Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Városliget beépítésének sztorija, 2014-2016

2016. május 17. - fovarosi.blog.hu

Hogyhogy a Néprajzi Múzeumra hirdetett új pályázati nyertest, mikor olyan pályázat már volt? Hogy kerülhet az 56-os emlékműhöz az új épület, ha oda a Fotómúzeumot és az Építészeti Múzeumot tervezték? Olvassa el az elmúlt évek múzeumi negyed sztoriját, hogy képbe kerüljön!

A legelső évek sztorijához pedig katt ide!

fovarosi.blog.hu: Varosliget-2014Korul-Legifoto - indafoto.hu
(A kép nagyban)

2014

2014 elejére az alábbi fejlesztési lista állt össze: öt épületben hat múzeum (Fotómúzeum, Magyar Zene Háza, Néprajzi Múzeum, Építészeti Múzeum, valamint a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria összevonása után a modern anyag bemutatása egy Új Képtárban); a Vidám Park bezárása után az Állatkert kibővítésének keretében a Pannon Őspark és a Magyar Mesepark létrehozása; új épület a Fővárosi Nagycirkusz számára; a Petőfi Csarnok elbontása után, annál nagyobb területen egy új ifjúsági tudományos ismeretterjesztő központ felépítése; a Szépművészeti Múzeum (és benne a Román Csarnok) felújítása; és persze a park zöldfelületeinek megújítása. A tervezett összköltséget 150 milliárd forintra becsülték, ennek közel felét tenné ki az öt új épület felhúzása.

Városliget+ néven 2014 februárjában egy alternatív javaslattal állt elő a hivatalos tervekkel szemben kritikus építészek, tájépítészek egy csoportja. Eszerint egy városi közpark esetében annyi kompromisszum megengedhető, hogy az OTÉK által előírt, de nem teljesülő 3% helyett 5% legyen a beépítés aránya a Városligetben - ez is több zöldfelületet hozna a jelenlegi 5,7%-os beépítettséghez képest. A BNV egykori épületeinek és a PeCsának az elbontásával telkeiket visszaadnák a zöldnek - ez kb. 1,3%-os javulást eredményezne. Új, nagy méretű épületet viszont egyet sem építetének a parkba, csupán a parkot kiszolgáló kisebb épületek (mosdók, büfék stb.) kerülnének a park belsejébe. A cirkuszt és a közlekedés múzeumát a Városligeten kívüli helyszínen építenék újjá, ezek tehát kikerülnének a Városligetből. A Vajdahunyadvárat egy többfunkciós kulturális központként álmodnák újjá, ahol a különböző korokat bemutató építészeti környezetben a különböző korok zenéjét, gasztronómiáját és akár szobrászatát is be lehetne mutatni. Emellett jobban kihasználható lenne a Hősök tere és az egykori Felvonulási tér területe a felszín alatt is - ebben is van tartalék az alternatív terv szerint. A felszín alatti terek megfelelhetnének a restaurálási és raktározási központ funkcióinak is, bár erre alternatívaként a Vágány utca és a Szabolcs utca közötti tömböt is felveti a terv. Több múzeum viszont máshová kerülne, mégpedig: az építészeti és a fotómúzeum a Margit körútig kihozott Millenárison, a cirkusz és a Vidámpark Rákosrendezőre, a Mezőgazdasági Múzeum Gödöllőre kerülne. A Közlekedési Múzeumot a Tatai úti Vasúttörténeti Parkkal hoznák össze. A Városligetben az Olof Palme Ház lenne a Magyar Zene Háza, és az Ötvenhatosok terére kerülne a Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum, valamint a Néprajzi Múzeum.

Az állami gépezet dübörgött tovább: február végén kiírták a nemzetközi tervpályázatot az új épületekre. Két szomszédos épületre (Építészeti Múzeum és Fotómúzeum) közös pályázatot írtak ki, így 4 pályázatot tartalmazott a csomag. Hatástanulmány még ekkor sem készült, így a korábban említett egy-másfél millliós látogatószám csupán egy házi becslés.

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201403-TervezettEpuletek.png - indafoto.hu

Ebből a pályázati leírásból derült ki csupán, hogy az elhelyezési terv (pdf-ben itt) az év vége / év eleje óta megváltozott. Eszerint a Nemzeti Galéria és a Ludwig közös épülete - a jelenleg még álló Petőfi Csarnok elé kerül. Az Építészeti és a Fotómúzeum az 56-osok terére, a Rondó két oldalára kerül, a Néprajzi Múzeum viszont a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkára. A lebontandó BNV irodaházak helyére kerül a Magyar Zene Háza. A Közlekedési Múzeum a felszín alatt bővül.

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201403-Terkep - indafoto.hu

Hogy mi volt ezzel az építészeti, tájépítészeti gond, azt Bardóczi Sándor és Pákozdi Imre foglalta össze. 25-40 méter magas (azaz egy 10 emeletes panelháznál lényegesen magasabb) épületeket terveznek a Városligetben elhelyezni - ez a méret aligha fog a parkba illeszkedni. Az Ötvenhatosok terének legalább a felét be fogják építeni, ezzel elvéve annak a lehetőségét, hogy a teret zöldfelületként hasznosíthassák újra - az igen forgalmas Dózsa György út oldalában. Az Ajtósi Dürer soron forgalomcsillapításról is álmodoznak, de közben több jókora épületet terveznek elhelyezni az út mentén - ebből pedig aligha jön ki forgalomcsillapítás. A Gasztrofalu ötlete értelmetlennek tűnik, hisz már ma is számos vendéglátóhely áll rendelkezésre a környéken. A Királydomb környékét parknak kellene megőrizni, nem beépíteni. A Magyar Zene Háza számára kinézett területen József nádor korabeli platánfákat kell kivágni az építkezés megkezdése előtt. A tervezett fejlesztésekkel sem a közparkokra általánosan érvényes 3% maximális beépítési arány, sem a max 5%-os beépítés (OTÉK alóli felmentés) nem érvényesíthető.



Áprilisban még úgy volt, hogy 2018. március 15-én avathatják az új épületeket a megújult parkban. Az immár kiemelt fejlesztési célú projekt keretében a Közlekedési Múzeumot eredeti formájának megfelelően állítanák helyre. Júniusban megint módosult a koncepció: az Új Nemzeti Galéria épületének alapterületét csökkentették, a Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont pedig kikerült a Városligetből. A Városligeti tó körbecsónakozhatóságát támogatták, a Regnum Marianum templom teljes visszaépítése viszont lekerült a napirendről. Június végén megszavazták a Városligeti Építési Szabályzatot (VÉSZ) is, ezzel megteremtve a beruházás jogi kereteit. Augusztusban pedig kijött az első hatástanulmány is. A KPMG elemzése szerint a beruházás 150 milliárd forintja tíz év alatt térülhet meg. A közvetlen hatások (pl. vendéglátóipar, turisztika fejlődése) mellett a közvetett hatások (beszállítók) és az adóbevételek növekedése vagy az új munkahelyek létrejötte is szerepelnek a tanulmányban. Úgy becsülték, hogy a 4 millió fős forgalom 5,9 millióra, majd a negyedik évtől már 6,2 milliósra növekedhet. Ez a tanulmány lett volna elvileg a döntéselőkészítő anyag, de a dolgok sorrendje - mint az a fentiekből már kiderült - erősen megváltozott.

Bár a hivatalos eredményhirdetés csak decemberben történt meg, már ősszel elkezdtek szivárogni az építészeti tervpályázat anyagai. A nemzetközi tervpályázatra több száz anyag érkezett be, ezek előválogatása után egy szűk mezőny maradt. Köztük az alábbi tervek:

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201409-MagyarZeneHaza-scstudio - indafoto.hu
Az SCSTUDIO Architecture and Design terve  a Magyar Zene Háza épületére, 2014. "A Magyar Zene Háza egy innovatív zenei kulturális platform lesz, egy modern és felkapott koncertterem a rendezvények számára, egyben oktatási intézmény, a kulturális tevékenységek középpontjában, és közösségi terület, ahol az emberek megoszthatják egymással az élményeket. A Magyar Zene Háza több kisebb, különféle funkciót ellátó elemből áll majd, amelyek egymáshoz kapcsolódnak, ez a sorozat alkotja majd a Városi Szigetvilágot. A meglevő növényvilág megtartása lehetővé teszi, hogy azok megvédjék az épületeket a széltől és egyéb környezeti ártalmaktól." (forrás)

A Nemzeti Galéria (alias Új Képtár) új épületére nem érkezett be elég erős anyag, így ennél az épületnél új pályázat kiírása mellett döntöttek. Az új pályázatot október végén írták ki, összesen 325 ezer euró értékben. A Városliget Zrt. az Ateliers Jean Nouvelt, a David Chipperfield Architects-et, a Mecanoo-t, a Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P.-t, a Renzo Piano Building Workshopot, a Sejima and Nishizawa and Associateset és a Snöhettát hívta meg erre a "második körre". Ez a kör később megváltozott: Renzo Piano csapata kikerült, a Zoboki-Demeter iroda és a Balázs Mihály nevével fémjelzett iroda a BME Építészmérnöki Karával bekerült. Csakhogy hamarosan kiderült, hogy bár a pályáztatás gőzerővel halad előre, az alapok még nem tisztázottak. Az egyesített Szépmű + Nemzeti Galéria anyaga mellé ugyanis a Ludwig Múzeum gyűjteményét is ide szándékoztak áthozni a MüPából, de a Ludwignál egyáltalán nem volt valami túláradó a lelkesedés ez ügyben.

Az továbbra is nyitott kérdés maradt, hogy a park és környékének közlekedése hogyan alakul át - erre egy stratégiai megállapodás adhat választ, amelyet a Városliget Zrt. és a BKK kötött -, és hogy a 150 milliárdból mennyi lehet az EU-s forrás, már ha lesz egyáltalán ilyen. Az EU-ban ugyanis egyre fejlettebb kategóriába sorolódik Budapest, miközben a projekt óriási költségvetéssel bír. Ha viszont csak a központi költségvetésre támaszkodhat a projekt, akkor könnyen a Kormányzati Negyed sorsára juthat. Mindesetre 2015-re végül csak találtak két részletben összesen 15 milliárd forintot a projektre. Az év vége felé előkerült egy második hatástanulmány is (pdf), ez utóbbi dr. Nagy Béla tollából. Ez inkább mentegette a projektet, a liget beépítését.

2015

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201502-OrszagosMuzeumiRestauralasiEsRaktarozasiKoz - indafoto.hu2015 elején mutatták be a Szabolcs utcai egykori kórház helyére tervezett Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületének terveit. A korábban itt működött kórházat 2007-ben zárták be. Az új központ hivatott korszerű tárolási körülményeket biztosítani a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum műtárgyainak. A Narmer Építészeti Stúdió terve szerint egy 29 ezer négyzetméteres új épületet emelnek, emellett megújulnak a területen álló 19. század végi szárnyak (az egykori Bródy Adél Klinika és a volt zsidó imaház). A rendelkezésre álló terület kb. 36000 négyzetméter, összesen 5400 négyzetméter labor és műterem, valamint 20 ezer négyzetméter földfelszín alatti raktár épülhet. Az egykori izraelita kórház imaházának rekonstruált épületében helyet kap egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont is, de konferenciatermet, kiállítóteret és éttermet is kialakítanak. A területen visszaállítják az egykori Bókay parkot is, amelyet a közönség előtt is megnyitnak.



A fenti videó pedig a parkba, illetve az 56-osok terére tervezett épületeket mutatja be:

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201501-MagyarZeneHaza-SouFujimotoTerve-01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201501-MagyarZeneHaza-SouFujimotoTerve-02 - indafoto.hu

- A Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto alkotása, és a Hungexpo irodáinak helyére kerül a tervek szerint. A kerek formával a park belsejébe történő elhelyezésre reagáltak: ha nincs főút, tér, ami odavezetne, akkor igazi főhomlokzatnak, nagy portálnak sincs értelme, hisz a látogató bármelyik irányból érkezhet. Az átlyuggatott, a hang hullámait idéző vonalvezetésű tető alatt szabadtéri és zárt koncerttermeket találunk majd. Az üvegfalak, a körbejárhatóság és az épület magasságának visszafogottsága transzparenssé és befogadhatóvá teszik az épületet. A környezettudatos megoldások közül kiemelhető a napkollektorokkal előállított meleg víz, a helyiségek szellőztetése és légkondicionálása a szél hasznosításával, a vécék öblítése esővízzel.

A MüPa hangversenyterme, a Zeneakadémia és a Budapest Music Center után ez lehet a közvetkező igazán jelentős zenei központ Budapesten - mondják a mellette érvelők. Pont ezen intézmények miatt teljesen felesleges egy park közepére még egy ilyen funkciójú épület - mondják a kritikusok. És hogy mi mindenre lesz alkalmas? A ligetbudapest.org (szerintem eléggé homályos) megfogalmazása szerint:

"A Magyar Zene Háza a magyar zenetörténetre fókuszáló állandó kiállítással, valamint a zene világának legkülönbözőbb szegmenseihez kapcsolódó időszaki kiállításokkal, továbbá alkalmi programok folyamatos kínálatával szolgálja a zene iránt érdeklődők legtágabb körét. Oktatási és ismeretterjesztési funkciójában élményszerűen, de reprezentatív igénnyel mutatja be Magyarország zenei múltját és jelenét, kiemelkedő egyéniségeit és munkásságukat. Egyfajta hangkiállítás, mely megajándékozza a látogatókat a hangkompozíciók létrehozásának élményével is: speciális installációkon és kiállítástechnikai megoldásokon keresztül személyesen átélhetővé teszi a zene születését, a hangok érzékelésének fiziológiáját is, s természetesen, bár nem elsősorban, koncerthelyszínként vagy éppen táncházként is funkcionál."

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201501-Fotomuzeum-EpiteszetiMuzeum-TimaZoltanTerve - indafoto.hu

- A Magyar Építészeti Múzeum és a Fotómúzeum az egykori 56-osok terén, a forradalom emlékművének két oldalán foglalt volna helyet. A Fotómúzeum sötét kubusának homlokzatát úgy tervezték meg, hogy arra képeket lehessen vetíteni - kézenfekvő ötlet egy fotómúzeumnál. Párja, a világos színű, egyszerű kubusú Építészeti Múzeum. Az épület-párt a SkyCourtot is jegyző Tima Zoltán és csapata (Középülettervező Zrt.) tervezték.

Ha a díjazott épületeket a legfontosabb szempontokat összegezve akarjuk értékelni, úgy a Közti Zrt. magyar tervezői által alkotott ikerépület a pályázat leginkább elfogadható terve. Elsősorban azért, mert mind elhelyezése, mind külső és belső térszervezése logikus, és kevésbé borítja fel a városi park eredeti koncepcióját. A felszín felett megjelenő két hasonló épülettömeg úgy alkot kapuzatot a Városligeti fasor felől ­érkezőknek, hogy egyúttal méltó keretbe helyezi a most kissé magányosan álló 56-os központi emlékművet. Ez a konstrukció azért is hatásos, mert felidézi az emberiség egyik legősibb építményét, a kaput, ami méltóságot ad a belépéshez. Az épületek rombusz alaprajzú, de kocka jellegű tömege rímel a szemközti oldal villaszerű épületeire, de valamiképpen a szemben álló egykori szakszervezeti székházra is. - írta Schneller István korábbi főépítész a Magyar Narancsban 2015 februárjában.

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201501-NeprajziMuzeum - indafoto.hu

- A Néprajzi Múzeum a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkára került volna, de a tervpályázatot követően áthelyezték inkább az 56-osok terének Hősök tere felőli oldalára, így a fenti képen látható épület (a Vallet de Martinis DIID architectes terve) biztosan nem valósul meg. A sűrűn ismétlődő oszlopokkal, függőleges vonalakkal sűrűn tagolt homlokzatot sokan csúfolták "radiátornak", a nagyközönség szimpátiáját talán ez a terv nyerte el legkevésbé - dacára a nyilvánvaló szándéknak, hogy az épület a szemközti egykori MÉMOSZ-székházra (ma: Liget Center irodaház) reflektáljon. 21 méteres magasságával a környező épületeknél alacsonyabb lett volna, közepén pedig egy jókora megnyitás teremtett volna kapcsolatot a város és a park között.

A fenti műveket egy kis kiállításon be is mutatták az Erzsébet téren, a Design Terminálban. A beérkezett 470 pályaműből a 17 legjobbat lehetett megtekinteni.

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201504-Zoboki-AlternativMNGTervjavaslat - indafoto.huZoboki Gábor építészirodája 2015 áprilisában alternatív javaslattal állt elő: szerintük a Nemzeti Galériának a Várnegyed falain belül kellene maradni, a Szent György beépítésének problémájára is választ adva. A tágabb koncepció bizonyos értelemben a Szőcs Géza idején felvázolt múzeumi tengelyhez nyúlik vissza, az Andrássy út üres palotáinak hasznosítását javasolva a Városliget nagyarányú beépítése helyett. Emellett a Várnegyedet és az Iparművészeti Múzeum környékét emelték ki, mint múzeumi együtteseket a városban. " Budapestnek van múzeumi negyede. A Budai Vártól az Andrássy úton át a Hősök teréig húzódik. Fotó Múzeumnak ott a Capa Központ és a Mai Manó Ház. A Divatcsarnok a designnak és a divatnak adhat otthont. A Kilián laktanya befogadhatja a Néprajzi Múzeumot, amelynek gyűjteménye rokon a szomszédos Iparművészeti Múzeuméval. A Zene Házába szánt funkciók pedig – bár ez a legszebb terv – jó helyen lennének a Liszt Ferenc által alapított, Andrássy úti régi Zeneakadémián." - nyilatkozta Zoboki. A galéria megépítése után látogatható maradna a felszín alatt a középkori mikve. A múzeum ellátása a Palota út felől lenne megoldható. A tervet a fenti terveket szülő pályázatra adták ugyan be, de tudták, hogy formailag nem felelnek meg annak, hisz nem a Városligetbe terveztek. A cél nem is a pályázat megnyerése, hanem egy, szerintük jobb alternatíva bemutatása volt. A terv ismertetése kapcsán a magyar képzőművészeti anyag külön megtartását, és a Csontváry-életmű kiemelt bemutatását is javasolták.

Április végén olyan fejlemény bukkant elő, ami az egész projektet elbuktathatja: kiderült, hogy az EU nem fogja finanszírozni a múzeumi negyed projektet. A Figyelő szerint emiatt maga a miniszterelnök is gondolkodóba esett, aki fontosabbnak tartja a Várnegyed átalakítási és újjáépítési terveit, mint a városligeti építkezéseket. A kétkelkedéseket két héttel később a kormányszóvivő oszlatta el, kijelentve: az új Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza biztosan a Városligetben épül meg, az Építészeti Múzeumról és a Fotómúzeumról még nincs végleges döntés. Az elhatározottságot az is mutatta, hogy 2016-ra 19,1 milliárd forintot irányoztak elő a projekt folytatására.

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-2015-UjNemzetiGaleria-Snohetta-Latvanyterv01 - indafoto.hu
A norvég Snøhetta terve

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-2015-UjNemzetiGaleria-Sanaa-Latvanyterv01 - indafoto.hu
A japán SANAA terve

A fent említett csúszás, újrapályáztatás miatt csak 2015 májusában jelent meg az Új Nemzeti Galéria & Ludwig Múzeum épületegyüttesének pályázati eredménye. Megosztott első helyet kapott a SANAA és a Snøhetta csapata, a második díjat a Nieto Sobejano Arquitectos és a BME Építészmérnöki Karának csapatai kapták megosztva.

2015. június 10-én újabb megerősítést nyert a kormányzati eltökéltség, aláírták ugyanis a Magyar Zene Háza tervezői szerződését Sou Fujimoto építész irodájával, 740 millió forint értékben. Az ütemezés szerint év végéig kell elkészíteni a részletes terveket, 2016 elején kiírni a közbeszerzési szerződést, majd 2016 első felében már megindulhatna az építkezés, és 2018 tavaszán az egykori Hungexpo-irodák helyén átadnák az új zenei központot, amelynek hangsúlyos része az épületen túlnyúló, széles védőtető. A szabadtéri épületrészek közvetlen összeköttetést teremthetnek az intézmény és a park zöldje között. Június végén pedig összeállt az anyag a park felújítását célzó tájépítépítészeti pályázat kiírásához, és véget értek a tárgyalások a Néprajzi Múzeum radiátornak csúfolt épületét tervező francia tervezőcsapatokkal, a Vallet de Martinis-szel és a DIID-vel is. A szerződéskötést két héttel későbbre ígérték, de hónapokkal később sem történt meg, jelezve: valami gond van a projekttel. A Gyermek Tudás- és Élményközpont ekkorra már kikerült a programból. Az Építészeti Múzeum és a Fotómúzeum épületei pedig állítólag azért kerültek ki a programból, mert azok nem tetszettek a miniszterelnöknek (!). Arról viszont döntés született, hogy a Közlekedési Múzeum milleniumi kupoláját újra felépítsék, az intézményt pedig további 3000 négyzetméterrel bővítsék a felszín alatt - a nyertes tervező a Mérték Építész Stúdió lett.

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201508-nol.hu - indafoto.hu
2015 augusztusi állapot (forrás: nol.hu)

Ez volt az az időszak, amikor a kormányzati kezdeményezés ereje megtört, nagyobb teret engedve a korábban is meglévő tiltakozó hangoknak. Tüntetéseket, felvonulásokat kezdtek szervezni a Városliget beépítése ellen, cikkekkel, közleményekkel és aláírás gyűjtésekkel tiltakoztak a Városvédőktől a Civil Zugló Egyesületen át Sólyom Lászlóig és Lányi Andrásig széles skálán futó ellenzők. Igazi nyertesnek csak az Állatkert tűnt: a Vidámpark területét már megszerezték, a biodóm projekt végig támogatott maradt, sőt, a Cirkusz tervezett Ajtósi Dürer sorra költözésével újabb telket szerezhet meg magának.

Októberben bejelentették: újjáépül az egykori Városligeti Színház az 56-osk tere Ajtósi Dürer sor felőli végén. A Kolibri Színházzal együttműködésben üzemeltetendő teátrum elsősorban családi és gyerek programok otthona lesz - lehet, hogy ezzel akarja a kormány a kihúzott gyermek élményközpontot? Az addig oda tervezett Néprajzi Múzeum az 56-osok terén, de új helyszínen épülhet meg, új tervpályázatot követően. Az eredetileg tervezett helyen épül meg a Magyar Zene Háza és az Új Nemzeti Galéria - utóbbi viszont a Ludwig Múzeum nélkül, így húsz százalékkal kisebb méretben, "mindössze" 25 méteres magassággal. Az Építészeti Múzeum és a Fotómúzeum viszont kikerül a Városligetből, más helyszínen épülhet meg. Ezzel egyértelművé vált, hogy az eredeti, 2018. március 15-ikére tervezett átadás legfeljebb egy első ütemet jelenthet, a teljes átadás legalább 2019-ig elcsúszik. Felbukkant egy "Liget-2" projekt is a kormányzattól, eszerint a Nyugati pályaudvar menti vasúti területeket rehabilitálnák, valamint ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry-múzeumra. A most meglévő 2500 autóparkoló helyett 2000 mélygarázs hely épül az 56-osok tere alatt, az Állatkert mellett, valamint a Közlekedési Múzeum és az új Nemzeti Galéria között. A buszok parkolására a Vágány utcát jelölték ki. A Hősök terét részben visszaparkosítanák, ahogy 1938 előtt is volt.

Késő ősszel a cirkuszra új helyszín merült fel: mégsem az Ajtósi Dürer soron, hanem a Nyugati pályaudvar rehabilitációja kapcsán kapna új épületet. Felújítanák a Vajdahunyadvárat is, de hogy a Mezőgazdasági Múzeum maradhat-e benne, arra senki nem tudott határozott választ adni. Mindezek a változtatások sejtetni engedték, hogy a kormányzati körökben, a nyilvánosságtól elzárva óriási viták zajlanak a hogyan tovább kérdése körül.

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201511-EpulettervekHelyszineinekValtozasa-nol.hu - indafoto.hu
Meg sem épült épületek vándorlása a Városligetben (forrás: nol.hu)

November utolsó napjaiban felszállt a fehér füst az Új Nemzeti Galéria ügyében. A SANAA és a Snohetta megosztott első díjas tervei közül a japán SANAA terveit ítélték jobbnak - decemberben már alá is írták velük a szerződést az épület részletes terveinek elkészítésére. Pár napra rá az is kiderült, hogy a kormány 2016 és 2019 között 156,72 milliárd forintot szán a Liget Budapestre. Ezt már végleges állapotként jelentette be Baán László:

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201512-nol.hu - indafoto.hu
A véglegesnek mondott állapot, 2015 december (forrás: nol.hu)

2015. december 28-án, az ünnepek között még megjelent az utolsó döntés: kiírták a 21,5 millió forint összdíjazású tájépítészeti pályázatot. Ennek eredménye alapján a park megújítása 2017-ben kezdődne el és a parkhasználók 2019-ben vehetik majd birtokba a megújult Városligetet. Lesznek új padok, új sétautak, felszámolt széles autóutak, 2 kilométeres futókör, rehabilitált Városliget-tó is.

2016

A pályáztatások sora 2016-ban is folytatódott: februárban kiírták a színház újjáépítéséről szóló pályázatot: a gyermek- és ifjúsági intézményt állandó társulat nélküli, befogadó és fesztivál színházként kell megtervezni. A színház összes hasznos területe 3300 négyzetméter. Kiírták a pályázatot az egykori Felvonulási tér alá tervezett mélygarázsra is, itt 27400 négyzetméteren 800 személygépkocsi, 70 motor és 90 kerékpár elhelyezésére lesz lehetőség.

Időközben már jó ideje zajlott a Közlekedési Múzeum kiköltöztetése is a tervezett építkezés miatt. Felmerült a CET is ideiglenes helyszínként, ám hamar kiderült, hogy a nagyobb tárgyak oda be sem férnek. Újabb ötletként a Millenáris merült fel ideiglenes befogadó intézményként. Körülbelül 150-160 kiállítási tárgyat rendeznek be, köztük a Derű mozdony és több gőzhajó modelljét, Pannónia és Csepel kerékpárokat, és Budapest egyik első villamosát is.

Március 17-én a tiltakozók vették át a kezdeményezést: a volt Hungexpó-irodákhoz kivonuló munkagépek, fakivágásra érkező emberek munkáját megakasztva, sikeresen leállították a területen (a Kertem helyén) a munkálatokat. Itt történt meg az ominózus jelenet is Illés Zoltán és a türelmét vesztő rendőr között. Ezen a napon akadt el először a Magyar Zene Házának programja. Másnap a Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületének három tagja - Csomay Zsófia építész, Dr. Lővei Pál művészettörténész, és Dr. Schneller István építész-urbanista - nyílt levélben jelentették be lemondásukat. Április elején a "másik oldal" támogatói nyilatkozatát tette közzé Baán László, majd bejelentették, hogy az Állatkert közelében állott, már elbontásra került bódék helyére Feszl Frigyes, a Vigadó tervezőjének eredeti tervei alapján építenek fel három pavilont:



2016 első napjaiban tudtuk meg, hogy nemzetközi, meghívásos tervpályázatot hirdettek a Néprajzi Múzeum új épületére. A korábbi francia tervet, amelyet sokan radiátornak csúfoltak oszlopsorai miatt, hivatalosan amiatt vetették el, mert új helyszínre került át a leendő épület. Az első, előválasztásnak mondható szakasz februárban zárult le, a második szakasz pedig május 17-én. A nyertes pályázat a Napur Architects anyaga lett, akik egy középen a talajszintig süllyedő, kétoldalt lejtősen felemelkedő épületet terveztek az 56-os emlékmű két oldalára osztva:

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201605-NeprajziMuzeum-01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201605-NeprajziMuzeum-04 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201605-NeprajziMuzeum-05 - indafoto.hu
(forrás: ligetbudapest.org)

A kormányzat jó előre eldöntötte, hogy a múzeumokat a Városligetben tervezi felépíteni. Hogy a felmerült alternatívákat vizsgálta-e? A nyilvánosság érdemi vizsgálatról, ilyen irányú terv- vagy ötletpályázatról nem értesülhetett. Hogy miért pont oda kell építkezni, és miért csak oda lehet, erre érdemi válasz az elmúlt években nem született. Az intézmények megújulására, az új épületekre viszont kevesen mondanának nemet: Budapesten valóban nagyon jó lenne már egy normális, működő Építészeti Múzeum és egy profi fotómúzeum, egy új épület a cirkusz számára, és a Néprajzi Múzeum is egy olyan épületben működik, ami nem igazán alkalmas múzeumi célokra, a Kúria Kossuth téri épülete nem is annak épült. A Városligetben sétálva az is érthető, hogy miért szorgalmazzák a "tank felvonulási szélességű" utak szűkebbre szabását, a forgalom kiterelését, vagy éppen a növényállomány megújítását. Ugyanakkor nehezen képzelhető el, hogy 5-6 újabb intézmény idetelepítése után hogyan is működhetne a Liget Budapest a zöldfelületek túlterhelése nélkül - miközben ezek az intézmények nyilvánvalóan helyet kaphatnának máshol is, akár külön-külön, akár csoportosítva. Ha tényleg évi másfél millió látogatóra számítanak a Néprajzi Múzeum esetében, akkor ennyi ember hogy fog odamenni? Az összes építendő terület 80.000 négyzetméter körüli a Liget Budapest programban. Összevetésül: a Váci úti Tesco 12.000 négyzetméteres, a Mammut I-II-ben az üzletek összterülete 56.000 négyzetméter. Ezeket az aggodalmakat az Ipsos felmérése is alátámasztotta: a megkérdezettek közel 100%-a támogatja a park megújulását, de 75%-uk nem ért egyet új építmények felépítésével a Városligetben.

fovarosi.blog.hu: MuzeumiNegyed-201601-tervlap.hu - indafoto.hu
(forrás: tervlap.hu, a kép nagyban itt)

Mi lesz az egykori felvonulási térrel? A város növekedésével P+R parkolója egyre tarhatatlanabbnak tűnik. P+R parkolókat sokkal kintebb kellene építeni: az Örs Vezér terénél, a KÖKI-nél, Őrmezőn és Gazdagréten stb. Egy ingyenes parkoló persze könnyen megtölthető a város belsejében bárhol, de tényleg ez a funkció kell ide? Ráadásul a lebetonozott állapot "önmaga csapdája" is lett. Itt helyezhetőek el a legnagyobb épületek, így aztán rendre ide is tervezik őket. Csakhogy ezzel végleg elvágják annak a lehetőségét, hogy ezt a területet visszanyerje a park.

fovarosi.blog.hu: Guggenheim - indafoto.hu
És mi jön a megvalósulás után? Többször hivatkoztak hasonló példaként Bilbao városára: 1991-ben az új Guggenheim Múzeummal került fel a korábbi iparváros Európa kortárs építészeti és kulturális térképére. Csakhogy ez a példa nemhogy nem stimmel, hanem. Európa számos városa próbálta az elmúlt bő két évtizedben ezt a példát lemásolni: sztárépítészt hívni, egy-két nagyon markáns épülettel magára irányítani a figyelmet. Csakhogy ez a figyelem az újabb és újabb projektek érkeztével gyorsan elmúlik - ami utána marad, az a csökkenő látogatószám és az egekbe szökött fenntartási költségek mérgező elegye. Erre gondolt valaki? Számolt valaki azzal, hogy az EU-ból egyre kevesebb támogatást kaphatunk majd? Hogy ezeket a múzeumokat nem csak megépíteni kell, hanem üzemeltetni és karbantartani is? A MüPa pénzszivattyú példája jól mutatja, hogy itthon sincs kolbászból a kerítés, nem emelhető az egekbe a kulturális intézmények költségvetése, aminek következményeképpen kevés jól táplált intézmény mellett egy elsorvadó intézményrendszer is könnyen lehet a végeredmény. (Azt már csak zárójelben teszem mellé, hogy Gehry múzeuma egy vízparti rozsdaövezetbe került, nem a városi parkba.)

A budapestieknek jó okuk van arra, hogy közparkjaik felújítására vágyjanak. Van mit felújítani, rendbe tenni. De ha ezt a parkok túlzott beépítése árán, óriási forgalom generálása árán kapják meg, akkor pont az veszik el, amiért érdemes lenne kimenni a parkba.

Források:
http://hg.hu/cikk/epiteszet/11540-hello-andrassy-negyed
http://www.origo.hu/itthon/20110217-muzeumi-negyed-epulhet-a-felvonulasi-teren-a-fovarosi-onkormanyzat-kimarad.html
http://hetivalasz.hu/itthon/ujra-felepulhet-a-lerombolt-templom-35482
http://iho.hu/hir/alagut-keruli-a-kisfoldalattit-1109
http://www.magyarmuzeumok.hu/tema/344_baan_laszlo_nemzetkozi_tervpalyazatban_gondolkodik
http://inforadio.hu/hir/kultura/hir-463905
http://index.hu/belfold/budapest/2011/11/21/miert_kell_szupermuzeum_a_56-osok_terere/
http://index.hu/belfold/budapest/2011/12/06/palyazaton_keresnek_uj_nevet_a_ligetnek/
http://www.ingatlanhirek.hu/hir/Uj-neve-lesz-a-Varosligetnek-alagut-lesz-a-Dozsa-Gyorgy-alatt/30425/
http://kultura.hu/main.php?folderID=911&ctag=articlelist&iid=1&articleID=320391
http://hvg.hu/itthon/20111207_baan_laszlo_muzeumi_negyed
http://nol.hu/kultura/20111210-ikonikus_gyujtemeny_ikonikus_epuletben-1291095
https://hirkozpont.magyarorszag.hu/sajtokozlemenyek/andrassynegyed20111207.html
http://mno.hu/egigero/szinte-kesz-is-az-andrassy-negyed-1037531
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=566734#null
http://hg.hu/cikk/epiteszet/14691-a-ludwig-is-a-ligetbe-megy
http://index.hu/kultur/2012/07/06/6_milliard_forintbol_epul_muzeumi_negyed/
https://hirkozpont.magyarorszag.hu/hirek/muzeuminegyed20120709.html
http://magyarmuzeumok.hu/tema/740_bencsik_barnabas_az_uj_muzeumi_negyedrol
http://hg.hu/blog/14790-felmentettek-a-muzeumliget-kormanybiztosat
http://www.turizmus.com/cikk/index/9/10002/turizmus_hirek/20984
http://www.turizmus.com/cikk/index/1/10002/turizmus_hirek/23393
http://index.hu/belfold/2013/02/10/demjantol_var_segitseget_a_kormany_szupermuzeumahoz/
http://hg.hu/blog/15589-tovabb-bovult-a-muzeumnegyed-projektje
http://nol.hu/kult/otletpalyazat_a_ligeti_muzeumnegyedre
http://hg.hu/blog/15826-egyaltalan-a-varosligetben-lesz-a-muzeumnegyed
http://kerultkialakitasra.tumblr.com/post/47768828303/epiteszkar-alkotohet-varosliget-volt-a-tema-mi
http://nol.hu/lap/kult/20130503-a_ligetben_nagyszeru_
http://karpatinfo.net/cikk/kultura/nem-tamogatjak-az-urbanistak-varosliget-beepiteset
http://index.hu/kultur/2013/05/03/nem_tamogatjak_az_urbanistak_a_varosliget_beepiteset/
http://www.mut.hu/?module=news&action=show&nid=196933#MIDDLE
http://nol.hu/kult/baan__a_varosnak_is_sokat_fog_adni_a_liget_budapest?ref=sso
http://www.mut.hu/?module=news&action=show&nid=197836#MIDDLE
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=104876113&postcount=8510
http://index.hu/kultur/2013/07/03/elfogadta_a_kormany_a_liget_budapest_koncepciojat/
http://www.origo.hu/itthon/20130703-a-kormany-elfogadta-a-liget-budapest-koncepciojat.html
http://nol.hu/kult/kiirtak_a_nyilt_otletpalyazatot_a_muzeum_negyed_epuleteinek_elhelyezesere
http://greenfo.hu/hirek/2013/07/21/jon-az-evszazad-antizold-epitkezese
http://archiv.mek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=41376&Itemid=67
http://mno.hu/grund/epiteszkamarai-bojkott-a-muzeumi-negyedre-1174321/
http://index.hu/belfold/budapest/2013/07/23/kamarai_bojkottfelhivas_a_muzeumi_negyedre/
http://nol.hu/kult/tizenket_muvet_dijaztak_a_muzeum_negyed_elhelyezesere_kiirt_palyazaton?ref=sso
http://hvg.hu/nagyitas/20131003_fotok_kihirdettek_Muzeum_Negyed_palyazat
http://hg.hu/cikkek/varos/15937-ot-uj-muzeum-keresi-helyet-a-varosligetben
http://epiteszforum.hu/itt-ulok-a-ketelyeimmel
http://index.hu/kultur/2013/10/03/ilyen_is_lehet_a_muzeum_negyed/
http://www.origo.hu/itthon/20131003-a-varosliget-kozepen-lehet-majd-a-magyar-zene-haza.html
http://epiteszforum.hu/allasfoglalas-az-56-os-emlekmu-helyerol-a-muzeumi-negyed-otletpalyazat-kapcsan
http://inforadio.hu/hir/kultura/hir-591971
http://kerultkialakitasra.tumblr.com/post/64760938524/ma-zeumi-negyed-pa-lya-zat-volt-koncepcia-nincs
http://hg.hu/cikkek/varos/16004-lehetseges-a-zoldfelulet-novelese-a-varosligetben
http://epiteszforum.hu/nekunk-bilbao-kell
http://index.hu/galeria/index/kult/2013/10/03/az_otletpalyazat_dijazottjai/
http://index.hu/kultur/2013/11/23/ilyen_lehet_5_ev_mulva_a_varosliget/
http://nol.hu/belfold/20131123-ujraszabott_varosliget?ref=sso
http://nol.hu/belfold/20131123-ujraszabott_varosliget?ref=sso
http://epiteszforum.hu/a-varosliget-hasznositasarol
http://turizmus.com/fokusz/nem-csokkenhet-a-zoldfelulet-a-varosligetben-1119338
http://nepszava.hu/cikk/1004708-a-varosliget-a-budapestieke/
http://nol.hu/belfold/20131204-torveny_a_varosliget_bekebelezeserol?ref=sso
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/03/17/Az_Emmi_tamogatja_a_Varosliget_fejlesztest_celzo_torvenyjavaslatot.aspx
http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/megujul-vagy-elpusztul-a-varosliget-1199608
http://www.tervlap.hu/cikk/show/id/2542
http://nepszava.hu/cikk/1006171-hazudik-es-hamisit-a-muzeumi-negyed-miniszteri-biztosa/
http://www.hirado.hu/2013/12/20/uj-muzeumi-negyed-nagyobb-allatkert-es-tobb-zoldfelulet-a-varosligetben/
http://nol.hu/velemeny/20131220-a_folosleges_muzeumi_negyed-1433659
http://prae.hu/prae/news.php?menu_id=9&aid=22007
http://mandiner.hu/cikk/20140102_baan_a_muzeumi_negyeddel_felkerul_budapest_a_vilagterkepre
http://www.haon.hu/muzeumi-negyed-kiemeltek-lettek-az-uj-nemzeti-kozgyujtemenyi-epuletegyuttes-beruhazasanak-hatosagi-ugyei/2447660
http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/nagy-valtozasok-lesznek-a-felvonulasi-teren-1206322
http://epiteszforum.hu/liget-budapest1
http://www.haon.hu/kiirtak-a-liget-budapest-nemzetkozi-epiteszeti-tervpalyazatat/2490846
http://index.hu/belfold/budapest/2014/03/03/kiderult_150_milliardbol_ujul_meg_a_varosliget/
http://ujjealigetben.blog.hu/2014/03/01/egy_gondolat_a_liget_budapest_palyazati_kiirasrol
http://www.archicentrum.hu/index.php?_m=fo&h=7&a=2788
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-624553
http://epiteszforum.hu/tetelesen-itt-van-hogy-miert-ciki-a-keszulo-varosligeti-epitesi-szabalyzat
http://index.hu/belfold/budapest/2014/04/10/a_kormany_dontott_a_varosliget_atepiteserol/
http://www.ma.hu/kulturport.hu/208529/Kolthetik_az_unios_milliardokat_a_Liget_Budapest_projektre
http://nepszava.hu/cikk/1022898-megsem-epitik-be-annyira-a-ligetet/
http://mno.hu/grund/liget-budapest-tobb-lesz-a-zold-a-varosligetben-1230311
http://vs.hu/muzeum-negyed-a-varosligetben-gombhoz-szabjak-a-kabatot-0604
http://www.origo.hu/itthon/20140613-liget-projekt-az-utolso-egyezteto-targyalas-a-rendezesi-tervrol.html
http://atlatszo.hu/2014/06/14/ezutan-mar-barmit-meg-lehet-tenni-a-varosligettel-civilek-tiltakoztak-a-beepitesi-tervek-ellen/
http://hvg.hu/itthon/20140717_Mar_kivaalasztottak_az_uj_muzeumok_legjob
http://ingatlanhirek.hu/hir/Ilyen-lesz-a-Magyar-Zene-Haza/45262/
http://www.haon.hu/liget-budapest-majusban-indul-a-roman-csarnok-rekonstrukcioja/2638941
http://nepszava.hu/cikk/1036044-a-varosliget-beepitese-ellen-tiltakoztak-budapesten/
http://www.ma.hu/uzlet/227832/Megujul_es_bovul_a_Varosliget_zoldfelulete
http://nol.hu/belfold/uj-palyazat-a-galeriara-1494501
http://valasz.hu/vilag/muzeum-a-park-kozepere-parizsban-105881
http://www.origo.hu/itthon/20141031-szazmilliobol-tervezik-a-varosliget-uj-muzeumat.html
http://nol.hu/belfold/uj-palyazat-a-muzeumi-negyedre-1495839
http://www.origo.hu/kultura/20141104-interju-nagy-belaval-a-liget-projektrol.html
http://nol.hu/belfold/leallhat-a-liget-projekt-1497929
http://index.hu/kultur/2014/11/14/a_ludwig_muzeum_nem_akar_beolvadni_a_muzeumi_negyedbe/
http://inforadio.hu/hir/kultura/hir-683235
http://www.hirado.hu/2014/11/21/modosult-az-uj-nemzeti-galeria-tervpalyazatanak-meghivotti-kore/
http://epiteszforum.hu/nyertesek-es-dijazottak-liget-budapest-tervkiallitas
http://nol.hu/kultura/birodalmi-lepteku-infantilizmus-1508875
http://mno.hu/grund/muzeumi-negyed-poetikus-es-pragmatikus-epuletek-1267759
http://www.origo.hu/kultura/20150115-japan-tervezo-felhoepulete-lebeg-a-liget-fai-kozott.html
http://valasz.hu/kultura/megmutatjuk-a-liget-projekt-legjobb-reszet-ez-lesz-a-szabolcs-utcai-korhaz-helyen-109430
http://hvg.hu/itthon/20150211_Baan_Megmarad_a_varosligeti_Kiralydomb
http://magyarnarancs.hu/lokal/eg-es-fold-93708
http://epiteszforum.hu/sztarepitesz-terve-valosulna-meg-a-varosligetben
http://magyarmuzeumok.hu/muhely/2344_mar_tudjuk_milyen_lesz_a_restauralasi_es_raktarozasi_kozpont_budapesten_
http://tervlap.hu/cikk/show/id/3402
http://magyarmuzeumok.hu/tema/2428_a_ligetrol_a_katonaban
http://epiteszforum.hu/magyar-nemzeti-galeria-a-zoboki-demeter-epitesziroda-terve
http://index.hu/belfold/2015/04/14/fidesz_haboru_muzeumi_negyed/
http://nol.hu/belfold/direkt-zaratta-ki-magat-a-muzeumi-negyed-egyik-palyazoja-1528037
http://mno.hu/grund/liget-projekt-baan-kontra-zoboki-1282897
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-721130
http://index.hu/belfold/budapest/2015/04/30/liget_muzeumnegyed_buko_figyelo_zoboki/
http://vs.hu/kozelet/osszes/az-eu-nem-ad-penzt-a-muzeum-ligetre-mar-orban-se-erolteti-0430
http://www.origo.hu/kultura/20150515-egyre-biztosabb-hogy-epitkezni-fognak-a-ligetben.html
http://www.mek.hu/index.php?link=Liget_budapest_epiteszeti_tervpalyazat_Uj_Nemzeti_Galeria_es_Ludwig_Muzeum_eredmenye
http://inforadio.hu/hir/kultura/hir-733295
http://www.origo.hu/kultura/kunszt/20150619-liget-magyar-zene-haza-latvanyterv.html
http://www.ligetbudapest.org/media/doc/29_lbp-projekt-kult.pdf
http://mno.hu/grund/kiirjak-a-liget-budapest-nemzetkozi-parkpalyazatat-1292079
http://nullahategy.hu/epito-szandek-megallapodott-a-varosliget-zrt-az-uj-neprajzi-muzeum-tervezoivel/
http://www.ma.hu/belfold/254072/Itt_a_Ligetprojekt_elso_szakasza?place=srss
http://nol.hu/kultura/neprajzi-sarokko-a-ligetben-1549187
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-739422
http://www.ma.hu/kulturport.hu/255209/Nyilt_tajepiteszeti_palyazatot_irnak_ki_a_Varosliget_zoldfeluleti_rehabilitaciojara?place=srss
http://muzeumcafe.reblog.hu/valtozatok-a-legszerencsetlenebb-muzeumepulet-hasznositasara
http://nol.hu/belfold/rogyadozik-a-liget-projekt-egyre-tobb-sebbol-verzik-1557907
http://mno.hu/egigero/a-deak-ter-melle-kerulne-a-nemzeti-galeria-1300732
http://mno.hu/egigero/fak-helyere-hazakat-hazak-helyere-fakat-1303826
http://inforadio.hu/hir/belfold/a-liget-budapest-projekt-ellen-tuntettek-tobb-szazan-a-fovarosban-760965
http://mno.hu/hetvegimagazin/ligetprojekt-mire-megy-ki-a-jatek-1306022
http://nepszava.hu/cikk/1071661-megsem-lesznek-muzeumok-a-ligetben/
http://gondola.hu/cikkek/98389-Marad_a_Liget_projekt_.html
http://tervlap.hu/cikk/show/id/3949
http://www.origo.hu/kultura/kunszt/20151026-kultura-varosliget-liget-projekt-dontes.html
http://inforadio.hu/hir/belfold/baan-nem-csokken-a-varosliget-zoldfelulete-768939
http://mno.hu/belfold/liget-projekt-csak-a-bizonytalansag-biztos-1311509
http://www.origo.hu/kultura/kunszt/20151030-kultura-liget-projekt-baan-laszlo-dontes.html
http://nol.hu/belfold/cirkusz-a-varosliget-korul-1573157
http://tervlap.hu/cikk/show/id/4016
http://www.ma.hu/kulturport.hu/266633/Liget_Budapest__Ket_utemben_valosul_meg_a_projekt?place=srss
http://mno.hu/egigero/egyetlen-muzeum-sem-epul-a-ligetben-2018-ig-1314995
http://index.hu/belfold/2015/11/20/a_valasztasokra_mar_biztos_nem_keszul_el_a_liget-projekt/
http://444.hu/2015/11/25/ilyen-lesz-az-uj-nemzeti-galeria
http://gondola.hu/cikkek/99022-Veglegesnek_tunik_a_Liget_Budapest.html
http://www.estihirlap.hu/kultura/2015/11/25/baan-laszlo--mindenkinek-tobbet-es-jobbat-fog-nyujtani-a-megujulo-varosliget
http://nol.hu/belfold/nem-polgari-hanem-balkani-szinte-semmi-nem-igaz-amit-a-muzeumi-negyedrol-mondanak-1577395
http://turizmus.com/fokusz/2019-ig-kozel-160-milliard-forint-forras-a-liget-projektre-1132860
http://epiteszforum.hu/a-sokadik-kormanyzati-dontes-a-liget-ugyeben
http://turizmus.com/fokusz/baan-laszlo-jovore-3d-ben-mar-lathato-lesz-a-varosliget-uj-kepe-1132958
http://turizmus.com/fokusz/most-mar-biztos-hogy-lesz-uj-nemzeti-galeria-1133025
http://inforadio.hu/hir/kultura/alairtak-az-uj-nemzeti-galeria-tervezesi-szerzodeset-781983
http://nol.hu/belfold/sakk-a-ligetben-1579793
http://tervlap.hu/cikk/show/id/4132
http://tervlap.hu/cikk/show/id/4129
http://epiteszforum.hu/pritzker-dijas-tervezok-is-ringbe-szallnak-a-neprajzi-muzeum-megtervezeseert
http://www.origo.hu/kultura/kunszt/20151230-kultura-liget-projekt-szemerey-samu-urbanista.html
http://index.hu/belfold/2016/01/05/megtamadtak_a_birosagon_az_olimpiai_es_a_varosligeti_nepszavazast/
http://tervlap.hu/cikk/show/id/4163
http://epiteszforum.hu/a-tajepiteszek-reakcioja-a-nemzetkozi-tervpalyazat-kapcsan
http://index.hu/kultur/2016/01/12/a_millenarisra_koltozik_a_kozlekedesi_muzeum/
http://www.mek.hu/index.php?link=Tajepiteszeti_palyazat_a_Varosliget_megujitasara
http://www.origo.hu/itthon/20160120-nem-lesz-nepszavazas-az-olimpiarol-es-a-liget-projektrol.html
http://magyarmuzeumok.hu/tema/2996_konferencia_konszenzus_nelkul
http://iho.hu/hir/kormanyzati-negyed-helyett-liget2-160122
http://www.origo.hu/kultura/kunszt/20160121-magyar-zene-haza-tartalom-liget-projekt-japan-sztarepitesz.html
http://nepszava.hu/cikk/1083507-liget-projekt-ezuttal-a-nyugati-mogott/
http://inforadio.hu/hir/kultura/vilaghiru-epiteszek-versengenek-a-neprajzi-muzeum-megtervezeseert-795022
http://www.mek.hu/index.php?link=Liget_Budapest_Neprajzi_Muzeum___Nemzetkozi_tervpalyazat___az_elso_fordulo_eredmenye
http://inforadio.hu/hir/belfold/megjelent-a-liget-projekt-ujabb-ket-tervezesi-tendere-800180
http://epiteszforum.hu/amit-a-budapestiek-gondolnak-a-varosligetrol
http://index.hu/belfold/2016/03/10/ket_heten_belul_bontjak_a_hungexpo-epuleteket/
http://kettosmerce.blog.hu/2016/03/17/elindult_a_harc_a_varosliget_faiert_folyamatosan_frissul
http://index.hu/belfold/2016/03/17/vagjak_a_fakat_a_varosligetben/
https://www.youtube.com/watch?v=RcGty_PLCp0
http://nol.hu/belfold/liget-projekt-tiltakozasul-lemondanak-1606955
http://varosilevego.blog.hu/2016/03/18/egy_velejeig_romlott_projekt_a_liget_beepitese
http://rtl.hu/rtlklub/magyarulbaloval/liget-projekt-funkciok-es-erdekek-csataja
http://index.hu/belfold/2016/04/05/kamu_alairasokkal_es_fizetett_szereplokkel_nepszerusitik_a_liget-projektet/
https://www.youtube.com/watch?v=3cCm-bZ6urI
http://index.hu/belfold/budapest/2016/04/23/fovarosi_fafronton_a_helyzet_valtozatlan/


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pszichogenya 2016.05.18. 14:49:20

Nem teljesen értem a végkövetkeztetésben, hogy a túl sok látogató miatt tönkremegy a park, de ugyanakkor az elfogyó érdeklődés miatt fenntarthatatlanná válnak a múzeumok. Most akkor melyik az igaz, mert a kettő együtt nem lehet.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2016.05.18. 19:14:48

@Pszichogenya: Az egyik az első néhány év hatása, amíg tart a hype, a marketing büdzsé, az újdonság ereje. A másik pedig 10-15 év után, amikor már nincs ott az újdonság ereje. De ne nekem legyen igazam...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.05.18. 21:56:48

A Városligetre ráfér a rendrakás, ez nem vitás. Abban is mindenki egyetért, hogy a Felvonulási tér betonját fel kell törni.
A vita arról szól, hogy szükséges-e ekkora épületeket rakni egy közparkba és célszerű-e egy díszköves téren álló virágosládát a zöldfelületbe beszámolni...
A P+R parkolókat a metrók végállomásához és egyéb tömegközlekedési csomópontokhoz kell elhelyezni, nem egy közparkba.

bori88 2016.05.18. 23:16:29

Azt írod, hogy másfél millió látogatóra számítanak a Néprajzi Múzeum esetében. Ki számít erre és mi ennek az információnak a forrása? Ez nyilvánvalóan egy hamis szám, akárki és bármilyen célból is dobta be a köztudatba

2016.05.19. 00:20:40

Évtizedeken át hagyták a vidámparkot leépülni, hülyeségekre meg számolatlanul mehet a lóvé, én ezt nem értem. "Múzeumnegyed". Már önmagában idegenszerűen hat ez a szó, amikor olyan emblematikus helyszínről beszélünk, ahová generációk jártak szabadidőzni, sportolni, kikapcsolódni, koncertekre, némi friss levegőt venni, vagy egy fagyit elnyalni. Üde, vidám, és mozgalmas színfoltja volt a városnak. Hamár mindenáron fejleszteni akarjuk, akkor legalább az irányt tartsuk már....

why i stay (törölt) 2016.05.19. 01:27:43

a regnum marianum templomért nem kár, ismert náci banda pl gaudi tomi köthető a mostani gyermekek agyát mosó mozgalmukhoz
süti beállítások módosítása