Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

30 éve csak egy ugrás a Sugár

2010. november 07. - fovarosi.blog.hu

1980 november 7-én nyílt meg a Sugár Üzletközpont az Örs Vezér terén. Ez alkalomból utánajártunk az új kereskedelmi formát jelentő Sugár múltjának és jelenének.




Az Örs Vezér tere anno

fovarosi.blog.hu: SugarUzletkozpont-Sugar.hu-Regi1
A kép forrása: www.sugar.hu

A hatvanas években kezdődött meg az Örs Vezér tere kiépítése. Az ötvenes években csak a Nagy Lajos király úti oldalon épült ki a lakótelep, de a Füredi úti oldal kiépítése tette igazán forgalmassá a Fehér út - Nagy Lajos király útja - Kerepesi út kereszteződése. Az új lakótelepet Füredi utcai lakótelepként emlegették. A beruházáshoz kapcsolódóan egész városrészközpontot álmodtak ide, a metrót is meghosszabbították. A terület beépítésére pályázatot írtak ki, amelyet Iványi László, Kovács Balázs és Zádori Attila nevével fémjelzett, Budapesti Városépítési Tervező Vállalatbeli kollektíva nyert meg. (Igaz, később nem pontosan az ő tervük épült meg.) A 1980-ra épült fel a lakótelep új kereskedelmi egysége, a Sugár üzletközpont.

fovarosi.blog.hu: SugarUzletkozpont-Sugar.hu-Regi2
A kép forrása: www.sugar.hu
 
Akkoriban a Sugár valami egészen csúcsszupi dolognak számított: a budai Skála után ez volt a kevés kereskedelmi egységek egyike, ahová beszivároghatott egy kicsit a nyugat, még ha nagyon is keleties "ízzel". Ez volt a Flórián áruház után a második üzletközpont Magyarországon: korábban csak áruházak osztályain vásárolhatott az akkor még a szocializmust építő lakosság. Itt ámulhattak először az óriási felülvilágítón, amely rengeteg fényt engedett a központi közlekedőterekbe. Mozgólépcső még csak a folyosó egyik végén volt, a másik végen egészen szűk lépcsőkön lehetett közlekedni. Itt jelentek meg először a nagyobb növényágyások, de volt iparművész tervezte szökőkút is. A Flórián áruházhoz képest szinte luxus volt itt vásárolni.

A régi képek forrása: www.sugar.hu

30 évvel a megnyitó után még mindig él egy kicsit itt a szocializmus. A csúcsszupi Keravill már nincs meg. Pedig az a Keravill vezette be az ingyenes házhozszállítás intézményét, az áru fogyását lekövető pénztári rendszert és még azt is, hogy videómagnóról akkor is menjen adás a tévéken, amikor hétfőn még adásszüneti nap volt. A Keravill már nincs meg, de van még Hungaroton CD-bolt, Aranypók, OFOTÉRT és Röltex, ami nagyrészt hozzájárul a posztszoci hangulathoz. Újítás volt a hosszabb nyitvatartás is: este 8-ig voltak nyitva az akkor megszokott 6 órás záráshoz képest. (Megjegyzem: a hosszabb nyitvatartás az üzletközpontokon kívüli üzletekre is jócskán ráférne ebben a városban.) Időközben pedig egy ország ismerhette meg a szlogent: "Csak egy ugrás a Sugár!"

2002-ben megnyílt az Árkád, ami jócskán betett a Sugárnak. A válasz nem a bezárás, hanem az előre menekülés volt: 2004 és 2007 között több ütemben átépítették a Sugárt, amivel nagyrészt sikerült is áthozni a 21. századba, bár ma is szembeszökő a különbség az Árkád és a Sugár világa között. Az üzletek méretei itt átlagban érzékelhetően kisebbek, mint az Árkádban (nem beszélve az IKEA piacteréről). Az új külső szerintem középszerű maradt a szomszédhoz képest, inkább az IKEA dobozához teszi hasonlóvá a Sugárt, mint az Árkádéhoz. De most már van éttermi blokk, van többtermes mozi, és megjelent egy sor nemzetközi márka is a szocik mellé. Az új üvegtető pedig kétségkívül sokat dob a belső téren. Az Árkád talán még segíthetett is a Sugárnak: így a két bevásárlóközpont együttes kínálata jelenhet meg a vásárolni kívánók előtt. Persze a válság a Sugárnak is betett, ami a legfelső szint bezárt üzletein manifesztálódik. De a fenti éttermi blokk is üresebb, mint kellene.

 

fovarosi.blog.hu: Sugar-20100318-02

Míg az egyik oldalon felépült az Árkád, szintén a 2000-es évek elején lezajlott az IKEA bővítése-felújítása is. Ennek részeként a Sugár és az IKEA közötti területet parkosították. A 2000-es évek első évtizede így sok lényeges változást hozott a tér és az üzletközpont életébe. Ugyanakkor maradtak is tennivalók: a Sugár és a HÉV közötti bódésor elbontása régóta napirenden van, csakúgy, mint a 2-es metró és a Gödöllői HÉV összekötése. De most ne erről elmélkedjünk, inkább örüljünk annak, hogy ma 30 éves a Sugár!


Források:
A zuglói városrész-központ. Budapest újság, 1973/2, p. 26.
Mindennap bevásárlónap a legnagyobb KERAVILL-ban. Budapest újság, 1980/12. p. 46.
http://index.hu/politika/belfold/tegnapiujsag/2008/10/29/1980_hurra_megnyilt_a_sugar/
http://sugar.hu/
http://www.epulettar.hu/projekt/20472.aspx

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atompyka 2010.11.07. 09:01:01

"A Sugár és az Árkád között az út felett átvezető gyalogos híd épült..."
Az már régen is ott volt, csak a kőbányai végére ráépült az Árkád.
Aztán valami gonosz ember (tán marketinges?) elbontatta a Sugár külső lejáratát. Pedig ott lehetett biciklivel felmenni. :-)

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.07. 09:18:02

@atompyka:

Néha még ma is rutinból ott akarok lemenni a hídról, ahol régen volt a lejárat. Emlékszem, egy darabig el volt bontva a felújítás alatt, amikor meg visszatették, nagy meglepetés volt, hogy eltűnt a hátsó lejárat. Gondolom azért lett ilyen, mert a két üzletközpont finanszírozta a gyalogos híd felújítását, és nem a bódésornak akartak kedvezni, ahová az a lejárat vezetett. Muszáj bemenni a Sugárba ahhoz, hogy lejuss az utca szintre. Ha meg bent vagy, akkor talán vásárolsz is valamit. Ugyanígy megszűnt a Sugár hátsó részén az IKEA felé levezető lépcső használata is.

venator 2010.11.07. 09:24:07

@atompyka: Így van, mi oda jártunk folyton marhulni a biciklivel. :)) Még emlékszem a nyitásra is, repülőgépről valami 10 forint értékű kuponokat szórtak le. Bár az értékében már nem vagyok biztos, a lényeg, hogy be lehetett váltani valamire?! :) Baszki de régen volt. :)

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.07. 09:38:01

Néha még ma is rutinból ott akarok lemenni a hídról, ahol régen volt a lejárat. Emlékszem, egy darabig el volt bontva a felújítás alatt, amikor meg visszatették, nagy meglepetés volt, hogy eltűnt a hátsó lejárat. Gondolom azért lett ilyen, mert a két üzletközpont finanszírozta a gyalogos híd felújítását, és nem a bódésornak akartak kedvezni, ahová az a lejárat vezetett. Muszáj bemenni a Sugárba ahhoz, hogy lejuss az utca szintre. Ha meg bent vagy, akkor talán vásárolsz is valamit. Ugyanígy megszűnt a Sugár hátsó részén az IKEA felé levezető lépcső használata is.

A cikkhez némi kiegészítés, bár nem Sugár:

Az Árkád megépülése előtt/közben/után nem csak a Metró végállomás felújítása és a Sugár IKEA közös park kialakítása készült el.

- Megszűnt a két villamos végállomás, összekötötték a vonalakat. Ide jöttek a hannoveri villamosok.
- Ezzel kapcsolatban felújították a teljes közúti csomópontot és új forgalmi rendet alakítottak ki. Nagyon jó például, hogy dupla kanyarodó sáv lett az Örs vezér térről a Kerepesire.
- A kőbányai oldalon teljesen felújított BKV buszpályaudvar lett.
- A zuglói oldalon is modernebb lett a BKV végállomás.
- Minden parkot normálisan megépítettek, ezzel kiszorítva a hajléktalanokat. Emlékszem, a villamossínek melletti parksáv beláthatatlanul vadregényes volt, ezért köztéri WC -nek használták. Utáltam ott elmenni, mindig atom büdös volt.

Ami hiányzik nekem a környéken a Metró-Hév összekötésen kívül, hogy a bódésor tényleg elmehetne már innen, illetve a régi BKV székház kezd egyre lepukkantabb lenni

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.07. 09:46:25

@venator:

Fel tudod idézni fejben, hogy az IKEA és az Árkád előtt hogy nézett ki a tér? Nekem egyre nehezebben megy.

Az Árkád helyén BKV buszvégállomás és villamos végállomás volt. Az IKEA helyén azt hiszem semmi, csak egy park néhány bodé-boltocskával.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.11.07. 09:49:59

@atompyka: Kivettem, köszi :)
(Meg átfutottam az egészet, átírtam.)

MP 2010.11.07. 09:54:44

Az nem BKV székház csak a Fehér úti forgalmi telep s épületei.

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.07. 10:01:31

@MP:

Csak mindenki így hívja azt a "modern" épületet, amikor beszélünk az Örs vezér térrel kapcsolatban a köznyelv csak „a volt BKV székház” néven emlegeti. Van olyan üzlet benne, aminek a szórólapján is így szerepel, hogy a helyiek pontosan tudják, hogy melyik épületről van szó.

Talán azért hívjuk így, mert ha jól emlékszem, elég sok BKV iroda és ezzel kapcsolatos dolog volt benne. Azt hiszem a BKV orvosi intézményei is ott kaptak helyet.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2010.11.07. 10:09:33

Arkad helyen volt egy ideig az MDF-piac a parkoloban, illetve egy uvegpavilonban a Szovjet Aruk boltja (lehet nem igy hivtak), vagy bemutatoterme - kicsit BNV erzes volt, csak egesz evben

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.07. 10:16:12

@gergo:

Tényleg. Az MDF piacra emlékszem, de az csak pár évig volt, előtte parkoló. Arra a pavilonra viszont egyáltalán nem. Most is van még egy épület az Árkád hátuljánál, arra gondolsz? Nem emlékszem, mi volt benne régen, de egy darabig mintha OBI is lett volna ott.

Mille38 2010.11.07. 10:21:40

@hideg.gergo - hideggergo.blog.hu: És parkolók voltak itt, több száz férőhellyel. Hiába építették az Árkád parkolóját, ugye senki nem gondolja komolyan, hogy P+R címén napi 1500 Ft -ot fog fizetni a belvárosi köztisztviselő a parkolásért. Így a lakóházak között egészen a rákosfalvai hév-megállóig rengeteg a reggel érkező, este távozó "P+R", ami átkozódásig és néha tettlegességig fokozza a feszültséget az ottlakókkal.

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.07. 10:27:02

@Mille38:

Igen, a nagy parkolóra emlékszem, meg arra is, hogy állandó volt a „hiszti” miatta. De nem teljesen a rákosfalvai hév -ig ment, mert a park rész az akkor is meg volt mag az un. Hatházak is. Olyan kábé feléig inkább a területnek, de jogos a megjegyzés.

balazsman 2010.11.07. 10:32:05

@hideg.gergo - hideggergo.blog.hu:
OBI volt az Árkád helyén azt biztos, kicsit hátrébb, mint az épület jelenlegi fő tömege a sarkon

balazsman 2010.11.07. 10:34:16

@hideg.gergo - hideggergo.blog.hu: az az ál-BKV épület az egyik kedvencem Budapesten, a formája és a beton+sárga fém kombináció miatt.
kár érte, nehéz jó hasznosítani, félek, hogy a további lepukkanás lesz a sorsa.

balazsman 2010.11.07. 10:38:12

pár éve eldőlni látszott, hogy 10-15 évig biztos nem lesz összekapcsolva a metró és a Hév, mert Demszkyék direkt nem úgy írták ki a metrókocsi tendert, hogy az összekapcsolást meg lehessen oldani később (az áramszedéssel volt kapcsolatos a dolog). a VEKE nagyon pedálozott, meg vitézkedett (pun intended), de ez akkor még nekik sem jött össze.
Most, hogy az Alstom-kocsik körül áll a bál, és Vitézy lesz a közlekedés kiskirálya, ki tudj, lehet, hogy még ez is összejön... a gyakorlati megvalósítást (és az építkezés megvalósítását) nem is tudom/merem elképzelni...

gg 2010.11.07. 10:48:02

Pontosítások:

- a Sugár a második volt a plázatípusú (külön üzletekkel bíró) áruházak között, a Flórián előtte nyílt, és az már ilyen volt,

- a Sugárban a nulladik pillanattól volt mozgólépcső, de csak az egyik végén, és a mostanihoz képest fordított tájolással,

- a névre nyílt pályázatot írtak ki annak idején, így lakossági forrásból érkezett,

- a megnyitón helikopterekről S, U, G, Á és R betűket szórtak kis korongon, és ötös csomagokat kellett belőlük összegyűjteni,

- nincs érvényes Sugár-cikk Liener Márta nélkül.

nothing.at.all (törölt) 2010.11.07. 10:57:54

@balazsman:
hátha lesz vmi.
idén készült egy előzetes megvalósíthatósági tanulmány a 16. ker megbízásából:
www.budapest16.hu/?q=node/5439

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.11.07. 11:02:55

@hideg.gergo - hideggergo.blog.hu:
Az Ikea helyén tényleg butikok voltak, és nagyon halványan arra is emlékszem, hogy palacsintázni lehetett (talán még goffri is volt, ami menőnek számított)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.11.07. 11:03:05

@hideg.gergo - hideggergo.blog.hu:
Az Ikea helyén tényleg butikok voltak, és nagyon halványan arra is emlékszem, hogy palacsintázni lehetett (talán még goffri is volt, ami menőnek számított)

urbanlegend 2010.11.07. 11:29:15

Az Ikea helyén lévő bódésor kör alakú volt, volt benne órás, ruhabutikok, meg bicikli bolt is (talán az a BIg Bike, ami átköltözött a panelházakba?). Nagy felháborodás volt, amikor lebontották, pedig elég balkáni jellege volt már akkor is.

Az Árkád helyén levő MDF piacnál, a bódésoron volt egy kisállatkereskedés, anyámék mindig oda tettek le a nagy csomagokkal, míg ők vettek a piacon még ezt-azt ("kocekás" tésztát is, ahogy kiabálta ott az árus). Annak a kisállatkereskedésnek a kirakatát néztem minden szombat délelőtt :)

Szuper a szökőkutas kép, már el is felejtettem, hogy volt ilyen, de most előjöttek a régi emlékek :)

gaymans 2010.11.07. 11:35:57

@hideg.gergo - hideggergo.blog.hu: Igen, OBI volt.@gergo: valami Szovjog autoexport-import bemutatóterem volt.
A bódésoron lévő lángosos pedig pest egyik legjobb lángososa!!

emgergo 2010.11.07. 11:36:14

@urbanlegend: igen, a Big Bike onnan költözött át. Én (mint az Örsön lakó) nagyon örültem annak, hogy lezúzták azt a bódésort, a kocsmába pl. elég súlyos arcok jártak.

Tulajdonképpen a Sugár meghúzta az egyetlen értelmes dolgot a mozival, amit tehetett - az úgyis "hiánycikk" volt errefelé.

A szökőkút nekem is nosztalgikus, mikor kicsi voltam, mindig nézegettem a pénzeket benne :)

pause 2010.11.07. 11:56:45

@Szocio Pata (kikvogymukblog): azadurva hogy a ikea helyere nem,de az arkadera siman emlekszem:D volt egy bazinagy villamosfordulo,ahogy feljottel a lepcson rogton jobbkezre egy ujsagos,balra talan langosos?ahonnan a 61e indult ott volt egy bazinagy zoldseges,egy thomas farmerbolt,tole balra az ut masik oldalan egy kocsma ami kesobb diszko lett,de hat ilyen khm kisebbsegi diszko:D
ellenben az ikea szignaljat barmikor elfutyulom barkinek:D

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.07. 12:49:08

@pause:

Meg ott volt a pesti oldal legjobb hamburgerese. A budai a Moszkva téren van/volt.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.11.07. 13:08:01

És ez így hogy?

"Az évforduló alkalmából utánajártunk a maga korában teljesen új kereskedelmi formát bevezető Sugár múltjának és jelenének."
hg.hu/cikk/epiteszet/10790-30-eves-lett-a-sugar

"Ez alkalomból utánajártunk az új kereskedelmi formát bevezető Sugár múltjának és jelenének."
fovarosi.blog.hu/2010/11/07/sugar_30

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.07. 13:15:40

@nyomasek_bobo: Hopp! És tényleg.

Lehet, hogy a szerző két helyen is publikál egyszerre.

NeoExDeath 2010.11.07. 13:35:43

Az IKEA kibővítése előtt a bódésoron 3 emlékezetes dolog volt nekem, ott volt a Big Bike, onnan kaptam az a bicót amit máig használók (ők máig szuperek pár méterrel arrébb). Ott ismerkedtem meg a kínai kajával egy kedves kis knai büfében. Az a vicc hogy azt az ízvilágot amit ott adtak azóta nem találom sehol, pedig a legtöbb kínai büfés elég hasonlóra csinálja a kaját, de az valahogy mégis más volt (ha valaki emlékszik rájuk, és tudja hova költöztek pls kommenteljen :) ). És volt egy kis videójáték bolt, ahol elég jó áron lehetettt cd-s játékokat kapni doboz nélkül.

Az árkád helyén elég lepukkant placc volt, a villamosforduló környékén. Voltak ruha butikok, könyvárusok. Volt egy kocsma, ahol volt pénzbedobós videójáték, gyerekkoromban sokat játszottam ott :)

A régi sugár tényleg állati retró volt. Az első emeletén, a gomba felöli oldalán a lépcsővel szemben volt egy akkori mértékkel elképesztően nagy bolt, ahol rengeteg féle dolgot árultak, ruhát, ágyneműt, sport cuccokat, stb. Sajnos a neve nem ugrik be. Jó kis hely volt a régi sugár, rengeteget jártunk oda. A régi posta sem volt semmi.

urbanlegend 2010.11.07. 13:55:24

Pause, az nem inkább a 13-as villamos fordulója volt (az Árkád helyén)?

@NeoExDeath
Most jutott eszembe, hogy abból a bicóboltból volt nekem is biciklim, csak kb. 10-15 éve ellopták. Utána nem is bicikliztem egészen két évvel ezelőttig, és a már panel aljában székelő Bigbike-nál vettem egy újat, amit szinte minden nap használok :)
A kínai is rémlik, és most beugrott, hogy egy virágbolt is volt ott.

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.07. 14:06:14

@urbanlegend:

Oké, akkor bódésor eddig:

- Kerékpár bolt
- Kínai
- Kocsma
- Ruhabutik

Nekem rémlik egy horgászbolt és egy órás, talán Casio.

Valakinek emléke még?

Alapvető élelmiszer 2010.11.07. 14:10:24

A 13-as villamos kapcsán sok kép itt, a régi és még régebbi Örs vezér teréről:
villamosok.hu/nza/13-as/

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.07. 14:31:04

Újabb részletek. Felhívtam a nővéremet, aki szintén tősgyökeres Mátyásföldi, majd a Füredi lakótelepre költözött.

IKEA helyén bódésor: Műszaki szerviz, egy barátja üzemeltette. Egyik sarkon egy büfé szerűség, ahol lecsós meleg-szendvicset lehetett kapni.

13-as villamos fordulójában: Pékség. Olasz tésztás.

BKV épületben péntekenként az un. ToronyDisco.

dhelm 2010.11.07. 15:20:00

Régi Sugárból nekem a Szivárvány hiányzik. Olyan fura volt ott a kő mintája, kisgyerekként imádtam :)Ha jól rémlik, miután maga a bolt megszűnt, a helyén ilyen kisebb részlegek alakultak ki, meg talán a karácsonyi bazár is odakerült.
A bódésorból nekem még egy fagylaltos rémlik a villamos oldalán, meg egy virágárus a felüljáró lábánál, az állatkereskedés mellett.

TH 2010.11.07. 16:19:01

@nyomasek_bobo: huhh, hát ez elég koppintásgyanús dolog első ránézésre...

rotoura1 2010.11.07. 16:50:21

Az IKEA nagyon régen ott van. Hogy előtte mi volt, arra már nem emlékszem. Évekig egy elkerített építkezési terület volt.
Emlékszem egyszer az egyik részeg munkást saját úthengere ütötte el. Az ott maradt vért valaki átfestette fehérrel és még nagyon sokáig látni lehetett.
1988 körül már biztosan ott volt. A butik sor, amiről a többiek beszéltek csak utána jelent meg. 2000 körül pedig az ikeát kibővítették.

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.07. 19:05:42

@fovarosi.blog.hu: Mondtam én. :-)

"hideg.gergo - hideggergo.blog.hu 2010.11.07. 13:15:40
@nyomasek_bobo: Hopp! És tényleg.

Lehet, hogy a szerző két helyen is publikál egyszerre."

NeoExDeath 2010.11.07. 19:17:21

Aki a kínaisról tud valamit ne tartsa vissza :)

venator 2010.11.07. 23:23:19

@hideg.gergo - hideggergo.blog.hu: Persze, az IKEA helyén a körbutikok voltak, műanyag borítású, talán hatszög alakú kis üzletek. Volt szűcs, fagyizó, kulcsmásoló, állateledel és talán fodrász is. A többi rész a Sugár parkoló volt.

Az Árkád helyén emlékszem a villamos végállomásra és a buszokra is, ott is volt egy büfésor. Minden hajnalban ott ittam kávét amikor gyakorlatra mentem a 85-ös busszal Kőbányára. :))

Sajnos már egyre halványabb emlékek, de köszönöm, hogy felidézhettem egy picit. :)

Ja és én még láttam élőben zenélni és kazettát árulni Galambos Lajost a Sugár Csemege Gomba felőli sarkánál. :))

venator 2010.11.07. 23:26:03

@hideg.gergo - hideggergo.blog.hu:

Én is jártam a Torony diszkóba, ott filmeket is vetítettek néha. Persze borzasztó minőségű alámondásos VHS-t, de kit érdekelt ez akkor?! :)) És 25 forint volt egy kis üveg kóla, de szívószállal! :))

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.08. 00:21:58

@venator:

Én meg láttam a Madonna/Isaura hajdísz-es biciklis roma embert árulni a Sugár elött.

Az se tegnap volt.

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.08. 00:25:14

@venator:

Bezony. Mekkora királyság volt, hogy az akkori sztárság, a Fortuna Club helyett volt itt nekünk is egy hely. Arra is emlékszem, hogy iszonyat sokan voltak és állat meleg volt állandóan. De élveztük, mert jó volt.

A srác, aki csinálta azt a disco-t, ma egy rádióadót vezet.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.11.08. 08:26:50

@gg: Köszi az észrevételeket, javítottam!

MagyarZizzi (törölt) 2010.11.08. 10:01:18

Én már el sem tudok képzelni, milyen lehetett a tér az Árkád előtt, pedig arra emlékszem, mikor építették (csak akkor még nem laktam Budapesten). Jó volt nézegetni a régi képeket, köszönöm, hogy megmutattátok, miről maradtam le! Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy bódésort és a BKV-gombát el kellene tüntetni, rettenetes lepukkantak már.

venator 2010.11.08. 10:32:04

@hideg.gergo - hideggergo.blog.hu: Madonna hajdísz! ehehehe. :))

Mi sosem jártunk a Fortunába, valahogy kimaradt. Mi a MOM-ba jártunk és az Europába.

Melyik rádiót? Én is rádiós volnék, hátha ismerem....

@MagyarZizzi:

A BKV gombának maradnia kell, még meg akarom mutatni a fiamnak.
Évekig úgy köszöntünk el minden este, hogy: "Holnap az Örsön a Gombánál." Onnan indultunk suliba, bulizni, koncertre...

Szóval el a kezekkel a Gombától! :)))

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.08. 22:12:17

@venator:

Ez az! Amikor még nem volt mobil. Sőt, lakástelefon sem mindenkinél. Már csütörtökön le volt tárgyalva: „Szombat, 19:30, Örs, Gomba” És mindenki ott volt, aki nem, a másikkal üzent, hogy mi a helyzet.

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.11.08. 22:15:09

@venator:

Valami "R" betűs Feri. Rákosi? Rátonyi? Ha jól emlékszem. De megkérdem nővéremet, (most este ilyennel fel nem hívom), ő biztosan emlékszik.

venator 2010.11.10. 20:14:10

@hideg.gergo - hideggergo.blog.hu: Rákóczi Feri, őt pont nem ismerem. :)

Bird 2010.12.11. 19:39:52

Apró pontosítás:

Az Árkád mögött legkorábban a Prizma barkácsáruház volt, amit az akkor bejövő OBI vett át első üzleteként. A szovjet (gépkocsi?) bemutatóterem épülete csak később épült, majd lett belőle cipővásár stb.

Az OBI épülete sokáig üres volt és nemrégen lebontották.
süti beállítások módosítása