Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1969 április

2019. április 05. - fovarosi.blog.hu

Eredményt hirdettek a Március 15. tér rendezési terveiről. Átért a metró fúrópajzsa a Batthyány térre a Duna alatt, és sorra jöttek az elkészült metróállomások is. Már 6000 lakásnál tartottak Kelenföldön, és építeni kezdték az első panelházakat Óbudán is.

fovarosi.blog.hu: 196904-Moziba - indafoto.hu

Április 2: Útra keltek az első TU-134-esek Ferihegyről. Tegnap a déli órákban Ferihegyen a légikisasszonyok így köszöntötték három külföldi járat utasait: - Üdvözöljük önöket a MALÉV TU-134-es menetrend szerinti járatán. A gép sebessége óránként 850 kilométer, a repülési magasság 9 ezer méter...

fovarosi.blog.hu: RepulogepEmlekpark-20110320-20-TU-134 - indafoto.hu

A nyári menetrenddel életbe lépésekor forgalomba állított TU-134-esek január óta alkalomszerű repüléseket végeztek Londonba, Párizsba, Frankfurtba. Európa néhány repülőterén ezt a géptípust a MALÉV "színeiben" ismerték meg, s mindenütt nagy sikert aratott. Miután az új gépekre kiképzett tíz repülőgép-parancsnok több mint 100 órát repült, sor kerülhetett a TU-134-esek menetrend szerinti közlekedtetésére. Tegnap dr. Fülöp András típusfőpilóta vezetésével startolt az első gép Osló felé. néhány perc múlva Mikó László parancsnoksága alatt Londonba, majd Mohovics Árpád vezetésével Frankfurtba repült el a másik két új repülőgép. Előnyük a nagyobb sebesség (az IL-18-asoknál óránként 200-250 kilométerrel gyorsabban), a rövidebb startolás a kötelező állásidő csökkenése, valamint az, hogy az utastérbe csak igen kevés motorzaj szűrődik be. Londonba az eddigi 2 óra 30 perc helyett 2 órát vesz igénybe az utazás, Frankfurtba pedig a régi menetidőnél 40 perccel kevesebb. A MALÉV 134-es flottája április negyedikén tovább bővül, ekkor érkezik meg Ferihegyre a negyedik gép. A korszerű típus premierjén búcsúzásra is sor került: véglegesen kivonták a forgalomból a légitársaság IL-14-es gépeit. (Népszabadság)

Tovább

Ötven éve írták - 1969 március

Majdnem lebontották a Rácz fürdőt. A BKV-nál bevezették a kalauz nélküli közlekedést, a tévénél pedig indult a színes adás. Letették az újpalotai lakótelep alapkövét.

Március 1: Bővül a távfűtőhálózat. Ez év végére megoldódik a Sertés- és Marhavágóhíd, a szalámi- és a csokoládégyár, valamint a Ferencvárosi pályaudvar hőellátása. A 135 millió forintos beruházással épülő 3 kilométer hosszú távfűtővezeték fogja összekötni az említett gyárakat a Kelenföldi Hőerőművel. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196903-Omnia - indafoto.hu

Tovább

A Múzeumi Negyed építése, 2017-2018

A Városligetbe tervezett Múzeumi Negyedben csak a változás és a költségek emelkedése állandó. Az alábbiakban az elmúlt két év történéseit, terveit mutatom be. 

Az első részben már bemutattam, hogy hogyan lett egy néhány milliárdos ötletből idővel egy komplett múzeum arzenál (bővebben >>>), majd a másodikban azt, hogy hogyan variálták az épület ötleteket az elmúlt években (bővebben >>>). Az alábbiakban az elmúlt két év történéseit és a főbb kérdőjeleket mutatom be.


 

Tovább

Ötven éve írták - 1969 február

Épült a város háború utáni első nagy parkolóháza, és célegyenesbe ért a színes televíziózás bevezetése a Széchenyi-hegyen. Az MTESZ székház még csak épült a Kossuth téren. A metró fúrópajzsai átértek a Duna alatt.

fovarosi.blog.hu: 196902-Videoton-ScanzenTumblr - indafoto.hu

Február 1: Miért egyhangúak és szürkék új lakótelepeink. Húsz esztendővel ezelőtt alakult meg a Fővárosi Tervező Intézet, amelynek jogutódja a mai BUVÁTI. Az évforduló alkalmából Győry László, a vállalat igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit a BUVÁTI tevékenységéről és jövő terveiről. A vállalat dolgozta ki Budapest fejlesztési tervét. Ennek a nagyszabású koncepciónak a helyességét az utóbbi évek bebizonyították, ennek ellenére szükség mutatkozott az általános rendezési terv felülvizsgálatára, amit szintén a BUVÁTI végzett. Elhangzott olyan vélemény, hogy az iparosított technológiával történő tervezésnél és a lakóépületek tömeges előállításánál városaink egyhangúvá, szürkévé, uniformizáltakká válnak.

- Átmenetileg talán. Részben azért, mert nem vagyunk eléggé ellátva kellő mennyiségű és minőségű tervvel, hogy kielégítsük a változatosság igényét, másrészt nehézségek vannak az építőanyag területén is, megmondom őszintén, egyelőre színben nincs nagy választékunk. Rövidesen megkezdik az Új-Lipótváros, valamint Pesterzsébet és Rákospalota új lakótelepeinek építését. Több kifogás hangzott el amiatt, hogy a Larsen-Nielsen gyár házain, amelyeket a Dunaparton építenek, nincsenek erkélyek. Az igazgató azzal érvelt: a Duna-part olyan szeles, hogy a lakók örülnek, hogy nincs erkélyük. (Csepel nem szeles, s még sincs az új házak nagyobb részén erkély!) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: ORIszekhaz-1966-fortepan.hu-103282 - indafoto.hu
Az ORI-székház építése előtt, 1966. (kép: fortepan.hu, 103282)

Február 2: Épül a Vörösmarty téri kulturális központ. Budapesten, a régi Haas-palota helyén, a Vörösmarty téren épül a főváros új kulturális központja. Az építkezés összefügg a Vigadó helyreállításával. A két, egymáshoz kapcsolódó épületben hangversenyterem és több próbaterem lesz. (Népszabadság)

Tovább

Ötven éve írták - 1969 január

Az új év első szülése: egy ikerpár! Elindult Budapest neonfényekbe öltöztetése. Bejelentették, hogy a Hilton fog építkezni a Várban. A metró fúrópajzsa átért a Duna alatt Budára. Ez történt ötven évvel ezelőtt Budapesten.

Január 3: Az új esztendő első budapesti újszülöttjei: ikrek - Szilveszter éjjelén 24 gyermek született. Az Egészségügyi Minisztériumhoz érkezett jelentések szerint 1969. első éjjelén 24 gyermek született az országban: nyolc a fővárosban, 16 vidéken. A lányok most is vezetnek, a budapesti nyolc bébi közül öt, a vidéki tizenhat közül tizenegy a kislány. A főváros 1969-es első újszülöttje - ikerpár. A Baross utcai 1-es számú klinikán pontosan éjfélkor született meg Máté Lajcsi és rögtön utána Józsika. Az ikrek mamája 21 éves, az ÁFOR gépírónője, az apa nemcsak az ÁFOR-nál autószerelő. Az Állami Biztosító vezetői rövid telefontanácskozás után úgy döntöttek, hogy a hagyományos újévi 20000 forintos életbiztosítási kötvénnyel mindkét újszülöttet megajándékozzák. A kettős ajándékot szerda délelőtt Erős Rezső, az Állami Biztosító osztályvezetője adta át a klinikán. Az Állami Biztosító másik - illetve ezúttal harmadik - 1969-es bébije Kiss Mónika ugyancsak pontban éjfélkor az ózdi kórházban jött világra. Édesanyjának csütörtökön adták át a 20000 forintos kötvényt. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196901-KamaraVariete-ScanzenTumblr - indafoto.hu

Tovább

Ökogazdálkodás 1938-ban

temp1.png

"A főváros Soroksári úti csatorna-szivattyútelepének gépeit újabban szennyvízből nyert gázzal tartják üzemben" - számolt be a Filmhíradó 1938 végén. Szóval ne higgyük, hogy ez a sok "öko" meg "újrahasznosítás" meg "zöld" ma lett kitalálva :-) 


További Filmhíradókhoz katt ide!  (A videó megtekintéséhez engedélyezned kell a Flash-t a böngésződben. Ha így sem jelenik meg, kattints ide!)


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Válogatás a legújabb fortepan képekből

A Fortepan.hu fáradhatatlanul bővíti adatbázisát, ezzel a Budapestről szóló, ingyenesen hozzáférhető képanyagot is bővítve. A novemberi frissítés főleg a Magyar Rádió évtizedekkel előtti életébe enged bepillantást, de számos egyéb téma is felbukkan a képeken. Az alábbiakban a budapesti képekből látható egy kis válogatás - a kép azonosító számra kattintva a fotó nagyban is letölthető! 

56osokTere-FelvonulasiTer-1964Korul-fortepan.hu-148132

148132: A Felvonulási tér 1964 körül. A betonlapokkal burkolt teret a Városliget zöldjéből hasították ki, hogy ott tartsák meg a kommunista és szocialista korszak nagy erődemonstrációit. A területet nem kapta vissza a park zöldje - a Nemzeti Galéria épülete kerül ide. (Fortepan/Hegyi Zsolt, Balla Demeter felvétele)

BarossTer-1956-fortepan.hu-148102

Tovább