Logo Pic
BOOOK Kiadó 2025. január 20.

Ahogy az évszakok, úgy változnak a fogások – Mary Berg Évszakról évszakra című könyvének bemutatása

Üdvözöllek Mary konyhájában, ahol az elkészült ételek nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálják.

 

Mary Berg, a kanadai gasztro forradalmár, a gasztronómia világának egyik legismertebb alakja, legújabb könyvében, az Évszakról évszakra című művében varázslatos kulináris utazásra invitálja olvasóit. Ez a könyv nem csupán szakácskönyv; egy olyan útmutató, amely a természet ritmusára és az évszakok változásaira építve inspirál a szezonális főzésre.

mary-berg-3recept-940x420px_1.jpg

A könyv célja: tökéletes harmónia a szezonális ételekkel

Az Évszakról évszakra központi témája az, hogy hogyan lehet a helyi, szezonális alapanyagokat a lehető legjobban kihasználni. Az év minden szakaszára külön fejezetek állnak rendelkezésre, amelyekben Mary kreatív receptekkel és hasznos tippekkel látja el az olvasót. A könyv célja, hogy az ételek készítése során ne csak a gasztronómiai élmény legyen meghatározó, hanem a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok is.

A szezonális főzés előnyei

  • Fenntarthatóság: A szezonális alapanyagok használata csökkenti a szállítási távolságokat, ezáltal a környezeti terhelést.
  • Gazdaságosság: A szezonális zöldségek és gyümölcsök általában olcsóbbak, mint az importált termékek.
  • Frissesség: A szezonális alapanyagok íze intenzívebb, tápanyagtartalmuk pedig magasabb.

 

„Az ételben örömünket kell lelnünk, nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is táplálnia kell. Engem mindig izgalommal tölt el tavasszal az első kosár napérlelte eper megkóstolása, vagy ha beleszimatolok a levegőbe a hátsó kertemben egy nyári grillparti alkalmával. Egészen ellazulok, mikor olyan ételt eszegetek, amely visszaröpít a gyerekkoromba, vagy ha belélegzem egy tál gazdag leves illatát az ünnepi asztalnál, miközben odakint a hó lassan mindent ellep. Az életem része, hogy az étel nemcsak az éhségemet csillapítja, hanem ettől sokkal többet ad. Ezt az érzést próbálom megragadni a konyhámban is, és átadni a receptjeimmel. „ /Mary Berg/ 

A tavasz frissessége: könnyű és egészséges ételek

Tavasszal, amikor a természet újjászületik, Mary receptjei is a könnyedséget és a frissességet tükrözik. Tavaszi zöldséglevesek, spárgás quiche és eperrel díszített desszertek kerülnek előtérbe. A könyvben található tippek segítenek abban, hogy az alapanyagokat a legjobb módon készítsük el, megőrizve azok tápanyagtartalmát és természetes ízét.

A nyár ízei: napérlelte gyümölcsök és könnyű grillételek

Nyáron Mary kiemeli a gyümölcsök és a grillezés fontosságát. Az eperrel díszített pavlova, a grillezett zöldségek és a friss saláták tökéletes választások a forró napokon.

Az ősz bősége: színes raguk és gazdag ízek

Az ősz a betakarítás időszaka, és Mary könyve tele van olyan receptekkel, amelyek kihasználják az évszak gazdagságát. A tökkrémleves, a szőlővel készített saláták és a gazdag húsos raguk mind megtalálhatók ebben a fejezetben.

A tél melegsége: kiadós ételek és ünnepi különlegességek

Télen Mary Berg kiemeli a gazdag ragukat, a sülteket és az ünnepi édességeket. A hideg napokon ezek az ételek nemcsak a testet, hanem a lelket is felmelegítik.

mary.jpg

Mary Berg könyvének különlegessége

 

Az Évszakról évszakra nem csupán recepteket kínál. Mary személyes történetei, főzési tanácsai és praktikus tippek egyedivé teszik a könyvet. Az olvasó nemcsak egy receptgyűjteményt kap, hanem egy olyan útmutatót is, amely inspirál a kreatív főzésre.

Mary Berg Évszakról évszakra című könyve tökéletes választás mindazoknak, akik szeretnék kihasználni a szezonális alapanyagok előnyeit. Az évszakonként bemutatott receptek nemcsak finomak, hanem fenntarthatóak és egészségesek is. Ez a könyv igazi kincs minden háztartásban.

 

Vissza a címlapra
BOOOK Kiadó
Szakácskönyvek
Legjobban pörgő posztok
- Kedd [2025.06.17.] Semmi "nem választhat el minket Isten szeretetétől, amely megjelent Krisztus Jézusban, a mi Urunkban!"
Andreas • 4 nap
Új szponzorral és játékoseladásokkal készül a Juve a mercatóra
venember83 • 3 nap
Di Gregoriót nem érdekli a City
venember83 • 4 nap
Nagy sushi teszt
Linda Morvai • 1 hónap
A Juventus 2027-ig hosszabbít Tudorral
Apuleius • 8 nap
Cikkek a címlapról
Ide vidd a kutyát strandolni!
    Állandó problémaköre a kutyásoknak, hová lehet menni pancsolni a kedvenccel. Mert igen, a nyár és a fürdés nekik is jár, sőt. Most hoztam egy menő listát nektek, kutyafuttában közlöm is, hogy rá tudjatok keresni igény esetén. A kutyabarát szolgáltatók közül természetesen nem maradhatnak ki a…
5+1 hasznos tipp a méhek napjára
A legelőtől az itatón át a tudatos mézvásárlásig.  1994 óta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére április 30-án tartjuk a méhek napját! Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és…
>