Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Bővítik a Ferihegyi reptér 2-es terminálját

2008. március 27. - fovarosi.blog.hu

Fotó: NOL.hu

Ferihegyen 1985 novemberében adták át a 2-es (ma 2A) terminált, ezt 1999-ben követte a 2B. Mára ezeket is "kinőtte" a bővülő légiforgalom. Így aztán újabb bővítés következik - a tendert már meg is hirdették. A pályázóknak március végéig kell ajánlatot tenniük. 12000 nm utasforgalmi terület elbontásáról, 35000 nm terület átépítéséről, és 50000 nm új terület építéséről szól a kiírás. A munkálatokra 42 hónap áll majd a kiválasztott vállalat rendelkezésére.

A tervek szerint a 2A és 2B terminál közötti kiszolgáló egységek bontásával és helyükre új csarnoképület emelésével, az új terület alápincézésével, és a két terminál kiszélesítésével a két régi terminál egy új "Skycourt" pláza térben egyesül majd. Az indulási szinten főleg üzletek, az érkezésin főleg vendéglátóipari egységek kapnak majd helyet. A téren a felszíni parkoló egyelőre megmarad jelen formájában (bár korábban volt már pályázat, ami ennek a területnek az átépítéséről szólt). A tervtanács kritikája főleg az így is fennmaradó szűk keresztmetszetekben kialakuló utas-torlódásoknak szólt, de összességében jónak, engedélyezésre alkalmasnak találta.

A reptér-fejlesztési összköltségeket 261 millió euróra (*265 = kb. 69 milliárd forintra) becsülik - ebben az 1-es terminál további fejlesztése és Ferihegy 2-n egy új cargo terminál építése (befejezése 2009-re várható) is benne foglaltatik. A nem schengeni utasforgalmat a 2A, a schengeni forgalmat a 2B terminál fogja kiszolgálni.

Távlatosabb tervekben szerepel az épület előtti parkoló átépítése, kereskedelmi park kialakítása (MC Ferihegy), 300 szobás, 4 csillagos szálloda építése, üzleti negyed kialakítása a reptér környezetében.

Források:
http://index.hu/gazdasag/blog/2008/02/22/bovitik_ferihegyet
http://epiteszforum.hu/node/8578
http://www.bud.hu/sajtoszoba/kozlemenyek/?article_hid=1580
http://epiteszforum.hu/node/8578


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása