Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

550 éves a Budai Krónika

2023. június 05. - fovarosi.blog.hu

Kiről nevezték el a Hess András teret, és miért fontos a Budai Krónika? Ezeknek járunk utána az 550. évforduló kapcsán.

A hetven levelet, 133 nyomtatott lapot tartalmazó Chronica Hungarorum-ból, avagy Budai Krónikából mindössze 10 példány maradt fenn az egész világon. Megalkotója Hess András, német származású tipográfus volt.

A hazai könyvnyomtatás elindításának szellemi atyja Vitéz János esztergomi érsek volt. Egészen új dolog volt ez, hisz Gutenberg csak 1455-ben találta fel. Vitéz János a bécsújhelyi birodalmi gyűlésen találkozott a későbbi II. Pius pápával, tőle értesülhetett az új eljárásról, és így jöhetett az ötlet, hogy Budán is officinát kell alapítani. Hess András a római Lauer nyomdában dolgozott segédként, amikor a budai prépost Budára invitálta. 1471-72 környékén érkezett ide, hogy az itáliai officinától kapott betűkkel felvértezve itthon is elindítsa a nyomtatást. Nagyjából két évvel a megérkezése után, 1473. június 5-én fejezte be a munkát.

Ha tetszik a blogom, kérlek támogasd munkámat anyagilag is! Cserébe városi sétára hívom meg időnként azokat, akik legalább havi 5 euró vagy 2500 forint támogatást küldenek. Támogatóim a Patreon.com-on exkluzív, a blogon nem elérhető tartalmakhoz is hozzáférhetnek. Támogatásod segítségével tudom fizetni a munkám költségeit a könyvtári tagságtól az Arcanum előfizetésen át egy új laptop tervezett beszerzéséig. >>> Patreon >>>

Csakhogy Hess András Budára érkezése táján, 1471 második felében igencsak megromlott a király és az esztergomi érsek viszonya – a helyzet odáig fajult, hogy Vitéz János végül házi őrizetben hunyt el a következő évben. Így a könyvben szereplő ajánlást is meg kellett változtatni, Vitéz János helyett Kárai László budai prépostnak címezve a kötetet. Hogy akár két év is eltelt a Budára érkezés és a Budai Krónika megjelenése között, azt ezen túl az is magyarázhatja, hogy Hess egyedül, maga szedte a betűket, és mindössze egy nyomda állt rendelkezésére.

Budán a Várnegyedben nem csak szálláshelyre talált, de nyomdáját is elhelyezhette – ott, ahol ma a róla elnevezett téren a Litea könyvesboltot találni. Ebben Kárai volt a segítségére, így érthető, hogy miért neki írt ajánlót, miután Vitéz János kegyvesztett lett.

2012-ben az Országos Széchényi Könyvtár kiállításán a Budai Krónika két példányát is láthatta a közönség: az OSZK példánya mellett az ELTE Egyetemi Könyvtáráét is. Az egyes példányoknak is megvan a saját történetük. Az OSZK példányát a 18. század közepén Dessewffy Tamás birtokolta, majd öröklés útján a Szirmay-családhoz került. Fejérváry Károly gyűjtő özvegyétől később Jankovich Miklós könyvgyűjtő szerezte meg. 1797-ben már a Magyar Nemzeti Múzeumot megalapító Széchenyi Ferenc óhajtotta a múzeum számára megszerezni a kötetet, akkor azonban Jankovich, „a ki három zsidón és öt görögön túltesz”, hajthatatlannak bizonyult, így csak Széchenyi halála után, a Magyar Nemzeti Múzeum berkein belül megszülető Széchényi Könyvtár számára tudták megszerezni a kötetet 1836-ban. Az Egyetemi Könyvtár példányáról az a legenda járta, hogy valamikor Báthory Zsigmondé volt, ezt azonban a kutatások nem erősítették meg. A kötetben viszont szerepel Diószegi Márton neve, aki talán a 17. századi református lelkész Diószegi lehetett. Külföldön is vannak példányai: Rómában, Prágában, Párizsban, Krakkóban, Szentpéterváron és Princetonban. Ez utóbbi példány a legújabban előkerült, 1990-ben bocsátották árverésre, 420 ezer nyugat-német márkáért vitték el. Ez nagy valószínűséggel egy lipcsei tanár tulajdonában volt egykor, és a második világháború végén kerülhetett az Egyesült Államokba.

budaikronika-oszk_small.jpg

„Finita Bude anno Domini MCCCCLXXIII in vigilia penthecostes: perAndream Hess” – azaz 1473 pünkösdjén befejezte Hess András Budán – ez a krónika legutolsó mondata. Hamarosan bárki elolvashatja ezt a mondatot is, mivel az Országos Széchényi Könyvtár 2023. május 27-én, pünkösd előtti szombaton megjelenteti a kiadvány facsimile díszkiadását.

Források:
https://www.oszk.hu/sites/default/files/Budai-Kronika.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=yDRNcgpjcog
https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2012/08/28/budai_kronika_1_resz
https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2012/08/29/budai_kronika_2_resz
https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2012/08/30/az_elso_konyvkiadasi_harc_budai_kronika_3_resz
https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2012/08/31/masoljak_a_kronikat_budai_kronika_4_resz
https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2012/09/01/szechenyi_ferenc_barmi_aron_megszerezni_budai_kronika_5_resz
https://oszkdk.oszk.hu/DRJ/2597
https://oszkdk.oszk.hu/storage/00/00/25/97/dd/1/dmek003933_200dpi.pdf


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása