Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Megújul az Állatkert

2008. május 19. - fovarosi.blog.hu

A végéhez közeledik az Állatkert megújulása, és az Urbitális! programsorozat keretében alkalmam nyílt megnézni az Állatkert egy-két olyan terét is, ami a látogatóktól elzárt területnek minősül.
 
A felújítások nem idén kezdődtek. 1999-ben az Elefántházat újították fel, 2000-ben a majomházat, 2006-ban a krokodilházat. Az idei nyári szezonra fejeződött be a második ütem, 2,7 milliárd forintból. Megújult a Nagyszikla és környéke, az emberszabású majmok terei, és az afrikai szavannák világát idéző csoport. (Az állatkert igazgatója és megújítója Persányi Miklós volt környezetvédelmi miniszter.) Most már igazán megéri kimenni, mivel egyrészt most már nagyon nagy terület látogatható megújult állapotában, másrészt idén a jegyárak se nőttek, sőt! A családi jegy 5500 Ft helyett 4800 Ft lesz (két felnőtt + két gyerek). A csoportos felnőttjegy ára 1200 Ft-ról 800 Ft-ra csökkent. A tarifákról bővebben itt.
 
A felújításokat lendületes tempóban követték az avatások 2008-ban. Február 28-án adták át az ízeltlábúak bemutatóját az akvárium szomszédságában. Március 20-ától láthatók a Vízparti Élet Házában a trópusi békák. Április 29-én átadták az emberszabású majmok új, tágasabb kifutóit, és bejárható lett a Nagysziklán átvezető út. Májusban a szavannák világát bemutató komplexum újult meg, 5000 négyzetméteren, és ide tartozik a gyönyörű, 1912-ben épült elefántházhoz tartozó új elefántistálló is. Itt laknak a zsiráfok, az antilopok, a gazellák, az orrszarvúk, a struccok, a nagyon vicces fejű szurikáták, és a fura csőrú marabuk is. Júniusban befejeződik az 1912-ben cementbetonból emelt Nagyszikla és környezetének felújítása is. Így színvonalasabb bemutatóhelyen láthatjuk majd az ajakos medvéket, a makákókat, a berbermajmokat és a szirtiborzokat is. Szóval lesz mit nézni akkor is, ha korábban már jártunk az Állatkertben, és ez még nem minden! Az új területekhez ugyanis természetesen új fajok is dukálnak. Új zsiráfok érkeztek Prágából, jöttek berber makákók, ázsiai vadkutyák, ecsetfülű folyami disznók, vagy vörös bivalyok. Ritkaságszámba megy, hogy február óta medúzák is láthatók Budapesten - ezek az állatok nagyon kevés állatkertben találhatók meg, mivel elég nehéz az állatkerti tartásuk. De a legnagyobb szenzáció talán mégis az, hogy Szent György napjára igazi sárkányok, azaz komodói varánuszok érkeztek! És ha jól elfáradtunk a séta végére, beugorhatunk az újra megnyitott Tejcsarnokba.
 
85-90%-ban már megvalósult a felújítási program, de a fejlesztések még nem értek véget. A Kenguruház emeletén ősszel mérgeskígyó bemutató kialakítását tervezik. (Jelenleg az éjszakai állatok bemutatója működik itt.) A Kós Károly tervezte Madárház funkciója megváltozik, az ausztrál régió állatai, és az éjszakai állatok költöznek be ide.

2008 május 17-én a gazdasági bejárat felől egy olyan mini-sétán is részt vehettek a látogatók, ahol az elzárt területek egy részét is meg lehetett nézni. A lenti képek ezen a sétán készültek. 055-Allatkert

Az állatorvosi műtő. Kisebb állatokat, de még oroszlánt, tigrist is lehet itt műteni. A nagyobb állatokat (pl. zsiráf, elefánt) nem viszik sehova, hanem saját kifutójukban altatják és műtik. A legnehezebb a majmok altatása, ők ugyanis elég intelligens állatok ahhoz, hogy észrevegyék, amikor az orvos az altalövedék beadásához vállához emeli a puskát, és ilyenkor visítva menekülnek. Ezért náluk lézeres célzófénnyel, csípőből kell lőni :-)056-Allatkert
Az állatorvosi műtő épülete. Eredetileg kocsiszínnek épült.057-Allatkert

Itt épül a szavanna részen a zsiráfok új kifutója. Bent terráriumok készülnek, ottjártunkkor éppen az asztalosmunka folyt. A megnyitót május 28-ra tervezik. A ma is látható fiatal zsiráf, Ingrid, Prágából érkezett. A teherautó úgy lett kiépítve, hogy alapból 5 méter magas a platón a felépítmény magassága, hogy az állat állva tudjon utazni az autópályán. Viszont sok felsővezetéket és felüljárót elvitt volna a jármű, ezért a tető lecsökkenthető volt 3,5 méterre, így el lehetett férni, a zsiráf pedig csak néhány percre volt kénytelen fejet hajtani. Persze így is nagy sikere volt a teherautónak, amikor beérkeztek egy-egy benzinkúthoz :-)

058-Allatkert

A zsiráf a hátul látható kapun keresztül érkezik új otthonába. A kapu több mint 5 méter magas! Ez a tér a látogatóktól elzárt marad, ez afféle elkülönítő lesz az újonnan érkezett, vagy éppen betegség miatt elzárt zsiráf számára.

059-Allatkert

A zsiráfok új házának kupolája.

060-Allatkert

Valószínűnek tartom, hogy ez a ház is 1912-ben épülhetett, Kós Károly tervei szerint. Ma az állatkert adminisztrációja lakik benne.

Végül még egy apróság: tudtad, hogy a kenguru szereti a tejbegrízt? :-)

A Budapesti Állatkert elérhetőségei:
Állatkerti krt. 6-12.
Tel.: (+36-1) 343 6073, (+36-1) 343 6074, (+36-1), 343 6075
http://www.zoobudapest.hu/


Források:
http://www.fn.hu/tech/20080218/otven_ev_utan_ujra_meduzak/
http://www.fn.hu/zold/20080424/sarkanyt_kapott_allatkert/
http://tudomany.ma.hu/tart/cikk/h/0/10010/1/tudomany/Megujult_az_allatkert_uj_kifutok_a_lakoknak
http://fido.freeblog.hu/archives/2006/11/27/Krokodilhaz_az_Allatkertben/
http://www.nol.hu/budapest/cikk/487349/http://www.stop.hu/articles/article.php?id=314984
http://fido.freeblog.hu/archives/2006/11/27/Krokodilhaz_az_Allatkertben

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása