Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Fényfestés és koncert a temetőben

2017. május 14. - fovarosi.blog.hu

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) kezelésében levő Fiumei úti Nemzeti Sírkert, avagy a Kerepesi úti temető egyre több érdekes rendezvény helyszíne lett az utóbbi időben. Ahogy arra Facebook oldalamon is felhívtam a figyelmet, legutóbb tegnapra szerveztek egy programsorozatot az Emlékhelyen Napja alkalmából. 

Napközben tematikus sétákat szerveztek a temetőbe, bemutatva a filmgyártás, a reformkor, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, a szecesszió, vagy éppen a kommunista korszak legismertebb személyiségeit, életüket és halálukat. 

fiumeiutinemzetisirkert-20160625-03-kossuthmauzoleum.jpgKossuth Lajos mauzóleuma hazánk legnagyobb méretű síremléke

Mi az esti programra mentünk csak el, így az este 8-kor, már alkonyatban kezdődő, a temetőnek a kommunista korszakhoz kötődő síremlékeit bemutató sétán vettünk részt. Majd este 9-kor kezdődött a Kossuth Mauzóleum előtti téren a Nemzeti Filharmonikusok koncertjével kísért fényfestés a mauzóleum homlokzatára. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Bár az este 10 órakor kezdődő zseblámpás túrát már nem vártuk meg, a többi nagy mauzóleumot és az árkádsort is végigjártuk - ott nem mozgó, hanem statikus, állandó változatban volt fényfestés, különleges módon mutatva be a legnagyobb síremlékeket. 

fiumeiutinemzetisirkert-20160327-65_2.jpgDeák Ferenc mauzóleuma nappal (Fotó: Fővárosi Blog)

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

fiumeiutinemzetisirkert-20160625-38-batthyanymauzoleum.jpgBatthyány Lajos és családjának mauzóleuma: díszítményein jól észrevehetők Schickedanz Albert munkásságának stílusjegyei. Ő tervezte a Szépművészeti Múzeumot és a Műcsarnokot is. (Fotó: Fővárosi Blog)

KerepesiUtiTemeto-20170513-52-BatthyanyMauzoleum(Fotó: Fővárosi Blog)

fiumeiutinemzetisirkert-20160625-01-munkasmozgalmipantheon.jpgMunkásmozgalmi Pantheon. 1959-re készült el, a kommunizmus legnagyobb alakjait igyekeztek ide temetni. 365 urnás sírhelyet alakítottak ki, de nyilvánvalóan nem látták előre a rendszerváltást - mindössze 75 hely telt be 1988-ig, az utolsó ide temetkezésig. Ez a szám azóta még csökkent is, néhány, korábban ide temetett személy földi maradványai ma máshol vannak. Így például József Attiláé, akit négyszer temettek el. Először Balatonszárszón kapott sírt, majd a család 1942-ben a Kerepesi úti temetőbe hozatta fel a költő földi maradványait. 1955-ben mellé temették az 1919-ben elhunyt Mamát is. Majd 1959-ben elkészült a mauzóleum, akkor oda helyezték át József Attila hamvait. A rendszerváltás után a család kérésére kapott újabb sírhelyet. Ezt 1994-ben avatták fel, és a temető egyik legérdekesebb síremléke, rajta a költő egyik versével. (Fotó: Fővárosi Blog)

KerepesiUtiTemeto-20170513-17-MunkasmozgalmiPantheonKülönleges fényekben (Fotó: Fővárosi Blog) 

A fényfestés kiterjedt a temető híres árkádsorára is:

KerepesiUtiTemeto-20170513-50-Arkadsor(Fotó: Fővárosi Blog)

KerepesiUtiTemeto-20170513-51-Arkadsor(Fotó: Fővárosi Blog)

Ilyen vetítőgépeket használtak a statikus megvilágításhoz:

KerepesiUtiTemeto-20170513-55-BatthyanyMauzoleum(Fotó: Fővárosi Blog)

A temető bejáratánál is különleges fényeket találtunk. És egy építkezést is - június közepétől új épületben mutatják be a hatalmas díszhintót, amelyet hat ló húzott Apponyi gróf temetésén.

KerepesiUtiTemeto-20170513-58-Bejarat(Fotó: Fővárosi Blog) 

KerepesiUtiTemeto-20170513-59-Bejarat(Fotó: Fővárosi Blog) 

EPER videó:



További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása