Fővárosi Blog

Útikalauz a 4-es metróhoz: Újbuda-Központ

2015. november 21. - fovarosi.blog.hu

Járjuk be együtt a 2014-ben átadott tíz állomást. Csodálkozzunk rá az újkorában is rozsdás burkolatra, a gyerekrajzokra, az állomáson elrejtett játékfigurára, a nap felé forgó tükrökre, és még ezer más trükkre. A Kelenföldi vasútállomás és a Keleti pályaudvar között teszünk meg 7,3 kilométert, végig mélyvezetésű alagútban.

fovarosi.blog.hu: Metro4-2003Korul-BocskaiUt-UjbudaKozpont - indafoto.hu
A leendő állomás felszíne 2003-ban, az építkezés megkezdése előtt

fovarosi.blog.hu: Metro4-VanikZoltan-2014-UjbudaKozpont-01 - indafoto.hu
Az elkészült állomás 2014-ben (Vanik Zoltán felvétele)

Tovább

Ötven éve írták - 1965 november

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

November 2: 91 pályamű érkezett az új Nemzeti Színház pályázatra. Vasárnap délben - mint a Magyar Nemzet megírta - lejárt az új Nemzeti Színház tervpályázatának határideje. A Magyar Építőművészek Szövetségéhez összesen 91 pályamű érkezett, mégpedig 36 magyar, 16 szovjet, 11 lengyel, 11 NDK-beli, 10 csehszlovák, 6 jugoszláv és 1 bolgár tervezőtől. Az utolsó csomagokat a Ferihegyi repülőtérről és a pályaudvarokról hozták be, ahová még a határidő lejárta előtt érkeztek a külföldiek pályaművei. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: 196511-NagyBuli-Moziplakat-grofjardanhazy - indafoto.hu
A Nagy buli c. film moziplakátja 1965-ből (forrás: grofjardanhazy)

Tovább

Útikalauz a 4-es metróhoz: Móricz Zsigmond körtér

A 4-es metró vonalán a Móricz Zsigmond körtér volt az egyik helyszín, ahol a legtöbb vita alakult ki a tér rendezéséről, az építkezésről, a felszíni épületről. Idővel persze a múlt ködébe vesznek ezek a viták, de mi az, ami itt maradt? Nézzük meg a Móricz Zsigmond körtér metróállomást, a 4-es metró legszínesebb epizódját közelebbről is!

fovarosi.blog.hu: Metro4-2003Korul-MoriczZsigmondKorter - indafoto.hu
A Móricz Zsigmond körtér 2003 körül, a 4-es metró építése előtti utolsó állapotában

Tovább

Ismét frissült a fortepan

Tegnap új képek jelentek meg a fortepan.hu-n. Ezúttal Urbán Tamás hatvanas-hetvenes évekbeli képeiből válogattak, én pedig ezekből a képekből válogattam ki néhány budapesti képet. 

"Urbán Tamás a Pest Megyei Hírlap, majd az Ifjúsági Magazin riportereként közel százezer kockát exponált 30 év alatt. Ebből a hatalmas, sokféle, mégis egy irányba tartó életműből első körben az 1965-1980 közötti képeket válogattuk ki." (fortepan.hu)

fovarosi.blog.hu: 0kmKo-1972-fortepan.hu-87956 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: 0kmKo-1975-fortepan.hu-89301 - indafoto.hu

87956, 89301: Borsos Miklós alkotása, a nulla kilométerkő felállítása előtt és után. Az átadón picit ugratták a mestert, erről itt olvashat a Nyájas. Egyébként idén volt 40 éves a szobor.

Tovább

Ötven éve írták - 1965 október

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.


fovarosi.blog.hu: KobanyaiLtp-1960 - indafoto.huOktóber 1: Kialakul Kőbánya városközpontja. (...) A napokban jóváhagyott program értelmében Kőbányán a jövő év első felében megkezdődik s 1969-re befejeződik egy új lakótelep létesítése; 23 épületben 1268 lakást építenek fel típustervek szerint. Négy lakóházat a Pataki István tértől délre húznak fel, a többi keleti irányban csatlakozik majd a Kőrösi Csoma úton nemrég épült lakóházakhoz és az új kőbányai mozihoz. A lakásoknak több mint a fele kétszobás, átlagos alapterületük pedig negyvenkilenc négyzetméteres lesz. Összesen csaknem négy és félezer lakos kap bennük új otthont. Az épületek nagy részét hatemeletesre tervezik. Az új lakótelep távfűtéses lesz, s több környékbeli régi ház fűtését is korszerűsítik, hogy ne szennyezze az új lakótelep lakásait. A beruházási program által érintett területen 184 lakást és több ipari létesítményt bontanak le, köztük a FŐSPED telepét. Az összesn 228 millió forintos költséggel épülő lakótelepet - a közműveken, parkokon, utakon kívül - 12 tantermes általános iskolával, 100 férőhelyes óvodával, 60 férőhelyes bölcsődével, orvosi rendelővel, postafiókkal, könyvtárral, különböző kereskedelmi és szolgáltatóegységekkel látják el. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196510-Strandtaska-grofjardanhazy - indafoto.hu
Strand divat 1965-ben (forrás: grofjardanhazy)

Tovább

Útikalauz a 4-es metróhoz: Szent Gellért tér

Pest felől a Duna alatt áthaladva a Gellért tér az első budai metróállomás a 4-es vonalon. A Duna két partján fekvő állomásokat nem véletlenül emlegetik ikrekként: jól látszik rajtuk, hogy azonos tervezőcsapat tervezte mindkettőt. A sporaarchitects építész csapata (Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya) a 21. századba hozta át a hetvenes években megálmodott metróvonalat, egy művész pedig pszichedelikus álommá varázsolta a peronszint elosztóterét.

A tervezőcsapat szem előtt tartotta, hogy olyan terek jöjjenek létre, amelyeket a város lakói szívesen használnak. Hogy újra "szexi" legyen a tömegközlekedés. Hogy amit építenek, az köztér lesz - köztér a földfelszín alatt.

fovarosi.blog.hu: Metro4-2003Korul-GellertTer - indafoto.hu
A tér a metróépítés előtti utolsó állapotában, 2003-ban.

Tovább

Ötven éve írták - 1965 szeptember

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

Szeptember 1: A Fővárosi Tanács végrehajtó bizottságának mai ülésén: Döntöttek a XIII. kerületi új lakótelep építéséről. (...) A vb múlt heti ülésén élénk vita támadt a XIII. kerületi új lakótelep első szakaszának építésével kapcsolatban. "Helyes-e ott építkezni - vetették fel -, ahol bontani is kell, ahol még használható lakások vannak." Az ülés után a vb vezetői megtekintették a kijelölt területet. A helyszíni szemle alátámasztotta a tervezők javaslatát. A régi lakások avultak, bontásra érettek, a mai igényeket már nem elégítik ki: egyik-másik 1850-ben, 1860-ban épült. A lakások többsége nélkülözi a legelemibb komfortot, néhol még víz sincs. A tervezett építkezés mellett szól az is, hogy ez a hely fővárosunk közművesített, értékes területe. A jelentés alapján a mai ülés elfogadta az új lakótelep első szakaszának tervét: csaknem nyolcszáz lakást építenek itt. A következő szakaszban több mint kétezer lakás építését is tervezik. (...) (Esti Hírlap)

fovarosi.blog.hu: 196509-RapidMosopor-Hirdetes - indafoto.hu
Intelligens mosópor 1965-ből

Tovább

Útikalauz a 4-es metróhoz: Fővám tér

A 4-es metró legtöbb díjat elnyert állomás-párja a Fővám tér és a Szent Gellért tér állomások lettek. A korai tervezési fázisban még az is felmerült, hogy egy közös, Duna alatti állomás épüljön, kijárattal a Fővám tér és a Gellért tér felé is, ennek megépítését azonban túl kockázatosnak és túl költségesnek ítélték, így végül két metróállomás épült a Duna két partján.

fovarosi.blog.hu: Metro4-FovamTer-20150716-10 - indafoto.huA kb. 7100 négyzetméteres állomásépületet 2005-2013 között tervezte a Sporaarchitects csapata (Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya), és 2006-2014 között épült meg. Ahogy sok más állomásnál is, itt is fúrópajzsok építette alagutak csatlakoznak a réselt dobozszerkezethez. Mivel az állomás benyúlik a Duna alá is, egy részét bányászott alagútszakaszként kellett megépíteni. A Duna közelsége mellett további feladatot jelentett a már meglévő 2-es villamosvonalhoz igazodás, pontosabban az átszállási lehetőség megteremtése. A tervezés korai fázisában még szinte teljesen a Duna alá benyúló állomást álmodtak ide, de a kivitelezés nehézségei miatt egy részben a tér alatti, részben a Duna alá is beérő állomás épült meg. A Duna közelsége miatt a peron 31,9 méterrel van a felszín alatt - ez és a Gellért téri a legmélyebben fekvők a vonalon.

fovarosi.blog.hu: Metro4-FovamTer-Rajz01 - indafoto.hu
A peronszint rajza (forrás: archdaily.com)

Tovább

Villamosították a Budapest-Hegyeshalom vasútvonalat

Az alábbi 1935-ös, azaz 80 évvel ezelőtti filmhíradó a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal villamosításáról számol be. "A miniszter és a megnyitón megjelent előkelőségek Senn Ottó dr. MÁV elnök vezetésével különvonaton tekintették meg a magyar technika büszkeségének, a Kandó Kálmán-féle villamos mozdonynak útvonalát. A megnyitás résztvevői Bánhidán megtekintették a villamos erőmű telepét."  


További Filmhíradókhoz katt ide!

Ötven éve írták - 1965 augusztus

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

Augusztus 1: Több új egészségügyi intézményt kap Óbuda. Óbuda egészségügyi helyzetének javítására a következő öt évben mindenekelőtt a szakorvosi ellátást kell fejleszteni. (...) Lényeges könnyítést jelent majd, hogy az Árpád-hídfő rekonstrukciós fejlesztésénél négy munkahelyes, szakosított körzeti orvosi rendelő épül a környéken. A Rákóczi úti körzeti orvosi rendelőre emeletet húznak, így a néhány osztályból álló csillaghegyi szakrendelőt megfelelőbb környezetben helyezhetik el, s a kibővített intézmény maga is szakosítottá válik. Néhány kisebb létesítmény még az idén megkezdi munkáját. Például az ősszel elkészül az új tüdőszűrő állomás a Raktár utca 39-41. szám alatt, amely a kerület lakosságán kívül a környező községek betegeinek vizsgálatát is elvégzi. Az ideggondozó intézet keretében alkohol elvonó szakrendelést szerveznek. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: 196508-Gyogyszer - indafoto.hu
Egészségügyi plakát 1965-ből

Tovább