Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Miért jó elveszni a #moszkvater kiállításon a Kiscelliben?

2016. szeptember 10. - fovarosi.blog.hu

Még nem késő elmenni egy jó kis városnézésre a Kiscelli Múzeumba, ahol október másodikáig még megtekinthető a #moszkvater - A Széll Kálmán tér története című kiállítás. Nagyon alapos anyagban, részletesen, mégis érdekesen dolgozták fel a tér sokoldaló történetét.
A kiállítás a tér közlekedéstörténetével indul, a lóvasúttól a legújabb villamosokig mutatva be a téren áthaladó tömegközlekedési járatokat. Az ez utáni teremben izgalmas, kihajtható tablókon keresztül villannak fel érdekes tárgyak, amelyek zömét a múzeum felhívása kapcsán sikerült begyűjteni. Kedvencem egy teniszütő volt, amelyet az egykor itt állt sportpályákon használt első tulajdonosa. De van itt olyan korcsolya is, amit egy bizonyos Marika néni adományozott - ő még korcsolyázott vele a Kalefon! A huszadik század elején ugyanis még a sporté volt a főszerep a téren - volt idő, amikor 10 korcsolyapálya működött a téren! Ezután a tér épületeit mutatják be, kitérve olyan épülettervekre is, amelyek végül nem valósultak meg. Ezután a csigalépcsőn lemegyünk, és a földszinti tér végében kivágott ember figurákat találunk. Ezek a lelógatott alakok idézik fel a tér hírességeinek és a térnek a kapcsolódásait. Itt találjuk meg Budapest egyik legbizarrabb szobrának, Makrisz Agamemnon szökőkútjának a makettjét is, amelyet a tér felújítása kapcsán a megszüntetett villamosfordulóból a Krisztina körút felőli oldalra helyeztek át.

fovarosi.blog.hu: MoszkvaTer-20160619-KiscelliMuzeumKiallitas-02 - indafoto.hu

Az egykori templomtér a kiállítás legnagyobb tere. Itt a legjobb nem tételesen mindent elolvasni, hanem egyszerűen csak elveszni a tárgyak, videóvetítések között. Az egyik kivetítőnél mi választhatjuk ki, hogy melyik ismert ember rövid történetét, visszaemlékezését akarjuk meghallgatni.

fovarosi.blog.hu: MoszkvaTer-20160519-KiscelliMuzeumKiallitas-04 - indafoto.hu

A tárlókban érdekes tárgyak kapcsán idézhetjük fel a tér múltját, köztük az 59-es vonal híressé vált villamosvezetőjének, Bakai Józsefnek a sztoriját:

"Amikor nyugdíjba mentem, a virágosok ott fönt dolgoztak (a Farkasréten - a szerk.) és az én villamosom félreállt 20 percre... és akkor fölvirágozták mind a két végét! (...) sírva jöttem lefelé, negyven évet voltam itt és most nyugdíjba megyek. Az emberek nem mertek fölszállni, mert azt hitték, hogy esküvőre megyek és (nevet) nagyon jó volt!"

Kiállítottak egy másik villamos viszonylatjelző táblát is: az 56-os villamos tábláját a hatvanas években még gyakran ellopták a villamosról. A "gyűjtők" nem véletlenül választották a forradalom évét idéző járatot... De megtaláljuk itt a térről házibuliba induló fiatalok ruháit, a kirándulók fémcsöves hátizsákjait is. A dobogókra helyezett vekkerekre rövid szösszeneteket írtak fel. Az egyik falon korabeli divatbemutató fekete-fehér videóját vetítik. De látható a Moszkva tér című filmből ismert holdrakéta-játék is. Nézelődjünk össze-vissza! (Tipp: ha itt végeztünk, kifelé menet még a belső udvarra is benézhetünk.)

A Moszkva tér / Széll Kálmán tér változatos, agyaggödörtől sportközponton át a metróépítésig és a mostani átalakításig tartó hosszú történetét a Fővárosi Blog cikksorozatban cikksorozatban mutatta be. Kattints ide a cikkek listájához!

fovarosi.blog.hu: MoszkvaTer-20160619-KiscelliMuzeumKiallitas-06 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: MoszkvaTer-20160519-KiscelliMuzeumKiallitas-01 - indafoto.huA kiállítótér középpontjában a legendássá vált egykori óra áll, amelyet a dobogók közé, a templomtér centrumába lógattak be. Az óra első változata még 1941-ben került a térre, egy felsővezeték tartó oszlop tetejére. Az 1972-es átépítéskor, amikor a metró megérkezett a térre, az órát áthelyezték a metrókijárat előtti aszfaltra, és itt is maradt a következő jó négy évtizedre. A folyton múló időt mutató szerkezet lett a legállandóbb elem a téren - találkozópont turistának, vidékről érkezőnek, buliba indulónak egyaránt.

A kiállítás egyik érdekes elemeként a mostani felújításkor kikerült óra makettje is megtekinthető.

A vetített videók közül szerintem Gery Greyhound videója viszi a prímet, aki a tér átépítését végigvideózta, és felgyorsítva néhány percbe sűrítette a munkálatokat. Amikor még úgy tűnt, hogy ennek a felújításnak sosem lesz vége...




További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása