Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Rövid hírek

2011. szeptember 21. - fovarosi.blog.hu

A Rákóczi (korábban Lágymányosi) híd szerkezetének festése miatt első alkalommal szeptember 3-án, szombaton 12 órától szeptember 4-én, vasárnap 17 óráig kell forgalomkorlátozásokra számítani. Az átkelőn a Pestről Budára vezető belső sávot zárják le az szükséges anyagok odaszállítása idejére. A festéssel járó munkafolyamatok végzéséhez szükséges állványzatokat és segédanyagokat a pilonok közé a híd közepére el kell helyezni. Ez másként nem lehetséges, csak úgy, hogy a szállító járművekről ezen anyagokat a belső sávban megállva juttatják a munkaterületre. A festés várhatóan másfél-két hónapos időtartama alatt, a szeptember eleji korlátozáson túl, legfeljebb öt alkalommal, alkalmanként két órára zárják majd le a hídon a belső forgalmi sávokat, de a forgalmi dugók elkerülésének érdekében a lezárás az éjszakai órákban történik majd. A munkák végeztével, egy októberi hétvégén a szeptember 3-i lezáráshoz hasonlóan nappal is kell forgalomkorlátozásokra számítani. (BKK)

***

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. (BTI Zrt.) közbeszerzési eljárás keretein belül 25 db elektromos meghajtású, temetőn belüli szállításra alkalmas, úgynevezett pompaautót vásárolt 100 millió forint értékben. Ezek a járművek a közel 20 éves, és a kegyeleti szempontoknak már semmilyen formában meg nem felelő „Puli” típusú elektromos járműveket váltják fel 2011. október 25.-től a BTI Zrt. kezelésében lévő budapesti temetőkben. A társaság reméli, hogy ezzel az intézkedésükkel elősegíthetik a temetések ceremóniáinak ünnepélyesebbé tételét, és segíthetnek a hozzátartozók gyászának enyhítésében. (BTI közlemény)


A kockaforma Pulikat a tökfekete újak váltják

***

Megkezdődtek a XXI. kerületi Weiss Manfréd úti (korábban Szabadkikötő út) kerékpárút építési munkálatai a Kvassay híd és az Ady Endre út közötti szakaszon. Budapest Főváros Önkormányzatának megbízásából, valamint a Budapesti Közlekedési Központ közreműködésével Budapesten mintegy 16,8 km hosszú szakaszon valósulnak meg a kerékpározást elősegítő beruházások. A fejlesztés részeként 2011. augusztus 29-én megkezdődött a XXI. kerületi Weiss Manfréd úti (korábban Szabadkikötő út) kerékpárút projekt kivitelezése, amely Budapest XXI. kerületében a Kvassay hidat, a Weiss Manfréd utat és a Kossuth Lajos utcát érinti az Ady Endre útig. A projekt keretében 2885 méter hosszú épített kerékpárút jön létre az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott 132.166.904 Ft-os támogatással. A Kvassay híd IX. kerületi hídfőjénél elválasztott gyalog- és kerékpárút épül ki, amely a híd keleti oldalán önálló kerékpárútként folytatódik, a közvilágítási oszlopok áthelyezésével. A déli hídfő gyalogos lépcsőjétől délre elválasztott gyalog és kerékpárút létesül, ami fasor átültetést és töltés-szélesítést igényel. A Szennyvíztisztító telep becsatlakozó útját követően már önálló kerékpárút épül ki, amihez a töltés oldalán korlát is épül. A Weiss Manfréd úton a Szállító utca - Corvin út közötti kerékpárforgalmi létesítmény szakasz a csepeli gerincút fejlesztése keretében épül ki. A kerékpárforgalmi létesítmény a Corvin úttól folytatódik - kapcsolódva az egyéb fejlesztésből megépülő szakaszhoz - először önálló kerékpárútként, majd a Kossuth Lajos utca vonalában elválasztott gyalog- és kerékpárútként. Ez a szakaszrész csatlakozik egyrészt a Corvin utcában és a Kossuth Lajos utcában már meglevő kerékpárforgalmi létesítményekhez, és kapcsolódást jelent a szintén pályázatból megvalósuló tervezett Ady Endre úti nyomvonalhoz. A projekt keretében 2 helyszínen létesül biztonságos kerékpártároló, összesen 30 db férőhellyel. Az építési munkálatok kezdetével szeptember elejétől október végéig a Kvassay híd és az Ady Endre út közötti szakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani. (BKK)

***

Vízraktér néven új szórakozóhely nyílt a Király fürdőben. A Tűzraktár, majd Tűzraktér néven futó hely csapata költözött át ide, a megnyitót szeptember 10-én tartották. "A Cirkusz, tánc, zene, színház, film, irodalom, újrarajzolt látványvilág, szabadtéri kerthelyiség, és belső terek várják a látogatókat szept. 10-étől a Vízraktérben! A közösséget csak együtt teremthetjük meg ismét. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel közösen értelmezzük újra és nyitjuk meg a hagyományos fürdőzés világát nem hagyományos módon!" - áll közleményükben.

***

A Budapest III. kerületében lévő kísérleti lakótelep történetét mutatja be a Kiscelli Múzeum október elsején nyíló kiállítása. A tárlat kisfilmekkel eleveníti fel az átadás pillanatait és az első lakók élményeit, valamint a retro hangulat kedvéért egy életnagyságú típuslakást is berendeznek a helyszínen. A múzeum Korszerű lakás, 1960 - az óbudai kísérleti lakótelep története címmel rendezi meg a rendhagyó kiállítást, amely beszámol az 1958-1964 között elkészült épületegyüttesről - adták hírül a szervezők. A korabeli lakások belső terének kialakítását, az építészeti terveket fotók és rövidfilmek segítségével mutatják be, a múzeum templomterében felépített típuslakás pedig valódi időutazásra invitálja az érdeklődőket. A kísérleti lakótelep Budapest III. kerületében, a Váradi utca-Bécsi út-Reménység utca és Zápor utca által határolt területen épült fel. A tervezők között ott volt Mináry Olga, az első Ybl-díjas építésznő is, aki az 1958-as Országos Lakáspályázaton díjat nyert terveivel. Az általa megálmodott lakásokat később kisebb változtatásokkal típustervé alakították át.

***

2011. szeptember 12-től ismét a régi helyén, a hármas metró végállomásának szomszédságában üzemel a kőbánya-kispesti P+R parkoló. A Budapesti Közlekedési Központ szakmai irányítása mellett működő Parking Kft. a KÖKI Terminál építkezése miatt korábban kénytelen volt áthelyezni a parkolót. A munkálatok befejezését és a metróközlekedés helyreállítását követően ismét a régi helyszínen, a Liszt Ferenc repülőtérre vezető út mentén, a Lehel utcáról behajtva, biztonságos körülmények között várakozhatnak az autósok és szállhatnak metróra. A parkoló felújítása még nem fejeződött be, ezért átmenetileg 80 férőhely várja az autósokat, de várhatóan szeptember végéig a teljes, több mint 200 férőhelyes kapacitás az autósok rendelkezésére fog állni. A felújítás nem érinti a P+R parkoló nyitva tartását: Kőbánya-Kispesten a parkolás reggel 6-tól este 10 óráig 1 buszjegy áráért igénybe vehető. A BKK és a Parking már 9 fővárosi P+R parkolóban közel 1000 férőhelyet üzemeltet. Az Újpest-városkapu metróállomásnál, valamint a hűvösvölgyi és a kőbánya-kispesti végállomásnál található P+R parkoló őrzött, körbekerített, kamerával megfigyelt. Valamennyi parkoló 300-500 méterre található a közeli kötöttpályás vonal állomásától. A további 6, európai uniós támogatással létesített parkoló a XVII. és a XXII. kerületben található, melyek szintén térfigyelő kamerákkal megfigyeltek és díjfizetés nélkül igénybe vehetőek. (BKK)

***

Szeptember 19-e, hétfő óta ismét használható a Margit híd északi járdája, és a villamosok megállnak a Margitsziget megállóhelyen. Az északi járda melletti kerékpárutat csak később adják át a kerékpárosoknak, és további korlátozások is várhatók még a díszkivilágítás kiépítése és a felújítási munkálatok folytatása miatt. További átadásokra október elején lehet számítani. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy - mivel buszmegálló számára nem biztosítottak elegendő helyet -, a villamospótló buszok nem kaptak megállót a híd közepénél, így egy esetleges villamospótlás esetén a pótlóbusz nem áll majd meg a Margitsziget megállónál, a szigetre így vagy gyalog, vagy a 26-os autóbusszal lehet eljutni ilyen helyzetben. (BKK)


Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása