Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Nagy projektek Budapesten 2008

2007. január 23. - fovarosi.blog.hu

1) Felújítják és díszkivilágítást is kap a Szabadság híd. A híd átadása decemberre várható, bár üröm lesz az örömben, hogy a Fővám téri metróállomás addigra nem készül el.

2) Folytatják az M0 építését. A projekt egyik legfontosabb eleme, a Megyeri híd várhatóan augusztus 31-ére készül el, így nem az Árpád híd lesz a legészakibb, autóval is járható híd a budapestiek számára. Folytatódik a Váci út északi részének felújítása is - ezzel 2x2 sávossá bővül a Szilas patak és a Fóti út közötti szakasz.

3) Folytatódik a 4-es metró építése, a fúrópajzs tavasszal ér majd a Bocskai úti állomásra. 10 állomás épül az Etele tér és a Keleti pályaudvar között, az átadás 2012-nél, a költségek 511 milliárd forintnál tartanak. A 2-es metró vonalán év végén láthatjuk (igaz, csak próbajáratként) az első 1-3 példányt azokból a metrószerelvényekből, amelyeket az Alstom szállít. Az 1-es villamost 2010-ig szeretnék átvezetni a Lágymányosi hídon, az új szakasz 1430 méter hosszú, és Brüsszel kedvező elbírálására vár. A 3-as villamost dél felé hosszabbítanák meg egy 850 méteres szakasszal. (A szegedi úti felüljáró megépítésével egy északi irányú hosszabbítás lehetősége is megnyílna, ez azonban még a tervek szintjén sem szerepel.)

4) Megépül a csepeli szennyvíztisztító, elkészülte augusztusban várható, a próbaüzem viszont csak 2009 elején kezdődik. A beruházás összköltsége 489 millió EUR (*255 = kb. 125 milliárd forint). A telep környékén árvízvédelmi gátrendszer is kiépül. A nem folyékony hulladékaink pedig a pusztazámori hulladéklerakóba kerülnek. A második ütem előkészítése idén indul, a tervezett költség 7,2 milliárd forint, és számítanak az EU támogatására.

5) Átépülnek a Közraktárak. Az átadás 2009 végére várható.

6) Megújul a Kossuth tér.

7) Végre funkciót kaphatnak az Óbudai Gázgyár épületei. Élmény volt ott járnom 2007 nyarán. A cél múzeumi, kulturális funkció telepítése, de idén még csak a szabályozási terv véleményezésével, és egy ütemterv felállításával kell beérnünk. Ha addig a fejünkre nem szakad az egész...

8) Folytatódik a területét illetően talán legnagyobb projekt, a Corvin sétány kialakítása. 50 épület felújításra kerül, 3000 új lakás épül, és egy új sétány is kialakításra kerül a Corvin mozi háta mögötti területen. Tavaly év vége fele jártam arra, az akkori állapotokról egy videót itt lehet megtekinteni.

9) Végre elkezdődhet a Margit híd felújítása. A költségeket 12 milliárd forintra teszik. A középső törésen finomítanak az autósok kedvéért, a kerékpárosok a híd északi oldalán saját sávot kapnak (végre!), és díszkivilágítást is kap a híd. A felújítás idejére viszont nagy dugókat jósolok az autósoknak...

10) Elindul a Budapest Szíve program megvalósítása (Városháza park átalakítása, Fővám tér, Kálvin tér, Deák tér, Erzsébet tér, Roosevelt tér, Ferenciek tere rendezése, az autós forgalom kiszorításával a zöldfelületek növelése). 2008-ban a megvalósíthatósági tanulmányok és az építési engedélyek elkészülte várható. Minderről hamarosan bővebben itt!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása