Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Milyen lesz az új FMH?

2012. március 03. - fovarosi.blog.hu

Kinéztünk a Fehérvári útra, hogy megnézzük, milyen lesz az FMH új épülete a Fehérvári úton. Az első részben áttekintettük a hamarosan lebontásra kerülő Fővárosi Művelődési Ház történetét, majd bemutattuk, hogy milyen sokféle program állt a vendégek rendelkezésére az elmúlt évtizedekben. A régi épület az átköltözést követően lebontásra kerül, az új épületet pedig a következő hónapokban nyitják meg. Milyen lett az új FMH? Zöld és retró a Fehérvári úton.

fovarosi.blog.hu: FovarosiMuvelodesiHaz-2011-UjTerv1Ilyennek álmodták

fovarosi.blog.hu: FovarosiMuvelodesiHaz-20120217-07A régi épülettel az volt a fő gond, hogy a víz,- villany, fűtés vezetékek, a nyílászárók állapotának állaga egyre romlott, a TEMI-nek pedig nem volt pénze az épület felújítására. A megoldást így az jelentette, ha a régi épület bontásával, és a terület értékesítésével nyernek forrást egy valamivel kisebb, de új épület megépítésére. A beruházó a BHG lett, amely megkapja a telek nagyobb részét lakóház és irodaház felépítésére, míg az FMH kisebb, de új épületbe költözhet. Az épület déli részeit, benne a körtermet már el is bontották, hogy helyet adjanak egy társasháznak. A fennmaradó rész 2012 első felében kerül elbontásra, hogy aztán egy új irodaház épülhessen fel a ház - és valószínűleg a gesztenyés mini-park - helyén.

fovarosi.blog.hu: FovarosiMuvelodesiHaz-20120217-06
Élénk lilával festették ki a pinceszinten található koncerttermet, amely egy hátsó kiszolgáló helyiséggel is kiegészült

A felszín alatt még szinte teljes a beépítettség. Az FMH új épülete és a lakóház közötti rész is alá van pincézve, és persze a két új épület is. Az FMH -1 szintjén 200 négyzetméteres koncerttermet alakítanak ki, mellette két 15 fős öltözővel, de itt kap helyet a raktárhelyiségek zöme is. A felszín felett már elválik a két épület.

fovarosi.blog.hu: FovarosiMuvelodesiHaz-20120217-02

fovarosi.blog.hu: FovarosiMuvelodesiHaz-20120217-04

fovarosi.blog.hu: FovarosiMuvelodesiHaz-20120217-05 Földszint, "elosztótér". Hátul a lépcsőház az emeletek és a pinceszinti terem felé visz, két lifttel kiegészítve. Jobb- és baloldalt három pultot alakítanak ki: lesz itt információs pult, ruhatár és büfé is.

Az épület hátsó és oldalsó részein található, a földszint felett kinyúló konzolok a tervezett zöld homlokzat növényeihez szükséges földmennyiséget tartják majd, a rozsdamentes acélsodronyokon futnak majd fel a futónövények. Így a közel 15 méter magas homlokzat egyetlen nagy zöld kockaként jelenhet majd meg, ami kétségkívül egyedi, a házak sorából kiugró megjelenést ad az új FMH-nak. A vasbeton falazatra hőszigetelő réteg kerül, a földszint felett ez elé futtatják fel a növénysort, amely nem csak a levegőminőség javításához, de a ház hőszigeteléséhez is hozzájárulhat. A növények földjét egy 100 cm magas konzolos tartóban helyezik el, a locsoláshoz csepegtető öntözőrendszert építenek ki. A bejárat feletti előtetőre pedig színesebb növényeket lehet telepíteni. A szomszédos lakóház felsőbb szintjeiről az FMH tetejére lehet majd rálátni, így a tetőt is zöldtetőnek szeretnék kiépíteni. Ez  hozzájárulhat a ház hőszigeteléséhez is.

fovarosi.blog.hu: FovarosiMuvelodesiHaz-2011-UjTerv1
Az alaprajz két lépcsőházra szerveződik. A hátsó kert felőli minden szinten átriumokhoz kapcsolódik, míg a másik a füstmentes menekülő lépcsőház. Utóbbihoz is kapcsolódik lift, ez lesz a tervek szerint a díszletek szállításának eszköze is a tervek szerint.

fovarosi.blog.hu: FovarosiMuvelodesiHaz-20120217-01
Nagy "kirakattal" néz a földszinti terem az utca felé

A nagyterem a földszinten kap helyet, körülötte több kiszolgáló teremmel. Ezek egy részét az utca felé üvegfallal építették ki - így a benne folyó munka egyben az épület "reklámja" is lesz az utca közönsége felé. A földszintre kerülnek a "fogadó" funkciók is: a ruhatár, a büfé, a jegypénztár, és a mozgássérültek mosdóblokkja. Felette egy 296 fős nagyterem lesz a galéria szinten és az első emeleten - azaz egy szintnél nagyobb magassággal. A színpadot mobil elemekből építik, így elbontásával egy nagy, egybefüggő tér is létrehozható - mondjuk egy szilveszteri bál számára. A terem hátsó végébe került a hangosítás helyisége. A galériaszintre kerülnek a TEMI helyiségei: beépített szekrényekben irattár, teakonyha stb. A termek közötti átrium terét úgy alakították ki, hogy fentről leláthassunk az alsóbb szintekre.
A szomszédos lakóházban kinyúló erkélyek helyett loggiák sorakoznak, így az épület háromszögű alaprajzából adódó forma vertikálisan sem törik meg, a tömb egységes geometriájú marad. A helyszíni adottságok hátránya, hogy a déli tájolású lakások pont az FMH tömbjére néznek, de a leghátsó lakásoknál már jobb a helyzet. A lakások mérete 30 és 70 négyzetméter között változik, a pinceszinten 20 autónak van mélygarázs. A földszinten egy nagy üzlethelyiséget alakítottak ki, ebben Tesco Express nyílt februárban.
fovarosi.blog.hu: FovarosiMuvelodesiHaz-20120217-08
Az új színházterem jóval kisebb lesz a réginél (436 fős helyett kb. 300 fős), ami megkönnyíti a különböző stílusú koncertek, programok telt házas megrendezését 


fovarosi.blog.hu: FovarosiMuvelodesiHaz-20120217-10
A lépcsőház első emeleti szakasza. Jobboldalt le lehet nézni a földszintre

fovarosi.blog.hu: FovarosiMuvelodesiHaz-20120217-14
LED-ek világítanak az épület minden helyiségében


Mozgókép kerestetik az FMH-ról készülő filmhez! A Fővárosi Művelődési Ház új épületbe költözik, ezért a régi épületet megörökítendő keresünk olyan 50-es, 60-as, 70-es évekbeli film- és videofelvételeket, esetleg jó minőségű fotókat, melyeket az intézményről készülő filmhez felhasználhatunk. Az alábbi elérhetőségeken várjuk szíves jelentkezésüket: Nagy Attila rendező: (30) 989-3551, vagy Kungl Janka kultuárlis szervező: 
(1) 203-3868/128, janka.kungl@fmhnet.hu.
Források:
Drucker Tibor: A Fővárosi Művelődési Ház története. 2001.
http://epiteszforum.hu/node/19465


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.03.03. 19:52:23

külső fotót tilos volt csinálni? :)

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2012.03.03. 20:32:16

@airdace: Külső képnek azért használtam a látványterves képet, mert a helyszínen elég nagy dzsuva volt, ráadásul aznap még egy jó kis ködös-trutyis időjárás is párosult hozzá...
süti beállítások módosítása