Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Szent István park, Domus, Mészáros utca - rövid hírek

2011. augusztus 25. - fovarosi.blog.hu

A Főkert Zrt. sajtóközleménye szerint augusztusban átalakítják a Szent István park kutyafuttatóját: "A 70 folyóméter hosszú szakasz átalakításával közel 750 m2 területtel növelik a meglévő kutyafuttató területét. A meglévő drótkerítés cseréjével és kiegészítésével, illetve két darab kapu beépítésével közel 2500 m2 területű kutyafuttató áll majd a kutyatartók rendelkezésére. A megújult kutyafuttatóban intenzív kutya-tornapálya, a kutyák vízellátását biztosító ivókút, valamint eb ürülékgyűjtők is kihelyezésre kerülnek. Ezzel egy ütemben a Pozsonyi út másik oldalán található „Óraparcella” elnevezésű területen a külső kerítést elbontják. A munkálatok befejeztével – várhatóan szeptember első felében – az Óraparcella részt visszaparkosítják."

***

Bezár a Domus. 2009-ben még a Domus (és elődje, a Bútorértékesítő Vállalat) 60. születésnapjáról számolhattunk be a blogon. Kevés olyan épület van Budapesten, amely megnyitása után évtizedeken át ugyanabban a funkcióban működhetett. Az 1974-ben a Róbert Károly körút és a Lehel út sarkán átadott Domus ezek közé tartozott.

***

Elhúzódtak a Köki Terminál bevásárlóközpont beruházója által végzett, általa vállalt kivitelezési munkák, ezért bizonytalan ideig továbbra is a jelenleg is érvényes forgalmi rend marad életben a 3-as metró vonalán: a vonatok Újpest-Központ és a Határ út között közlekednek, a közvetlen metrókapcsolat biztosítása érdekében pedig - az amúgy, a megszokott forgalmi rend szerint - Kőbánya-Kispestig járó autóbuszok többségével a Határ útig lehet utazni. A beruházó R-CO Zrt. vállalta, hogy a fenti határidőre átépül a Kőbánya-Kispesti metróvégállomás, valamint egy új, korszerű autóbusz végállomás is létrejön ugyanitt. Mivel mindez a munkák elhúzódása miatt augusztus 24-éig nem történik meg, az R-CO Zrt. kötbért fizet a BKV-nak a megkötött szerződés alapján. (BKV sajtóközlemény)

***

A nyár folyamán régen várt munkálatok kezdődtek a 2-es villamos vonalán: több éves előkészítő munkát követően példa nélküli közösségi összefogással elindult a Millennium Kulturális Központ villamosmegálló teljes rekonstrukciója. Ezzel újabb állomásához érkezett a TriGranit fejlesztésben magvalósuló Millennium Városközpont közlekedési rendszerének átalakítása. A 4,5 m széles várakozóhelyet a Művészetek Palotája előtti sétányon használt térkövekkel burkolják, ahogyan a korlátok, lámpák formája és színe is illeszkedik a Városközpontban használt elemek stílusához. A modern felépítésű, nagyobb befogadóképességű utasvárót a közönség a Fővám téri felső villamosmegállóból már ismerheti. "A TriGranit megbízásából a megállóhely átalakítása mellett a sínek és az ágyazat felújítását is elvégezte a MÁVGÉP Kft., aminek köszönhetően valamivel gyorsabban haladhatnak a villamosok. Augusztus 20-án már az új megállóhelyen szállhatnak le és fel az utasok, a kiegészítő munkálatok szeptember 10-re fejeződnek be." - hangsúlyozta Török Árpád vezérigazgató. (TriGranit sajtóközlemény)

***

Több busz is gyorsítható a Mészáros utca átalakításával, áll a BKK közleményében. "Az útpályát megközelítőleg 100 méteres szakaszon szélesítjük a Mészáros utca 13. számtól a Pálya utca torkolatáig, valamint a Mészáros utca és Mészáros köz között, a meglévő járda területén. Ezen túlmenően a beruházás keretében sor kerül forgalomtechnikai beavatkozásokra, parkolóhelyek kijelölésére, valamint néhány közmű áthelyezésére is. Az új szakaszon 2 pár autóbuszsáv-figyelő kamerát is kihelyezünk.. A beavatkozással egyidejűleg az útszakasz jelzőlámpáit is átprogramozzuk, melynek célja az Alagút torlódásmentesítése, hisz ott buszsáv nem jelölhető ki. Így az Alagúton áthaladó 16-os, 105-ös és 178-as autóbuszok menetideje csökkenthető, a közúti menetidők pedig nem növekednek, a torlódás azonban olyan szakaszra kerül át, ahol az autóbuszok előnyben részesítése biztosítható a buszsávok segítségével."


Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása