Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Díszkivilágítást kap a Szabadság híd

2008. április 07. - fovarosi.blog.hu

003-Szabadsaghid
Látványterv a Szabadság híd díszvilágításáról. (Forrás)

A budapesti Duna-hidak közül egyedül a Lánchíd rendelkezik díszkivilágítással. Hamarosan újabb híddal bővülhet a ma még egy elemes lista: díszkivilágítást kap az 1894-96-ban megépült Szabadság híd is. A kivilágítás fő szempontja a szerkezet és annak díszes elemeinek bemutatása lesz. A Szabadság híd adatai:

Hídhossz: 333,6 m
Hídszélesség: 20,1 m
Kocsipálya szélesség: 10,7 m (2x1 nyomsáv + villamos)
Gyalogjárdák szélessége: 2x2,9 m

A beépített vasanyag tömege: 4850 t + 1218 t öntöttvas ellensúly A megvilágítást 1150 db LED-es lámpatest (az íveken) és halogén izzó (a többi részen) adja majd. Próbavilágítás már történt 2007 decemberében, a végleges díszkivilágítás a híd felújításának befejeztével lesz beüzemelhető. Lámpatestek kerülnek a kapuzatok vasszerkezetének belsejébe is, függőleges, le-föl vetített fénnyel, a szerkezet díszes kivitelét bemutatandó. Az útfelület alatti híd elemek közül csak a pillérek lesznek megvilágítva.

A régebbi díszkivilágítások nagy hányada sárgás, nátriumlámpás fényű, de az újabb kivilágításoknál már megjelentek a fehér színű halogén világítások is. A Szabadság híd esetében a fehér szín mellett az döntött, hogy a sárgás világításban a híd hamis, barnás színben tűnne fel. Márpedig a híd megjelenésének nagyon fontos eleme jellegzetes zöld színe. Ráadásul így a sárgás dunaparti épületekhez fehér hidak csatlakozhatnak, ami egységesebb esti látványt adhat Budapestnek. A beruházás összköltsége 250 millió forint, a világítás üzemeltetésének éves költsége 6 millió forint körül lesz.

A hídról és felújításáról egy érdekes cikk itt olvasható.

Források:
http://www.origo.hu/tudomany/20080229-szabadsag-hid-diszvilagitas-tervek-es-latvanytervek.html
http://www.nol.hu/budapest/cikk/473928/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása