Fővárosi Blog

Már 20 éve plázázunk

2016. október 14. - fovarosi.blog.hu

1996. október 14-én, pont 20 évvel ezelőtt nyitott meg a Duna Plaza, ezzel új fejezetet nyitva a magyar vásárlók életében. A fővárosi bevásárlóközpontok története azonban korábban kezdődik, és meg nem épült épületekben is bővelkedik.

fovarosi.blog.hu: Eurocenter-Obuda-1980asEvekEleje-TeglagyariEpuletek - indafoto.huAz óbudai EuroCenter helye a nyolcvanas évek elején, téglagyári épületekkel

A rendszerváltás előtt még nem is létezett a magyar köznyelvben a pláza szó, inkább az üzletközpont szót használták. A Centrum és Skála áruházak dominálta korszak két legjelentősebb üzletközpontja a Flórián téren, illetve az Örs Vezér terénél épült fel.

fovarosi.blog.hu: FlorianUzletkozpont-1970esEvek-fortepan.hu-47383 - indafoto.huBontás és építés: a Flórián előtt bontják a régi óbudai házakat (fortepan.hu, 47383)

Tovább

A Fortepan legújabb képei a régi Budapestről

Mint arról a minap az Index is beszámolt, egyedülálló fotógyűjteménnyel gyarapodott a fortepan.hu oldal: "Svájci alkonzulként több tízezer üldözöttnek adott életmentő menlevelet 1944-ben, ma már az egykori kis gettó védett házai előtti rakpart viseli a nevét, mégis sokaknak homályos Carl Lutz alakja. A diplomata, akinek karrierjét megtörte, hogy feljebbvalóival szemben is a lehető legtöbb embernek próbált segíteni, magánemberként szenvedélyes fotós volt, aki sokat fényképezett a romba dőlt Budapesten is." A budapesti képekből válogattam, íme Budapest az 1940-es években, a világégés előtti és utáni képpárokon.

fovarosi.blog.hu: ErzsebetHid-1943-fortepan.hu-105750 - indafoto.hu105750: Az Erzsébet híd 1943-ban. 1945 januárjáig állt, sokan ezt tartják Budapest valaha volt legszebb hídjának. Az új híd, amely felhasználta a régi híd pilléreit, így azzal azonos fesztávú lett, 1964-re készült el.

Tovább

Mit csináljunk októberben Budapesten?

Itt van az ősz, és itt van egy csomó programlehetőség is - nézzünk szét az októberi programok között! Az alábbi válogatásban olyan programokat ajánlok, amelyeken keresztül jobban megismerhető Budapest múltja és jelene.

A Hosszúlépés városi túracsapata rögtön négy új sétával köszönti az őszt. Október 8-án a Véresmajor nevű sétájukon a második világháború végére utazhatunk vissza gondolatban. A sétán kiderül, kik voltak a kerületi nyilas pártszolgálatosok, ki volt a Budapest-szerte rettegett Kun páter, és hogy milyen atrocitásokat követett el a pártíz fős nyilas különítmény zsidók százaival szemben. Ennél jóval békésebb a szintén pasaréti, de a harmincas évek modern építészetét bemutató sétájuk, a Bauhaus fordulat október 29-én. Ennek során a Városmajori templomról, a Napraforgó utcai lakótelepről és Nagy Imre egykori otthonáról is tanulhatunk. Október 23-án és 30-án a sokáig csak "októberi sajnálatos események"-ként emlegetett 1956-os forradalomról tudhatunk meg többet a Tankok és alakok sétán. Az október 16-ára szervezett, négy budapesti hidat bemutató Pillérek és pilonok séta már betelt, későbbi sétáról lehet a honlapjukon értesítést kérni.

201610-egyetemikonyvtar.jpg

Tovább

1936: Autóverseny a Népligetben

A Népligetben az 1920-as években építettek autó- és motorversenyekre alkalmas pályát. 1936-ban itt zajlott le az első magyarországi autós Grand Prix, amelyet Nuvolari nyert meg egy Alfa Romeóval, és amelyről az alábbi videó is szól. Utoljára 1972-ben volt autóverseny a népligeti körön.


További Filmhíradókhoz katt ide!


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Miért jó elveszni a #moszkvater kiállításon a Kiscelliben?

Még nem késő elmenni egy jó kis városnézésre a Kiscelli Múzeumba, ahol október másodikáig még megtekinthető a #moszkvater - A Széll Kálmán tér története című kiállítás. Nagyon alapos anyagban, részletesen, mégis érdekesen dolgozták fel a tér sokoldaló történetét.

Tovább

1936: Összeomlott egy ház a Rákóczi úton

rakocziut73-1950esevek-fortepan_hu-3553.jpg

A Rákóczi út 73. az ötvenes években. (kép: fortepan.hu, 3553)

1936 júliusában a Rákóczi úton egy négyemeletes bérház összeomlott. Homlokzata az útra zuhant, halálos áldozat is volt.

"A közeli pályaudvar magasabb beosztású hivatalnokainak, valamint cégvezetők egész sorának otthont adó épületben kapott helyet a tízes években a Salgó-féle ablak- és lakástisztítási vállalat központja, valamint Fodor Berczi kávéháza, a Frühauf is, mely a Keletibe érkező óriási embertömeg, és a környező cégek alkalmazottai miatt egész fennállása alatt óriási bevételt könyvelhetett el. A tulajdonos ezt a szükséges felújítások helyett inkább nőkre és szórakozásra herdálta el, így a hely egyre kopottabbá vált, 1913-ban pedig végül be is zárt. Az épület négy évvel később a Magyar Általános Ingatlanbank Rt. tulajdonába került, majd beköltözött a Fejér és Glattner nyomda, a Magyar Lloyd Lapvállalat központja, a kávéház helyén pedig a Hungária szalámi-, húscsemege- és kolbászárugyár fióküzlete nyitott meg. A (nem is olyan rejtett) statikai problémákkal küzdő, repedező falú házat 1927-ben Quittner Ervin tervei szerint újabb szinttel (a statikai vizsgálatok szerint kettőt nem bírt volna el) bővítették – de a bank gondatlansága, és a következő évben történt átalakítások, így az üzlethelyiségek portáljai miatti pillérfaragások, valamint a 3-4 szobás lakások feldarabolása miatti súlytöbbletnek köszönhetően a ház egyre gyengébbé vált. Az épület sarokhomlokzata végül 1936. július 23-án megadta magát a rá nehezedő tömegnek, így az leomlott, csodával határos módon azonban csak egyetlen halálos áldozatot – egy szobaleány, Péntek Matild a III. emeleti lakás sarokszobájában tartózkodott épp – követelve." (forrás)

A leomlás következménye, hogy a ház sarka ablaktalan lett, így lett hely arra, hogy a szocializmusban egy óriási RB (Ruházati Bolt - Vásároljon Készruhát!) neonreklámot helyezzenek el ide.


További Filmhíradókhoz katt ide!


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Megcsúszott a Várfal

Emlékszünk arra, amikor 2010-ben a sok esőzés hatására megcsúszott a várfal? Nos, nem az volt az első eset. Az alábbi két, 1936-os filmhíradó a Vár Vérmező felé eső lejtőjéről jelentkezik, ahol pont ez történt. Jöttek az aládúcolások, kiköltöztetések.És a végére egy poén: most pont erre a területre terveznek mélygarázst építeni

További Filmhíradókhoz katt ide!


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu