Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Alstom Metropolis kronológia 2011

2012. január 21. - fovarosi.blog.hu

Hogyan vesztettük el majdnem, majd szereztük vissza az Alstom metrókat? Mikor jöhetnek végre a 2-es metróvonalra új szerelvények? 2011 kronológiája Alstom Metropolis ügyben. (A 2010-es év története itt olvasható.) Tudtad, hogy az eredeti szerződést 2006 május 30-án, azaz jó 6 éve írták alá? A szerződés szerint a cég 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróvonalra 150 millió euróért, és 15 kocsit a most épülő 4-es vonalra 114 millió euróért.

Számítógépen jár még csak az Alstom a 2-es metróban...


2011.01.19: A BRFK nyomozást rendelt el a metrókocsik beszerzése ügyében. Október 20-án a szerdődés felbontásáról dönött a főváros, mivel az Alstom képtelen volt időben beszerezni a szükséges engedélyeket a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól.

2011.02.14: Elmaradt az NKH és az Alstom közötti per tárgyalása, mivel az NKH hajlandónak mutatkozott a francia fékrendszer elfogadására. A Certifer francia vasúti vizsgálószervezet ugyanis megfelelőnek találta az Alstom metrók fékrendszerét.

2011.05.04: Elindult a másik per tárgyalása Franciaországban. A BKV és az Alstom a bankgarancia lehívásán kezdtek pereskedni. Korábban a nanterre-i bíróság nem jogerős döntésében megtiltotta a BKV-nak, hogy hozzáférjen a korábban már lehívott bankgaranciához. Ezt a BKV megfellebbezte, a másodfokú per indult ezen a napon.

2011.05.05: A versaille-i bíróság június 8-ára halasztotta el a döntést az Alstom-perben.

2011.05.05: "A teljes városvezetés elképedéssel hallgatja az Alstom képviselőit az előző ciklusban megkötött szerződéssel kapcsolatban, üzente Tarlós István Grúziából, miután telefonon meghallgatta a francia per részleteiről Vitézy Dávidot, a BKK és Kocsis Istvánt, a BKV igazgatóját. Az elképedés részleteiről hazatérése után pénteken, sajtótájékoztatón számol be a főpolgármester" - írta az Index. Tarlós a fővárosra szórt Alstom-vádak miatt még a büntető-feljelentést is fontolgatta. Az Alstom képviselői részéről röpködtek a Kádár Jánosra, leninizmusra utaló kifejezések, többször beszéltek csalásról, bűncselekményről a metrókocsi-szerződéssel kapcsolatban. Másnap Tarlós arról beszélt, hogy valószínűleg új tender kiírására lesz szükség, miközben az Alstom szerint a szerelvények továbbra is megfelelnek az előírásoknak. Az Alstom azzal is megvádolta Budapestet, hogy azért akarnak szerződést bontani, hogy az oroszokkal megállapodhassanak - ezt Tarlós határozottan cáfolta. A BKV Figyelőn megjelent egy hír arról, hogy az Alstom már el is adta a metrókocsikat - ez azonban hamar hamis hírnek bizonyult.

2011.06.06: A főpolgármester Budapestre hívta az Alstom vezetőségét. A főpolgármester szerint "amennyiben nem válaszolnak és el sem jönnek, akkor minden tárgyalás komolytalanná válik, és nagy valószínűséggel nincs más választásunk, mint az új metrókocsi-pályázat kiírása". A cég már aznap délután visszajelzett: örömmel fogadták a meghívást.

2011.06.10: A BKV másodfokon megnyerte a pert Versaille-ban az Alstommal szemben. Így a BKV jogszerűen lehívhatta a 30 milliárd forintos bankgaranciát. Az Alstom tudomásul vette a döntést, estére pedig a Bayerische Landesbank már át is utalt 21 milliárd forintot a BKV számlájára. A pénzt a metróbeszerzésre különítették el. 12-én a Crédit Agricole Corporate and Investement Bank is teljesítette fizetési kötelezettségét.

2011.06.15: A VEKE honlapján megjelent cikk szerint nehezen elképzelhető, hogy "egy olyan gyártó, amely a szerződésben foglaltakhoz képest több éves késedelemben van, a járművével szemben súlyos műszaki kifogások merültek fel, nem hajlandó betartani a magyar előírásokat, ráadásul be is pereli a vevőjét és nyilvánosan sértegeti is, a jövőben mindent pontosan az előírások szerint fog teljesíteni". Ezért új beszerzési eljárás megindítását javasolták, amely egy magyar gyártású metró számára is lehetőséget adna. "Az elkövetkezendő 10-15 évben nagyságrendileg 700 db metrókocsit kell beszerezni. 110 db a 2-es, 240 db a 3-as, 60 db a 4-es metróra, közel 300 db a tervek szerint metróvá átépülő HÉV-ekre, és a tervbe vett hosszabbítások ebben még nincsenek is benne" - írták. Így egy magyar gyárat hosszú évekre el tudnának látni megrendeléssel. Az ötletet az LMP is támogatta.






Metrovagonmas néven, az egykori szovjet metrógyártó cég ma is létezik. A fenti képeken az ElektroCityTrans 2010-es kiállításon bemutatott 81-760-as metrószerelvény látható. (Forrás)


2011.06.16: A per elvesztése után az Alstom tárgyalási stratégiát váltott, ennek részeként Patrick Kron vezérigazgató bejelentette, hogy Budapestre látogat. A magyar fél szerette volna a szerződést úgy módosítani, hogy az engedélyek beszerzésének elmaradása ne minősüljön vis maior-nak. Közben török delegáció járt a BKV-nál - de nem a metrókocsik megvásárlása, hanem a járművekkel való megismerkedés céljából. Isztambulban ugyanis hamarosan ilyen metrók állnak forgalomba.

2011.06.20: Az Index cikke a tárgyalások esélyeit latolgatta. (1) Az Alstom 2-3 milliárdos plusz költséggel átalakítja a fékberendezéseket. (2) Az Alstom és a BKV osztozik az átalakítás költségein - ezt tartották a legvalószínűbbnek. (3) Felbontják a szerződést, új pályázatot írnak ki. Ebben az esetben mindenki veszít. (4) Az NKH derogációt ad a fékrendszerre. A főpolgármester a HírTv-nek úgy nyilatkozott, hogy akár néhány hónapon belül elindulhatnak az új szerelvények Budapesten.

2011.06.21: Hosszú tárgyalásokon nagyon közel jutottak a megállapodáshoz - jelentette be Tarlós István. Patrick Kron Alstom-vezér pedig arról szólt, hogy a még nyitott kérdések tisztázására hamarosan ismét Budapestre látogat. 12-ből 11 kérdésben sikerült megállapodni. Az egy fennmaradt kérdés az NKH engedély ügye volt.

2011.07.11: A főváros megegyezett az Alstommal az utolsó vitás kérdés ügyében is - értesült az MTI.

2011.07.14: A Fővárosi Közgyűlés előtt ismertették a megállapodás részleteit. Eszerint az Alstom "330 napon belül köteles leszállítani az első, a kettes metró vonalára szánt szerelvényt, a fennmaradó mennyiségre pedig 548 napja van a cégnek. A vállalatnak 600 napon belül az első, a négyes vonalra szánt kocsit is át kell adnia, a teljes, négyes metróra szánt állomány pedig 750 napon belül meg kell, hogy érkezzen" - írta a VG.hu. A közgyűlés megszavazta a módosított szerződést. Eszerint az Alstom a vis maior állapot törlésébe is belement, az utolsó kérdésben is a főváros "nyert".

2011.07.20: Már több, mint 6 éve, hogy aláírták az Alstom-szerződést. Ugyanezen a napon Tarlós István aláírta a módosított szerződést. Tarlós a megállapodást a ciklus legnagyobb sikerének nevezte.

2011.07.22: A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kiemelten kezelte a szerződés módosításának ügyét. Ennek ellenjegyzéséhez egy tanúsítvány kiállítására volt szükség, amelyre 15 napjuk volt. Az ellenjegyzéstől indult az a 330 nap, ami alatt az Alstomnak szállítania kell a szerelvényeket. A szerződés az NFÜ ellenjegyzése nélkül is érvényes, arra csak az EU-támogatás miatt volt szükség

2011.08.06: Az NFÜ jóváhagyta a szerződés-módosítást, és elküldte az uniós társfinanszírozású beruházásokat koordináló szervezetnek, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt.-nek.

2011.08.11: Már csak az NKH engedélye hiányzott a metrókocsik szállításának megkezdéséhez. Az Alstom-szerződés ugyanezen a napon hatályba lépett.

2011.08.25: Az Index információi szerint az Alstom a lengyelországi Katowicében mutatja be a magyar küldöttségnek a módosított fékrendszert. Egyes részekre a cég derogációt kért, mivel azok továbbra is eltértek a magyar szabványtól. "A cég közleménye szerint egyebek mellett fizikailag is változtattak a fékberendezésen, fejlesztették a fékrendszer rendelkezésre állását, így az üzemi fék áramszünet esetén is üzemképes marad, továbbá biztosították a levegős fék (fő-fék) fölérendeltségét. Beépítették az új menekülőajtókat, biztonságosabbá tették az ajtók működtetését és továbbfejlesztették a fedélzeti eseményrögzítő rendszert."

2011.10.21: Az MTI szerint az NKH-nál is sikeresen teljesített a módosított Alstom szerelvény. A Budapesten lefolytatott tesztek során az öt kocsiból egyen kikapcsolták a fékeket, de a szerelvény így is, többszöri próbán is biztonságosan megállt.


A Metropolis járműcsaládot 1997-ben fejlesztette ki az Alstom. Azóta több, mint 3000 kocsit gyártottak le a világ több, mint 50 városa számára. A moduláris konstrukciót közben folyamatosan fejlesztették. A budapesti, 2-es vonalra szánt változat az AM5-M2 jelzést kapta. A 32 tonnás járművek átjárhatók, csuklósak. Egy szerelvény kb. 200 utast tud elszállítani. Lesz rajta légkondicionálás, hangos és vizuális utastájékoztatás, és térfigyelő kamera is. A légrugók mellett hidraulikus lengéscsillapítók is segítik a kényelmes utazást. A vonat két végén ugyanolyan vezetőállás található. A harmadik kocsirésznél lehet a járművet szétkapcsolni - így egy esetleges műszaki hibánál a szerelvény kettébontható. Az ajtók automatikusan záródnak, ha háromszor sikertelen a záródás, a vezetőnek kell a hibát elhárítani. A fényszórók xenon lámpásak, a zárfények piros LED-esek. A vezetőfülke bal oldalán kapott helyett a menekítőajtó. A 2-es metró vonalán a Siemens már kiépítette az új vonatbefolyásoló rendszert, de az a szovjet metrókkal nem kompatibilis, ezért csak akkor kapcsolják "élesbe", ha megérkeztek az új szerelvények. Az új vezérlő rendszerrel megszűnik a metrónál a segédmetróvezetői állás - az új szerelvényeket egy ember is képes lesz irányítani. (Forrás)
2011.11.11: Az NKH-tól megkapta az engedélyt az Alstom Metroplis szerelvény, így jöhetnek az új szerelvények a 2-es metróvonalra. Az Alstom még augusztus 17-én beadott kérelmét fogadták el. Tarlós szerint 2012 végén már az új szerelvények futhatnak.


Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sliders 2012.01.21. 12:27:29

Nekem személy szerint az orosz kocsik jobban bejönnek :)

ZsZ 2012.01.21. 12:43:19

2011.06.16. az Alstom rájött, hogy még egyszer le kell jattolni, különben bukják az üzletet...

Link Elek 2012.01.21. 13:07:21

@ZsZ:
a magyarok jók a sorok közötti olvasásban :)

2012.01.21. 13:46:05

"Az új vezérlő rendszerrel megszűnik a metrónál a segédmetróvezetői állás - az új szerelvényeket egy ember is képes lesz irányítani"

Javítsatok ki ha tévedek, vagy félreértettem valamit, de szeritnem az orosz metrókat sem 2 ember vezeti. Legalábbis én még nem láttam a vezetőfülkében 1 embernél többet. Egyébként a történet klasszikus magyar: Kell nekünk a nyugati technika, ami a parasztvakításon kívül (xenon fény, ledes lámpák, lcd kivetítők, stb) lényegében nem tud többet mint ezer éves ruszki szarok, sőt meggyőződésem, hogy 1-2 évtizeden belül elvérzik mind. Megyünk nyaljuk a segget, közben kiosztanak egykét kokit és sallert, engedünk a 20-ból, végül valami rejtett zugtárgyaláson megállapodás születik, miközben van olcsóbb jobb alternatíva is.

Rocko- 2012.01.21. 13:53:57

@Jankove: tévedsz, létezik a segévezetői állás.
csak a 2-es vonalán létezik, a hármason automatika látja el a munkáját. ő az ajtókért felelős, a metrovezető pedig a vonatért.

saturn 2012.01.21. 13:58:59

@Jankove:
A 3-as metrót egy ember vezeti (félautomata vonatvezérlés van az egész vonalon), de a 2-es vonalon (ami teljesen hagyományos, analóg rendszerben működik) kettő vezető van, figyeld meg.
Az Alstomok a 2-esre (és majd a 4-esre) fognak kerülni, és azokra már elég lesz egy ember.

NeBántsdAMacit 2012.01.21. 14:31:12

Az új szerelvények átugorják majd a pályahibákat, esetleg légpárna-funkció is lesz rajtuk? Vagy üzemidejüket 40-es sebességkorláttal szenvedik végig?

kvadrillio 2012.01.21. 15:02:59

öRÜLÖK, HOGY JÖHETNEK AZ ÚJ METRÓKOCSIK A 2-ES VONALRA.....
CSAK AZ A BAJ, HOGY A 3-AS METRÓ KOCSIJAI ÉGNEK MINDEN HÉTEN !!!!!

bukott_angyal 2012.01.21. 15:18:18

Az Alstom ajánlata már a tender idején sem volt a legjobb választás, de véletlenül(??) úgy alakult, hogy a jobb ajánlatokat formai kifogásokkal kizárták, míg végül csak a francia és az orosz ajánlatok maradtak, amiből már ki lehetett hozni az Alstomot győztesként. Nyilván az is hasonló véletlenek sorozatának volt köszönhető, hogy olyan szerződést sikerült aláírni, hogy az Alstom következmények nélkül pofátlanul élhetett vissza a helyzetével. A fékproblémától eltekintve is régen jelentős késésben voltak, amikor megpróbálták eljátszani, hogy csak a lehetetlenül szigorú magyar előírásoknak nem felel meg a szarjuk.
Kiváncsian várom, hogy mikor fogják végre a vádlottak padjára ültetni az egész bandát, akik ezt a versenytárgyalást végigcsinálták és a szerződést megkötötték (BKV vezetők, DBR Metró projektiroda vezetői, Metrober szakértők és vezetők).
Persze örömmel támogatnék egy olyan Alstom feljelentést is, ami arról szól, hogy kiket mennyivel is kellett lefizetni a szerződés megnyerése érdekében.

motorola 2012.01.21. 15:28:53

Marha érdekes.... A napokban volt a National Geo-n a francia TGV-ről film... az Alstrom készítette a szerelvényeket, 550 km-es sebességvilágcsúcsot állítottak fel... közel sem egy kategória a metróval...s gondolom a biztonság sem az utolsó szempont ennél a sebességnél... érdekes, hogy ott - meg a világon még sok helyen megfelel-

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.01.21. 15:36:19

@Jankove: pfff, ha esetleg értesz hozzá, akkor szóljál ilyet hozzá.

Az orosz metró meg e között technológiailag csak annyi különbség van mint egy gőzmozdony meg a TGV közt.

Kezdve a hegesztett alumínium kocsiszekrénytől, az inverteres, frekvencia-vezérelt aszinkron motoros hajtáson át a visszatápláló fékezésig és még sorolhatnám.
Az orosz metróból folyik ki az energia (ellenállásos indítás-fékezés), a soros gerjesztésű egyenáramú motor igen sok karbantartást igényel plusz visszatáplálás kilőve, meg még rohad is.

bukott_angyal 2012.01.21. 15:52:49

@motorola: Marha érdekes... a kínaiak embert küldenek az űrbe a saját gyártmányú rakétájukon, és gondolom a biztonság sem az utolsó szempont egy ilyen rakétánál... nálunk meg azt mondják, hogy a kínai karácsonyfaizzó/hajszárító/kenyérpirító/stb. tűzveszélyesek ;)
Senki nem állította, hogy az Alstom cég nem lenne képes valamit jól megcsinálni, ha a körülmények rákényszerítik.

2012.01.21. 16:15:12

@d.z.: "pfff, ha esetleg értesz hozzá, akkor szóljál ilyet hozzá"

Ha végzettségemet tekintjük, akkor papíron értek hozzá, persze villamosság helyett az informatika lett a kenyerem, úgyhogy gyakorlatban mégsem. Egyébként meg kettőnk között az a különbség, én nem próbálom elhitetni hogy értek hozzá. Te meg találtál valamit a neten, és megosztottad. Vesztedre mert az aluminim kocsiszekrényekkel -mindamellett hogy modern technológa- már a villamosok kapcsán volt probléma, nevezetesen hogy szeretnek elrepedni. Az hogy a vas rohad alap, bár így 40 év nonsztop közlekedés után ezen nem tudom mi csodálkozni való van, inkább dícséretet érdemelnek hogy eddig kihúzták. Garantáltan egyszeri és megismételhetetlen teljesítmény. A karbantartás: nos ez szimpla paraszti logika, a bonyolultabb dolgok általában karbantartásigényesebbek és drágább a fenntartásuk, -főleg ha mostoha körülmények között üzemelnek, és nem a laboratóriumban és mivel dolgoztam sokat francia vállaltnál, franciákkal, van fogalmam az üzletpolitikájukról is. Ja és hogy visszatérjünk egy kicsit a villamossághoz: még megboldogult gyakornok koromban volt szerencsém motorvonaton invertert cserélni, tekercseltem aszinkron motort, és a visszatáplálás a vasúti közlekedésben már 20 éve sem volt új találmány. Azt hiszed ezeket mind a franciák találták fel?

2012.01.21. 16:21:18

@motorola: "érdekes, hogy ott - meg a világon még sok helyen megfelel-"

Mindenhol megfelel ahol nem számít a pénz. Temérdek pénzből lehet jó dolgokat csinálni. Ahol fontos a budget, és szarból kell várat építeni, ott bizony nem erősek. Egyébként egyszer dolgozz együtt franciákkal néhány évet, utána garantáltan azon fogsz gondolkodni, hogyan képesek működni azok a dolgok amiket létrehoznak.

2012.01.21. 16:24:38

@Rocko-: Köszi. Nem tudtam. Valahonnak régről derengett valami, hogy láttam már két faszit egy vezetőfülkében, de sosem gondoltam volna, hogy ennek technikai oka van. Ha bkv-zom is inkább a 3-as vonalon.

Rocko- 2012.01.21. 16:33:54

@Jankove: nm, sejtettem hogy ez áll a hátterében. :)

Adani 2012.01.21. 16:42:16

@Jankove:

A segédvezető zárja az ajtókat, javítja a menet közben fellépő és kezelhető műszaki hibákat. A vezető meg vezeti a vonatot. A 3-as metrón pedig az AVR nevű rendszer vezeti a metrót, az ott lévő pilóta meg gyakorlatilag azt csinálja, amit a kettes vonalon a segédvezető. Ill. már nem, mert mióta sebességkorlátozás van a teljes vonalon a vezetőnek ellenőrzött kézi vezetés módban kell vezetnie, hiszen a rendszert nem programozták át a vmax=60 km/h sebességre.

Adani 2012.01.21. 16:47:50

@bukott_angyal:

Aki azt a szerződést aláírta, azt mind sittre kell vágni vagyonelkobzással.

Azt a pontot még egy hülye sem fogadná el pl. hogy az is vis major eseménynek számít, ha a vonat nem kap típusengedélyt. Ugyebár ez olyasmi mint egy autónál a műszaki vizsga, ha ezen nem megy át az a gyártó sara, a tendernek része volt ,hogy milyen metrót kérünk, minek kell megfelelnie, ha nem olyan akkor megbukhat a vizsgán.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.01.21. 17:11:16

@Jankove: nekem meg konkrétan a szakmám vasútmérnökként.

Azt próbáltad előadni, hogy technológiai különbség a negyven évvel ezelőtti orosz csodák és e között nincs, ami de facto hülyeség még ferdítésnek sem megy el.

Hogy az Alstom hogy fog üzemelni azt 40 év múlva meglátjuk, kb. ennyire terveznek egy vasúti járművet ebben túl nagy változások nincsenek. Ez mondjuk nem jelenti azt, hogy addig is kell üzemeltetni.

A visszatápláló fékezés valóban nem mai találmány, ellenben soros gerjesztésű egyenáramú motorral megoldhatatlan. Pont.

A mechanikus, illetve főáramköri része pedig sokkal egyszerűbb mint az orosz kocsiknak a pénzt meg ez viszi.

Repedni meg kb. bármi tud, amit rosszul terveztek meg, ennyi erővel repülőre se ülj mert az meg DURALból van.

Mindenesetre igen visszásnak érzem azt, hogy a negyven évvel ezelőtti technológiáért sírunk, mert az milyen jó. Ezzel a hozzáállással a középkorban is élhetnénk...

laci_52 2012.01.21. 17:52:50

"több, mint 3000 kocsit gyártottak le a világ több, mint 50 városa számára."
És érdekes módon máshol mindenhol megfeleltek a fékek!
Ez innentől nem műszaki probléma, hanem korrupció és politika.

bukott_angyal 2012.01.21. 18:54:49

@Jankove: a franciák közismerten aljas üzletpolitikáját szándékosan nem akartam belekeverni a korábbi hsz.-be, de ha már itt tartunk, az sem volt véletlen, hogy a 4. metro építésénél az alagútfúrás mellett épp a Gellért téri állomás építését szerezte meg magának a Vinci vezette konzorcium (BAMCO). Az egyetlen olyan helyet, ahol el lehetett játszani, hogy ha nem teljesítik a(z egyébként alaptalan) követeléseiket, akkor kiemelik a fúrópajzsot és levonulnak. Klados Gusztávnak és az ő nemzetközi tapasztalatainak és hírnevének köszönhető, hogy ez nem jött be a kagylózabálóknak.

Ami a vezetőket illeti, a 4. Metrót teljesen automatikus, vezető nélküli vonalként tervezték. A megrendelt szerelvények elvileg azonosak a 2. és a 4. vonalra (azzal a különbséggel, hogy a 2. vonalon 120, a 4. vonalon 100m hosszúak), de a 2. vonalon továbbra is kézi irányítással közlekednének.

bukott_angyal 2012.01.21. 19:02:03

@laci_52: az idézett szöveg elejét lehagytad, pedig abban van a lényeg: "A Metropolis járműcsaládot 1997-ben fejlesztette ki az Alstom."
A járműcsalád pontosan azt jelenti, hogy abból a 3000 legyártott járműből egy sincs ami pontosan azonos a Budapestre ajánlott szerelvények specifikációjával.

laci_52 2012.01.21. 19:56:39

@bukott_angyal: Tehát az előző 3000 jó volt, utána elb*ták a konstrukciót, gondolván, nekünk az is jó lesz!
Nem hiszem. Inkább az történt, hogy az NKH-nak fentről leszólt valaki, hogy be kell tartani az Alstomnak. Innentől lett az állítólagos műszaki problémából korrupció, kenőpénz és politikai küzdelmek, melyek hátterét pontosan máig nem ismerjük.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.01.21. 20:18:44

@laci_52: Az NKH amennyire hallottam jogosan vágta meg a metrójukat.

Idehoztak egy olyan járművet, aminek a fékrendszere nem felelt meg a magyar szabványnak (a többi országénak igen), a pontos indokot nem tudom, én annyit hallottam, hogy az üzemi és vészfék rendszere egy számítógépen lógott, nem voltak egymástól teljes mértékben elválasztva. Ezt pedig a magyar szabvány tiltja.

Az Alstom hozott egy feltehetőleg teljesen jó minőségű metrót, amit az eddigiek átalakításával hozott létre, anélkül hogy átnyálazták volna a magyar szabványokat, vagy felkértek volna valakit tanácsadónak.

Az elsődleges felelős szerintem amúgy nem az Alstom, hanem a BKV főmérnöke, akinek ki kellett mennie a gyártóhoz és átnéznie az összes tervrajzot, hogy megfelelő-e ez Budapestre. Egy kölcsönösen előnytelen helyzet alakult ki, nyilván nekik sem jó ha a nyakukon maradnak a legyártott szerelvények.

Az Alstom az egyik legnevesebb vasúti járműgyártó, minden bizonnyal igen jó minőségű metrót fog kapni Budapest. Ugyanez a hiszti volt a Combino érkezésekor, hogy így szar úgy szar, mennyivel jobb a Ganz ipari csuklós, küldi ránk a szemetet a nyugat, stb. Aztán pár év használat után kiderült, hogy igen jó villamost vettünk.

¿Qué tapas hay? 2012.01.21. 20:45:24

A város nevének helyes írásmódja: Versailles

P. A. 2012.01.21. 21:46:12

@NeBántsdAMacit: Az új szerelvények a 2-es vonalra kerülnek, nem a 3-asra. A 2-es vonalát néhány éve teljesen felújították.

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2012.01.21. 22:50:25

már csak az a kérdés, hogyha tavaly november közepén megkapták az engedélyt a kocsik, akkor most, 2 hónappal később, mégis merre vannak?

Mézes maszlag 2012.01.21. 23:08:28

Néha látni a kettes vonalon egy szerelvényt. Amúgy meg már évek teltek el a megrendelés óta, elvileg azóta le lett gyártva sok-sok szerelvény, azok hol vannak?

államcsődőr 2012.01.22. 00:04:06

Ha ennyit szórakodnak a beszerzéssel, akkor ideje lenne kiírni a 3-asra is a tendert. Márcsak azért is, hogyha valami közbejön ne sürgessen minket az idő. Vagy máris késő? Mert a füstölés ott is elkezdődött.
Miért épp fekete-fehér lett? Talán csak ez a szín hiányzott eddig a BKV palettájáról...

- Rendi - 2012.01.22. 00:16:54

@laci_52: "És érdekes módon máshol mindenhol megfeleltek a fékek!"

Kit érdekel, hogy hol felelt meg? Nem máshova szállítottak, hanem ide, az itteni szabályozásnak kell megfelelnie.

- Rendi - 2012.01.22. 00:17:47

@államcsődőr: "Ha ennyit szórakodnak a beszerzéssel, akkor ideje lenne kiírni a 3-asra is a tendert. "

Először a pályát kell felújítani, hiába teszel a mostanira új szerelvényt, ha nem tud lebegni, rövid időn belül szétveri a pálya.

algi 2012.01.22. 05:22:45

@d.z.: Azt viszont sose fogom megszokni, hogy a Combino pont a bejáratnál a legszűkebb.

kpityu2 2012.01.22. 07:41:58

Most komolyan. Ha már jattolnak, legalább húzzanak bele, hogy a ciklus vége előtt lezáruljon a biznic. Eltökölték az időt, most büntiből az új embereket is meg kellett győzni. Amatőrök.

bukott_angyal 2012.01.22. 09:30:51

@laci_52: Ez éppen fordítva történt. A korrupció nem akkor volt, mikor nem fogadták el a mintapéldányt, hanem akkor, amikor őket hozták ki győztesnek. Fölülről a BKV-nak szóltak le, hogy az Alstomnak kell nyernie. A kiírásban elbújtatott nem egyértelmű kritériumok és a háttérben működő "tanácsadók" közreműködésének segítségével az utolsó szakaszban bármelyik ajánlatot amelyik nem volt szimpatikus, ki lehetett zárni, hogy az elvárt győztest tudják kihirdetni. Első feladat sikeresen végrehajtva.
Arról már sem a felső körök, sem a BKV nem tehet, hogy az Alstom úgy gondolta, hogy azt a pénzt, amit a hátszél megszerzéséért kellett kifizetni, majd máshol megspórolják. Ennek tudható be, hogy tudatosan nem tartották be a kiírásban szereplő specifikációt (pl. menekülőajtók, belső méretek), illetve az érvényes vasúthatósági előírásokat. Ők azt remélték, hogy abban az összegben az is benne van, hogy majd rugalmasabban kezeljük a szabályokat.
Ettől függetlenül egyetértek d.z. utolsó bekezdésével, végső soron nem lesz rossz az a metró amit egyszer végre megkapunk.
Még egy utolsó megjegyzés: felfoghatjuk szerencsének is, hogy így alakult. Ha ugyanis egy tisztességes gyártó kapta volna a megbízást, akkor a 2. vonalon már évek óta futhatnának ugyan az új szerelvények, de a gatyánkat is ráfizetnénk a kötbérre amiatt, hogy 4. vonal építésének nagyon jelentős késedelme okán nem tudták volna átadni az oda szánt szerelvényeket.

Adani 2012.01.22. 11:09:42

@d.z.:

A Combino prototípus volt, voltak nyilván hibái ,de a Siemens jól kezelte, megkapták a hibalistát és azonnal elismerték, hogy igen ez fennáll, és kijavították. A BKV-nál is hülyék voltak eleinte, hiszen ugye új felsővezeték kellett hozzá, ami nehezebb a réginél, de a tartókarokat nem cserélték ki, a nehezebb új vezetéket nem bírták ,így oszlopostól rángatta le az áramszedő. Meg ugye azt is a BKV okos vezetői találták ki ,hogy spórolás jegyében kiszereltették a légkondit, mert minek is az. Aztán mikor rájöttek ,hogy nem jó így, külön pénzért kellett utólag rendelni, ami szintén sokba került.

Az Alstom meg évekig cseszett kijavítani bármit is, csak erősködött, hogy az jó, és olyan apróságok voltak, mint pl. az NKH ellenőr kezében maradt fékcső, vagy az előzetes hibalistán olyan apróságok ,hogy bizonyos üzenetek nem magyarul jelennek meg a kijelzőn, amit percek alatt javítani lehetne, de 3 hónap után is ugyanúgy maradt. Az Alstom azt hitte szerintem, hogy kenőpénzzel lezsírozzák ,hogy ők nyerjenek és ezért cserébe bármit átvesznek majd, ezért idevágtak nekünk valamit jó lesz az parasztnak tanyára alapon, de ezt benézték.

ZsZ 2012.01.22. 11:47:01

@d.z.: Az is lehet, hogy az NKH-nál azért bukott meg, mert előre nem jelezték, hogy nem magyar szabvány szerinti, hanem azzal egyenértékű a megoldás. A hatóság meg megnézte, nem volt szabvány szerinti és kész a bukta.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.01.22. 15:49:45

@bukott_angyal: @Adani:

Mivel kizárólag a hírekből tudok ezekről a körökről informálódni, amit a BKV a Főváros és az Alstom futott egymással, nem tudok mit mondani arról hogy kenőpénzek merre hogyan folytak, annyi tény hogy voltak már szerencsésebb járműbeszerzések Magyarországon (pl. FLIRT-ök).

A Combinoval kapcsolatban: tipikus esete volt annak, hogy kell a nyugati modern technológia, de ott kezdünk el fillért baszni ahol csak tudunk. Nem rendeltek légkondit, ami már akkoriban is röhejes volt. Nem akarták felújítani a felsővezeték rendszert, a Siemens mondta, hogy így nem adják át a gépet. Az alépítmény meg azóta is felújításokra szorul, itt-ott vízátfolyások is vannak. Hasonló a sztori a Gripenéhez: vettünk egy modern negyedik generációs gépet, majd elfelejtettünk hozzá venni gyakorlatilag bármilyen fegyvert, vagy kiképezni a pilótákat a légi utántöltésre. Gyakorlatilag van egy modern gépnek álcázott MIG 29-ünk.

Az Alstom metró meg a fent leírt magyar szabvány figyelmen kívül hagyása mellett biztos rendelkezik gyermekbetegségekkel (ilyet még nem gyártottak, csak hasonlót), de azért igencsak csodálkoznék ha mondjuk tíz év múlva úgy beszélnének erről mint ócskavasról.

Adani 2012.01.22. 16:03:17

@d.z.:

Mellesleg a Flirt vonatoknak is más a fékrendszere, az is eltér a magyar szabványtól. De ott a Stadler előre jelezte is ,hogy ez így eltérő, de hozta is rögtön az igazolásokat róla, hogy ugyanolyan hatékony, és kéri a derogációt figyelembe véve, hogy nincs vele semmi baj, így is biztonságos. Meg is kapta azonnal. Az Alstom meg csak tavaly hozott pl. TÜV tanúsítványt arról ,hogy a módosított fékek is jók.

A Gripen sztori az megint más. Töredék áron lehetett volna a migeket modernizálni, és ugyanott tartanánk. A hadseregnél elég sok idióta döntés volt tankokat is vágtak szét lángvágóval meg adtak oda pl. Iraknak, helyettük meg mást nem vettek. Mert ugye elavultak voltak. De hát háború esetén egy elavult is jobb mint a semmi.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.01.22. 19:02:04

@Adani: A Gripen dolog azért kúr fel, mert vettünk gyakorlatilag légi parádéra meg légtér biztosításra egy olyan gépet, aminek a képességeinek ez a tíz százaléka.

Erre jó a MIG is. Ha meg ilyet veszünk, akkor szereljük fel rendesen, küldjük el NATO bevetésre, villogjunk vele.

Annyira magyar.

to:rppapa 2012.01.22. 19:08:35

@Adani: Ugye te is tudod, hogy a Gripen nem a hadsereg döntése volt?! ;)

Vaandor 2012.01.22. 22:22:09

2011. 07. 20. A Fővárosi Fidesz megkapta a jattot, ezért sikerkommunikációra váltott, miközben a helyzet ugyanaz volt mint egy éve: Szabványnak megfelelő jármű nincs, derogáció nincs, "amúgy" minden rendben!
De majd Pityu bácsi elintézi.

Vaandor 2012.01.22. 22:51:33

@Vaandor: Hupsz @ZsZ: -re akartam reagálni (második hsz.), nem tűnt fel, hogy közben jött még vagy 40 komment! :-)

Ahoj- 2012.01.31. 15:43:09

Ruszkik már rég megépítették volna az M4-et Rákospalotától Budaörsig, és az M5-öt az államadósságból.

Ehelyett 20 év óta taknyolunk az M4-essel, a világ legdrágább metróját építjük. Gratulálok van itt pénz, felkötni meg senkit sem kell ezek miatt ugyebár?
süti beállítások módosítása