Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Finta József 75 éves

2010. június 12. - fovarosi.blog.hu

"Hazai építészetünk tragédiája, de létezésének, ez ideig
elért színvonalának pozitív megalapozottsága is, hogy oly
sokszorosan kicsiny nemzeti jövedelemarányunkkal
szeretnénk lépést tartani olyan építészetekkel, amelyek
mögött léptékekkel nagyobb pénzügyi lehetőségek, s e
lehetőségekkel arányos igényrendszerek állnak."
(Finta József)


Cikksorozat Finta Józsefről

Finta József neve megkerülhetetlen az elmúlt évtizedek hazai (és fővárosi) építészetében. Szinte akárhová nyúlunk, ott egy Finta-pályázati anyag, szinte minden belsőbb kerületben ott áll egy vagy több épülete. Mégis, siker helyett sokszor maró kritika jut neki. Honnan ez az ellentét? Vajon hogy fogja majd az utókor értékelni Finta életművét? A most induló cikksorozat Finta József főbb fővárosi munkáit mutatja be. Akit ezúton is köszöntünk 75. születésnapján!

 

Finta József - bár ezt talán Makovecz-cel szemben nem sokan sejtik róla - erdélyi származású. Kolozsvárról hatévesen, Nagyváradról 9 évesen állt tovább családjával. Bár Nagyvárad után már végig Budapesten lakott és lakik, szívében máig erdélyi is maradt: gyakran jár vissza, bár idővel már egyre kevesebb az élő rokon és ismerős. Hét éven kersztül járt a Lónyay utcai református gimnáziumba. Ezután a Műegyetemre került, az Építész Karra. Pont abban a korszakban, amikor éppen megszűnt a szocreál kötelező volta, és a magyar építészet újra visszatalált a modernhez. Az egyetemen jól tanult, az így megszerzett ösztöndíj pedig a politikai támadásoktól is megvédte. Itt ismerkedett meg többek között Rimanóczy Jenővel és Szaktilla Imrével.

1958-ban diplomázott, és tervét Janáky István javaslatára nem kellett megvédenie - ez segítette őt, hogy a Lakótervhez kerülhessen. Janáky a Mesteriskolába is besegítette a még kezdő építészt. Két év alig telik el, és már áll az első Finta-féle épület. A tiszalöki kulturház az, amit Finta kicsit meg is tagad: annyira átépítették, annyira nem az ő gondolatai érvényesültek, hogy e ház helyett inkább az 1961-es dunaújvárosi garzonházat tekinti első művének. Ez a ház 1965-ben Ybl-díjat hozott neki - amit azóta díjak, elismerések hosszú sora követett. A garzonház a Vasmű út - Építők útja - Siklósi út találkozásánál kapott helyet. 10 szintes tömege a csomópont vertikális hangsúlya lett, és az itt kezdődő lakótelepnek is központjává vált. 8 lakószinten 80 db 1-1,5 szobás lakás található a házban, az alsó két szinten a kiszolgáló helyiségek mellett fodrászat is nyílt, a tetőre pedig rádiós klub került annó. A toldalékának tekinthető hosszú lepényépület pedig ABC áruháznak adott helyet. Mindkét tömb monolit vasbeton szerezettel épült meg.

Ezt a házat két lakóház követi. Az első a Pannónia utca - Muk Lajos utca (ma Thurzó utca) sarkán álló OTP lakóház 1965-66-ban, a másik ugyanezekből az évekből egy Hűvösvölgyi úti lakóház. Az Apáthy-sziklára néző házaknál evidens volt, hogy a természet felé kell fordulni - ezt a célt nagy loggiák szolgálják. A belső terek tervezését már elbukta: a kivitelező és a lakók önkényes változtatásai miatt ezek nem az eredeti terveknek megfelelőek. A telek lejtését kihasználva telepítettek garázsokat legalulra, legfelül pedig tetőterasz épült. A ház külseje sem az eredeti: először előregyártott műkőlapokat terveztek, de végül vasbeton felülettel kivitelezték. Ez viszont annyira gyatra lett, hogy végül cementes vakolattal fejezték be az épületet. A tervezői álom belebukott a gyenge kivitelezésbe. Ezzel együtt ma is jól lakható lakások vannak itt. A két ház után jött a salgótarjáni Pécskő Áruház (épült 1968-69-ben), majd a szintén tarjáni Csillagházak (1969-72-ben).

Az igazi hírnevet nem az Ybl-díj, hanem egy pályázati siker hozta meg. 1963-ban pályázatot írtak ki a pesti Dunapart rendezésére, és ezen olyan sikerrel szerepelt, hogy Lakótervesként kiütötte a KÖZTI pályázatát. Így ő kapott megbízást a Duna Intercontinental tervezésére. (A szállodáról szóló cikk itt olvasható.) A megbízás különleges, a korszellemtől kissé elütő volt: a szocializmus kereteiben kellett igazi kapitalista beruházást lebonyolítani. Ráadásul a politika kiemelt ügyként kezelte a szálloda építését, ezzel is bizonyítva nyitottságát.

Finta személye körül nagy indulatok forrongtak (és forrongnak ma is) - hol építészeti kritika, hol személyeskedő támadás formájában. Érdekes, de a 80-as évek közepéig az építész társadalomban egész népszerűnek számított. Aztán az évtized második felében egyre erősebb támadások érték: kiszorították a Mesteriskolából, sok megépült épületét elirigyelve azzal vádolták, hogy minden pályázatot elrabol kollegái elől. Aztán jött 1989. Készülni kellett volna már nagyon az 1996-ra tervezett Expo-ra, de nagy volt a lemaradás. Így aztán amikor az Expo párizsi igazgatója bejelentette látogatását, sebtiben kellett valamit összedobni, hogy megmutathassák: nagyon is készülünk, nincs itt nagy gond. A kiállításon főleg Finta-terveket állítottak ki - mert nála volt egy csomó ilyen. Ezt a kiállítást aztán a szakma egy része félreértette, és azzal vádolta meg Fintát, hogy az Expót magának akarja lenyúlni. És ilyenkor egy utólagos cáfolatnak persze már nincs akkora ereje. Másrészről érdekes a másik országos hírű építészünkkel, Makovecz Imrével (és az organikus építészekkel) való kapcsolata is. Az elmúlt rendszer évtizedeiben rengeteg volt a szakmai vita közöttük, az építészetről vallott elveik eltérő volta okán. Ám ez a szembenállás nem maradt meg. Ahogy írta: "...örömömre szolgált és szolgál, hogy Makovecz Imre azóta személyes jóbarátom lett, Csete Györggyel időnként jólesik beszélgetnem, Ekler Dezsővel pedig együtt tudtam dolgozni az Expo-terveken." Aztán 2009 májusában Finta és Makovecz együtt lettek tiszteletbeli mesterek a Műegyetemen.

A Wérgida blog így írt Finta humoráról: "Ahogy kivettem a szavaiból, hasonló módon szívatgatják egymást Makoveczcel. Már nem emlékszem a pontos szavakra, de amikor átadták Makovecz Imre paksi templomát, Finta így fordult hozzá a Művészeti Akadémián: -Te Imre ez gyönyörű. Tudtam, hogy szépen rajzolsz, de azt nem, hogy házat is tudsz tervezni!"

1995 január 1. óta létezik a Finta Studió, ahol Finta körül 30-40 alkalmazott dolgozik, köztük Guczogi György, Fekete Antal, Havas Anikó és Szabó Tamás.

Finta József ma 75 éves. Boldog születésnapot!
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fingerbangs 2010.06.12. 11:31:30

finta a jóizlés elleni bűntett
egy átok
mutyis

gitáros 2010.06.12. 11:42:59

(Tahókat nem akarnád innen kivágni a francba?
Ezzel a kommenttel együtt, természetesen.)

mestska · http://cities.blog.hu 2010.06.12. 11:50:21

pár éve volt róla egy portré valahol, ahol bemutatták azt a betonförmedvényt is, amit 30 éve a Gellérthegyre álmodott. Alapvetően a legtöbb épületével nincs problémám, de amit és ahogy a gellérthegyi terveinek időtállóságáról beszélt, emlékszem, nagyon kinyilt a zsebemben a bicska.

Gest anyó férje 2010.06.12. 12:48:55

Finta rémes dolgokat művelt de gondolom ő is tisztában van ezzel. Sok más okkal együtt ez a végeredménye a tragikus hazai közízlésnek, nem létező szakmai kontrollnak és az irányíthatatlan befektetői nyomulásnak

mnak2 2010.06.12. 12:59:29

@városjáró: nem vagy valami kulturált

fénycsepp 2010.06.12. 17:46:36

Az Intercontinental és Kempinski szállodák Budapest fontos jelképei. Ennél szebben nem is lehetne demonstrálni az ízléstelenséget. Ha egy rohadt gazdag, befolyásos üzletember lennék, porig lerombolnám ezeket a csúfságokat, helyükbe meg park kerülne. OFF: Nem tudom, ki tervezte az OEP épületét a Teve utcában, de arra is hasonsló sors várna:P

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.06.12. 18:52:12

@fénycsepp: elég hülye üzletembernek kell ahhoz lenni hogy egy szálloda helyén parkot csinálj, ráadásul városképileg az még rosszabb lenne

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.06.12. 20:18:13

Azért ez a cikk egy születésnapról akarna szólni, nem a tömény anyázásról. Kiábrándító...

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.06.12. 20:37:26

@mestska: Arról a Citadella-bővítésről lesz még szó ebben a cikksorozatban, csak bírd kivárni :-)

Tényleg, azt nem is írtam, hogy kéthetente lesz egy-egy újabb rész. És lesz vagy 20 rész, szépen végigvesszük a jelentősebb fővárosi épületeit. Nem ússzátok meg :-)

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2010.06.13. 21:35:15

@fovarosi.blog.hu:

Lesz itt komment dömping, ha épületeket is sorra veszed :)

tabaniember 2010.06.14. 23:56:20

@solaitid: Aha. De elég hülye városnak kell lenni, hogy olyat engedjen építeni a legszebb helyre, mint ez a pestis Intercontinental (bocs, Marriott).
süti beállítások módosítása