Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Országos Tébolyda

2008. augusztus 13. - fovarosi.blog.hu

Miért pont "Lipót" a Lipótmező? Mert a terület eredetileg Göbl Lipót tulajdona volt. 1868-ban Ludwig Zetti tervei alapján készült el itt az épületegyüttes, köztük a Róth Miksa üvegablakokkal és szecessziós freskókkal díszített kápolna.
 
Miért pont oda épült az Országos Tébolyda? Talán azért, mert akkoriban az északi szeleket gonosz, elmebajt okozó szeleknek tartották, ez a hely pedig védett az északi széllel szemben. Eredetileg 500 ember számára tervezték az épületet. 1995-ben műemlékké nyilvánították, ez talán megmentheti az épületeket a lebontástól. 2007 elején zárták be a benne működő OPNI-t, azóta üresen áll. Hogy mi lesz a sorsa, még nem dőlt el, de a legvalószínűbbnek a privát hasznosítás tűnik: tán szálloda vagy exkluzív lakópark lesz az új funkciója...
 
Csak az érdekesség kedvéért: azért ellen lehet állni a befektetői nyomásnak. Edith Macefield Seattle-ben haláláig nem adta el 1900-ban épült házát, hogy kereskedelmi központ és parkolóház épülhessen a helyén, pedig kerek 1 millió dollárral is megkínálta a befektető:

http://seattlepi.nwsource.com/dayart/20080618/450macefield_4.jpg

(A kép forrása)

Voltak hasonló esetek Kínában is, erről a témáról bővebben itt olvashatunk.

 

Források:

http://www.hg.hu/cikk/a_bolondok_kincse_lipotmezo_opni_epulet_jovo

http://seattlepi.nwsource.com/local/367335_obitmacefield18.html

http://www.hg.hu/cikk/nincs_az_a_penz
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása