Fővárosi Blog

A Várnegyed újjáépítése (4.)

2013. június 14. - fovarosi.blog.hu


Szentháromság tér 7-8.

A török korban még három ház is állhatott a most Szentháromság tér 7-8. számmal jelölt telken. Ezeket később összevonhatták, mert ezen a területen állt később a Nagyboldogasszony templomot gondozó domonkosrendi apácák rendháza. Erre az új ház törésvonala emlékezteti a mai szemlélődőt, pontosan ott, ahol az ásatások során házsarkot, telekhatárt mutattak ki. Még a tető vonala is megtörik ezen a ponton. De ne szaladjunk ennyire előre: az új lakóház (ma hotel) története korábban, a hatvanas években kezdődik.

fovarosi.blog.hu: BurgHotel-MagyEpMuv-1964-01-p02
Foghíjtelek a hatvanas évek elején

A Szentháromság tér 7-8. alatti saroktelek és a Dísz tér 8. alatti telek beépítésére 1963-ban bonyolítottak le először pályázatot. A kiírás szerint a földszintre mindkét háznál üzlethelyiségeket, vendéglátóipari egységeket kellett tervezni, míg az emeleteken lakásokat kellett kialakítani. Irányelvként rögzítették, hogy az épületeknek összhangban kell állniuk a városkép uralkodó elemeivel, tömege illeszkedjen, és az újszerűség varázsával hasson, lakásai pedig legyenek korszerűek.

fovarosi.blog.hu: Varnegyed-MagyEp-1983-1-p32-03

A tervpályázaton Zalaváry Lajos és Solymosi Antal terve, Ébert Ágoston terve, valamint Kévés György és Balázs György terve megosztott második díjat nyert, első díjat nem osztottak ki. A korabeli kritika kiemelte, hogy az egész pályázati anyagból hiányzott a képzőművészeti igényességű megformálás, a pályázók zöme csak nagy üvegfelületekkel és ismétlődő elemek alkalmazásával kísérletezett. Így talán érthető is, hogy ezek a tervek végül a fiókban maradtak:

fovarosi.blog.hu: BurgHotel-KevesGyorgyekTerve-MagyEpMuv-1969-02-p44-kep2
Kévés Györgyék tervének keresztmetszeti rajza. Kép: Magyar Építőművészet, 1969

fovarosi.blog.hu: BurgHotel-KevesGyorgyekTerve-MagyEpMuv-1969-02-p44-kep1
Kévés Györgyék tervének modellfotója. Kép: Magyar Építőművészet, 1969

A beruházási program - Balázs György és Kévés György (IPARTERV) terve alapján - 1966-ban készült el. A megépült házat viszont már Jánossy György és Laczkovics László (KÖZTI) készítették el a hetvenes években. Diplomata lakóháznak épült fel 1979 és 1981 között.

A beépítési vonal követi a második világháborúban lebombázott házat - ennek eredménye a Szentháromság téri sarok levágása is. Ez a tört sarok egyben a szemben álló, a Pallasz Athéné szobrot is magába foglaló házra is "válaszol" egyben.

A tervezéskor azzal számoltak, hogy a felső szinteken a Diplomáciai Testületeket Ellátó Iroda (DTEI) számára alakítanak ki diplomata lakásokat, a földszinten pedig idegenforgalmi hivatal és kiállítási csarnok épült volna. 1981-ben végül mégis a PRESSINFORM költözhetett be a földszintre. Építés közben változott a terv a tekintetben, hogy az emeleti lakások közül kettőt-kettőt összevontak a jobb kiadhatóság érdekében.

A második világháborút követő ásatások nyomán több, szépen faragott középkori követ találtak, ezek azonban az építési huzavona közben sajnos eltűntek, így a tervezett udvari kőtár nem valósulhatott meg. Az egyetlen helyreállítható középkori emlék így a boltozatos pincehelyiség maradt. A homlokzat kialakításáról így mesélt Jánossy (1983, Magyar Építőművészet): "A Várban centiméteres nagyságrendű profilok vannak. Hibázik az építész, aki méteres nagyságrendű motívumokkal dolgozik. Ez a Várban uralkodó méretrend határozza meg, hogy tégla modulban gondokozzunk és ez adja a plasztikai mélységet a homlokzatoknak. Ennek a visszalépegető, pilléres homlokzatnak az oka kettős. Jól tudod azt a jelenséget, hogy ha szemben állsz egy házzal és annak a felső részei feléd fiókszerűen kinyúlnak, akkor a párkány magassága nő. Hiszen a szemsugár közelebb metszi, élesen, magasan, nagyobb szögben érzi párkányát a háznak. Nagy házat kellett csinálni, de a környezethez alkalmazkodó szintmagassággal. Ezért lépegettünk vissza, a pilléres homlokzattal, ezért van minden szintnél egy téglányi beugrás. A párkány motívumának is, a hangsúlyozott párkánynak az elhagyása is ebből ered. Az utolsó horizontális vonal a második szint fölött van, ezáltal a pillérek mintha mutogatnának az égre."
A pilléres homlokzat abban is segít, hogy a fényt alig kapó tér felőli homlokzatra is jut egy kevés fény - ha csak oldalfény is. A festett téglahomlokzatot pedig korábban kipróbálták már a Várnegyed helyreállításakor a Tóth Árpád sétányon is, és itt is bevált: egységes színezése egységet, a téglák közei pedig némi játékosságot adnak.

fovarosi.blog.hu: BurgHotel-20110911

A hosszabbik homlokzaton helyezték el a földszint magasságában Makrisz Agamennon Hírnök szobrát.

Érdemes felnézni a tetőzetre is. A tetőtéri ablakok ugyanis nemhogy nem simulnak a tető síkjába, hanem szinte "mutogatják magukat" három oldalról is üvegezett szerkezetükkel. A tervezők itt egyáltalán nem az illeszkedést tartották szem előtt, hanem azt, hogy megmutassák a tetőtérből a Mátyás-templomra és a térre irányuló fantasztikus panorámát.

A Szentháromság tér ezen oldala korábban is szerény házakkal épült be. Nem akartak konkurálni a Pénzügyminisztérium és a Nagyboldogasszony-templom hatalmas méretű, a tér látványát meghatározó épületeivel. A most szállodaként működő új épület sem verseng, ehelyett puritán formákkal, hagyományos anyagokkal hoz létre színvonalas építészetet.

(folytatjuk)


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:

A bejegyzés trackback címe:

http://fovarosi.blog.hu/api/trackback/id/tr304999400

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.14. 11:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

innovation 2013.06.14. 17:43:46

Ezt már valahol olvastam korábban. De továbbra sem tetszik és nem is illeszkedik a Várba. Főleg nem a Sztháromság térre.
Az tenne jót a térnek, ha megszűnne a parkoló, ez a hotel is a régi zárda mintájára épülne át, a Pénzügyminisztérium visszakapná díszeit és a Szt. István szobor melletti foghíjtelekből is kimásznának a hajléktalanok, zugárusok.
Ja és a burkolat is lehetne szépen lerakott macskakő. Lásd Prága vagy Bécs.
Ehhez ha még hozzájönne, ha a Hiltont köteleznék, hogy a front homlokzatot vigyék végig a házon, sokat dobna a panoráma a pesti oldalról is!

Jerofejev 2013.06.29. 01:14:18

Az ízléstelen és bumfordi régi Pénzügyminisztériumot remélem senki nem sírja vissza. Úgy nézett ki mint egy egy rondán kifestett, bizsukba temetkező öregasszony. Ellenben zseniális a romjaiból emelt épület, a legszebb németalföldi gótikus városházákat idézi. Le a kalappal a tervezők előtt!

A Burg Hotel nem ennyire jó, de szintén egy kellemes épület. Jól passzol a történelmi környezetbe.