Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Még most menj el a PeCsába!

2014. március 24. - fovarosi.blog.hu

A Városliget tervezett nagyarányú fejlesztésének részeként bezárják és elbontják a Petőfi Csarnokot. Ezzel a nyolcvanas évek építészetének egy kultikus, sokak emlékeiben élő épülete lesz oda. Ám a történet koránt sem az 1980-as években kezdődik!

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Iparcsarnok - indafoto.hu
Az egykori Iparcsarnok

Az itt állt Iparcsarnok 1885-ben, az Országos Általános Kiállításra épült fel Kohn János (a Schlick-gyár későbbi vasszerkezeti tervezője) és Ulrich Keresztély (többek között a Műegyetem tanára és a ferencvárosi Elevátorház tervezője) tervei szerint. Olasz reneszánsz stílusban, téglából, kőből, vasból és üvegből épült. Alapterülete meghaladta a 14 000 négyzetmétert! Az 1896-os Milleniumi Kiállításon a bútor-, szövő- és anyagipari termékek bemutatóhelye volt. A mostani szabadtéri színpad helyén akkor még a Sió szökőkút állt, amelyet hétvégeken éjszakára ki is világítottak. Ez akkoriban még nagy kuriózumnak számított. Ezután is kiállítási helyszínként működött: volt itt papíráru, automobil, cukrászipari, hadirepülő, vasipari és reklámkiállítás is. Minden évben május elején Tavaszi Nemzetközi Árumintavásárt, ősszel Országos Mezőgazdasági Kiállítást tartottak. Valamikor az Iparcsarnokban volt a Vásár telefonközpontja is.

fovarosi.blog.hu: Iparcsarnok-Regi1-Plakat - indafoto.hu
Kiállítás az Iparcsarnokban

A második világháborúban az épület kiégett, tetőszerkezete elpusztult. Helyén 1947-ben nyílt meg a BNV egyik pavilonja. A Budapesti Nemzetközi Vásár helyszíne ugyanis 1974-ig a Városliget volt, nem Kőbánya. Az átköltözéssel megüresedett csarnokot - amelyet már akkor is Petőfi Csarnoknak hívtak! - éveken át bútorraktárnak használták. Nem éppen fényes állapotú épületről, és nem éppen odaillőillő funkcióról beszélünk, mint ez a kép is mutatja:

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Regi02 - indafoto.hu

1980 őszén tanulmányterv készült az Általános Épülettervező Vállalatnál (Tihanyi Judit, Halmos György és tervezőtársaik) az Ifjúsági Park kiváltására a Városligetben. A "Városligeti Táncház" még elsősorban az Ifjúsági Park táncos szórakozóhely-funkcióját vette volna át, de soha nem épült meg:

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-1980-TanchazTerve-02 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-1980-TanchazTerve-06 - indafoto.hu

A rossz állapotú csarnok ifjúsági szórakoztató központtá alakításáról végül 1981-ben döntött a Fővárosi Tanács. A PeCsa első igazgatója, Lehel László javaslatára a Petőfi Csarnok nevet megtartották. Akkoriban már látszott, hogy a Várkertbazárban működő Ifjúsági Park egyre kevésbé képes kiszolgálni az igényeket - egy 1980-as Edda koncerten történt baleset után 1984-ben be is zárt.

1981-ben már bővebb kulturális funkciókra jelölték ki a jóval nagyobb Petőfi Csarnokot. Csakhogy hiába vonták be az Állami Ifjúsági Bizottság és a KISZ pénzeit is, a válságos gazdasági helyzetben ez sem volt elég. Így került a képbe a Közlekedési Múzeum, amely már korábban is szerette volna megszerezni az épületet vagy annak egy részét. Sajátos házasság alakult így ki: az ifjúsági központ mellé a múzeum repüléstörténeti gyűjteménye költözhetett be. Ez az állapot aztán végig fenn is maradt, a mai napig ezek az intézmények adják a két fő "lakót".

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Regi08 - indafoto.hu

Az ÁÉTV tervezői, Tihanyi Judit belsőépítész és okleveles építészmérnök és Halmos György építész az egykori óriási vásárcsarnokot ennek megfelelően felszabdalták. A középső nagy tér köré egy újabb szintet húztak be, de az egyik oldalon meghagyták az eredeti magasságot. Utóbbi teret kapta meg a múzeum. A közbenső födém alatt lehetett kialakítani a szabadidőközpont kisebb helyiségeit. Ennek ára az lett, amit már az előcsarnokban megtapasztalhattak a vendégek: nagyon alacsony lett a beltéri magasság. Az alaprajz kialakításánál azt is figyelembe kellett venni, hogy a 6000 főre tervezett szabadtéri színpad csak az egyik oldalhoz csatlakoztatható. A szabadtéri színpad fedésének acélszerkezetét és ponyváját Majoros Gábor építész tervezte. A külső és belső színpadot is kiszolgálni hivatott öltözőcsoport és a kistermek a két színpad közé kerültek. A 2500 fős nagyterem is erős kompromisszumokkal épült meg. A nagyterem körül J alakban húzódik az előcsarnok.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Regi19 - indafoto.hu

Hátul a Repüléstörténeti Múzeum bejáratát az emeletre helyezték. A múzeum tágasabb tereiből csak a legszükségesebbeket választották le, mivel a bemutatandó anyag minél nagyobb, tágasabb tereket követelt magának. Jellemző a kényszerű takarékoskodásra, hogy a múzeum azért nincs nyitva télen, mert fűtési rendszert nem építettek be a múzeumi terekbe.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Regi11 - indafoto.hu

A belsőépítészeti terveket Tihanyi Judit, Halmos György és Geblusek Antal készítették. A valamikori "Ujjé a Ligetben" vidám hangulatot a tervezők élénk színekkel kívánták megidézni. A sárga előtetők és a vörös oszlopok még mai kopottságukban is megragadják a tekintetet. Az anyagi korlátok már az átalakításkor sem tették lehetővé a nemesebb, drágább anyagok használatát, így a tervezők a színek felé "menekültek", az épület szerkezete kívülről lényegesen nem változott. Hogy milyen minőségnél tartott a korabeli kivitelezés, arról maguk a tervezők ilyen finoman fogalmaztak 1986-ban a Magyar Építőművészetben: "Az erőteljesebb formálás, építőiparunk képességeit ismerve amúgy is tanácsos." Az előtetők üvegszálas poliészterből készültek. Belül nyersbeton, nyerstégla és aszfaltozott felületek jelezték: drágább kialakításra egyszerűen nem jutott. Az egész felújítást a pénzhiány és a gyatra kivitelezés hatotta át. Ezt a tervezők néhány kisebb elemmel igyekeztek ellensúlyozni: színes oszlopfők, acélvázak, ernyők vittek némi színt az enteriőrökbe. Torzóban maradt az az ötlet is, hogy - a zománcozott ajtókon, a festett mennyezeten, a bazár homokfúvott üvegfalán - virágos ornamentikával díszítsék fel a belső tereket.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-1989-NirvanaKoncert - indafoto.hu Az 1985 tavaszán megnyílt csarnok szabadidőközpontjában a könnyűzenéé lett a főszerep (sok egyéb rendezvény mellett). Az épület tövében működik a város egyik legnépszerűbb bolhapiaca is. Az elmúlt közel 30 évben már több, mint 10 millió látogató fordult meg a közel 15 ezer rendezvényen. Azt pedig részben Para-Kovács Imrétől, részben a városi legendákkal foglalkozó Urbanlegends-től tudjuk, hogy 1989 november 21-én a Nirvana is adott is koncertet. Igaz, az együttest csak később fedezték fel. A TAD előzenekarjaként érkező Nirvana fellépésére így alig négyszázan voltak kíváncsiak, ráadásul a fáradt csapat bemelegítő koncertje állítólag csapnivalóra sikeredett. Ennek dacára elmondhatjuk: Kurt Cobain is megfordult itt egyszer. A koncertért 10 ezer forintos gázsit kaptak. (Aztán 1990-ben megírták a Smells Like Teen Spirit-et, és 20 millió lemezt adtak el világszerte.)

Az épületet átadásakor még több nyugat-európai szakfolyóirat is bemutatta, így a Deutsche Bauzeitschrift, a Sportstättenbau és a Tennessee Architect is. Tihanyi Judit és Halmos György építészek 1990-ben Ybl-díjat kaptak. Az indoklásban leírt "nevelési-, sport- és szabadidő létesítmények" tervezése ezt az épületet is magába foglalta.

Ennek ellenére a bontás ötlete már többször is felmerült. Az emellett kardoskodók joggal érvelhetnek az intézmény lerobbantságával, a parkba nem igazán illő funkcióval. Az épület építészeti, művészeti szempontból közel értéktelennek mondható, már újkorában is a pénzhiányos építkezés és az igénytelen kivitelezés nyomta rá bélyegét az amúgy nagy múltúvá lett PeCsára. Inkább azt sajnálhatjuk, hogy az Almássy téri szabadidőközpont elsorvadása után a hazai rockzene egy újabb bázisa veszik el. (Plusz egy népszerű bolhapiac, de ők majdcsak találnak maguknak egy új helyszínt.) Nyájas olvasóm, most menj el a PeCsába, ha még állva szeretnéd látni.


Források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pet%C5%91fi_Csarnok
http://pecsa.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=72
http://www.urbanlegends.hu/2007/01/nirvana-a-pecsaban/
http://passzio.wplanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=14842
http://artportal.hu/lexikon/muveszek/tihanyi_judit
http://nol.hu/tud-tech/ajanlo/20100429-ujraepitettek_a_szazeves_szitakotot
http://hg.hu/cikkek/varos/11111-meddig-mehetunk-meg-el-a-pecsaba
http://www.origo.hu/kultura/20140306-lebontjak-a-petofi-csarnokot.html

A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.03.24. 11:59:30

remélem valami nagy faszság lesz a helyén mint mikor egy kisközért vagy kiskocsma helyére beraknak valamid delicátést ahol 5000 forint egy falat sajt...

ghater 2014.03.24. 12:15:39

A kurva anyját aki folyton le akarja bontani!
Majdhogy nem ott nőttem fel...
Csomó felejthetetlen emlék, világrekord kísérlet, koncertek, klubesték stb.
Rohadjon le a keze aki oda mást tervez

odamondó 2014.03.24. 12:20:50

A repülős cuccok hova kerülnek?

sunblind 2014.03.24. 12:27:10

A Hiroshima Mayday-en egy olyan részén aludtam az épületnek, ahova soha többet nem találtam vissza :)

Atrox 2014.03.24. 12:29:08

Hát, az elmúlt 20 évben nem is tudom megszámolni, hány koncerten voltam ott, legutóbb múlt héten. Szomorúan hallom, nekem rengeteg emlékem van a helyszínnel kapcsoltban.

ATS 2014.03.24. 12:35:16

Tudja valaki, hogy mikor bontják? Meddig marad a jelenlegi felállás?

anyahajókabinajtóhajtogató 2014.03.24. 12:55:56

Random emlékek a pecsáról: Csillagfény disco, B Tóth video discoja, depeche mode klub mellette a kistermekben duran és wham klub, a bonanza banzai első fellépése a csillagfényben, bonanza nagykoncert a szabadtériben a kishíján széteső és ezért elmaradt KEK beli koncert helyett, kartel koncert, bolhapiac, nagy bunyók a városligetben, még nagyobb lerészegedések ugyanott,depeche klub ugyanúgy 15 év múlva is... Lehetne a helyén egy ugyanilyen rendeltetésű "új Pecsa" !!

Pécsi bölcsész 2014.03.24. 13:12:05

SISTERS OF MERCY
hogy mást ne mondjak....

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2014.03.24. 13:36:31

- Gyerekként a kilencvenes évek elején vasárnap Apámmal oda jártunk másolt C64 floppykat vásárolni :) Mivel viszonylag közel laktunk hibás lemez esetén még aznap ki tudtunk menni visszakérni a pénzt.. rengeteg kacatot árultak, amúgy soha nem vettünk ott semmit sem. Nem is értettem, minek járunk ki oda. Illetve ha nyáron koncert volt, akkor bringával a Napozó rétről hallgattuk a zenét.

A Napozó rét volt amúgy Budapest sürgősségi-baleseti helikopterleszállója, gyerekként "élmény" volt nézni ahogy hozzák a súlyos sérülteket, akkor még nem igazán fogtuk fel, hogy mit látunk, csak a sziréna és a helikopter zaja volt a lényeg.

- Talán 1998-ban csináltak egy Starlight Disco-t - house szólt egész éjjel -, ott láttam először ennyire teltházas bulit, rengetegen voltak.. Jutasi Tamás a Flamming June-l kezdett hajnalban :)

- Sok "módos" ismerősöm miatt Depeche Mode klubban háromszor voltam, a Neo koncert volt életem első koncert élménye. A másik kettőnél arra emlékszem csak, hogy nem mivel szerettem a Depeche Mode-t csak arra vártam, hogy a kisteremben ne EBM (electronic body music) hanem trance és techno legyen.

2002 óta egyszer sem voltam ott, párszor parkoltam csak a közelében, de ennyi.

♔batyu♔ 2014.03.24. 14:00:45

@gergo: Ami most bolhapiac címén van, az nagyon gáz, nem véletlenül nem mer oda a NAV kimenni.

Teljesen egyetértek a lebontással, ráadásul az az épület nem csak értéktelen, de iszonyat ronda is.

A nosztalgiázóknak: Én is ott nőttem fel.

Ratsui 2014.03.24. 14:03:25

Nagyon elszomorító, nem is értem, fel lehetne újítani, erre még ha sokba kerülne se mondaná sok ember, hogy inkább hagyjuk a fenébe nem éri meg.
Ennek az épületegyüttesnek nagy múltja van, erre vigyázni kellene, nem lebontani.
Micsoda barbár gondolkodásmód van egyes vezetőilletőségek fejében.

Phteven 2014.03.24. 14:07:25

Miért kell ezt?! Faszkivammá' ezekkel a senkiháziakkal! Majd lesz helyette egy nagyon modern, jellegtelen valami.

A legemlékezetesebbek: Kispálok, Faith no more, Depeche mode, Therion, Sepultura, Soulfly, ...

♔batyu♔ 2014.03.24. 14:09:30

@Ratsui: Az annak idején ideiglenesnek épült. Azzal, hogy lesz helyette jobb.

Milyen múltja van? A Széchenyi fürdőnek, annak van múltja.

Phteven 2014.03.24. 14:10:17

@♔batyu♔: Nagyon sok műemlékvédett épületről ugyan ezt mondták a maga korában. Ez az épület egy korszakot jellemez, ami egyelőre még semmilyen, de 15-20 év múlva megnyalnék tőle a 10 ujjukat. Akkor majd ott fognak keseregni, hogy valami barom lebontotta.
Eszembe jutott a Ravasz, az agy, és két füstölgő puskacső idevágó idézete: "Tényleg nagyon szegény emberek lehetnek, hogy ilyen régi puskáik vannak."

♔batyu♔ 2014.03.24. 14:15:16

@Phteven: Ez nem védett épület, a maga korában is ideiglenesnek szánták, egy könnyűszerkezetes valami.

Ennél oda csak jobbat lehet tenni.

innovation 2014.03.24. 14:30:13

Na, ezért egyáltalán nem kár. Ellenben az Iparcsarnokért. Ha inkább azt lehetne vissza, nagyon-nagyon örülnék!!!!!

fingerbangs 2014.03.24. 15:17:17

Mocsokronda izlestelen egy epulet az teny, torjon le a keze annak aki tervezte, de volt benne DM club, meg duran duran club, meg prodigy koncert ahol felszedtem a Verat, meg mayday buli
Meg annyi jo dolog
Kar hogy vege

I love pecsa!

♔batyu♔ 2014.03.24. 15:27:34

@innovation: Igen, valami ilyesmi kellene vissza. Gázlámpákkal, sőt esetleg lóvasúttal.

Macropus Rufus 2014.03.24. 16:11:12

@sunblind: :D
Azon a bulin én is ott voltam! :)

helixpomatia 2014.03.24. 16:50:15

@♔batyu♔: Az lóvasút...Ne álljunk meg itt! Legyen jeges ember, meg rikkancs fiú, meg lámpagyújtogató, meg kintornás.
Ne legyél már ilyen avittas.

tündéramálka 2014.03.24. 17:52:53

@helixpomatia: tény, hogy nem egy szép épület, de nekem a fiatalságom zajlott ott, és most is sokaknak, viszont aki a lóvasúttal példálózik annak már nem sok jövője van!

tündéramálka 2014.03.24. 18:05:59

Ja, és mi is lesz a repülőkkel? Már 2007-ben meg akarták szerezni és elköltöztetni Siófokra. Akkor ez szerencsére nem jött össze.
www.magyarhirlap.hu/belfold/budapestrol_siofokra_szallnak_a_gepek.html

Phteven 2014.03.25. 07:22:36

@helixpomatia: És a szikvizes? Az már smafu?! :-)

griiischdoov 2014.03.27. 08:31:01

Altalanos iskolaban az E betut juszt is I vel helyettesitettuk..

De hiva kerulnek a repulok?!

csi szi 2014.03.31. 21:27:06

A bolhapiacon sokat voltam a 90-es években, oda jártunk beszerezni a kurrens filmeket vhs kazettán, alámondással, később másolt PC-s játékokat és megunt vagy havertól bizományba kapott "kamionról leesett" cuccokat árulni (sporttáskákból, kempingasztalról vagy a földről a lelátón, vagy néha fent a színpadon, ha volt ott is hely:)) is, jövedelemkiegészítésként, mint csóró diák. De már vagy 15 éve nem jártam ott, akkor is egy szutyok hely volt. Magát az épületet csak kívülről láttam akkor is, nem voltam egy koncertre járós típus. Esztétikailag kb. úgy néz ki, mint a szoci kori építészet más remekei, és már akkor is elég lepattant feelingje volt a környezete miatt is persze.

zila5 2014.04.04. 23:11:41

Borzalmas hely volt, de én is imádtam, sőt, még dolgoztam is ott évekig. Volt egy ládányi stage pass-em is eltéve emlékbe, de már kidobtam sajna. Jókat lehetett ott pasizni nagyon híres magyar zenészekkel. :)

Gyingizik 2014.04.09. 14:35:27

És mi lesz a búcsúbuli? Csak nem egy közös F.O.S. - VHK party?????
süti beállítások módosítása