk kellett a lakásokra, melyeket 5 éves szerződéssel kaptak meg - az itteni lakások tehát később sem lesznek megvásárolhatók.

Innen továbbsétálva a Mátyás térre érkeztünk. A már másodszorra megújított tér a Föld napja alkalmából került átadásra, ottjártunk után egy nappal. 2002-ben már volt egy kisebb felújítás, akkor a játszótér újult meg, idén viszont az egész tér. A felújításba a lakókat is igyekeztek bevonni: körül legyen-e kerítve a park, legyen-e streetball pálya, pingpong asztal stb. Tavaly ősszel telepítették a növényzetet, hogy tavaszra már kicsit megerősödjenek, és bírják a gyerekek "rohamát". A tér sarkában, a Mátyás tér 14. alatti ház falán régi feliratok árulkodnak egy egykori üveges boltról - a régi felirathoz új biztonsági kamera társul.

Innen egy saroknyira a rossz hírű Dankó utcába érkeztünk. Ebben az utcában van az egyik hajléktalan-ellátó központ, erről ismert leginkább az utca. A házak nagy része itt az utcafront felé többszintes, hátul azonban komfort nélküli kis lakások sora húzódik. A Dankó utca 7. udvara szépen megújult. Korábban szemét és sitt lepte el ezt az udvart, ezt több konténerrel szállították el. Kerttervezők bevonásával, a lakók és az önkormányzat közösen újították fel a kertet. A ház alapfalainak szigetelése is elkészült, hogy ne vizesedjenek a falak. Később új tetőt is terveznek építeni, ezzel a lakások tetőtérrel bővíthetővé válnának. A projekthez az Igazságügyi Minisztérium bűnmegelőzési pályázatán is nyertek pénzt. Fontos előrelépés volt a lakóknak a kapu rendbetétele, zárhatósága is - így nem mászkálhat be csak úgy bárki az utcáról.

A területen persze fontos kérdés a hajléktalanok ügye is. Az Oltalom Egyesület területének növelését elvetették, viszont a Dankó utca 16. alatt az oltalmasok bevonásával sport létesítmények telepítését tervezik. A közbiztonság javítása érdekében helyi járőrszolgálat felállítását is tervezik a Magdolna 2. projekt keretein belül. Ez némileg a panel lakótelepi rendőrségre hasonlít majd: a tagok kommunikációs, szociális képzést kapnak, közvetlen, személyes napi kapcsolatban állnak majd a lakókkal.

Végül a Mátyás térre visszasétálva, egy egészen újnak tűnő, valójában a Rév8 által felújított valamikori Kesztyűgyár épületébe tértünk be. Itt lesz internet kávézó (a sárga oszlopos helyiségben), egy 200 fő befogadására alkalmas terem tükörfallal, a Rév8 irodái, és még két kisebb terem. A felújítás részben fővárosi támogatással (80%), részben önkormányzati támogatással (20%) valósult meg, 200 millió forintból. Az épület funkciói még nem véglegesek, de szeretnének kulturális funkciókat varázsolni ide. Még neve sincs az intézménynek, egyelőre Kesztyűgyár néven emlegetik.

Corvin sétány És a legfrissebb hír: elkészültek a tervei a Nagytemplom utca - Leonardo da Vinci utca - Práter utca által határolt területen épülő 260 lakásos háznak. " A tervezők alapvető építészeti szándéka, hogy a telken építendő lakóház a sétány egészének elemeként definiálódjon, a már elkészített tervekkel megfelelő öszhanggal alakítsa ki a sétány Nagykörút felöli induló elemét. Másik alapvető szándékuk, hogy a tűzfalak takarásra kerűljenek, az épülettömeg visszahúzott elemei teresedéseket jelöljenek ki a sétány és a szűkre szabályozott Leonardo utca felé is. A pincei garázsterületek Práter utcai behajtóval és kihajtóval készülnek, így a sétány keresztezését a parkolni szándékozó gépjárművek nem érintik." - írja az építészfórum.

Források:
http://epiteszforum.hu/node/8897

1) Képgaléria a bontások előtti állapotról itt található.
2) Ha lakást vennél a Corvin sétányon, kattints ide: http://www.cordia.hu/.
3) Az én képeim galériája itt található.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása