Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Fekete Gyémánt az Istenhegyi úton

2009. október 05. - fovarosi.blog.hu

BlackDiamondGarden1.jpg

BlackDiamondGarden2.jpg Nem Trabantot rajzoltak a ház elé... (A képek forrása: Építészfórum)

Az Istenhegyi út 99/b alatt épül ez a 4 lakásos társasház. Közel a központhoz, de már zöldövezetben, Budán - azaz a tehetősebbeknek épülnek itt lakások. Örvendetes, hogy a megrendelő már eljutott odáig, hogy ha már újat épít, akkor a jövőre is gondol, és megújuló energiaforrásokra támaszkodva építtet. Geotermikus hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer kíméli majd a számlákat. A mennyezetbe épített hűtő-fűtő panelek egyenletes hőmérsékletet ígérnek a leendő bent lakóknak. Mikor lesz ez építésügyileg, törvényileg kötelező?

Az épület nem az utcafronton, hanem visszahúzódva, a telek belsejében áll majd. A garázsbehajtók az Istenhegyi Lejtő felől nyílnak majd. Gyalogos kapubejáró mindkét irányból lesz. Az épület 4 szintes, ebből egy teljesen, egy részben a terepszint alatt helyezkedik el a lejtős telken. A két nagy tömeg közötti összeköttetésben kapott helyet a lift és a lépcsőház. A lejtős kialakításnak köszönhetően a mélyföldszinten és a földszinten vannak a lakások, a többi mélyszintnek számít. Négy szint van, de egyetlen emelet sincs! A homlokzatok részben vakoltak, részben kőburkolatosak lesznek, a tetőteraszok korlátjai edzett üvegből készülnek.

A 4 lakás az alábbiak szerint került kialakításra:

1. lakás: 3 szobás: 70 nm lakás, két terasz (összesen 50 nm), 170 nm kert és tároló. Két fürdőszobával, egybenyitható nappali és dolgozószobával, óriási üvegfelületekkel.

2. lakás: 68 nm lakás, 32 nm terasz, 140 nm kert és tároló. A nappali kétszintes légtere napfényes, világos. A háló és a fürdő többszárnyú ajtóval igény esetén egybenyitható. A hálóhoz egy külön garderobe helyiség is tartozik..

3. lakás: 4,5 szoba, 124 nm lakás, 34 nm terasz, 200 nm kert és tároló. Észak, dél és nyugat felé is néznek ablakok. Négy és fél szoba, 2 fürdőszoba és egy vendég wc, a felső szinten szauna és gardrób. A nappalival és étkezővel egy légtérben elhelyezkedő konyha igény szerint leválasztható. A nappaliban bio kandalló biztosít meghitt hangulatot. Kilátás a Rózsadombra.

4. lakás: 4,5 szobás, 136 nm lakás, 37 nm terasz, 160 nm kert és tároló. Három irányba (É, D, K) tájolt. 4 és fél szoba 2 fürdővel és egy vendég wc-vel, a felső szinten szaunával. A nappalival és étkezővel egy légtérben levő konyha igény szerint leválasztható. Az étkező felett kétszintes légtér biztosít kellemes közérzetet. A nappaliban bio kandalló üzemel.

Tehát mindegyik lakásnak saját kertrésze van, és az épület elhelyezésénél a telek fáinak helyeit is figyelembe vették, így egy egészen erdős kert marad az építkezés után is. A telek 90%-a egy 2300 négyzetméteres kert!

A tervező az Apostroph Műterem volt (építészek: Nagy Andrea, Szobota Eszter, Sándor Gergely, Baranyai Balázs), a tervezés 2009-ben lezajlott, az építkezés kezdete 2010 tavasza. Az épület a Black Diamond Garden nevet kapta.

Források:
http://epiteszforum.hu/node/14012
http://www.blackdiamondgarden.hu/black_diamond_garden.swf

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása