Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Az Összefogás harangjai

2008. szeptember 25. - fovarosi.blog.hu

http://www.mno.hu/upload/docfiles/0809/harang1.jpgA Magyar Nemzet cikksorozata annak járt utána, hogy mi lett azzal a szoborral, amit 2004-ben Medgyessy Péter avatott fel a Sándor-palota előtti téren. A szobor már fél éve nincs a helyén. 2004 április 30-án, Magyarország Uniós csatlakozásának előestéjén avatta fel Varga Imre alkotását Demszky Gábor főpolgármester és Medgyessy Péter miniszterelnök. A szobor a tetején két harangban végződött, az egyiket 1496-ban, a másikat 1596-ban öntötték (ismeretlen mesterek) Magyarországon, és a Nemzeti Múzeumtól kerültek a szoborra. A szobor felelőse a Budai Várgondnokság Kht. lett. Az alkotás az összefogást és a békét volt hivatott jelképezni. Varga Imre elmondta, hogy az alkotás soha nem is készült el teljesen. Eredetileg 7 ágon 7 harang lógott volna, és nem a Sándor-palota előtt, hanem a Sikló tetejénél állították volna fel. A járulékos elektronika sem készült el soha, az avatón valaki "beintett", hogy na akkor most kellene harangozni egy kicsit. A tervek elkészítésére és a kivitelezésre mindössze 10 nap (!) állt rendelkezésre. Az avatás után hamar feledésbe merült az alkotás, nem igazán kellett senkinek, nem foglalkozott vele senki. Olyannyira nem, hogy Vargának nem szólt senki hivatalosan az eltávolításról sem, ő is csak a sajtóból értesült a tényről, amivel - bármilyen furcsán hangzik is ez - ő maga is egyetértett. Sosem érezte igazán sajátjának a "harangvirágos" alkotást. Más sem: a gazda Miniszterelnöki Hivatal egy ideig keresett a szobor működtetésére és őrzésére vállalkozókat, de hiába. Végül kaptak az alkalmon, amikor a KÖH jelezte, hogy ásatásokat szeretnének végezni a területen, és elszállították az egészet. A virág szárai jelenleg egy monori öntödében várják sorsuk végső beteljesülését, a harangokat pedig visszavette a Nemzeti Múzeum.
  
A másik EU-csatlakozási emlékmű, az Időkerék sorsa sem sokkal fényesebb: az alkotás még áll az 56-osok terének egy sarkában, de már nem igazán érdekel senkit, az emberek szilveszterkor nem oda mennek bulizni, hogy megnézzék az átfordítást, és a működtetése körül is sok gond akadt.

 

Források:

http://www.mno.hu/portal/580492

http://www.mno.hu/portal/581653

http://www.mno.hu/portal/586650
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása