Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A legújabb fortepan feltöltések Budapestről

2017. április 07. - fovarosi.blog.hu

Frissült a fortepan.hu, az egyik legnagyobb online fotóarchívum. Visszatérve az ősi technikához, ezúttal nem egy múzeum vagy intézmény anyagából válogattak, hanem több, mint 50 családtól válogattak képeket. Én pedig a budapesti képekből nyújtok át virtuálisan egy-egy csokorral. Második rész. (Az azonosító számokra kattintva a fotó nagyban is letölthető!)

fovarosi.blog.hu: KalvinTer-1907-fortepan.hu-115778 - indafoto.hu

115778: Mai szemmel nézve hihetetlen, hogy ez a Kálvin tér. Mindig is forgalmas tér volt, de mára szinte csak a közlekedés maradt az egyetlen funkciója. A díszkút sincs már ott. Szerencsére nem veszett, az Erzsébet tér parkjában ma is megtekinthető. A Kecskeméti utca torkolata sokáig üresen maradt, míg a két saroktelekre végül egy vitatható esztétikájú panel szálloda épült fel. (A szállodáról bővebben >>>) A tér egyre inkább a forgalomé lett: már a második világháború előtt is ennek szellemében építették át a kereszteződést. Aztán jött az egyre több autó, villamos, jött a 3-as metró, és most már a 4-es is. Kevés olyan tér van Budapesten, ami ennyire csak a közlekedésről szólna.

fovarosi.blog.hu: Lovarda-1930Korul-Varnegyed-fortepan.hu-116773 - indafoto.hu

116773: A várbéli lovarda épülete úgy 1930 körül. A szobor ma is megvan, nem is ment sokkal arrébb. A második világháborúban megsérült, de csak később bontották le végleg. Tavaly eldöntötték, hogy újjáépítik, a főőrségi épülettel és a Stöck-lépcsővel együtt. Megvannak még hozzá Hauszmann Alajos eredeti tervei is.

fovarosi.blog.hu: MoszkvaTer-1957Korul-fortepan.hu-115436 - indafoto.hu

115436: A Moszkva tér 1957 körül. Akkor még tényleg Moszkva tér volt. Ebből a szögből fotózzák talán a leggyakrabban, mert innen elég jól belátni az egészet. A tömegközlekedést még a villamosok uralják a képen: autó még alig volt akkoriban, a metróra pedig még másfél évtizedet kellett várni. A metró tüntette el végleg a két kis épületet is a tér közepéről, hogy a helyére az egyik kedvenc vasbeton építményem, a vasbeton legyező kerüljön. (A metró kijáratról bővebben itt >>>) Örülök neki, hogy azt már nem elbontották, hanem felújították.

fovarosi.blog.hu: NagyvaradTer-1975Korul-fortepan.hu-116109 - indafoto.hu

116109: A Nagyvárad tér feldúlva, a hetvenes évek közepén. A kép bal oldalán ott áll Budapest egyik legmagasabb épülete, a SOTE toronyháza. Előtte még felvonulási épületek állnak: épül a 3-as metró. Ami elég durva a képen, az az, hogy már akkor Ganz villamosok jártak arra, és most is azok járnak. A metróállomás egyébként végállomás is volt egy ideig, ugyanis a 3-as metrót a Deák tér és a Nagyvárad tér között kezdték el építeni, ezt a szakaszt 1976. december 31-én adták át. A 3-as metró történetéről bővebben itt >>> 

fovarosi.blog.hu: Nepstadion-1960Korul-fortepan.hu-114881 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Nepstadion-1960Korul-fortepan.hu-114905 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Nepstadion-1960Korul-fortepan.hu-115359 - indafoto.hu

114881, 114905, 115359: Gyönyörű felvételek a Népstadionból, 1960 körül. Akkor már nem hatott annyira az újdonság erejével a hatalmas stadion, mégis volt benne újdonság. Ami mind a három képen hangsúlyos, az a világítástechnika. Az 1953-as avatás után ugyanis még egészen 1959-ig kellett várni, míg sötétedés után is használhatóvá vált a létesítmény. (Az építkezésről bővebben >>>) A 4 hatalmas tartót házon belül "zsiráf"-ként emlegették. De mindez már a múlté, a szocreál pompájú toronyépület kivételével mindent elbontottak.

fovarosi.blog.hu: SzechenyiTer-1905Korul-fortepan.hu-115835 - indafoto.hu

115835: A Lánchíd a huszadik század első éveiben. Nem csupán a Lánchíd csini világítására érdemes pillantást vetni, hanem a pesti oldal házsorára is. A híddal szemben éppen épül a The Gresham biztosítótársaság budapesti székházának. (Igen, már akkor is a bankok és a biztosítók voltak a leggazdagabbak.) 1907-re készül majd el. Mellette még két alacsonyabb épület áll, a Coburg-palota és a Diana fürdő. Ezek már nem sokáig állnak, kell a szuper jó telek a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank új palotája számára, ami az évtized végén el is kezd épülni, két ütemben. Ebből lett aztán a Belügyminisztérium. Jobbra a Lloyd-palota timpanonos homlokzata látható, ez a második világháborúban megsérült ugyan, de megmenthető lett volna. Inkább elbontották ezt is, meg még annyi régi házat a dunaparti szállodasor mentén. A régi szállodákat elbontották, manapság újabbak előtt korzózva utálkozhat Budapest népe, hogy miért nem bontják már le ezeket.

fovarosi.blog.hu: SztalinSzobor-1956-fortepan.hu-116405 - indafoto.hu

116405: A Sztálin-szoborról sok kép született: felállításakor a kommunista propaganda tolta, ledöntése a forradalom jelképes mozzanata lett. Ehhez képest meglepődtem, amikor ebbe a fotóba belebotlottam - színes felvételt alig látni a ledöntött szoborról.

fovarosi.blog.hu: VoltHonvedFoparancsnoksag-1904Korul-fortepan.hu-115769 - indafoto.hu

115769: A kép jobb oldalán belógó Várszínház épület segít sokat a megfejtésben. A nagy épületet ugyanis inkább a másik oldaláról szokták fotózni, ezért is jó ez a fotó: megmutatja, hogy milyen volt a volt Honvéd Főparancsnokság "hátsó oldalán" a Hadügyminisztérium. A második világháborús pusztulás után már csak azért sem akarták teljesen helyreállítani az épületegyüttest, mert a Dísz tér felől teljesen kitakarta a kilátást a palota felé. Az elmúlt 20 évben tervek egész sora született újjáépítésre, átalakításra, új tetőzetre, de ezek egyike sem valósult meg.

fovarosi.blog.hu: Taban-1906Korul-fortepan.hu-115789 - indafoto.hu

115789: Nincs fortepan frissítés Tabán nélkül :-) A nagyfokú beépítettség mutatja, hogy ez a fotó még a huszadik század elején készült. A harmincas évek elején már a bontás volt terítéken, ami aztán a hatvanas évekig is elhúzódott. A kép érdekessége, hogy még mind a két templom látható rajta. A rácok (szerbek) Szent Demeter templomát a II. világháború után, 1949-ben lebontották.

És persze még egy csomó kép van, amit meg lehetne mutatni, ezeket ebbe a fotóalbumba gyűjtögettem össze, lapozgassátok végig, és támogassátok a fortepan nemes kezdeményezését!




További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UV pót 2017.04.10. 17:46:42

Az utolsó előtt kép nem a Főparancsnokság, hanem a Hadügyminisztérium épülete, ami az előbbivel egy tömböt képezett, de két külön épület volt.
süti beállítások módosítása