Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Tűzraktár - Tűzraktér - Tűztate - The Gallery: 2. rész

2008. október 29. - fovarosi.blog.hu

A több mint 100 méter hosszú Tűzoltó utcai épületet nem bontják le, abban irodák, szálloda és üzletek kapnak majd helyet. (Mi más is épülhetne ebben a városban?) A ház a hatvanas években épült, modernista stílusban, 4 méteres beltéri magassággal. Annak idején műszergyárnak épült, aztán a rendszerváltás környékén a tűzoltók használták raktárnak - innen a név. A homlokzat és az ablakkiosztás nagyjából megmarad, de egyes ablakokat a padlóig nyújtanak majd, és az egész épületet kővel burkolják majd le. A belső udvar épületei viszont elbontásra kerülnek - így az a tető is, ahol én azokat a rövidfilmeket láttam. Ide új beépítésű irodák és egy 105 szobás, 3 csillagos szálloda kerül. Ami némi örömöt jelenthet az új SOTE tömb diákjainak, az az, hogy egy passzázson keresztül átjárható lesz a terület a Klinikák metróállomás felé/felől, így nem kell életveszélyes gyalog-kalandokba bonyolódniuk a Thaly Kálmán utcában. Napi több ezres gyalogosforgalomról beszélünk, tehát valószínű, hogy érdemes lesz itt kávézót, étkezdét, üzletet nyitni. A "The Gallery" néven futó projektben összesen 2500 nm üzlet és 10500 nm bérbeadható területen A kategóriás loftiroda kap helyet a már említett szálloda mellett. Az megépítendő összterület 29 500 nm. Mindezek alatt pedig 3 szinten mélygarázs húzódik majd. A beruházás a BPI és a Gestor együttműködésével valósul meg, a tervező Gáspár Zsuzsanna (Studio SD). A Grecotel szállodája, melynek tervezője Kajdócsi Jenő, a Thaly Kálmán utca felőli részen épül fel. A hely előnye irodaépítési szempontból, hogy az Üllői út még viszonylag "szűz" terület a Váci úthoz vagy a dél-budai régióhoz képest, de nagyon jó a közlekedési kapcsolata Feriheggyel.

http://index.hu/cikkepek/0810/kult/gallery/.gdata/a6_terv01.jpg
(A kép forrása)

A jelenlegi állapotok virtuális megőrzésére fotópályázatot hirdetett a beruházó - a beadási határidő november 18, részletek itt olvashatók. Az elkészült képek az épületegyüttesben ki lesznek állítva, valamint a nyertes fotókat az alapkő letételekor, fémszarkofágba helyezve bebetonozzák az alapokba. Úgyhogy pályázz, vár az örökkévalóság! :-)

A passzázs területét, azaz a belső udvart az önkormányzat visszavásárolta, hogy saját tervezőirodájával készíttessen terveket az udvar kialakítására, és hogy biztosítsa azt, hogy a terület közterület maradhasson a jövőben is. Ha időben észreveszik a Tűzraktárban rejlő lehetőséget, talán egy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, egyedi szellemiségű kulturális központ lenne ma itt. De ez a lehetőség végleg elúszott.

A The Gallery honlapja:
http://www.thegallery.hu/


Források:
http://tuzrakter.hu/sztori/index.html
http://epiteszforum.hu/print/10724
http://index.hu/kultur/klassz/gallery1001/
http://www.portfolio.hu/tool/print.tdp?k=14&i=103398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása