Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Zaha Hadid a Szervita téren

2008. március 03. - fovarosi.blog.hu

A másik blogomon korábban már volt szó egy érdekes tervről ezen a blogon. Zaha Hadid tervezett épületet a Szervita téri parkolóház-irodaház meglehetősen lepukkant állapotú komplexuma helyére, az ORCO megbízásából. 2007 január 25-én tartott Budapesten prezentációt. Az ORCO 2005-ben a parkolóház épületét, majd 2007-ben a mellette álló irodaházat is felvásárolta, így jutott hozzá a kiemelten jó helyen álló, ám műemléki szempontból értéktelen épületekhez és az alattuk elterülő értékes telkekhez.

Korábban már tervezett a térre Zaha Hadid egy épületet: ez háromszögrácsos, tornyos, 75 méter magas lett volna. Elsősorban magassága miatt ez a terv nagyon hamar el is bukott. Ez azonban - szerencsére - nem tántorította el az ORCO csoportot a beruházástól, és Zaha Hadid nem csak áttervezte a meglévő tervet, hanem inkább felvázolt egy teljesen új, kavicsforma épületet.

Február 21-én a Központi Tervtanács és a Fővárosi Tervtanács összevont ülésén újra a Szervita tér átalakításáról tárgyaltak. Jelenleg a Petőfi Sándor utcai parkolóház, annak aljában egy benzinkút, és ezek mellett egy irodaház rémszoci épületei állnak. Ezeket vásárolta fel az ORCO, hogy bonthasson, majd építhessen. A kerületi szabályozás újfajta szellemisége lehetővé teszi, hogy igazán egyedi, modern alkotások is helyet kapjanak a legbelsőbb kerületben.


A szépen ívelő kavicsforma épület belsejében ovális közlekedőmag lesz, amelyet nyitott légtér vesz majd körül. Innen nyílnak majd az irodák. A földszinten és a -1 szinten üzleteket alakítanak ki, ezek alatt 332 férőhelyes parkolót terveztek - ehhez a lehajtás a Szomory Dezső téri klasszicista ház melletti kis utcában lenne. (Ugyanakkor az üzletek megközelítése, a földszinti portálok és bejáratok kialakítása és a parkolóház lejárata még nem véglegesített, ezért ezek jellemzően a számítógépes grafikákról is hiányoznak.) A tempolomra néző homlokzat finom rácsszerkezete nem csak az épület külső megjelenésében meghatározó elem, de egyben a irodaterek árnyékolásában is segítséget nyújtanak. A tetőre telepített napelemekkel együtt így az épület energiafogyasztása jelentősen csökkenthető.



A ház előtti térre eredetileg egy nagy, lépcsőzetes agórát terveztek, ez az újratervezéskor valamelyest szelídült, sikerült a Mária-szobrot is "bevonni" a tér szerkezetébe, és a lépcsőzetes tér lejtős térré szelídült. Az épület előtti tér ívének legmélyebb pontja 1,5 méterrel lesz a tér felszíne alatt. Az újratervezéskor csökkent az épület magassága is, a környező épületekhez jobban igazodva 48-ról 40 méterre csökkent az épület magassága. Némi vita alakult ki a tervtanácsban a parkolóhelyek számát illetően: volt, aki a most a téren álló parkolóházra hivatkozva legalábbis elégségesnek, mások azzal érveltek, hogy ennél kevesebb parkolóhely kellene, hogy az autóforgalmat ne generálja tovább az épület - inkább ki kellene szorítani az autóforgalmat a város belső területeiről. Ez a vita viszont már túlnyúlik a Szervita tér keretein...

A bontások ez év végén már elkezdődhetnek, az új épület átadása 2010 második felében várható.
 
Kérdés, hogy az utókor hogyan viszonyul majd a kétségkívül teljesen újszerű, egyedi épületről. Hisz ez az épület egyáltalán nem akar a környező házakhoz simulni, nem elbújni, hanem dominálni akar a Szervita téren. Nekem tetszik ez a bátorság, és egyáltalán nem találom átkosnak, hogy ilyen radikálisan nyúltak a tér ezen részéhez. Lehet ezt színvonalasan, értéket teremtő módon is csinálni (pl. Vörösmarty tér 1.), és lehet borzasztóan is (pl. Kálvin tér). Te hogy gondolod? 

Források:
http://epiteszforum.hu/node/8586
http://www.nol.hu/budapest/cikk/485688/
http://www.orcogroup.hu/media/a-tervtanacs-jovahagyta-a-szervita-ter-uj-terveit
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása