Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A XIII. kerület zöldfelületi stratégiája

2008. május 13. - fovarosi.blog.hu

epiteszforum.huA XIII. kerület kiugrik az országos átlagból: itt nem csökken, hanem nő a lakosság, különösen a 25-40 éves korosztály. Ez a rendkívül intenzív újlakás-építésnek köszönhető. Április 30-án a kerület zöldfelületi stratégiájáról tartottak előadást az Urbitális! programsorozat keretében.

A kerület kedvező adottságokkal rendelkezik: ide tartozik a Margit-sziget, a Rákos-patak partja, és a Duna-part (ma még?) zöld sávja. Igaz, Újlipócia, vagy a legújabb lakótelep-építések a zsúfoltságot növelő, az egy főre jutó zöldfelületet csökkentő irányba hatnak. A problémák nagyjából ugyanazok, mint minden kerületben: az önkormányzat forráshiányossága, köztisztasági hiányok (graffiti, szemetelés), a hatáskörök megosztottsága, a nem rendeltetésszerű területhasználatok (járdán, füvön parkolás, hajléktalanok a padokon stb.).

A problémák 3 csoportra oszthatók:
1) zöldfelületek hiányosságai (minőségi, mennyiségi)
2) a társadalmi érintettség tudatának, részvétel hiánya
3) a gazdasági, igazgatási mechanizmusokból származó problémák

Fontos, hogy a fejlesztések túlmutassanak az adott kormányzati cikluson, és hogy a lakossági igényekhez folyamatosan alkalmazkodni kell. Ennek megfelelően a tervezett programok az alábbiak:
1. Közpark és közkert fejlesztési program
2. Zöldfolyosó és fasor fejlesztési program
3. Intézmény udvar program
4. Játszótér program
5. Közrnyezetgazdálkodási, településkörnyezeti program

A fő fejlesztési térségek a kerületben a Dunapart, a Rákos-patak partja - és természetesen a Margitsziget. De fontosak a lakóházak, lakótelepek előtti területek.

A stratégiai anyag innen letölthető!

Kérdőív itt kitölthető!

XIII. kerületi Környezetgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft.
www.kght.hu
www.bp13.hu
1131 Budapest, Hajdú u. 29. Tel: 270-0413, e-mail: kgkht@bp13.hu

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása