Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Hasonmás: lánchidak

2010. április 27. - fovarosi.blog.hu

Ha a Lánchíd pesti oldalánál sétálgatunk, egy vaskos kandeláber talapzatán egy emléktáblát találunk, az alábbi magyar nyelvű felirattal (a szöveg angolul is olvasható a táblán):
A BUDAPESTI SZÉCHÉNYI-LÁNCHÍD ÉS AZ ANGLIAI MARLOW TEMZE-HÍDJA MARADT FENN NAPJAINKIG WILLIAM TIERNEY CLARK ALKOTÁSAI KÖZÜL.
BUDAPESTI VÁROSVÉDŐ EGYESÜLET
1998

A Marlow Bridge a Temze felett ível át Marlow és Bisham között. 1829 és 32 között épült fel. Azért volt rá szükség, mert az előző fahíd 1828-ban összeomlott. A Széchényi Lánchíd tulajdonképpen ennek a hídnak a felnagyobbított mása, ezt Clark 1839-ben tervezte, de csak 1849-ben, a forradalom után adták át. Az angol híd 72, a magyar 375 méter hosszú. Mindkét híd lánchíd, mindkettőn autós és gyalogos forgalom halad át, és a tervezőjük is azonos. A hasonlóság egészen döbbenetes:



A cikk, ahonnan az ötlet jött, és ami további lánchíd-hasonmásokat sorol fel, a Városképp blogon olvasható.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása