Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1968 május

2018. május 05. - fovarosi.blog.hu

Megindult a Coca-Cola hazai gyártása. Építeni kezdték a Szikra Lapnyomdát az Árpád hídnál. Átadták az M7-es autópályát Székesfehérvárig. Felrobbantottak egy palotát a Várban. És jött a csepeli Merkur telep.
Május 1: Az első 16 szintes házgyári épületek tanulmányterveit elkészítették a Típustervező Intézet dolgozói Csordás Tibor Ybl-díjas építész és Gilyén Jenő Kossuth-díjas statikus irányításával és megkezdték a részletes kiviteli tervek kidolgozását. Budapest harmadik házgyára készíti majd a 16 szintes toronyházak paneleit, térelemeit. Évente ezer toronyházi lakás szerkezetének gyártására készülnek fel. Előreláthatóan a jövő év második felében Kelenföldön kerül sor az első 16 szintes paneles toronyházak építésére. (Magyar Nemzet)

Május 5: Felavatták a Természetvédelmi Hivatal és a Madártani Intézet új székházát. Kedves ünnepség keretében avatták föl szombat délelőtt a Természetvédelmi Hivatal és a Madártani Intézet új székházát a szabadság-hegyi Költő utcában, abban a korszerű irodaházban, amely Jókai svábhegyi villája helyén épült, s amelyet Jókai hajdani kertje vesz körül. A KÖZTI által tervezett épületet a 43. Építőipari Vállalat építette föl, kertjét a Fővárosi Kertészet és a Gödöllői Állami Erdőgazdaság budai részlege hozta helyre, telepítei be Jókai kedves rózsáival. A régi berendezésből sikerült megmenteni Jókai díszes kőpadját is, amely most a kert egyik árnyékos, emelt helyén emlékeztet az íróra.

fovarosi.blog.hu: JokaiKert-20151002-07 - indafoto.hu

A székház földszintjén a Petőfi Irodalmi Múzeum létrehozott egy Jókai emlékszobát, amelyet a régi ház köveiből s gerendáiból építettek föl és Jókai emléktárgyaival rendezték be. Ezt a munkát dr. Balkányi Enikő és Szekeres László végezte az irodalomtörténész és muzeológus szeretetével s hozzáértésével. Jókai kártyaasztala, széke, botgyűjteménye, számos használati tárgya, maga festette képe, lexikonja, maga írta könyve eleveníti meg a látogató előtt a költő svábhegyi napjait. (...)

A Berekméri Zoltán és dr. Pátky Imre által berendezett madármúzeum szintén igen megnyerte a jelenvoltak tetszését; az épület egyik földszinti nagytermét hazai madaraink bemutatására szánták. A Madártani Intézet, fennállásának 75 esztendeje alatt, számtalanszor költözött már s remélhető, hogy ez a költözéködése az utolsó, a sok vihart látott intézet immár végleges helyre került. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: MetroKlub-ArkadBazar-Regi1 - indafoto.huMájus 5: Új kulturális központ budapesti építőmunkásoknak. Színház- és táncterem, könyvtár, étterem, ízlésesen berendezett klubszobák és sok más művelődési, szórakozási lehetőség várja a budapesti építőipari vállalatok dolgozóit a főváros új kulturális létesítményében, a napokban megnyílt Metro-klubban. A VII. kerületben, a Dohány és Síp utca sarkán, az Egressy Klub helyén megnyílt művelődési otthon berendezésére, felszerelésére több mint kétmillió forintot költött a házigazda, a Közlekedés Építő Vállalat. (Népszabadság)

Május 7: Korszerűsítik a Várnegyed világítását. Májusban a Tóth Árpád sétányon kezdik meg az új lámpatestek szerelését és az év végére már az egész Várnegyedben új higanygőz lámpák világítanak. (Magyar Nemzet)

Május 8: Autóbuszgarázs épül Óbudán. A Fővárosi Autóbuszüzem új forgalmi telepe az óbudai vasútállomás közelében épül. A telep irodaépülete már tető alá került, s a napokban megkezdték a hatalmas méretű hangár építését. (...) (Népszabadság)

Május 9: Megnyílt az NDK új kulturális és tájékoztató központja. Szerdán ünnepélyesen megnyílt a Német Demokratikus Köztársaság új kulturális és tájékoztató központja a Deák Ferenc tér 3. szám alatt. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: Merkur-Csepel-1974Korul-fortepan.hu-99331 - indafoto.hu(kép: fortepan.hu, 99331)

Május 9: Autóraktárat építtet a Merkur Személygépkocsi Értékesítő Vállalat. A csepeli szabadkikötőben 4,5 millió forintos költséggel épülő 7000 négyzetméter alapterületű, fedett autótárolót augusztus végén adják át rendeltetésének. (Magyar Nemzet)

Május 9: A budapesti krematórium építése befejeződött a Rákoskeresztúri temetőben. Pomsár János, a BUVÁTI építészének tervei alapján készült krematórium 9 millió forintba került. Egyelőre csak budapesti halottak hamvasztását végzik itt, de kiterjesztik a környékbeli halottak elhamvasztására is. (Magyar Nemzet)

Május 10: A gellérthegyi Citadella vendéglátó épületrészeinek rekonstrukciója befejeződött. Baranyai Ferenc, a Budapesti Idegenforgalmi Igazgatóság vezetője és Nóti Miklós, a Dél-Budai Vendéglátóipari Vállalat igazgatója, csütörtökön délután bemutatta a sajtó képviselőinek a 14 éttermi helyiségből álló, különféle magyaros stílusban kiképzett és berendezett éttermi kombinátot. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: 196805-AHalalOtvenOraja1965-Filmplakat1968 - indafoto.hu

Május 10: Új lakások Kőbányán. A X. kerület új városközpontjában nemrégen költöztek be a lakók az új, 9 emeletes házakba. Már a környék rendezésére is sor került: a Mélyépítő Vállalat dolgozói építik az utakat. (Népszabadság)

Május 11: Új nyomdaüzem épül az Árpád-híd pesti hídfőjénél. Évente 21 ezer tonna papírt használ fel a Szikra Lapnyomda száz, különféle újsághoz. 15 ezer tonna papír szükséges a napilapok előállításához amleyeket magasnyomó gépeken készítenek. A rotációs gépek lassan megöregedtek; 40-50 évesek, de az új szerzemények is 15-17 éve működnek. (...)

fovarosi.blog.hu: SzikraLapnyomda-1981 - indafoto.huSzikra Lapnyomda, 1981

A közelmúltban elhatározták egy magasnyomású rotációs technológiával készülő napilap- és folyóiratüzem felépítését. A Szikra Lapnyomda új üzemrészének munkálatai tavaly februárban kezdődtek az Árpád-híd pesti hídfője közelében. A tervezők és kivitelezők A tervezők és kivitelezők (...) jó munkája lehetővé tette, hogy az új nyomda első próbaüzemelésére már idén kora őszre sor kerüljön; 1969-ben pedig meginduljon a termelés. A városrendezési szempontokat figyelembe véve - a tervezők gondoltak a továbbfejlesztésre is - 26,4 x 74,95 méter alapterületű, 11 méter magas, előre gyártott elemekből készült csarnokot építettek. Az új nyomdában, német és magyar szakemberek már szerelik az első PLAMAG márkájú rotációs gépet. (...) (Népszabadság)

Május 12: Moulin Rouge néven, a volt Budapesti Táncpalota helyén nyílik meg Budapest új nemzetközi éjszakai szórakozóhelye. A megnyitó műsornak, amelyet Horváth Tivadar rendez, május 14-én, kedden lesz a szakmai bemutatója. (Magyar Nemzet)

Május 12: Új orvosi rendelőt kapott Rákoscsaba; az új intézmény a Határ utca 6. szám alatt nyílt meg. (Magyar Nemzet)

Május 14: Megszüntetik az Illatos út "illatát"; az Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalatot Tököl és Szigetcsép közé telepítik. A 67 millió forintos beruházási költséget igénylő építkezés az idén megkezdődik és 1970-71-re fejeződik be. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: MagyarHirlap-19680514-Nepszabadsag - indafoto.hu(Népszabadság, 1968. május 14.)

Május 15: A Keleti pályaudvar éttermének újjáépítését befejezték, s az éttermet szombaton átadták a forgalomnak. Korszerűsítése másfél millió forintba került, s most már minden igényt kielégít. A nagy étterem mellett kisebb drinkbár is létesült. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: 196805-CocaColaPromociosTeherauto - indafoto.hu

Május 15: Coca-Cola pesti módra - Megkezdik a hazai coca-cola gyártást. Bár a legutóbbi években sokat tettek a hazai üdítőital-ellátás javítására, a végleges megoldás még nem sikerült. A helyzeten javít, hogy hazánkban is megkezdik az eredeti coca-cola gyártását és árusítását. (...) A Magyar Likőripari Vállalat a kőbányai gyárában állította fel a coca-cola-gyártó gépet, amely egyelőre naponta két műszakban, mintegy 70 ezer palack kellemes ízű, hűsítő italt készít. A gyár éves termelése körülbelül 15 millió palack lesz. A coca-colát kétdeciliteres palackban 3 forintért hozzák forgalomba, az üveg betétdíja ugyancsak 3 forint lesz. A magyar gyártmányú coca-colát június elejétől hozzák kereskedelmi és éttermi forgalomba. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: FiumeiUtiNemzetiSirkert-1960asEvek-fortepan.hu-32333 - indafoto.huA munkásmozgalmi pantheon. (kép: fortepan.hu, 32333)

Május 16: Megalakult a Nemzeti Panteon Bizottság. Minden nap drága, amivel késlekedünk, hogy a Kerepesi temetőben nyugvó nagy elődjeink sírjait rendbehozzuk. A Hazafias Népfront budapesti bizottsága a kerületek műszaki aktíváival, művészekkel, tudósokkal és városrendezési vezetőkkel együtt szerdán délután helyszíni szemlét tartott a temetőben. Az ezt követő tanácskozáson megalakult a Kerepesi temető rendezésére és a Nemzeti Panteon kialakítására hivatott bizottság. E bizottság szakmai csoportjai foglalkoznak majd a területrendezéssel, a kertészeti tervek kialakításával, döntenek arról, hogy milyen képzőművészeti alkotások, műemlékké nyilvánított síremlékek maradjanak a temetőben. A Tudományos Akadémia a társadalmi szervekkel együtt javaslatott tesz arra, hogy tudományos, művészeti, politikai munkásságuk alapján kiknek a hamvai maradjanak a temető panteonná kialakított részében. A Hazafias Népfront társadalmi akciót indít és felhívással fordul az itt nyugvók nevét viselő intézményekhez, az ország valamennyi lakójához: segítsék a Nemzeti Panteon kialakítását. (Magyar Nemzet)

Május 16: Az M 7-es. Ma délután nyitják meg az M 7-es autóutat Székesfehérvárig. (...) Eddig csak amolyan ízelítőt kaptunk belőle, hiszen először Martonvásárig, és tavaly óta is csak a velencei elágazásig utazhattunk a nyílegyenes betonon. (...) Egyetlen érdekes adat: az M 7-es Székesfehérvárig csak négy és fél kilométerrel rövidebb a régi útnál, de a gépkocsik menetideje - 80 kilométeres sebességet számítva - fél órával csökken. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: M7-19680518-Nepszabadsag - indafoto.hu(Népszabadság, 1968. május 17.)

fovarosi.blog.hu: Merkur-Csepel-Regi-01 - indafoto.hu Május 18: Az ország legnagyobb gépkocsiforgalmi telepe létesül Csepelen. Elkészültek az ország legnagyobb gépkocsiforgalmi telepkombinátjának tervei az Út- és Vasúttervező Vállalatnál. A leendő létesítmény a Csepel-sziget északi végén épül fel és három önálló, de egymással szerves egységben létesülő és működő forgalmi telepből áll majd. Kettő közülük - a Belkereskedelmi Szállítási Vállalat és az 1. számú AKÖV telepe - egyenként 600, összesen tehát 1200, a Fölművesszövetkezeti Szállítási Vállalat telepe pedig szintén 1200 gépkocsi karbantartására lesz alkalmas. A három egység a Francia-öbölnél, a bulgárkertészet közelében együttesen körülbelül egy kilométer hosszú és 180 méter széles területen helyezkedik majd el. (...) (Népszabadság)

Május 21: Húszezer új lakás épül Óbudán, a Duna és a Bécsi út közötti részen a következő években. A terület szabaddá tételére több mint 800 lakást bontanak le az idén. Az új épületek alapozását most készítik elő, az első lakók előreláthatóan 1969-ben költözhetnek be. (Népszabadság)

Május 25: Hanoi-park Budapesten. A Fővárosi Kertészeti Vállalat a vietnami szolidaritási hónap keretében felújítja a Bocskai út és Karolina út sarkán fekvő régi parkot. Teljesen átépítik ezt a területet, amelynek a középpontjába szoborcsoportot állítanak, megemlékezésül a vietnami nép hősi harcaira. A tér a Hanoi-park nevet viseli majd; a 8500 négyzetméter területű park a főváros egyik látványossága lesz. (Népszabadság)

Május 29: Robbantják a budavári József-palotát. Vigyázz, robbantás! - hangzik a tűzmester messza hallatszó kiáltása és a hirtelen elnéptelenedett romhalmaz körül a felállított őrszemek egymás után ismétlik vissza a figyelmeztetést, jelezvén, hogy kezdődhet a robbantás...

fovarosi.blog.hu: JozsefFohercegPalota-1950esEvek-fortepan.hu-51552 - indafoto.hu

Ennyi maradt belőle: a palota az ötvenes években (kép: fortepan.hu, 51552)

Az óriási romhalmaz helyén még nem olyan régen József főherceg egykori palotája állt, kívül és belül egyformán eléggé megviselt állapotban. Egy napon aztán megszületett a hatósági döntés: az épület fenntartása, rendbehozatala a rozzant szerkezet miatt nem gazdaságos, le kell bontani. Tavaly nyáron meg is kezdték a bontást, előbb csak fúrógépekkel, majd hogy meggyorsítsák a munkát, alig egy hónapja megjelentek a Bányászati Kutató Intézet robbantómesterei és szakértői is. Azóta lerombolták a palota erősen pusztuló keleti és udvari szárnyát s most már csupán néhány csonka fal és tetőrész mered az égnek: az egykori palota nyugati és északi szárnyának maradványai. De már ezek sem sokáig...

Elhangzik a tűzmester utolsó vezényszava is. Két tompa robbanás rezegteti meg a levegőt, még a föld is beleremeg. A megingott falak egy pillanatig még tartják a roppant méretű, erős kupolát, amely csupa vasbeton, de aztán egyszeriben megmozdul minden. Hatalmas robajlás és sűrű porfelhő kíséretében szinte egyszerre roggyannak meg a falak, magukkal rántva a kupola szétszakadó gerendáit is. Óriási tető- és faldarabok válnak porrá, hullik és repül a tégla, zuhog a törmelék, egyszerre roskad és omlik, és törik minden, az egész épület egyetlen elemi mozgás. Mint a kártyavár, úgy esik össze a főhercegi palota épülete. Az egész egy percig sem tart.

Az emberek előjönnek rejtekükről, pontosan úgy történt minden, ahogyan tervezték. És tekintetük már a magában álló északi palotarészt figyeli. Ezt kell még alárobbantaniuk, ez az utolsó nagyobb feladat. Ezután az évvégi határidőig már csak a gondos kézi bontás és apróbb robbantások maradnak hátra. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: Focimeccs-196805-Karikatura-MagyarNemzet - indafoto.hu(Magyar Nemzet, 1968 május)

Május 29: Háromszáz új lakás. A főváros XVIII. kerületében, a Baross utca és Rákóczi út által határolt területen épül a KISZ lakótelep. A budapesti Épületelemgyártó Ktsz és a majdan ott lakó KISZ-fiatalok munkájának eredménye a fejlődő lakótelep, ahol az idén mintegy 300 lakást adnak át. (Népszabadság)


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.05.06. 15:39:43

Az utolsó rajz akár ma is készülhetett volna, ha az ecsetet lecserélik számítógépre és Photoshopra.

kvadrillio 2018.05.07. 07:47:24

...ÉS...EZ, EGY UNIÓS BIZTOS ?????! POFÁZIK, POFÁZIK...ÉS AZ ISTENNEK SEM VESZI ÉSZRE, HOGY MILYEN ALACSONYAN ÁLL, ÉS MARX, MILYEN MAGASSÁGOKBAN ÁLL FÖLÖTTE ????????...SZEGÉÉÉÉNY......, DE HOGY KERÜL Ő BE AZ UNIÓS KÉPVISELŐK KÖZÉ ???Deutsch emlékeztetett, hogy Juncker részt vett a Marx születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Szerinte ez egészen elképesztő, és ismét emlékeztetni kell az Európai Bizottság elnökét, hogy az unió keleti fele nem is olyan régen kommunista diktatúra elnyomása alatt élt. Az EU ezen részén a Marx nevéhez köthető kommunista ideológia nevében tízmilliókat gyilkoltak meg, börtönöztek be, tettek egy életre nyomorulttá, köztük magyar emberek tíz- és százezreit is üldözték - mondta a fideszes EP-képviselő.

Úgy értékelt, Juncker magatartása nem kevesebbet jelent, mint a kommunizmus áldozatai emlékének gátlástalan megcsúfolását. Ráadásul amit Juncker tett – folytatta –, élesen ellentétes pártcsaládja, az Európai Néppárt álláspontjával. Az EPP – benne a Fidesz – ugyanis azért küzd, hogy a náci és kommunista diktatúrák bűneit uniós szinten ítéljék el, és a lehető leghatározottabban elutasítsák minden olyan magatartást, amely ezeknek az embertelen diktatúráknak a bűneit akarja szépítgetni" - közölte Deutsch.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2018.05.07. 08:24:03

@kvadrillio: Nálunk fejlettebb kultúrákban ismeretes, hogy Marx egy közgazdász volt, aki a kommunizmus nevében elkövetett bűntettek előtt évtizedekkel elhunyt. Ezért nem tehető felelőssé a kommunizmus nevében elkövetett bűnökért.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.07. 14:30:17

@fovarosi.blog.hu: Mint ahogy Jézus sem tehet arról, hogy rá hivatkozó vérszomjas műkeresztények keresztes háborúkat és inkvizíciót vezettek be.
süti beállítások módosítása