Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Történelmi AP felvételek Budapestről a YouTube-on

2015. július 29. - fovarosi.blog.hu

A múlt-kor portálon megjelent hír szerint az AP hírügynökség a British Movietone nevű vállalattal összefogva összesen több mint 550 ezer digitalizált történelmi videót töltött fel a Youtube-ra. A felvételek az 1895 és 1986 közötti történelmi eseményeket mutatják be. Ez a YouTube legnagyobb történelmi videógyűjteménye jelenleg. Az alábbiakban néhány Budapesttel kapcsolatos videót szemléztem, a teljesség igénye nélkül. (Az összes felvétel hang nélküli.)



Budapesti életképek 1961-ből: vörös csillag a Clark Ádám tér közepén, kirakatokat nézegető nők, épülő lakótelepek a panelkorszak előtti utolsó időkben, és lubickoló tömeg a Dagály strandon.



BNV Budapesten, még a Városligetben, évszám megjelölés nélkül. A szovjet járműipar csodái mellett külön felhívnám a figyelmet a rajzolt nőalakokra :)



1958 április 2-án a Keleti pályaudvaron fogadták a Budapestre látogató Nyikita Hruscsovot. Nem semmi látogatás volt: a korábban Sztálin utódjaként, az 56-os forradalom leverőjeként emlegetett pártvezért 1957-ben már a Time címlapján láthatta a világ, miközben még egyáltalán nem múltak el az 56-os forradalom sebei, vitái sem az országban, bár már megszilárdult az új hatalom. Hruscsov pedig olyanokat is mondott, amiket a pártlap le sem mert írni. (A látogatás programjáról bővebben itt olvashatunk.)



A Főtaxi új telefonos diszpécserközpontját mutatja be a fenti felvétel. Az új központot 1971 novemberében adták át, a mai pedig így néz ki.



1956. A forradalom jeles eseménye volt a Sztálin szobor feldarabolása. A szobor részeit szerte-széjjel vonszolták a városban, és végül annyi darabra vágták szét, hogy ma már több Sztálin szobor maradvány van, mint ahány fadarabkát Jézus keresztje egy részének tulajdonítanak...


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2015.07.30. 02:29:09

Hruscsov egyre tobb hulyeseget mondott es tett. Ezert is valtottak le a korabbi hivei(!!!).
Pl. a keletnemet vezetesnek reszege:
... kulonben is ezt az egesz hulyeseget is(marmint ugye a kommunizmust) a maguk Marxa talalta ki!!!(na erre a tolmacs, aki elmondta ezt az interjuban, elfeheredett-sokat forditabi nem kellett, mert a keletnemet vezetok azert beszeltek oroszul).

Hívő hitetlen 2015.07.30. 14:15:56

Hruscsov Ferihegyre érkezett 1958-ban, nem a Keletibe.

Alick 2015.07.31. 00:07:56

@Bicepsz Elek77: hehe... Sztálin udvari bolondja... mint a rendszeresen bérmálkozó Gyurcsány! :)
süti beállítások módosítása