Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Nem vár a Vár

2009. április 30. - fovarosi.blog.hu

 

"arról a trágyahalomról, amivé ez a projekt züllött" (Wérgida)

Botrány, de a Várba érkező vendégeket már évtizedek óta egy rom fogadja a Dísz téren. (Méghogy dísz...) Hogy ez az állapot megszűnjön, a rendszerváltás után, 1994-ben tervpályázatot írtak ki az épületrom, azaz a volt Honvéd Főparancsnokság helyreállítására. Ezt Kis Péterék irodája nyerte meg, de nem indult el semmilyen építkezés, csak állagmegóvási munkákat végeztek el az épületen.

2003-ban újabb ötletpályázatot írtak ki, amit Cságoly Ferenc műhelye nyert meg. Kis Péter pályaműve megvételt nyert. Ebből sem lett semmi, 2004-ben pedig újabb pályázatot írtak ki. Ez már nem ötletpályázat, hanem a megvalósítást kitűző pályázat volt, amin Kis Péter nyert. Igaz, első díjat nem osztottak ki, de az ő pályázatát találták az összes közül a legjobbnak, 6 millió forintos jutalommal. A tervet komoly szakmai elismerés fogadta, de a sikert hamarosan elnyomta a közvélemény elutasító hangja. Erre hivatkozik az elutasítás egyik okaként ma is a kerületi polgármester. A KÖH ezután saját csapatával (Budai Műhely) maga is készíttetett tanulmányokat. Erre a szakma hangos felhördülése volt a válasz. 2005 nyarán a KÖH belső, szakmai ötletpályázatot hirdetett. Ezután hosszas csend következett, az épület maga pedig egy téglányit sem változott.

https://m.blog.hu/va/varoskepp/image/2008/disz%20ter/honved2.jpg

Kis Péter: "Szóval ülök a Korona cukrászda teraszán, nézem ezt a romot, és azon gondolkodom, hogy vajon miben van az ereje? Hirtelen rádöbbenek, hogy a kváderrel beborított egyneműségben van. Az elbontott hadügyminisztérium is kváderes volt, a posztamens-szerűség az, ami összefogta ezt a tömböt, ráadásul ezt még fokozták az osztópárkányon végigfutó címersor, a történelmi Magyarország vármegyéinek címerei." (A kép forrása)

2007 tavaszán újra nekivágtak. Az első, rózsaszín tetős tervet (amelyet a közvélemény buktatott meg) végleg elvetették, és kormányhatározatot készítettek elő azért, hogy az uniós projektek közé kerüljön be a Budai Vár rendezése - benne a Dísz téri rommal. A kormány elé került javaslatban 7 milliárd forint szerepelt a célra. Uniós pénzeket is reméltek hozzá, ezért nagyon beindult a kormányzati nyomulás, hogy akkor most azonnal tessék ide tervet csinálni, pályázni, építeni.

A KÖH elképzelése szerint egy workshopot hoztak volna létre fiatalok részvételével. Az addigi események, a túlzottan zavaros körülmények és a túl szoros határidő (mindössze két hónap a teljes tervezésre) fényében azonban ők végül nemet mondtak. Pedig a minisztérium nagyon erőltette a dolgot, miközben világos koncepció híján a tervezők sem tudhatták, hogy pontosan mit is kellene tervezni. Akárcsak korábban a Művészetek Palotája esetében...

2008 június 25-iki dátumozással újabb szakértői vélemény készült - az egyik aláíró az a Zoboki Gábor, aki korábban a MüPa tervezésénél már nem szép, de hazánkban igen hasznos tapasztalatot szerezhetett arról, hogy ha a megrendelő nem teszi azt meg, akkor az építésznek kell kitalálnia, hogy a megtervezendő épületbe pontosan milyen funkciók is kerüljenek. Ennél az épületnél is gond, hogy a mai napig nincs kitalálva a pontos, részletes funkciója, programja. Enélkül viszont átkozottul nehéz jól tervezni. A jelen épületnél az alábbi funkciók merültek fel:

-a történelem bemutatása, kultúraközvetítés és
-turisztikai központ, mint fő funkciók,
-rendezvényhelyszín (hangversenyek, protokoll események, reprezentáció)
-kiszolgáló funkciók (mosdók, gépészet stb.), mint kiegészítő funkciók. A részletek szintjén viszont semmi konkrét, csak az ötletelések, az állandóan változó elképzelések vannak.

Ugyanitt a közlekedés fejlesztéséről is olvashatunk két érdekes gondolatot. Az egyik szerint a földalattit meg kellene hosszabbítani Budára. A másik szerint a Dísz tér alatt közúti alagutat kellene létesíteni, a felszínt pedig gyalogos zónává alakítani.

2008-ban aztán az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a területre. Épp akkor, mikor benyújtották volna a terveket az EU-hoz. A kormány vádaskodni kezdett, végül kivette a kiemelt projektek listájából a Vár felújítását, amivel elúszott az EU-s pénz lehetősége is. 10 milliárdos támogatás veszett el. A terv, ha nem is csendben, de kimúlt.

Nem csak a volt Honvéd Főparancsnokság épülete nem újult meg. A tabáni oldalon egy mélygarázs építésébe belekezdtek, majd abbahagyták - most egy megbontott fal alól hiányzik az új vasbeton, így veszélyessé vált a felette magasodó fal. A vár alatt húzódó barlangrendszer statikai állapota egyre siralmasabb, sürgős beavatkozásra lenne szükség. A Várkert bazár már évtizedek óta pusztul, a világ legveszélyeztetettebb épületei között tartják számon. Az e mellől a Várnak induló Vízhordó Lépcső lehetne a Vár egyik új bejárata, de a felújítás az Ybl-féle bazáréval együtt máig várat magára. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Vár "szocialista felújítása" is igen sok átalakítanivalót termelt ki - a visszaépítendő (?) kupolától az ablakokig hosszan sorolhatnánk a vitatott helyreállításokat. Az Országos Széchenyi Könyvtárat is ki kellene költöztetni, kinőtték a házat, amely nem is könyvtár céljára épült. És néhány éven belül a Szent György tér nyugati felén is építkezni kellene. Kellene...

Az egész mögül nekem nagyon bűzlik a MüPa - Főparancsnokság párhuzam melett egy Nemzeti Gödör - Főparancsnokság párhuzam is. Mintha a polgármesteri hivatal azért lenne gátja az építésnek, nehogy a jelenlegi kormányzatok alatt kezdődjön el az építkezés. Erősen az az érzésem, hogy meg akarják várni 2010 második felét, hogy aztán egy újabb pályázatot követően már az ő nevükhöz (pártjukhoz és kományukhoz) fűzödjön az építés. 2010 végére majd kiderül, hogy jól tippeltem-e. Zoboki Gábornak és Kis Péternek kitartást kívánok, a polgármester úrnak pedig kívánom, hogy a Jóisten óvja meg a közvéleménytől!

Hangos ajánlat a témában:

KÉK Ajánló

hetiBeton


Források:
http://www.budapestfolyoirat.hu/archiv/2006/varvar.php
http://www.hirszerzo.hu/cikkprint.80139
http://www.blikk.hu/cikk.php?cikk=127391
Budapest újság, 2006/04, p. 7.
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=461620
http://www.hirszerzo.hu/cikk.evekig_pusztulhat_tovabb_a_budai_var.100902.html
http://www.blikk.hu/aktualis/hurra-budapestnek-megint-van-egy-godre-143442.html
http://www.168ora.hu/itthon/elbukott-tiz-milliardot-a-budai-var-34420.html
http://www.ingatlanmagazin.com/read/8727?h
http://epiteszforum.hu/node/12402
http://wergida.blogspot.com/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása