Logo Pic
Msylwia 2024. október 01.

5 jel, hogy nem alszol eleget!

facebook_bejegyzes_940x788_px_2024-10-01t202848_944.jpeg

Az alvás az emberi szervezet alapvető igénye, amely nélkül nem tud megfelelően működni. Egy átlagos felnőtt alvásigénye napi 7 - 9 óra.  Nem árt, ha tudatosan figyelünk erre, mert az alváshiány súlyos egészségügyi következményekkel jár, sőt a külsőnkre is negatív hatással van. Eleget alszol? Mik az alváshiány jelei?

Fránya kilók - Ma már bizonyított tény, hogy szoros összefüggés van az alváshiány és az elhízás között. Ha napi 6 óránál kevesebbet alszunk, megnő az éhségérzet hormonszintje. A kimaradó energiát ösztönösen táplálkozással, leginkább cukorral, szénhidráttal igyekszünk pótolni. A legújabb vizsgálatokból kiderül, hogy akik rendszeresen kevesebbet alszanak társaiknál, 30 százalékkal nagyobb eséllyel válnak túlsúlyossá. Ráadásul az alváshiány felborítja a szervezet anyagcseréjét, így nagyobb eséllyel alakul ki a kettestípusú cukorbetegség.

Csökkenő nemi vágy - Az alváshiány gyakran játszik szerepet nőknél és férfiaknál egyaránt az alacsony libidó kialakulásában. A csökkent alvás fáradtsághoz és feszültséghez vezet, amely egyértelműen gátolja a szexuális élet kiteljesedését. Aki egész nap álmos, annak az ágyba bújva az utolsó gondolata a szex. Az energiahiány, a feszültség, a hangulatváltozások mind csökkentik a libidót. 

Bőrproblémák, korai öregedés - A nem elegendő alvás következményeként bőrünk korábban és gyorsabban öregszik, csökken bőrünk rugalmassága, hamarabb megjelennek a nem kívánt ráncok, szarkalábak. Az alváshiány következtében nem tud a szervezetünk illetve a bőrünk sem regenerálódni. Ilyenkor reggel a  tükörbe nézve sápadt, szürke arcszínt látunk. Tényleg igaz, hogy  "a legjobb kozmetikus az alvás!" Kenhetünk bármilyen csodaszereket, anti-aging bőrápolót az arcunkra, ha nem alszunk eleget, egyik sem fog használni, és az öregedési folyamat bizony felgyorsul.

Táskák a szem alatt - A kialvatlanság első szembetűnő jele a lankadt szemhéjak, sötét karikák a szem környékén, illetve a táskás szemek. Mi áll a háttérben? A nyirokrendszerünk segít kiszűrni a toxinokat és a felesleges folyadékot, de az alváshiány meggátolja ezt a folyamatot, így a felhalmozott folyadék puffadtságot eredményez.

Memóriazavar, teljesítménycsökkenés - A tartós alváshiányban szenvedőknek drasztikusan romlik a teljesítménye. Aki nem piheni ki magát, az kevésbé tud figyelni arra, ami körülötte történik, csökken a koncentrációs képessége és a problémamegoldásért felelős agyi központok se működnek tökéletesen. Nemcsak a munkavégzésünkre hat negatívan, hanem akár a közúti forgalomban is veszélyes, a reakcióidőt súlyosan akadályozza. Az ítélőképességünk romlik, és egy-egy álmatlan éjszaka után is nagyobb eséllyel hozhatunk olyan döntést, amit később megbánunk!

A fenti jelek egyike sem visszafordíthatatlan, ha szeretnénk megelőzni az alváshiány okozta következményeket, szakítsunk időt a megfelelő mennyiségű /napi 7-9 óra/ alvásra, és kerüljük az éjszakázást. Ha pedig hónapok óta rosszul alszunk, ideje szakemberhez fordulni, mert az egészségünk látja kárát!


Vissza a címlapra
Pár perc az egészségért
Fontos, hogy mindegyikünknek legyen pár perce Önmagára! Kérlek tarts velem, hogy hétről-hétre hasznos információval legyél gazdagabb! Praktikus tanácsok a mindennapokra egészség, szépség, wellness, párkapcsolat témakörben!
Legjobban pörgő posztok
Az RB Leipzig elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Fagioli: „Talán ez volt a legjobb meccsem a Juventusnál”
venember83 • 6 nap
40 év után végre megjelent a Trabant első lemeze
srecorder • 2 nap
Nagy gyümölcsízű energiaital teszt
Linda Morvai • 26 nap
Cikkek a címlapról
Majomember tört be a házamba!
1811-ben David Thompson hatalmas, két lábon járó szőrös lényt pillantott meg az észak-amerikai Sziklás-hegységben… Theodore Roosevelt − az Egyesült Államok elnöke 1901 és 1909 között − arról számolt be egyik feljegyzésében, hogy prémvadászok egy két méter magas, majomra emlékeztető teremtményt…
Fazekas Mihály-breviárium
Fazekas Mihály (1766–1828) költő, író, műfordító, botanikus „Közel kerül a realista természetlírához. Legkedvesebb témája a zsendülő élet, a koratavasz. Ha téli tájat fest, mindig ott érzik a közelítő tavasz földszaggal fűszeresedő lehelete. A tavasz nem az ábrándos szerelem évadja Fazekas…
>