Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Felhőt üvegből? - a Bank Center

2010. november 13. - fovarosi.blog.hu

Cikksorozat Finta Józsefről 
 
A Szabadság tér déli sarkában álló irodaház tervezése 1991-ben kezdődött, az épületet 1996 július 5-én Göncz Árpád köztársasági elnök nyitotta meg. A korábban itt álló ház a második világháborúban kapott találatot. Később lebontották, a helyén sokáig autóparkoló állt. Sokáig élt az az elképzelés is, hogy ide építenék fel a Magyar Televízió új székházát, aztán volt olyan ötlet is, hogy a Hilton építené ide második szállodáját, majd a Kereskedelmi és Hitelbank székházát álmodták ide. Egyik sem valósult meg, végül egy kanadai beruházó rendelt ide banki funkciójú irodaházat. A tervezést Finta József vezette, a tervezőtárs Fekete Antal volt.

A kanadai megrendelővel azon volt vita, hogy az épület mennyire legyen a korszerűségét deklaráló high-tech épület, és mennyire igyekezzen idomulni a Szabadság tér épület-koszorújához. Az Alpár Ignác által megteremtett historizáló stílus bizonyos fokú illeszkedést követelt, csakúgy, mint az egykori Pénzintézeti Központ (ma az UniCredit hazai főhadiszállása) Nyíri István és Laukó László által tervezett épülete. Szerencsére Otto Blau úr személyében sikerült megértő személyre lelni a beruházói oldalon, így kerülhetett fel egy meglehetősen drága, nemes gránit burkolat a házra. A külső homlokzat alsó része részben gránit burkolatos, párkányaival, arányaival a környező épületekkel kíván kapcsolatot teremteni. A felsőbb szintek felnyúlnak a környező házak fölé - emiatt az épület még a budai oldal felől is jól kivehető. Ezeket a szinteket nem kihangsúlyozni szerette volna Finta, hanem inkább könnyeddé, légiessé tenni. Ezt a célt szolgálják a nagy, sima üvegfelületek, melyeken az ég tükröződik vissza, ha a tér felől nézzük a házat. (Egészen pontosan structural glazing függönyfal Permasteelisa konstrukciójú Fémmunkás szereléssel.) Az üveg síkok a szemet levezetik az alsóbb, gránitburkolatos szintek felé. Így lehetett beilleszteni az óriási épületet régebbi társai közé. Egy ponton kibukik a ház óriási mérete, és óriási gépészete a ház tetején. A megrendelő három gépészeti részre osztotta a házat, így megnőtt a kazánházak, hűtőtornyok stb. száma. Ha a Bajcsy-Zsilinszky út felől érkezünk (a metróállomás felől), akkor ezt lehet is látni. A tér felől nézve viszont rejtve maradnak.

 


Nézet a volt tévészékház tetejéről: innen baromira jól látszik a felső üvegszerkezet is :-)


A méretes, összesen (bruttó) 50856 négyzetméteres központ komoly attakciója a fedett átrium: az ez alatti terület nagyobb, mint a Párisi udvar! Az átrium T alakú, kijárattal rendelkezik a Szabadság tér, az Arany János utca, és kisebb beltéri magassággal a Hercegprímás utca felé is. (Az átriumra először voltak átlós átvezetésű változatok is.) Bár az átriumban egy galéria és több üzlet is működik, az épület nem vált igazi közösségi térré. Talán a sok üveg és kő túl rideg? Talán nincs miért bemenni? Az okokon lehet vitatkozni. Az épület előtti kis park viszont kétségkívül jól illeszkedik a tér adta környezethez, kulturált közteret kínálva a budapestieknek. Az épület nagyon mélyen kezdődik, 5 mélyszintje van, ebből 4 szint teremgarázs, 460 járművet tud befogadni. A bejárat felett, a 9-10. szinten is van összeköttetés a két épületrész között, egy üvegfalas híd formájában. Az átrium közepén, az üvegkupola alatt lemehetünk a -1. szintre. Itt egy belvárosi viszonyok között elfogadható árú önkiszolgáló étterem van, egy forró nyári napon nem rossz lemenekülni egy limonádéra.



Finta így írt a banki központról: "azokat az épületeket (s persze így elsősorban az enyémeket) szeretem a legjobban, amelyeket óriásira felnövekvő tenyeremmel jóleső érzés lenne megsimogatni, megfogni, kézbe venni (…) A Szabadság téri házat sima gránitbőrével, részleteivel, üveg-ragyogásaival szívesen kézbe venném..."
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.11.13. 18:13:57

Nem szeretem ezt az épületet. Sokkal nagyobbnak akar látszani, mint amekkora. Valaki mondta, hogy úgy néz ki, mintha egy new yorki felhőkarcolót akartak volna építeni, csak az alsó szintek elkészülte után ez éppen nem épült 100 emeletesre. Teljesen egyetértek ezzel.

Azt sem csodálom, hogy nem alakult ki benne semmi normális közösségi élet. A biztonságiak kb. úgy ellenőriznek mindenkit, mintha itt lenne elhelyezve a világ összes aranya és atombombája. Ja, persze, a név kötelez: egy "bank központban" mindenki gyanús...;)

fidesz = házmesterek pártja 2010.11.13. 18:45:07

@bestpixel: változott valami az elmúlt pár évben? Néhány éve még a Sas utcában dolgoztam, akkor jónéhányszor jártam a Bankcenter éttermében, de a biztonságiakat egyáltalán nem érdekelte, hogy ki, hova, merre, minek... (más kérdés, hogy az eleinte jó konyha szinte egyik napról a másikra zuhant egy nagyot a minőség tekintetében, így leszoktam róla)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.11.13. 20:02:41

Hát, nekem személyes "antikedvencem" ez a ház ( jozsefbiro.blog.hu/2009/10/10/promontor_jol_megmondja_budapest_epiteszeterol ), ha egy jótündér eltüntethetne három Finta-házat Budapestről, ez biztos benne lenne. A felső emeletek sötét üvege minden, csak nem légies, nekem inkább egy maffiozó napszemüvege jut róla eszembe. A gránitburkolat is inkább hivalkodónak tűnik számomra, Az egész épület jóval nagyobb, mint a környező házak. A "kapcsolat", amit teremt, az a lenézés és a hivalkodás kapcsolata (cinikusan hozzá is teszem, hogy ebben nagyon jól jelképezi az épület a hazai bankrendszert...). Az Unicredites épülethez (amit a fenti fotón láthatunk) még akár passzolhatna is, de itt is az "én meg nagyobb és még olyanabb vagyok" mentalitás érvényesül.

Yeto 2010.11.13. 20:18:15

@promontor: Csak éppen a Bank Center készült előbb, így nehezen lehet nagyobb és olyanabb, legfeljebb fordítva, az Unicredit lett kisebb és kevésbé olyan.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.11.13. 22:37:17

@Yeto: Ne szórakozz már, tudod melyik épületről beszélek? Hogy lett volna a BankCenter előbb?

macskafaraok 2010.11.14. 21:31:01

Finta szereti a pénzt, és a bankoknál ugye az akad…
Kb. úgy néz ki mint valami ukrán pénzmosó….
Kár ez a Finta sorozat, értjük, de nem szeretjük,
Azért csak várjuk a következőt, mert téged viszont szeretünk…

Aranylab6 2010.11.15. 11:49:30

szerintem azért valamennyire tényleg tetten érhető ez a homlokzati stuktúra, ami a reneszánsz palazzóknál vált először koncepcióvá, hogy az egyre magasabb szintek egyre könnyedebb megjelenésűek... ezzel együtt szerintem is csak egy hivalkodó böszme kockát sikerült megépíteni.
mindenestre a blog jó, és ez a cikksorozat is jó. nézzétek csak meg, hogy időről időre mindenkinek biztosít egy kis feszültség levezető verbális fight-club élményt :) pl nekem is.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.11.15. 13:15:02

Nos, hát igen. Érdekes, hogy Magyarországon két építész neve közismert: Makovecz Imréé és Finta Józsefé. Finta elképesztően termékeny alkotó, szinte dőlnek a tervek az irodájából. (Pont emiatt lett Finta-sorozat a blogon: lépten-nyomon belebotlani egy-egy épületébe.) Ugyanakkor igencsak közutálatnak is örvend: épületei zömét nem szereti a nagyközönség. Ezért is célja ennek a sorozatnak végignézni egyenként a jelentősebb épületeket: tényleg jó/rossz az adott épület? Ki hogy látja?

Én úgy látom, hogy Fintának rosszabb a hírneve, mint amit munkássága alapján megérdemelne. Bár sok épülete nagyjából középszerű (pl. a most tárgyalt Bank Center pont olyan, mint bármelyik irodaház a világban azokból az évekből), ugyanakkor van néhány egész jól sikerült háza is. Nekem pl. a Westend és a Rendőrpalota tetszik. Ez persze igen szubjektív dolog.

Aranylab6 2010.11.16. 09:37:46

@fovarosi.blog.hu: igen, való igaz, vannak egész jó megjelenésű épületek, melyek az ő irodájából kerültek ki. Pl a Westend pláza kategóriában valóban tök rendben van. De pont ezekkel a nem túl régi épületeivel kapcsolatban felvetődik a gyanú, hogy a tervezésben már nem is nagyon vállalt szerepet, inkább csak a nevét adta hozzá... így ezek nem is biztos, hogy az ő zsenijét dícsérik

goumba 2010.11.30. 11:51:56

h1. ttp://www.trigranit.com/media/proj_galeria/nagy/1226586495_bankc.jpg - ezektől a furcsán-nyurga, lyukasztott lemezszárnyakkal díszített oszlopfőktől mindig frászt kaptam. ión, dór, korintoszi, no meg a fintabádog, tökjó. mi a f@szér kell ilyen nyomiságokkal díszítgetni egy homlokzatot???
2. www.irodahaz.info/media/images/pictures/48/bank_center_48_b33ecd_irodahaz.jpg - ezen meg jól látszik az árnyékvető esőtető (mint apáméknál a "veranda" fölött, hogy ne csurogjon a nyakukba az eső, míg beengedik a postást), no meg a valszeg főnöki kitüremkedés, a felső szinten ugebáér már dukál egy kis srévizaví rálátás a szomszédságra is alapon.
3. Finta egyetlen szép épületet tervezett eddig: az Intercontinentalt, bár persze annak is vérlázító a Budai Nagy Antal utcára néző betonszarkofágszerű "homlokzata"
süti beállítások módosítása