Fővárosi blog

A fővárosi tömegközlekedés 2014-ben

2015. január 22.

Milyen évet tudhat maga mögött Budapest, ami a tömegközlekedését illeti? Mozgalmas év volt, az egyszer biztos! Az első részben a "vaskerekes" üzemeket tekintettük át a metrótól a HÉV-en át a villamosig. A második részben az autóbusz, a trolibusz és társai következnek, és egy kis kitekintés 2015-re.

fovarosi.blog.hu: BKV2015.png - indafoto.hu


"Take The Bus" - A De Lijn közlekedési társaság reklámjai

Tovább

A fővárosi tömegközlekedés 2014-ben

Milyen évet tudhat maga mögött Budapest, ami a tömegközlekedését illeti? Mozgalmas év volt, az egyszer biztos! Az első részben a "vaskerekes" üzemeket tekintjük át a metrótól a HÉV-en át a villamosig. A második részben az autóbusz, a trolibusz és társai következnek majd, és egy kis kitekintés 2015-re.

fovarosi.blog.hu: BKV2015.png - indafoto.hu

Tovább

Ötven éve írták - 1965 január

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

Január 1: A lágymányosi lakótelep legutolsó lakóházát, az S-8 jelű épületet is átadták a 43-as Építőipari Vállalat dolgozói. Ezzel a 108 lakásos házzal együtt már több mint 4500 új otthon épült ebben a városrészben. A szokásos három-négyemeletes házak helyett hét-kilencemeleteseket építettek, így ez a városnegyed jelenleg Budapest legmagasabb lakótelepe. (Magyar Nemzet)

Tovább

Frissült a fortepan

Ismét frissült a fortepan.hu, nem is akármilyen képekkel. A budapesti képekből válogatunk, az Astoria foghíjtelkétől a panelkorszak előtti Óbudán át a valóban egyedi kelenföldi templomig.

fovarosi.blog.hu: Astoria-1960asEvek-fortepan.hu-70184 - indafoto.hu

70184: Az Astoria kereszteződése a hatvanas években. Az egykor itt állt Nemzeti Színházat már rég lebontották, de a telekre majd csak 1991-re épült fel az East-West Business Center. Még villamos is jár a Rákóczi úton, azaz a kép 1972 december 30-ánál előbbi. (Itt egy archív felvétel a villamos megszüntetéséről, a riporter az ifjú Baló György.)

Tovább

Milyen lett a Tüskecsarnok?

2014 szeptember 27-én már másodszor találkozhattam az A&D Stúdió egyik építészével, a Tüskecsarnok társtervezőjével, Lázár Antallal. Ezúttal örömteli napon: a csarnok átadásának napján.  Mivel a csarnokról 2010-ben már írtam (itt olvasható), és már megjelent az Octogon újság 2014 decemberi számába írt cikkem is (a Tüskecsarnokról szóló mellékletben), hosszú leírás helyett inkább egy képriport következik most, a régi-új csarnokból, 2010 vs. 2014.

fovarosi.blog.hu: Tuskecsarnok-Terv2 - indafoto.hu

Keresztmetszeti rajz a kilencvenes évekből (kép: A&D Stúdió)

Tovább

Ötven éve írták - 1964 december

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

December 1: Bekapcsolták az Erzsébet Telefonközpont négyezer új állomását. Horváth Ferenc, a Budapesti Távbeszélő Igazgatóság vezetője hétfőn ünnepélyesen átadta rendeltetésének a nemrég bővített Erzsébet Telefonközpont négyezer új állomását. Az Erzsébet-központ új részét a Beloiannisz-gyár szerelői és a posta dolgozói közös munkával egy hónappal a kitűzött határidő előtt készítették el. A munkán a KISZ-kongresszusra készülő fiatalok védnökséget vállaltak és sikeres munkájukkal ki is érdemelték a távbeszélő igazgatóság emléklapját. A VII. kerület több mint ezer lakásában a már előre felszerelt készülékek megszólaltak. Az év végéig a Nagykörút és a Városliget közötti területen még körülbelül 250 új telefont adnak át, jövőre pedig a Nagykörút másik oldalán is több új állomást kapcsolnak be. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: ParisiNagyaruhaz-19641201-Nepszabadsag-02 - indafoto.huDecember 1: Bemutatták a ma nyíló Divatcsarnokot. A mai nappal újabb színfolttal gazdagodik a főváros: a volt Párisi Áruház helyén, a Népköztársaság útján megnyitja kapuit a Divatcsarnok. (...)

A sajtó munkatársainak elmondták, hogy a 8700 négyzetméter alapterületű Divatcsarnokban hét szinten oldják meg az árusítást. A szakosításnál figyelembe vették, hogy az egyes árucikkeket mennyien keresik. A földszinten a férfi divatárut, a harisnya- és kötöttárut és az ajándéktárgyakat helyezték el, a teljesen különválasztott félemeleti árusítóhelyen pedig a női fehérneműt árusítják. Az első emeleten női cipő, a másodikon férfi- és gyermekcipő kapható. A férfi felsőruházat a harmadik emeletre, a női és leányka pedig a negyedik emeletre került. Az ötödik emeleten működik a lakberendezési és kelengyeosztály. Az áruház kétemeletes cipőosztálya az ország legnagyobb cipőárusító helye, ahol a bemutatópolcokon és a raktárakban körülbelül 60-80 ezer pár cipőt tartanak.

Tovább

Ötven éve írták - 1964 november

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

November 1: Finis az Erzsébet-hídon. Az esős október bizony nagyon próbára tette az Erzsébet-híd építőinek kitartását, akarását. Több mint 20 napon át esett az eső, s a népes munkásgárdának a száraz felületet kívánó fémszórás, aszfaltozás stb. feladataival kellett megbírkóznia. De találékonyságuk segített rajtuk. Úgy nézett ki a Dunán átnyújtózó új híd íve, mint egy víz fölé telepített camping. Sátrakat vertek a zuhogó esőben, s a ponyvák alatt miniatűr lángszórókkal száraz felületet teremtve végezték munkájukat. (...)

fovarosi.blog.hu: ErzsebetHid-1960asEvek-Fortepan.hu-20081ut - indafoto.hu
Az épülő Erzsébet-híd (kép: fortepan.hu, 20081)

Tovább