Fővárosi Blog

A fortepan legújabb fotói Budapestről

2017. február 19. - fovarosi.blog.hu

A Fortepan tárta az ország elé Bauer Sándor fotós hagyatékát, amelyen keresztül egy letűnt korszak vendéglátó- és szórakozóhelyeibe pillanthatunk be. 

"A hagyaték fő vonala az 1957-ben indult Vendéglátás c. lapnak készült sokezer fotó. Itt dolgozott főállásban Bauer Sándor egészen a kilencvenes évek elejéig. Zsákszámra készitett fotóriportokat a frissen nyilt presszókról, bárokról, motelekről, szállodákról, vendéglőkről, csárdákról és büfékről. Neonfény, nikkel, tört metlachi. Coctail, szóda, Utas üditő. Életképek az Intercontinentaltól a Central Önkiszolgálóig és még tovább, az Ajkai Üveggyár üzemi menzájáig. Italautomaták, mozgó árusok, büfékocsik, Mézes Mackók és pincérversenyek." (fortepan.hu) 

A fortepan.hu legújabb képeiből következzék hát egy kis budapesti válogatás. Az azonosító számra kattintva a fotó nagyban is megtekinthető.

AbbaziaEtterem-1961-Oktogon-fortepan.hu-113129

113129: Az Abbázia Étterem az Oktogonon, 1961-ben. Nagyon menő helynek számított. Abbázia Kávéház néven nyitott meg még 1888-ban. A második világháborút követően, 1949-ben ezt is államosították, utána lett belőle Abbázia Étterem és Presszó, a korábbi zsidó tulajdonosok helyett immár az Éttermi és Büfé Vállalat, majd a Pannónia Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat kezelésében. Ma bankfiók működik a helyén, az étteremre már csak egy emléktábla emlékeztet. 

Tovább

100 éve hunyt el Zrumeczky Dezső - 2. rész

A múlt század fordulójának jeles építészei között méltatlanul elfeledve találjuk Zrumeczky Dezsőt. A 100 évvel ezelőtt, 1917. január 31-én elhunyt építészt életműve többre méltatná. Az első rész után itt a második.

fovarosi.blog.hu: WekerleTelep-20110422-13

fovarosi.blog.hu: WekerleTelep-20110422-04

Tovább

Ötven éve írták - 1967 február

Kihaltak a gőzmozdonyok a budapesti pályaudvarokról. Budafokon extra szolgáltatásokkal várták az új lakótelep lakóit. Épült már a körszálló, a Hungária felüljáró és a várbéli könyvtár is. Erről írtak ötven évvel ezelőtt.

Február 2: Fényújság készül a Blaha Lujza téren. Négyszínű, szöveg és ábra közlésére alkalmas új fényújságot szerelnek a Népszabadság-székház tetején. A 16 méter széles fényújság ládákba csomagolt alkatrészeit speciális autódaruval emelték a tetőre, majd a VILATI szakemberei megkezdték a tranzisztoros berendezés szerelését. A tervek szerint április 4-én mutatkozik be a fővárosi új fényújság. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196702-Kremcsokolade01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: 196702-Kremcsokolade02 - indafoto.hu

Február 3: Az idén 1680 új lakást adnak át a kelenföldi lakótelepen. A kelenföldi új lakótelep építői befejezték az 1. számú építési körzet lakóházainak munkálatait. Ezen a területen 720 új otthont adtak át a 43-as Építőipari Vállalat dolgozói. Hazánkban még nem épült lakás olyan gyorsan, mint a kelenföldi lakótelepen, ahol a korszerű házgyár termékeiből, a nagy panelekből rakták össze az épületeket. Az ÉM Építőipari Főigazgatóságának hivatalos adatai alapján a kelenföldiek átlagosan 2,7 naponként építették fel a házgyári lakásokat. A dolgozók már az új városrész 2. építési körzetében is megkezdték a munkát és jelenleg a Fraknó utca és a Tétény út mellett szerelik a lakóházakat. Előreláthatóan márciusban fejezik be az első idei 180 lakásos ház építését, s az év végéig összesen 1680 lakást adnak át. (Népszabadság)

Tovább

Az angyalföldi szivattyútelep

"A Székesfőváros a közelmúltban nagyszabású modern közművel gazdagodott. Ötévi munka után elkészült a Magdolnavárosi Csatorna-szivattyútelep." - számolt be a filmhíradó az angyalföldi beruházásról. Az első filmen még az 1937-es építkezés, a másodikon az 1942-es új építmény látható. A szivattyútelep ma is működik, a 15-ös busz Cserhalom utca megállójában kell leszállni hozzá. 
További Filmhíradókhoz katt ide!


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Ötven éve írták - 1967 január

Bemutatták a szovjet metrókocsikat, építették a Budai Várat, bontották a Cirkusz épületét. Megtörtént a 2-es metró építésének legsúlyosabb balesete. Átadták a Széna téri kis buszpályaudvart. Majdnem lebontották a Rókus kórházat és kápolnáját egy 13 emeletes torony kedvéért. Erről írtak ötven évvel ezelőtt Budapesten.

fovarosi.blog.hu: 196701-Csirke-GrofjardanhazyTumblr - indafoto.hu

Január 1: Ilyenek lesznek a budapesti metró kocsijai és mozgólépcsői. Eredményes és általános figyelmet kiváltó tárgyalásokról érkeztek meg a napokban Moszkvából külkereskedelmi és közlekedési szakembereink. A NIKEX és a Földalatti Vasút Vállalat képviselői szerződést írtak alá az ENERGOMASEXPORT és a MASINOEXPORT szovjet külkereskedelmi vállalattal, valamint az egyik moszkvai gépgyárral, a szerződés részleteiben tartalmazza azt a korábban kötött államközi megállapodást, amelynek értelmében a budapesti földalatti gyorsvasúti közlekedés megindítását a Szovjetunió motorkocsik, mozgólépcsők gyártásával és szállításával segíti.

fovarosi.blog.hu: EVMetro-1970esEvek - indafoto.huA metrószerelvények minden kocsija - motorkocsi. Negyvennégy darabnak az importjáról szól a megállapodás; ennyi szükséges a kelet-nyugati metróvonal első szakaszán, a Fehér út és a Deák tér között, a forgalom lebonyolításához. A szovjet motorkocsik előnyös tulajdonságai közé tartozik üzembiztonságuk, élettartamuk. Ezeket az előnyöket a most már több mint három évtizedes gyártási és persze működés közben szerzett tapasztalatok is alátámasztják. (...) A módosításokat, amelyeket a részünkre készítendő kocsik gyártásánál alkalmaz majd a moszkvai gyár, a hazai sajátosságok követelik meg: nem széles, hanem normál nyomtávra készítik a forgóalvázakat, a tetőn elhelyezett, fűrész alakú szívó légcsatornák helyett - amelyek szokatlanul erős légáramlást idéznek elő - ablakok feletti nyílásokkal oldják meg a kocsik szellőzését; szó van arról, hogy az elektromos égők helyett fénycsővel világítják majd meg az utasteret, jóllehet a metrónál beálló gyakori szakaszváltozás e tekintetben nehézség elé állítja a tervezőket.

Tovább

A közlekedő tömeg 2016-ban

Füstölgő utasok a 3-as metrón, vezetőfülke nélküli 4-es metró, még több alacsonypadlós busz, átpasszolt HÉV, fonódó villamos, eltitkolt járatritkítás - 2016 is eseménydúsan telt a fővárosi tömegközlekedésben. Nézzük át, mi minden történt ebben az esztendőben!

Földalatti 

A földalatti lehetséges meghosszabbítására több gondolat is született. Az olimpiai pályázat jegyében a Hungária körút alatt, az 1-es villamoshoz kapcsolódóan, valamint a vonal meghosszabbításaként a Vigadó térnél épülne új megálló. (Legyünk őszinték magunkhoz: annak az esélye, hogy ez hamarosan meg is valósul, kábé annyi, mint egy vizilónak az epsoni derbyn.) A vonal idén ünnepelte megnyitásának 120. évfordulóját. Az állomásokat és a vonalat 1996-ban felújították, az 1973 óta közlekedő, így már 40 éves kor feletti járművek cseréje viszont egyre sürgetőbb.

Tovább

Ötven éve írták - 1966 december

Ötven éve van távfűtés a Budai Várban. Szovjet hősi emlékművet avattak a Kerepesi úti temetőben. Nemzeti Színházat terveztek a Városligetbe. A Ménesi úton kertet bontottak és építettek. Nagy vita folyt a Corvin Áruház új homlokzatáról. Ezzel foglalkoztak Budapesten pont 5 évtizeddel ezelőtt.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu