Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

VAM Design központ

2007. október 25. - fovarosi.blog.hu

A Király utca 26. szám alatt található épületben eredetileg a királyi borokat tárolták. Később a terézvárosiaké lett a ház, idén pedig nagyon átalakult, új funkciót kapott. Először a V.A.M. design nyitott üzletet a földszinten, majd miután megszerezték az egész házat, nekiálltak átalakítani. A központ összterületre közel 12000 négyzetméteres lesz - ez több, mint a Műcsarnok kiállítótere! (Az alapterület is közel 2500 négyzetméter.) Az épület átalakulásának hátterében a formatervező és építész Vincze Miklós áll. A ház különböző szakmák - kutatók, képzőművészek, formatervezők, építészek, szociológusok stb. - számára kíván fórum, összekötő kapocs lenni. Sok konferenciát, kiállítást rendeznek. Első látogatásom alkalmával Ybl-díjas építészek munkáiból volt kiállítás, októberben a kormányzati negyed pályázati anyagai mutatkoznak be, és Barcelona modern építészetéről is látható egy kiállítás. A pinceszinten óriási méretű portré festmények sorakoztak a valamikori borospincék helyén kialakított tárlaton. Itt még a mosdó is egészen egyedi :-) 

Most kiállítások vannak a pinceszinten, később itt az eredeti funkcióra visszautalva borospince, borozó felélesztését is tervezik. A tervek között szerepel egy oktatási központ létrehozása is, ahol terméktervezést és design-t tanítanak majd.

 

Az alapozás megerősítését követően nem csak a tetőszerkezet újult meg, hanem egy új acélszerkezet beépítésével a korábbi belső udvart is lefedték. Így jelentős terület használható a földszinten télen-nyáron konferenciákra, étkezésre, beszélgetésre. A földszinti padló helyenként üvegfelületű, így leláthatunk a téglaburkolatos pinceszintre (és megnézhetjük, hogy a lent sétálók közül ki kopaszodik, ki

nem :-) ).

 

Az első és a második emeleten kiállítótermek és előadótermek kerülnek kialakításra. A nyílászárók még visszautalnak a korábbi állapotra, de mögöttük egybenyitott, tágas tereket találunk, helyenként egy-egy egészen egyedi lámpatesttel (mégiscsak egy design központban járunk ugyebár). A tetőtérben 27 műterem lakás létesül. Az épület bal szárnyának végében lévő földszintes épület tetőszerkezetét el tervezik bontani, ide újabb két szint és két tetőtéri szint épül majd. A közlekedést két régi lépcsőház (főlépcsőház és cselédlépcső) és egy újonnan beépített üvegfalas lift is segíti.

 

Nekem nagyon tetszett az épület, igazán nagyszerűen megtervezték, és magas színvonalon meg is valósították a funkcióváltást. A régi falak között nagyon jól használható, élményt adni tudó új terek jöttek létre. Látogass el egyszer te is oda, a Deák téri metrótól 8-10 perc gyalog!

 

A ház honlapja:

http://www.vamdesign.hu/

 

Források:

http://www.nol.hu/budapest/cikk/468272/

http://www.epiteszforum.hu/node/6852

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása