Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

HaviSzobor: Mélység és magasság

2010. február 19. - fovarosi.blog.hu

Megkezdjük a rendhagyást, a HaviSzobor rovatban most egy mozaik következik. A pesterzsébeti uszoda előcsarnokában elkészült ugyanis Hartung Sándor alkotása, melynek címe: Mélység és magasság. 2009 januárjában kezdte el a felhelyezését, úgy egy évig is eltartott a munka, karácsonyra lett kész. Igen, a mester maga piszkálta fel a magasba a mozaikokat, ezért is tarthatott el eddig a munka. Mivel egy uszoda épületébe került, festményről szó sem lehetett, a párás környezetbe viszont remekül passzol egy sellőket (és démonokat) ábrázoló alkotás. A három méteres átmérőbe úgy 80 000 mozaik került bele, így aztán egész jó a kép felbontása. "A falikép örvénylő alakjai metaforák, a test és a szellem kapcsolatára utalnak" - nyilatkozta a művész. Azért esett a választása a kör alakra, mert ez az egyik legkomplexebb jelkép, kifejezi a teljességet, a földet és a végtelenséget is.

A mű hagyományos, kézzel szabott mozaiküvegből készült, melynek csillogó és nagyon színes felülete a beáramló természetes fényben és az esti mesterséges megvilágításban is érvényesül.


Források:
http://nol.hu/kult/ket_evig_keszult_a_pesterzsebeti_uszoda_mozaikkepe
http://prae.hu/prae/news.php?aid=5368
http://www.okm.gov.hu/miniszterium/sajtokozlemenyek/hiller-istvan-uvegmozaik

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2010.02.20. 16:19:09

Nagyon szép mozaik. Ott még nem jártam. :)
süti beállítások módosítása