Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Rövid hírek

2011. december 07. - fovarosi.blog.hu

Internet a forgóórából. 2011 december 1-től ingyenes WiFi várja a budapesti járókelőket a Nyugati téri forgóóránál a Samsung és a Magyar Telekom jóvoltából. A szélessávú vezeték nélküli internet szolgáltatás az egész Nyugati téren elérhető, sebessége 12 MB/sec. A népszerű találkozóponton létesített hálózatra egy időben akár 50 felhasználó is könnyedén tud csatlakozni saját WiFi képes eszközével. Budapest egyik retro jelképe, a Nyugati téri forgóóra idén ősszel külsőleg, valamint műszakilag is teljesen megújult a Samsung Electronics Magyar Zrt. finanszírozásában, a mai naptól pedig már nyilvánosan elérhető WiFi Hotspot is várja a téren várakozókat.A korszerűsített, rozsdamentes acélburkolattal ellátott Nyugati téri forgóóra 2011. október 3-án indult el újra, 250 000 LED-ből álló kijelzője nem csupán szövegeket, hanem egyszerűbb grafikákat is képes megjeleníteni a nagy, 1312 x 64 pixeles felbontásnak köszönhetően.

***

Bezöldült a K&H székház. A TriGranit az EuropaProperty CEE Green Building Awards ünnepségén két kiemelkedő elismerésben részesült. A varsói Marriott szállodában megrendezett eseményen az idén novemberben átadásra került budapesti K&H-székház, valamint a szlovéniai fővárosban jövőre építésre kerülő Emonika City Center vehette át a Green Building Award kitüntetést. Az EuropaProperty díjait az ingatlanfejlesztők, -tanácsadók, -bérlők, pénzügyi intézmények szakmai véleménye alapján ítélik oda évente. A K&H-székház Arany fokozatú LEED Minősítésének elnyerésével a TriGranit Magyarországon elsőként rendelkezik ilyen bizonyítvánnyal. A 2500 dolgozónak helyet adó, több mint 76 000 m²-es K&H-székházat 2011. novemberében adták át. A felhasznált építési, gépészeti, elektronikai eszközök, az akusztikai, ergonómiai és technikai megoldások, valamint a zöld tetőkert és tetőterasz biztosítékot jelent a környezetbarát működésre és működtetésre. (TriGránit sajtóközlemény)

***

Mikulásgyár. Idén is megnyílik a Mikulásgyár. December 9-én 11 órától várják az adományokat, amelyeket a helyszínen becsomagolnak. Tavaly több mint 160 ezer ajándékot osztottak szét a program keretében. A Magyar Posta közreműködésével idén a legkisebb településen élőknek is lehetősége nyílik az ünnepek közeledtével adományokkal segíteni a rászorulókat. Az adakozók bármely postán leadhatják ajándékukat a MikulásGyárnak december 9. és 21. között, ahonnan a Magyar Vöröskereszthez juttatja azokat a Posta. Az adományokat az ország valamennyi postáján átveszik. A dobozokra csupán rá kell írni nagybetűkkel: MIKULÁSGYÁR. A MikulásGyár elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékokat, édességet vár adományként.

***

Szétosztott stadion. A NEFMI kérésére a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetője, Vígh László kezdeményezésére pályázni lehet majd a lebontás előtt álló Puskás Ferenc Stadion, az egykori Népstadion egyes berendezéseire. A beadvány javasolja, hogy a települések saját erőiket igénybe véve "szakszerű társadalmi munkában" leszerelhessék és díjmentesen elszállíthassák az általuk igényelt székeket és padsorokat, feltéve, hogy vállalják: azokat a tavaszi idénynyitóra saját sporttelepeiken felszerelik, s tanúsítványt is elhelyeznek arról, hogy "a pad és széksorok egykori szülőhelye a Puskás Ferenc Stadion (Népstadion) volt". A tervek szerint az igényeket az NSK gyűjti majd össze és a Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai iránymutatása alapján pályázatot ír ki azokra az eszközökre, amelyek az épülő, új Puskás Stadionnak már nem lesznek tartozékai.

***

3G a metróban. 2011 december 7-étől elérhetővé vált a szélessávú (3G) mobilinternet szolgáltatás a teljes budapesti metróhálózaton. A mobilszolgáltatók közül elsőként a Vodafone viszi le a 3G-t a föld alá, jövő év elején pedig csatlakozhat a Telenor infrastruktúra-partnerként. A metróvonalakon jelenleg használt mobiltelefonos infrastruktúra gyakorlatilag őskövületnek számít, a szolgáltatók közül a Westel és a Pannon (most már T-Mobile és Telenor) 1998-ban kezdte el telepíteni a föld alá a bázisállomásokat és antennákat, a munkálatok végül 2003-ban zárultak le. A Vodafone a két riválistól eltérő utat választott, a hagyományos antennákhoz hasonló felépítésű és karakterisztikájú rendszerekkel szemben az úgynevezett leaky feeder technológiát telepítette 2004-ben a metróba, ami lényegében nem más, mint egy az alagút teljes falán végighúzódó antenna-vezeték. Ez utóbbi technológia a föld alatt egyenletesebb térerőt, vagyis jobb minőségű szolgáltatást eredményezhet, hiszen a hagyományos, antennás rendszerek által biztosított jel a két metróállomás közti alagút közepén jóval gyengébb lehet, olyannyira, hogy egyes, rövid szakaszokon a mobiltelefon akár le is kapcsolódhat a hálózatról. A leaky feeder technológia ezeket a problémákat mind kiküszöböli, de megfelelő sávszélességű felhordóhálózat nélkül ez a rendszer sem rendelkezik elegendő kapacitással ahhoz, hogy a metrókon mobilozók adatforgalmi igényeit kiszolgálja. (HWSW)

***

Villamos Mikulásra. December 4-én délutántól egy hétig lehet utazni a Boráros tér és a Jászai Mari tér között a főváros új díszével, a Mikulásvillamossal. Egészen december 9-éig, péntekig a 2A vonalán közlekedik, a járat menetrendjébe illeszkedve, így normál díjszabással vehető igénybe. Az ünnepi járat pontos menetrendje a megállókban és a BKV honlapján is elérhető. (budapest.hu)

***

Felszállás az első ajtón. December 5-étől újabb buszjáratokon vezették be az első ajtós felszállást. A 121-es, 140-es és 170-es járatok szólóbuszain az első ajtón lehet csak felszállni a bérlet felmutatásával vagy jegy kezelésével, a hátsó ajtókon csak leszállni lehet. Így még a felszállás előtt kiszűrhetők a bliccelők. A járművezetőknél 400 Ft-os áron váltható jegy. A kerekesszékesek, babakocsival utazók továbbra is felszállhatnak a középső ajtónál is. A tervezett változtatásokat az alábbi táblázat foglalja össze:
 



Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása