Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1967 május

2017. május 06. - fovarosi.blog.hu

Amikor Budapesten még nem a kiköltözést, hanem a túlzott betelepülést akarták megakadályozni. Az ország legnagyobb filmvásznán vetítették a Háború és békét az újjáépített Corvin moziban. A Blaha Lujza tér "előnytelenül kitágult". Vezetett túrán mutatták be az újjáépülő Várat. Erről írtak ötven éve, 1967 májusában.

fovarosi.blog.hu: 196705-Hungarocamion - indafoto.hu

Május 3: A Budapesti Történeti Múzeum megkezdte az átköltözést a budai várpalota E-szárnyába. Előreláthatólag két napot vesz igénybe a több tízezer műtárgy, továbbá az intézmény irodáinak átköltöztetése. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: KossuthTer-Rajz - indafoto.hu

Május 6: Már a Kossuth Lajos téren dolgoznak a metro építői. Jól halad a budapesti metro építése. Az építők most jutottak el a Kossuth Lajos térre, ahol két korábban elkészült függőleges aknából kiindulva mintegy 50 méter mélységben alakítják ki a metro állomását. A munkahelyet sűrített levegővel védik a víz behatolásától. A felszínen, az Akadémia utca és a Kossuth Lajos tér által határolt foghíjon különleges építészeti megoldásokkal egy 15 méter mély óriási gödröt ásnak ki az építők. Ebbe kerül majd a mozgólépcső felső része. Valószínűleg még az idén megkedzik a metro állomását a felszínnel összekötő ferde alagút kiképzését is, amelybe a mozgólépcső kerül. Az a két mechanikus fúrópajd, amely a Szent István tértől már elindult a Kossuth Lajos tér felé, s haladása során 5,5 - 5,5 méter átmérőjű alagutakat fúr, ez év végére érkezik meg a metro Kossuth Lajos téri állomásához, és onnan valószínűleg a jövő esztendőben indítják a Duna alá az ugyancsak hasonló méretű alagutak kiképzésére. (Magyar Nemzet)
Május 10: Varsó néven lengyel étterem nyílik Budapesten. A Várkert Kioszkot alakítják át erre a célra. Szó van Budapest és Varsó szépen fejlődő kereskedelmi kapcsolatainak továbbfejlesztéséről is; bővítik a lengyel és magyar áruk választékát. A többi között kereskedelemtechnikai gépeket is cserél a két város. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: SZOTSzallo-1972korul - indafoto.huMájus 10: Galériás szálloda a Várba, olimpiai falu Algírba - Min dolgoznak a Középülettervező Vállalat tervezői? Új iskolák, irodaházak, szállodák és kórháza, színházak és sportlétesítmények fémjelzik az ország minden táján a Középülettervező Vállalat munkáját. Jelenleg a nyíregyházi Tanárképző Főiskola új épületének tervein dolgoznak, s tervezik az új salgótarjáni, a kecskeméti, a soproni, az egri és több Balaton-parti szállodát. Az egyik legérdekesebb munka az 506 ágyas rózsadombi SZOT-üdülőszálló kialakítása: könyvtár, tusoló, napozó, eszpresszó, étterem, tetőterasz, 150 személyes bárhelyiség, szupermarket, női és férfifodrászat, 150 gépkocsis fedett autóparkoló tartozik majd hozzá, s építését még az idén elkezdik.

Különleges feladatot ró a KÖZTI-re a Vár-szálloda tervezése is. A domonkos- és a jezsuita kolostornál feltárt műemlékek figyelembevételével a környezet hangulatához, stílusához alkalmazkodva épül meg. A szobák egy részét galériás megoldással tervezik: a felső szinten kétágyas hálófülkéket, alul kis szalonokat alakítanak ki. A berendezés népművészeti bútorokból áll majd. A Vár-szállóban 260 szoba lesz. A szobákat azonban évszázadok választják el egymástól, ugyanos a szálló másik részében ultramodern hotel épül.

A 11 szintes Vörösmarty téri kultúrközpont tervei a közelmúltban készültek el. A Vigadó mögött épülő és 1969-re elkészülő palota a Művelődésügyi Minisztérium, valamint a Képzőművészeti Alap 18 szervének ad majd új otthont; a többi között a Filharmóniának, az Országos Rendező Irodának, a Zeneművészeti Szövetségnek, a Képcsarnok Vállalatnak, a Bartók Gyermekszínháznak.

A Tescó Külkereskedelmi Vállalat közvetítésével Skoda Lajoshoz, a KÖZTI igazgatójához igen sok külföldi megrendelés is érkezik. Az algériai sport- és ifjúságügyi minisztérium előbb egy olimpiai stadion tervezésére adott megbízást, majd egy olimpiai falu kialakítására. (Utóbbi testnevelési főiskolával, edzőépületekkel, uszodákkal, sportcsarnokokkal.) Szíriával egy közös tervezőiroda létesítéséről folynak tárgyalások; az intézmény tevékenyen részt válllalna az Arab-félsziget tervezői munkájában. Egy angol szállodaipari szindikátus Málta szigetén és Törökországban kíván több szállodát építtetni, ekez tervezésére kérte fel a magyar szakembereket. Finnországban egy vendéglátóipari tröszt éttermek és lokálok rekonstrukciójának programjára adott megbízást a vállalatnak, ahol az NDK részére tervezendő szállodák, irodaházak, kórházak, egyetemek és számítóközpontok munkáin is dolgoznak. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: CorvinAruhaz-1967 - indafoto.hu
A Corvin Áruház 1967-ben

Május 11: Ma üzembe helyezik a Corvin fényreklámjait. Lekerülnek az állványok a Corvin Áruház új homlokzatát díszítő neonreklámról és ma este kigyulladnak a színes fények. A fényreklámon piros, fehér, zöld és sárga színek váltják egymást. A két méter széles és 13 méter magas reklámfeliratban helyezkednek el a színes izzólámpák. A berendezést a Fővárosi Neonberendezéseket Gyártó Vállalat tervezte és kivitelezte. Az áruház homlokzatának a kórház felé eső oldalán élő reklámkirakat lesz. Divatbemutatókat rendeznek, diaképeket vetítenek és más ötletes reklámmal hívják majd fel a járókelők figyelmét. Szeptemberre elkészül az áruház kirakatsora is. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: BudaiVar-1960asEvek-Fortepan.hu-10917 - indafoto.hu
(kép: fortepan.hu, 10917)

Május 11: Költözik a Várpalota első lakója. (...) Dr. Perényi Imre építésügyi miniszterhelyettes kalauzolta végig a végrehajtó bizottság tagjait az épülő Várpalotán. Közben elmondotta, hogy egymilliárd 55 millió forintba kerül a palota tlejs helyreállítása. Eddig ebből 460 milliót költöttek el. A következő lépés a palota Dunára néző homlokzati részének helyreállítása lesz, ahová a Nemzeti Könyvtár kerül. Ez 250 milliót emészt fel, s a tervek szerint 1970-re készül el. Ide helyezik el a Nemzeti Galériát és a Munkásmozgalmi Múzeumot is. Az újjáépített palotaszárnyakat fokozatosan adják át új rendeltetésének, az utolsó részt 1973-ban.

fovarosi.blog.hu: JozsefFohercegPalota-1950esEvek-fortepan.hu-51552 - indafoto.hu
József főherceg palotájának maradványai az ötvenes években. (kép: fortepan.hu, 51552)

(...) Elmondotta a miniszterhelyettes, hogy még az évben lebontják a volt Teleki-palotát (sokan József főherceg palotája néven ismerik). Jelenleg raktár van benne, s ha a belkereskedelmi minisztérium új raktára felépül Rákospalotán, akkor sor kerülhet az épület romjainak végleges eltakarítására. Ugyancsak lebontásra ítélik a volt honvédelmi minisztérium épületét. Helyükön parkot létesítenek. Később lehet, hogy sor kerül itt más épületek emelésére. Szóba kerülhet egy belső idegenforgalmi létesítmény is.

(...) Többen szóvá tették a teret szemügyre véve, talán szükség lenne ismét a siklóra. A vélemények azonban megoszlottak, a kérdés még nyitott. Megszűnik a volt lovarda is és lebontják az őrség épületét. Az oroszlános udvarban a Várpalota helyreállítása után hangversenyeket rendeznek.

fovarosi.blog.hu: BudaiVar-1960asEvek-Fortepan.hu-15532 - indafoto.hu
(kép: fortepan.hu, 15532)

(...) Különösen megragadóan szép látvány fogadta a látogatókat a palota déli udvarán, amelyet a középkori leírások alapján állítottak helyre. Nemcsak a falak, a címeres kút és a csipkés bástyák őrzik a régi hangulatot, a növényzet is korabeli, gránátalma cserjék és hatalmas rozmaring bokrok díszítik az udvart.

(...) Eredeti állapotában állították helyre Zsigmond egyik lovagtermét, ahol a király a külföldi vendégeket fogadta. Zsigmond palotájában egyébként 12 lovagterem volt. Az itt végzett feltárások során 8 ezer faragott kő került felszínre, ebből rekonstruálták a gótikus nagytermet. Egyedülállóan szép a középkori várfal Dunára néző csipkeerkélye is, amelyet szintén eredeti állapotában állítottak helyre. A múzeum termei, amelyekbe most költöznek, ebben a történelmi környezetben is a legkorszerűbbek. Faburkolat, vörös márvány, rejtett világítás, hatalmas üvegfelületek. Az új és a régi harmonikus egységbe olvad. (...) (Magyar Nemzet)

Május 11: Új kereskedelmi beruházások - Szállodák, áruházak, raktárak épülnek országszerte. Szerdán Szabados Jenő, a Kereskedelmi Beruházó Iroda igazgatója sajtótájékoztatóján ismertette az iroda terveit, munkáját. (...) Most készítik elő a 600 férőhelyes Hotel Duna Intercontinental, valamint a margitszigeti Palatinus Szálloda, a balatonföldvári Neptun, a keszthelyi Helikon, a hévízi Margaréta szálló beruházásait is. S végül egy jó hír az autósoknak: még az idén elkezdik a sorozatterv alapján épülő autósszállodák építését; a százszemélyes moteleket elsőként az ország főforgalmú útjai mentén helyezik el; így az első autósszálló az E-5-ös útnál, a budaörsi töltőállomás mellett épül majd, eszpresszóval és kisebb javításokra alkalmas szervizállomással. Az iroda beruházási programjában szerepel az 1968 áprilisára elkészülő új szabadság-hegyi ABC áruház és a Miskolci Nagyáruház is. (...) (Népszabadság)

Május 13: A használt autók piacát - eddigi ideiglenes helyéről, a Nagykőrösi útról - május 20-án a XIII. kerületi Fóti útnak a Dózsa György út és Dévai utca közötti szakaszára helyezik át. (Magyar Nemzet)

Május 18: Az első panoráma mozi. Befejezéshez közeledik a Corvin mozi átalakítása. A napokban elkészül az ország első, 70 milliméteres filmek vetítésére alkalmas panoráma-filmszínháza. A vetítővászon mérete kétszerese lesz az előzőnek, a vászon mögött, a mennyezeten és az oldalfalakon elhelyezett 78 hangszóró hatcsatornás sztereóhangot szolgáltat majd. Az első Magyarországon vetítésre kerülő 70 milliméteres film a Háború és béke című szovjet alkotás lesz. (Népszabadság)

Május 19: Az Aranyhegy és környékének rendezésére kiírt tervpályázatot értékelték. A pályázatra - amelynek alapján a Magyar Televízió új központjának célszerű elhelyezéséről kellett a többi között városszerkezeti és rendezési terveket készíteni - 28 terv érkezett. A bíráló bizottság öt pályamunka tervező csoportját - rangsorolás nélkül - 40-40 ezer forinttal jutalmazta. Ezenkívül egy tervet 25 ezer, további öt tervet pedig 15-15 ezer forintért megvásárolt. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: CorvinMozi-19670528-Nepszabadsag - indafoto.hu

Május 24: Bemutatták a Háború és béke című szovjet filmet - Megnyílt a Corvin. Kedden a Háború és béke című szovjet film első részének ünnepi díszbemutatójával megnyitotta kapuit az ország első 70 milliméteres mozija, az újjáépített Corvin Filmszínház. A bemutatón szovjet filmküldöttség, a Szergej Bondarcsuk rendezte film főszerepelői és alkotói is részt vettek. Hantos Jánosnak, a Fővárosi Tanács végrehajtó bizottsága elnökhelyettesének üdvözlő szavai után a közönség nagy tapsa közepette lépett a vászon elé a Natasa Rosztovát alakító Ludmilla Szaveljeva, az Andrej Bolkonszkij herceget játszó Vjacseszlav Tyihonov és az operatőr, Anatolij Petrickij. Az ünnepi díszbemutatón ott volt politikai és kulturális életünk sok képviselője s F. J. Tyitov budapesti szovjet nagykövet is. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: Polieszter-196705-NepszabadsagHirdetes - indafoto.hu
(Népszabadság, 1967 május)

Május 27: A gellérthegyi kötélpálya tervét két változatban is elkészítette az UVATERV. Az egyik változat szerint a kb. 700 méter hosszú körforgalmú kötélpálya a Tabánból indulna. A másik elképzelés szerinti pálya a Belgrád rakpart és a Citadella között keresztezné a Duna vonalát. (Magyar Nemzet)

Május 28: Új lakókörzetek alakulnak ki Kőbányán. Új lakókörzetek alakulnak ki Kőbányán. A Ganz-MÁVAG patronálásával a Harmat utca és a Kada utca sarkán épül új lakótelep. Kohóhabsalak blokkból készülő három épületet már össze is szereltek. Új lakótömb épül a Maglódi út és Sibrik Miklós út, a Sörgyár utca és Szentimrei út közötti területen is. Beépül az Óhegy teteje is, erre az építkezésre már készülnek a tervek. (Magyar Nemzet)

Május 31: Budapesti zárszámadás és program - ülést tartott a Fővárosi Tanács. Kedden az Újvárosháza dísztermében ülést tartott a Fővárosi Tanács. (...) A helyesnek bizonyult iparfejlesztési politika, a mezőgazdaság növekvő vonzereje miatt mindössze 16 ezerrel gyarapodott a lakosság száma a feláramlás következtében, ez további egyenletes csökkenésre utal. Az év végén 1 millió 968 ezer lakosa volt Budapestnek; az I., V. és VI. kerületben valamelyest kevesebb lakost számláltak, mint 1960-ban, viszont Pestlőrincen 24, a XI. kerületben 20, Csepelen 19 százalékkal nőtt hat év alatt a lakosok száma. (...) (Népszabadság)


A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2017.05.07. 15:20:22

Hiba a május 11-i bekezdésben:
55 millió, amiből már 460-at elköltöttek.

Egyébként pedig a szokott kiváló színvonal! :)

taecleau 2017.05.07. 16:05:56

@A nép fia: olvasd el még egyszer az "55 millió" előtti szót. ;)

_Neville 2017.05.07. 16:38:37

Jelenleg sem épp az Bp problémája, hogy túl kevesen akarnak ott lakni.

A nép fia 2017.05.08. 19:07:18

@taecleau: Mea culpa. Megkövetlek. :)
süti beállítások módosítása