Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Tervpályázat a Kossuth tér rendezésére

2007. augusztus 28. - fovarosi.blog.hu

A Kossuth tér rendezésére kiírt pályázaton nyertest hirdettek: a 14 pályamű közül a S73 Kft-é nyert, így ez a cég vihette haza a 4,5 millió forintos fődíjat. A feladat nem volt egyszerű: a tér egyszerre politikai és diplomáciai helyszín, közforgalmú terület, turisztikai célpont és közpark. Az első egyeztetés 2007 február 8-án zajlott a házelnök, a főpolgármester és a kerületi polgármester részvételével. A fővárosi közgyűlés március 29-én a használati jogot átadta az Országgyűlés Hivatalának, de a tulajdonjogot megtartotta magának. A nyertes terven két medence, díszkő burkolatok, új közvilágítási rendszer, mélygarázs és egy látogatóközpont látható. A tér közepén, a kupola vonalában két medence idézi az épület vízpartiságát, mellette új közvilágítás, a tér két oldalán pedig megújult közpark kap majd helyet. Az S72 javaslata szerint a képviselői mélygarázs és a parlament látogatóközpontja is a tér alatt kapna helyet - bár a megkötött szerződés ezekre nem tér ki.

 


A kivitelezők kiválasztása most következik. A téren áthaladó közforgalmat korlátozni fogják, a villamos is zöld pályára kerül - így a jelenleginél sokkal zöldebb köztér jön létre. A körbekerítésről még nem született döntés: van, aki éjszakára bezárná a parkot (a londoni királyi parkokhoz hasonlóan), van, aki a tér teljes nyitottságát szeretné megvalósulni látni.


Források:

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-142055

http://www.hg.hu/cikk/kiirtak_a_kossuth_ter_hasznositasi_palyazatot

http://www.ma.hu/page/cikk/aa/0/170775/1

http://hvg.hu/itthon/20070814_kossuth_ter_rendezesi_palyazat.aspx

http://epiteszforum.hu/hu/node/6647

http://epiteszforum.hu//?q=hu/node/6752


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása