Fővárosi blog

A Mátyásföldi Repülőtér 1935-ben

2015. április 18. - fovarosi.blog.hu

1935-öt írunk. A reptér nem Ferihegyen van, hanem Mátyásföldön. Épp most indult be két új expressz repülőjárat. London már csak 10 óra, Róma pedig csak 7 óra repülővel. És éppen leszáll Odeschalchi Miklós herceg:


További Filmhíradókhoz katt ide!

Segítőket keresek

Az elmúlt időszakban a blogolással tölhető időm kevésnek bizonyult a szükségeshez képest, így Olvasóim felé fordulok. Mint az a Radnóti Gimnáziumról szóló cikkekből is látható már, szerzőtársakat szeretnék bevonni a Fővárosi Blog jövőjébe. Ha te (vagy Ön) rendelkezik már némi tapasztalattal e téren - például részt vesz egy túracsoport vagy helytörténeti gyűjtemény vagy blog vagy honlap írásában stb. -, és szívesen írnál / írna cikkeket a Fővárosi Blogra hobbiként, jelentkezz a blog e-mail címén: 7788fido (a) gmail (pont) com.

Már több éve nagy sikernek örvend az ötven évvel ezelőtti fővárosi hírekből válogató cikksorozat is. Ennek alapja sok-sok oldalnyi napilap átlapozása, cikkek kifotózása. Ehhez a munkához olyan segítőre lenne szükségem, aki rendelkezik laptoppal és egy kis kompakt digitális fényképezőgéppel is. Ez utóbbi esetben szerény javadalmazást is fel tudok ajánlani. További részletek szintén e-mailben.

Ötven éve írták - 1965 április

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

Április 1: Séták a Várban - Mit lát az idegen. (...) A Kapisztrán téren befejezés előtt áll a Magdolna-torony helyreállítása. A belső lépcsők már épek, de a szentély helyén, ahol Martinovics Ignác apáturat egyházi méltóságától megfosztották, mielőtt a Vérmezőre kísérték volna - még kiszakadt cementzsákok szürke pora csordogál s két ember ácsolgatja egy kis lépcső zsaluzatát (...) Ezt a templomot hagyta meg a keresztény hívőknek a török. A hajó a protestánsoké lett, a szentély a katolikusoké. Az 1602-es ostromkísérlet után a felbőszült nagyvezír elvette, kitűzette rá a lófarkas, félholdas lobogót s attól kezdve - Buda felszabadításáig - ez volt a Győzelmi mecset.

fovarosi.blog.hu: MariaMagdolnaTemplom-1945Tavaszan - indafoto.hu

Azért a torony szép lesz, csak úgy ne járjunk vele, mint a Clarissák hajdani kolostorával, amelynek újjáépítését tavaly befejezték, de az építővállalat ottfelejtette az állványokat. Még a törmeléket se takarította el, azután jött az ősz és a tél, az állványzat piszkát csapadékban oldva szépen rákente a friss vakolásra. Most karvastag fekete piszokpatakok csorognak az új vakolaton. (...)

Csak úgy ne járjunk a kecses Magdolna-toronnyal, mint a Hess András téri Miklós-toronnyal, amelyet belül helyreállítottak, kitűnő csigalépcső fut az egri minaret magasságába, a Vár legmagasabb pontjáról páratlan kilátást ígérve a gyöngyszürke ködben úszó Pestre. De a legfeleső szinten gyanús, vörös porban gázolunk. Rossz minőségű, szétfagyott cseréppel fedték be a tornyot, piros permet hull a látogató nyakába. Azaz dehogyis hull... Nem jön ide senki, mert a torony "üzemeltetését" nem tudják megoldani s ha megoldanák? ...Minek? ... A legfelső szinten elfelejtettek ablakot vágni, s ha felkapaszkodik ide valaki, dobogó szívvel állhat a porladozó, egyéves cseréptető alatt, vagy leülhet a porba, mert ülőhely sincs. A panorámát befalazták. (...)

Tovább

A fortepan.hu újabb budapesti fotói

Tetőterasz a Klinikákon, a zsírúj SOTE-toronyház színes üvegablakai, Sziklakápolna a Gellért-hegyen, és a romos Várnegyed is megjelennek a Fortepan újabb képein - ezekből mutatok be néhány budapesti kötődésű képet. A kép azonosítójára kattintva nagy méretben is letölhető a kép a fortepan.hu-n.

fovarosi.blog.hu: BudaiVar-1940esEvekEleje-fortepan.hu-75335 - indafoto.hu

Tovább

Ötven éve írták - 1965 március

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

Március 4: Új parkok, sok virág Budapesten. A Fővárosi Kertészeti Vállalat dolgozói, Budapest kertészei már szerelik a játszóterek hintáit, nyesik, ápolják a fákat, tisztítják az ágyásokat, s nemsokára hozzálátnak a tavaszi munka nagyjához. (...) A felszabadulás ünnepére felvirágozzák a várost. A hősi emlékművek környékét, a legforgalmasabb parkokat - például a November 7. teret, a Parlament előtti részt - növényházban nevelt virágokkal ültetik be, tulipánnal és piros korállvirággal, árvácskával és sokszínű cineáriával. (...)

A parkokban persze nemcsak virág van, kell gyerekjáték is, hinta is, pad is, ezekről szintén a vállalat gondoskodik. A hinták szerelését már megkezdték, április 4-re 4-5 ezer gyerekjáték várja a kicsiket. A hintákon kívül évről évre újabb játékszerek, körforgók és csúszdák, mászórácsok és gerendák, s ezeknek sok-sok érdekes változata kerül elő. Minden évben készül valami meglepetés. Az idei újdonság a mászóházikó, a betonból épített autó és a picik számára szerkesztett, járókához hasonló, gyepre állítható hempergő lesz. A vállalat pályázatot hirdetett az ősszel kerti bútorokra, gyerekjátékokra, parkberendezésekre, és a sok belső építész, iparművész és kerttervező ügyes javaslatát most valósítják meg. Az új játékok egy részét a XI. kerületi Diószegi úti mintajátszótéren próbálják majd ki az apróságok. Itt a tanács és a társadalmi szervek segítségével minden korosztálynak megfelelő szórakozási lehetőséget teremtenek.

A nagyobbaknak 40 pingpongasztalt is felállítanak, az idősebbeket pedig több mint 50 sakkasztal várja az idén. 12500 padot gondoz a vállalat Budapesten, ezek festését, rendbehozását is most kezdték meg. A régi, betonlábas padok lassan kimennek a divatból, ma már csak kényelmes, fémvázas ülő alkalmatossággal bővítik az állományt - ebben az évben ezerre. (...)

A Margitszigeten minden évben várja valami kertészeti újdonság a közönséget. Az idén mutatkozik meg teljes szépségében az ősszel átrendezett rózsakert, amelyet derűs, modern parkká varázsoltak a kicsit temetőszerű kötött sorok helyett. A mellette levő háromholdas terület automatikus öntözőberendezést kap. A mostani idényben lesz az új fényszórók igazi premierje is: rejtett reflektorokkal világítják meg Arany János tölgyeit és a Bodor-kút meg a szálló közötti fás ligetet.

A parképítés egyik legérdekesebb feladata: vidékről és a főváros más részeiből fejlett fákat telepítenek a Várba. Az érdekes feladatot úgy oldják meg, hogy gyökérrel, földdal együtt szállítják és daruval állítják új helyükre a 10-12 esztendős fákat, amelyek javítanak majd a szépülő várnegyed képén. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196503-Ing-grofjardanhazy - indafoto.hu

Tovább

A Radnóti Gimnázium épülete

Az előző posztban bemutattam a Radnóti felépítésének hosszas történetét, és kalandos, sokszor tragikus évtizedeit. Az alábbiakban pedig virtuális sétára hívom a Nyájas olvasót a Lajta Béla tervezte épületbe!

fovarosi.blog.hu: RadnotiGimnazium-20-AbelovszkyTamasFelvetele - indafoto.hu
Kép: Abelovszky Tamás

Tovább

A Radnóti Gimnázium kalandos évtizedei

"Idén száz éves a Radnóti gimnázium épülete." Ez az állítás már két éve is igaz volt, és még nagyon sokáig igaz is lesz. A zuglói épület már sok mindent megért. Falai között volt zsidó gimnázium, hadikórház, tábori posta, munkaszolgálatos központ, egyszerre több iskola, majd pedig (és ennek is már több mint ötven éve) felvette Radnóti Miklós nevét. Lehetetlen lenne minden egyes történetet leírni, ami a vörös téglás falak között megesett, józan ésszel erre senki sem vállalkozna. Én sem szeretnék kitűzni nagyobb célt, minthogy pár oldalban, röviden bemutassam "A Radnóti" épületének történetét az építkezéstől kezdve addig, amíg az iskola fel nem vette a költő nevét.

fovarosi.blog.hu: RadnotiGimnazium-19-AbelovszkyTamasFelvetele - indafoto.hu
Kép: Abelovszky Tamás

Tovább