Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Britannia, Béke, Radisson, SAS és Blu: Száz éves a Béke szálló

2013. május 10. - fovarosi.blog.hu

Ma van 100 éve, hogy megnyílt az egykori Britannia - azaz a mai Radisson Blu Béke Hotel. Az évforduló kapcsán áttekintjük a ház történetét, és bekukkantunk egy elfeledett művész alkotásaihoz is: a KÉK Budapest100 programjának és a szállodának köszönhetően bejuthattam egy vezetett sétára.

A 20. század elején Fábri Henrik kereskedő, nyugati utazásairól hazatérve, észrevett egy "piaci rést" Budapesten: a Nyugati pályaudvar forgalmas környékén igazán színvonalas szálloda nincsen. Csupán a London Hotel működött a Nyugati környékén, de annak nem hogy fürdőszobás szobái nem voltak, de még meleg víz sem állt a vendégek rendelkezésére. Fábri pénzügyi okokból nem foghatott egy teljesen új szálloda építésébe, így egy lakóházat szemelt ki magának. A választás a ma Teréz körút 43. alatti négyemeletes házra esett. Ezt a házat az aljától a tetejéig kibérelte a tulajdonosától, Ráth Györgytől - kivéve a földszinti üzlethelyiségeket. Az átépítést követően 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a szálloda. Mivel Fábrira elsősorban az angol vendéglátás kultúrája hatott, a szállodát Britanniának nevezte el.

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-1920asEvek-fortepan.hu-32574

A szállodát a kor legmagasabb színvonalán indították el: a vendégeket nem csupán hideg-meleg folyó víz fogadta, de a központi gőz- és vízfűtést és a központi porszívót is kiépítették. A Hungária és a Royal után itt létesült harmadikként önálló szállodai mosoda. A szobák ajtajai fölé szobahívó fényjelzést szereltek, ezzel jelezhették igényeiket a vendégek. A díványokon perzsaszőnyeg, a hallban bronz csillár, az udvarban üvegfedés várta a betérőt. Az étteremben hatalmas tükrök verték vissza a velencei csillárok fényét.

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-1920asEvek-BritanniaSzallo-Egykor.huDe a pompás élet nem tarthatott sokáig. Az 1913-as év már a gazdasági válság jegyében telt, Fábri kénytelen volt felmondani a bérletet, Ráth Györgytől az Olasz-Magyar Bank tulajdonába került az ingatlan. Az első világháború után, a húszas évek elején szélsőjobboldali csoportok fészkelték be magukat, így elég rossz hírnevűvé vált a hely. Ez, és pénzügyi megfontolások is arra vezették a bankot, hogy eladja a szálloda épületét. A vevők - Max Meinhard és Herbert C. Cann - britek voltak, így a szálloda üzemeltetéséhez egy magyar szakemberre is szükségük volt. Itt lépett színre Németh Aladár.

Németh és felesége korábban a debreceni Aranybika bérlői és üzemeltetői voltak, így megvolt az itthoni szakmai tapasztalatuk. Nagy gonddal végeztették el a szálloda felújítását. Minden szobába telefon került, aminek elsősorban a vidékről érkező vendégek örültek. A luxus étterem már nem volt elegendő a forgalom biztosítására, így az alagsorban létrehozták a Szondi sörözőt, amelyet történelmi képekkel és színes üvegablakokkal díszítettek. Felújították a műszaki berendezéseket, megduplázták a fürdőszobás szobák számát. A magyar nótákra utaló üvegfestményekkel rendezték be a Nótás Éttermet, ehhez csatlakozott a korában híresnek számító "Móra-szoba". Móra Ferenc ugyanis éveken át volt a Britannia vendége. Az ő szobájában a portréját bemutató üvegfestményen kívül az égetett faburkolatban tizenkét eredeti Móra-illusztrációt is elhelyeztek az író aláírásával.

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-Regi3-NotasTerem

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-Regi4-Kupolaterem
A Nótás terem és a Kupolaterem egykor

A sörözőt később kibővítették, létrehozva a Vadász termet, amelynek képeit és üvegfestményeit a vadászat témája ihlette. A termet kézi csomózású szőnyeg választotta el a sörözőtől. Itt tartotta összejöveteleit a Hubertus Magyar Vadász Egyesület. Hamarosan megépült a Székely Ivó is, a Sárga teremben pedig a Nyugat Barátok Köre szervezett irodalmi programokat. Amikor körút felőli üzlethelyiségeket is megszerezték, kávéházat is nyitottak - ennek falait a kávé és a tea témájában született festmények díszítették. Ezt a sok vendéglátó helyet mind egy művész dekorálta tele: ő volt Haranghy Jenő.

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-20130406-40-KupolaTerem

Haranghy az Iparművészeti Főiskola tanáraként több iparművészeti területen is nagyot tudott alkotni. Illusztrátor, plakáttervező, bélyegtervező volt. Ő készítette el a Dzsungel Könyve első magyar kiadásának illusztrációit és a Mátyás-pince üvegablakait is. Ő tervezte meg az 1937-ben megnyitott kupolaterem nagy méretű, fémvázas üvegtetejét is, amely a felénél kettényitható volt - így nyáron megnyithatták a tetőt a vendégek felett. A terem faliképeit is Haranghy készítette el. (Nem csoda, hogy a szállodát elkezdték "Haranghy Múzeum"-nak becézni.) A kupola közepén a négy őselem (Aqua, Terra, Aer, Ignis, azaz Víz, Föld, Levegő, Tűz) ábrázolása látható. Az üveg táncparkettet alulról is megvilágították, amivel az alatta levő garázs világítását is megoldották. A művészi megoldásokat Haranghy szállította, az építész Rácz Márton volt - ő tervezte végig a szálloda sorozatos bővítéseit. A konyhafőnökök is a legkiválóbbak közül kerültek ki: ez volt az első szálloda Budapesten, ahol diétás ételeket is lehetett kapni. Ennek a fénykornak a második világháború vetett véget. A szálloda hadikórházzá alakult, bombatalálatot kapott.

A háború után a Vörös hadsereg vette birtokba a szállodát, így egészen új élet kezdődött. Még Vorosilov marsall is többször megfordult itt akkoriban. 33 hónap után hagyták el a szállodát az ennél sokkal tovább hazánkban állomásozók. Az épületben újra szálloda nyílhatott, ekkor már a beszédes Béke néven, amelyet a hatvanas években részben fel is újítottak. Az épület sarkán egykor állt szobrot falmozaikkal pótolták, ez látható ma is.

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-1967
Hirdetés 1967-ből

A hatvanas évek végére már újra óriási élet zajlott itt. Fellépett Koós János, Aradszky László és Honty Hanna is.

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-1960asEvek

A szálloda csak kisebb felújításokat kapott a második világháború után, így állapota lassan egyre rosszabb lett. Így az akkori üzemeltető, a HungarHotels végül a szálloda teljes rekonstrukciója mellett döntött. A bővítés-felújítás külföldi szállodahitelből valósult meg. A tervezési megbízást a KÖZTI kapta meg, 1982 január 15-én. 1983 februárjában zárt be a szálloda, és 1985 nyarán nyitott újra. A régi épület 80 százalékát (!) elbontották, a körút felé néző traktus kivételével minden része új lett. A bontás által felszabadított területen jóval több szintes épület épült. Alul két pinceszint, a földszinten és az első emeleten vendéglátó és üzemi helyiségek, a 2-8. emeletig szállodai szobák, a 9. emeleten az adminisztráció és gépészeti helyiségek kaptak helyet. Az alsóbb szintek a teljes területet elfoglalják, a felső 7 szint esetében egy belső udvar körül csoportosulnak. Az 1985-ös állapotot egy réztábla is megörökíti a falon a lobbyban - a -2. szinten fürdőzőkkel, a -1. szinten autógarázzsal, a tető alatt szobákkal. Akkor még napozóterasz is volt, ez ma már nem üzemel - változnak az idők, változnak a vendégek igényei.

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-20130406-22

A szálloda átalakítását Dobozi Miklós tervezte meg - ő tervezte a Hotel Flamenco-t is a Feneketlen tó szomszédságába. A belsőépítészek Detre Villő és Plachtovics Vilmos voltak. Több, elavultnak ítélt szálloda esetében döntöttek a bővítéssel egybekötött felújítás mellett. A korszak építkezései között említhető a Sport (Flemenco), a Szabadság, a Lővér, az Erzsébet és a Béke szálló is.

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-2013-ShakespeareTerem-Sajtofoto
A Shakespeare-terem napjainkban, Haranghy 1937-es festményeivel

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-20130406-29Az átalakítás idején a művek egy részét átmentették az új épületbe, egy részét pedig más helyszínen állították ki. Vannak olyan alkotások, amik odavesztek, sorsuk ma is ismeretlen. A régi épületben az első emeleten alakítottak ki egy cukrászdát, amelyben elhelyezték a kupolaterem egyik kandallóját. Hogy a másik három kandallóval mi lett, nem tudni. A ráfestett Haranghy-féle Shakespeare témájú alkotásokkal együtt lebontották a kupoladobot, s az első emeleti elosztó tér álmennyezete alá befüggesztették a kupolaterem üvegkupoláját. Ebben az új térben és a szálloda folyosóin sorakozik - ma már funkciótlanul, dísztárgyként - a söröző és a borozó jó néhány ablaka, paravánszerűen, mozgatható, lábakon álló keretekbe szerelve.

A Szondi utca felé néző homlokzat előregyártott vasbeton elemekből készült, jellegzetesen cikkcakkozó homlokzati vonalvezetéssel. A tervezők szándéka szerint a felületi képzéssel és a léptékkel a környező házakhoz kívántak igazodni - bár ezt ma elég nehéz észrevenni...


fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-20120620-03

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-20120620-02

Az új, kibővült szálloda 246 kétágyas, fürdőszobás szobával és a körút felőli oldalon 8 lakosztállyal várta a vendégeket. A földszinten két üzletet, egy lokált és egy drinkbárt alakítottak ki. Az emeleten hall, borbár, kávéház és cukrászda, különtermek, Szondi és Shakespeare néven éttermek nyíltak. A belső terek kialakításánál a régi épületből átmentettek néhány elemet (képeket, iparművészeti tárgyakat), így sajátos eklektika jött létre a nyolcvanas évekbeli új berendezési tárgyak és az átmentett Haranghy művek között. A bejárati előtér hátfalán a betérő vendéget Haranghy pannója fogadta.

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-20130406-51-VelenceTerem
A Velence terem festményének részlete

A Szondi étteremben Arany balladáját megelevenítő festményeket helyeztek el, a Shakespeare étteremben a Szentivánéji álom és az Ahogy tetszik darabok hazai előadásaihoz kapcsolódó festményekkel dekorálták a tereket. A különtermek falain a Rómeó és Júlia és a Velencei kalmár színpadi jelenetei voltak láthatók a falakon - ezek a faliképek ma is a szálloda fontos díszei. A szálloda átalakítása volt tulajdonképpen a fászádizmus egyik korai példája. A régi épülethomlokzat mögött a teljes épületet "kicserélték". És ez egy szállodánál még el is adható: a vendég taxija egy régi szálloda előtt áll meg, miközben bent a legújabb kor komfortja várja. Jól eladható ajánlat. Hogy közben a régi belső terek elpusztultak - senki se hiányolta (?). A Hiltonnál ezt az irtást a második világháború elintézte: a régi épületbelső akkor semmisült meg. A Béke szállónál már "békebeli" bontás kellett ehhez. Aztán ugyanez megtörtént a Royal szállóval, a Margit Centerrel, és még sorolhatnánk. 1988-ban jelentette be Gyökössy Gyula, a Hungarhotels Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat vezérigazgatója, hogy a Béke szálloda a hat évvel korábban megalakult Radisson hálózathoz csatlakozik, és ezentúl Hotel Béke Radisson néven lesz ismert. A névhasználati szerződést Minneapolisban írták alá a Radisson és a Hungarhotels képviselői. Ez volt a Radisson lánc első európai tagja 1988-ban. Aztán 1995-ben az összes Radisson hotelből SAS lett, akkor nevezték át Radisson SAS Béke Hotellé. 2009-ben a SAS fokozatosan a Blu névre állt át, így a mai neve Radisson Blu Béke Hotel.

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-2013-Suite-Sajtofoto
Egy "suite" egyik helyisége napjainkban

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-20130406-27-Szoba528
Az 528-as szoba az új szárnyban, napjainkban

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-2013-ZsolnayPorcelan-SajtofotoAz elmúlt évtizedekben a szálloda egy sor híres vendéget is köszönthetett: DJ Bobo (1998), José Carreras (1994), Iulio Iglesias (1988), Chris Rea (1999), Eros Ramazotti (1986) és Zalatnay Sarolta (2007) is megfordult itt, hogy csak néhányat említsünk.


A Zsolnay kávéházban kizárólag a szálloda számára készített Zsolnay-porcelánokon szolgálnak fel mindent - ezt a mintát kizárólag a szálloda számára gyártja a Zsolnay. A szálloda ma 247 szobával, uszodával, szaunával és persze a vendéglátás termei mellett konferenciaközponttal működik. Érdemes követni a szálloda Facebook oldalát is: a május 7-iki sajtótájékoztatójukon elhangzottak szerint annyira sikeres lett a Budapest100 épületlátogatás-programja, hogy idén minden hónapban lesz egy vezetett séta, amelyre e-mailben lehet majd jelentkezni. 2014-ben pedig jön Haranghy Jenő születésének 120. évfordulója, amit természetesen szintén meg szeretnének majd ünnepelni.

Források:
Budapest, 1988/7. p. 2.
Budapest újság, 2004/01, p. 16.
Magyar Építőipar, 1985/11. p. 649.
Magyar Építőipar, 1987/1-2. p. 66.
Magyar Építőipar, 1991/11. p. 504.
http://www.budapest100.hu/hazak/terez_krt._43._radisson_blu_beke_hotel.840.html
Vezetett séta a szállodában a Budapest100 program keretében
Sajtótájékoztató, 2013 május 7.


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:

A bejegyzés trackback címe:

https://fovarosi.blog.hu/api/trackback/id/tr255248678

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Készül a Nemzeti Gödör 2013.05.10. 14:42:18

Három hete letarolták a fákat, azóta felszedték a villamossíneket, elvitték a szobrokat, eltakartak, szétszedtek, kiástak mindent – most meg Varga Mihály bejelenti, hogy bocs, ez lesz az egyik első beruházás, amit a hiány csökkentése érdekében fel fogn...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.10. 13:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

innovation 2013.05.10. 09:48:56

Kár, hogy ezt is szétbarmolták. :/ Ejjj

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.05.11. 03:36:47

Sszerintem ma jobban fest, mint 100 éve - nem számítva a toldást. Mert az tömény '80-as évek.

kékharis 2013.06.19. 19:10:15

Valahogy kimaradt az az infó, hogy a szállodatörténeti kiállítást, amiből a sétavezető és e cikk szerzője is két kézzel merített, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársai, Saly Noémi és Tóth Helga rakták össze a múzeum és a szálloda gyűjteményéből.

Simplicissimus 2013.12.08. 19:34:08

Remek cikk, kösz.
Csak most vettem észre.
S.
süti beállítások módosítása