Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

1936: Összeomlott egy ház a Rákóczi úton

2016. július 23. - fovarosi.blog.hu

rakocziut73-1950esevek-fortepan_hu-3553.jpg

A Rákóczi út 73. az ötvenes években. (kép: fortepan.hu, 3553)

1936 júliusában a Rákóczi úton egy négyemeletes bérház összeomlott. Homlokzata az útra zuhant, halálos áldozat is volt.

"A közeli pályaudvar magasabb beosztású hivatalnokainak, valamint cégvezetők egész sorának otthont adó épületben kapott helyet a tízes években a Salgó-féle ablak- és lakástisztítási vállalat központja, valamint Fodor Berczi kávéháza, a Frühauf is, mely a Keletibe érkező óriási embertömeg, és a környező cégek alkalmazottai miatt egész fennállása alatt óriási bevételt könyvelhetett el. A tulajdonos ezt a szükséges felújítások helyett inkább nőkre és szórakozásra herdálta el, így a hely egyre kopottabbá vált, 1913-ban pedig végül be is zárt. Az épület négy évvel később a Magyar Általános Ingatlanbank Rt. tulajdonába került, majd beköltözött a Fejér és Glattner nyomda, a Magyar Lloyd Lapvállalat központja, a kávéház helyén pedig a Hungária szalámi-, húscsemege- és kolbászárugyár fióküzlete nyitott meg. A (nem is olyan rejtett) statikai problémákkal küzdő, repedező falú házat 1927-ben Quittner Ervin tervei szerint újabb szinttel (a statikai vizsgálatok szerint kettőt nem bírt volna el) bővítették – de a bank gondatlansága, és a következő évben történt átalakítások, így az üzlethelyiségek portáljai miatti pillérfaragások, valamint a 3-4 szobás lakások feldarabolása miatti súlytöbbletnek köszönhetően a ház egyre gyengébbé vált. Az épület sarokhomlokzata végül 1936. július 23-án megadta magát a rá nehezedő tömegnek, így az leomlott, csodával határos módon azonban csak egyetlen halálos áldozatot – egy szobaleány, Péntek Matild a III. emeleti lakás sarokszobájában tartózkodott épp – követelve." (forrás)

A leomlás következménye, hogy a ház sarka ablaktalan lett, így lett hely arra, hogy a szocializmusban egy óriási RB (Ruházati Bolt - Vásároljon Készruhát!) neonreklámot helyezzenek el ide.


További Filmhíradókhoz katt ide!


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása