Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Metró mozi és Nemzeti Galéria: MúzÉj 2010

2010. július 07. - fovarosi.blog.hu

Kissé megkésett beszámoló következik a Múzeumok Éjszakájáról. Én aznap dolgoztam, úgyhogy csak két helyszínt jártam be este. Az első az egykori Szikra, majd Metró mozi volt, a másik pedig a fényfestészet a Nemzeti Galéria homlokzatán.

A Metro mozinál kapásból ki lehetett akadni egy kicsit. A rettenetesen rossz szervezésnek köszönhetően vagy egy órát csúsztak a kapunyitással, és még sűrű bocsánatkérésekkel sem halmozták el a nagyérdeműt. Pedig a hely ennél jóval többet érdemelne.

A mozi 1923-24-ben épült Bauer Emil tervei alapján - az ő nevéhez fűződik a Corvin mozi épülete is. 1926-ban még a német UFA egységeként nyitották meg. Az épület két MÁV-tulajdonú épület közötti utca helyére, egy gépcsarnok fölé került. A megnyitó napján Karinthy Frigyes Prológusa után magyar és UFA-filmhíradót, majd a Charley nénje és a Varieté című filmeket vetítették. 700 főt tudtak egyszerre fogadni a pazar, olasz barokk díszítőelemekkel historizáló nagyteremben. A korszerű technika része volt az eltolható tető, a mechanikus kapcsolószerkezetek, az elektromosan mozgatható függöny- és tetőnyitás és a többszínű neonvilágítás. Még saját orgona és zenekar is működött itt! 1931-ben az UFA helyett az amerikai Metro-Golwyn-Mayerrel kötöttek szerződést, akkortól Scala-Metro néven üzemelt tovább. A kommunista hatalomátvétel utáni átalakulások részeként váltott Szikra névre. Az 1970-es években jelentősen felújították: onnantól kezdve egy új kisteremmel gazdagott a mozi. Ugyanakkor a régi lépcsőházat elbontották, a padlóburkolatokat még a nagyteremben is jellegtelenre cserélték: kerámia- és gumilapok kerültek be. A mozi a régi értékeket igencsak elvető átalakítása dacára ekkor élte fénykorát: a hatvanas-hetvenes években napi hat teltházas előadást is megtarthattak. 1990-2000-ig Metro mozi néven működött. 2000 júniusában a mozi bezárt - ebben jelentős szerepe lehetett az 1999-2000-ben megnyitott szomszédos bevásárlóközpont többtermes mozijának. Később Ruttkai Éva színházként nyitott újra, de hamarosan ők is továbbálltak, így a mozi most üresen áll. És kissé kifosztva is: a széksorokat már kiszedték, helyükön tágas "préri" húzódik. A kisterem mellett még az egykori FŐMO tanácsi vállalat műszaki osztálya és nagy raktára is az ingatlanegyütteshez tartozik - úgyhogy a remek lokációval együtt már érthetetlen, hogy miért nincs itt semmi. Még az is felmerült, hogy ezekben a helyiségekben mozitörténeti kiállítást rendezzenek be - bár erre az Átrium mozi neve is felmerült már, és abból sem lett semmi. Az persze érthető, hogy a Westend multiplex - Metro mozi - Kossuth4 mozi hármasa sok lehet egy téren, de hogy pont ennek az épületnek kell üresen állnia, ez döbbenet. Jelenleg közös tulajdonban van a szomszédos, Teréz krt. 62 alatti irodaházzal.



A legújabb hírek szerint Kalmár Péter rendező nyithatja újra a lassan 10 éve üresen álló mozit - az ő nevéhez fűződik a Moulin Rouge 1998-as megnyitása is. "Alternatív művészeti bázist és szórakozóhelyet" szeretne létrehozni, de részleteket még nem árult el. Júniusban a Múzeumok Éjszakája kínált lehetőséget a belépésre: egy éjszakára kinyitották a kapukat. A rendezvény arra is rávilágított: filmvetítésen kívül akár divatbemutatók vagy akár nu school partik is megrendezhetők itt. Belépve az előcsarnokban projektorral vetített színes fények villództak - kábé olyan volt, mint egy varangyosbéka háta, vagy a hányása. Továbbhaladva a lépcsőház tövében egy kis pult fogadott, szemben vele pedig a falon egy kis mozitörténeti kiállítás. A képek megerősíthették a nézőben: döbbenetes változás történt a mozipiacon az elmúlt 20 évben. Főleg a külvárosi moziknak lett annyi, de a belsőbb kerületekben is sorra szűntek meg, a Royal szállóban volt Apollo mozitól a csupa vastag nagybetűs Bástyáig. A kis kiállítás után felmentem a lépcsőházban az emeletre. Itt voltak a vendéglátós pultok, erős márkaimage-építési hangsúlyokkal, és további fényvetítésekkel. Jól látszik a lépcsőházon és a fenti előtéren, hogy a szocializmus is rendesen rajta hagyta a nyomát a mozin. A fő attrakció persze itt maga a terem. Hatalmas terem, amelynek nagyságát csak növelte, hogy a széksorokat eltávolították, így a földön ülve lehetett mozizni, szürcsölni, összebújni. A vászon előtt kifutós színpad áll most - jó volt fotóállványnak :-) A terem régi díszítményeinek zöme még megvan, és ami igazán különlegessé teszi a mozit: a tető még mindig nyitható-zárható. (Ennek kapcsán azon is elmerenghetünk, hogy az egykori kertmozik is kihaltak mára.) A mozi kisterme most nem volt látogatható.





Innen a Várba vezetett az utam. A Nyugatitól lementem a Deák térre metróval, ott meg a 16-os busszal gondoltam felmenni a várba. Szerencsém volt: pont arra járt a múzeumi buszjáratok egyike is, és elég sűrűn is járt. Ehhez képest mint a heringek egy üvegfalú fémkonzervben, úgy utazhattam fel vagy 150 utastárssal. A tömeg odafent teljesedett ki csak igazán: a Nemzeti Galéria előtti térség csurig megtelt. Az egyik nagy-nagy vizuáltechnikai cég szervezésében rendeztek itt fényfestészeti fesztivált Paintup! címmel. Ez a műfaj olyan 4-5 éve indult be, amikor megjelentek a hatalmas, 20-30 ezer ANSI lumenes fényerejű projektorok. Kellett is a fényerő, hisz vászon helyett a Nemzeti Galéria B épületének Hunyadi udvar felőli középső homlokzatára kellett vetíteni kb. 31x18 méteres felületre, legfeljebb 3 perces terjedelemben.


Ide kellett vetíteni (Kép: http://paintup.visualpower.hu/)

Néhányat sikerült is rögzítenem - igaz, csak egy kompakt fényképezőgéppel, úgyhogy ne várjatok HD minőséget:

1) Bessenyei Kati: Portugál éjszaka



2) Korán Gabriella: Goulash



3) Élő Tűzfalak: Turtle Love Song



És a díjnyertes mű, "matando125" videóján Lóránt Demeter: Variációk c. hárompercese:



Az összes pályamű megtekinthető itt. Legyünk rájuk büszkék - mégiscsak ez volt a világon az első épületfestő verseny! A honlap szerint lesz jövőre is Paintup - érdemes lesz elmenni!


Források:
-a Metro mozihoz:
http://hg.hu/cikk/epiteszet/8784-rekviem-budapesti-mozikert
http://mozivedok.uw.hu/2003/mozit.htm
http://www.freeweb.hu/veve0422/mozitortenet.htm
http://adatlap.ingatlanonki.hu/piramis/9176
Mobil a tető, mobil a nézőtér - Budapest újság, 2006 május
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kj/0/30001/1
http://mno.hu/portal/78573
http://index.hu/kultur/showbiz/2010/06/18/osszmuveszeti_buli_a_bezart_szikra_moziban/


-a Paintup-hoz:
https://www.youtube.com/watch?v=UXZfMB6Cb_s
http://hg.hu/blog/9785-megvannak-a-vilag-elso-virtualis-epuletfesto-versenyenek-helyezettjei

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása