Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Gerillák a városért: Budapest Rekonstrukció

2008. május 23. - fovarosi.blog.hu

"Miért nem harcol senki a rozsda és a színtelenség ellen?" Tulajdonképpen ez az a kérdés, ami életre hozta a Budapest Rekonstrukciót. A csoportot néhány lelkes fiatal alapította azzal a céllal, hogy Budapest köztereinek meghatározó pontjait újítják fel. A felújítás mindig rekonstrukciót, azaz az eredetinek megfelelő állapot helyreállítását célozza, tehát a felújítás nem a személyes ízlés alapján történik. A felújítás végén nem marad ott semmilyen logó, vagy plakát, ami a munka elvégzőire utalna - a cél nem az önreklám, hanem a megújítás.
 

Az eddigi munkák során volt már padfestés a Vérmezőn, a Lehel téri csarnok mögötti parkban, a Mészáros utca - Pálya utca sarkán. A városligeti gyermek KRESZ parkban a Szeretem Magyarországot Klub kezdeményezéséhez csatlakozva a tagok a padok felújítását végezték, míg az Ültess! mozgalom növények ültetésével járult hozzá a munkálatokhoz. A Clark Ádám tér sarkában a kis parkot újították fel a tagok: a Budapest Rekonstrukció a padok lefestésével vett részt, az Ültess! mozgalom tagjai pedig növényeket ültettek - volna, ha a Főkert munkásai le nem állítják őket. Végül mégis jól sült el a dolog: a hír eljutott az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumig, és a tárca akkori államtitkára személyesen is részt vett a park rendbetételében, és a munkák finanszírozását is átvállalta. 2006-ban a Sziget fesztiválon jelentek volna meg egy molinóval, amelyen az állt volna, hogy mennyibe is kerülne a híd tényleges esztétikai felújítása, azaz lefestése. Talán a választások közelsége lehet az oka, hogy ez a projekt nem valósult meg - pedig a kivitelezőnek is jó reklám lett volna egy árajánlat meghirdetése. Legutóbb, 2008. április 19-én a Lövőház utcában a lakók szerveződésébe társult be a csapat, itt a fák tányérjait rendezték, virágokat ültettek, egy graffitik eltávolításával foglalkozó Lát-kép Egyesület pedig az épületek falait tisztította meg. A helyszínek kiválasztása a honlapjukra beérkezett javaslatok alapján történik. Az egyes alkalmak jellemzően 4-8 órát vesznek igénybe, a szükséges kellékek (ecset, festék, takarófólia, munkaruha, kesztyű, növények, föld stb.) beszerzésére 10-20 ezer forint megy el egy-egy alkalommal.

 
A helyreállításon túl érdekes tapasztalás volt a reakciók figyelése. A helybéliek visszajelzései, megjegyzései, a munka elvégzéséért felelős szervezetek reakciói, a helyi hatalom (pl. kerületi önkormányzat) reakciói igen vegyesek. A XIII. kerületi zöldfelületekért felelős Környezetgazdálkodási kht.tól például nagyon pozitív visszajelzés jött, míg a Kultiplex melletti park felújításakor a környéken lakókból szinte ömlött a panasz, a "hiába... úgyse..." vélemények. A Vérmezőn a szolgálatot teljesítő rendőrök nem reagáltak semmit.


Miért hasznos ez a tevékenység? A válasz az önkéntesség erejében rejlik. Ezek az akciók segítik az érintettek motiváltságának növelését. (A Lövőház utcában például sok lakó ajánlotta fel, hogy a virágokat egész nyáron gondozni fogja.) Felhívják a figyelmet a problémára: köztereink sokszor lesújtó állapotára, a mindennapi gondosság hiányára. Felpiszkálják a felelős hatóságok, cégek figyelmét. Jó reklámtevékenység is lehet: a Lövőház utcai felújításba a közeli bevásárlóközpontból és az utca kisebb üzleteiből is érkezett anyagi támogatás. Felébreszti a helyi lakosokban a tenni akarás vágyát, ha látják, hogy ehhez segítséget kapnak. És így beindulhat egy pozitív cselekvés-spirál: a lakók, szomszédjaik, az arra járók is kezdeményezővé válhatnak. A Lövőház utcai példánál maradva: a lakók a
Gang csapat nevű szervezettel összefogva pályáztak szeméttel teli udvaruk rendbetételére. Félmillió forintot nyertek, azóta nemcsak rendezett kert van az udvarban, hanem még egy komposztáló is "üzemel" a 33 lakásos társasházban. És már érdeklődtek a szomszédos Tizedes utcából is...
 

A Budapest Rekonstrukció tevékenysége nem egyedülálló, hasonló akciókkal más csoportoknál is találkozhatunk. A Zöld Hadművelet és az Ültess! mozgalom tagjai elsősorban kertészkedéssel, növények ültetésével igyekeznek a várost szépíteni. A Praktikus Város a kisebb-nagyobb bosszantó, megoldatlan köztéri problémákat és megoldásait gyűjti csokorba, igazi "webkettes", azaz interaktív módon. A hulladék termelés tarthatatlanságára hívja fel a figyelmet szemétember akcióival HA Schult. Nagy-Britanniában a http://www.guerillagardening.org/ a legismertebb gyűjtő-honlap a témában, erre a blogra ma már Amerikától Franciaországon át egészen Japánig töltenek fel dokumentációt a tulajdonképpen szigorúan véve törvénytelen akciókról. Azt nem tudom, hogy mi lenne a feljelentés oka ilyen esetben: előre eltervelt kertápolás? A lakosság sérelmére elkövetett parkfelújítás?
 

A Budapest Rekonstrukció honlapja:

http://www.tar.hu/bprekonstrukcio/index.html

A Budapest Rekonstrukció e-mail címe:

bprekonstrukcio@mymelody.com


 

Forrás: http://index.hu/video/2007/05/20/a_civil_szfera_balja/


Forrás: http://www.zoldvadmuvelet.hu/

Ha van kedved csatlakozni bármelyik szervezethez, a honlapjaikon megtalálod elérhetőségeiket!

Olvasnivalók, videók a témában:

http://nol.hu/budapest/cikk/450212

http://www.tar.hu/bprekonstrukcio/index.html

http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=206259

http://video.hirado.hu/videok/kulturhaz/20070516/kh_hatter_070516.wmv

http://kultplay.hu/2007/05/15/vairosi_gerillaik_aojastjaik_fel_a_liget

http://zsirpapir.hu/?p=43

http://ultess.uw.hu/

http://www.due.hu/tallozo/?article=00000530

http://lovohaz.szubkultura.hu/

http://epiteszforum.hu/?q=node/2854

http://epiteszforum.hu/?q=node/2855

http://www.hg.hu/?action=cikk&id=2550&rovat_id=47

http://haschult.de/trash.html

http://www.zoldvadmuvelet.hu/index.php?oldal=szabalyzat

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása