Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Köztér program

2008. július 29. - fovarosi.blog.hu

A Studio Metropolitana által kezdeményezett program a helyi önkormányzatoknak igyekszik segítséget nyújtani a közterek megújításához, karban tartásához. A nevezetes turistacélpontok helyett itt a lakóközösségek, a budapestiek terei kerültek középpontba. Ma sok olyan közterület van, amelyhez a környékén lakók nem kötődnek, senki nem gondozza, sőt, némelyikük nem is biztonságos. Nem célpontok, csak terek, amiken áthaladunk. Amiben igazán újszerű, és számomra szimpatikus a program, az az, hogy a tervezést "interaktív" módon, azaz az érintettek bevonásával valósítják meg. 13 köztér újulhat így meg. A pályázat februárban zajlott le. A fővárosi nyertesek:

-VI. ker., Hunyadi tér és vásárcsarnok

-VIII. ker., Mária utca - Gutenberg tér - Kőfaragó utca - Gyulai Pál utca köztérrendszer

-XVI. ker., Veres Péter út környéke

-XVII ker., Csaba Vezér tér és Piac tér

-XVIII. ker., Pestszentimre városközpontja

-XIX. ker., Kós Károly tér

-XX. ker., Szent Erzsébet tér

-IV. ker., Tulipán kert

-XI. ker., Költők parkja

-XVIII. ker., Kondor Béla sétány, Havanna lakótelep

(Vidéken Vác, Göd, Pomáz nyert).
 

A pályázatok elbírálásakor előnyt élveztek azok, akik fel tudták mutatni, hogy már vannak kapcsolataik a helyi közösségekkel, illetve azok szervezetivel, és ahol a köztér fontos szerepet tölt be a közösség identitásában.


A megvalósítás 2010 tavaszáig tart majd. A közelmúltban ennek kapcsán tartott egy egynapos tréninget Budapesten a Project for Public Spaces (PPS) nevű New York-i szervezet. A munka megszervezését, az önkormányzatok támogatását a Studio Metropolitana végzi. Remény van arra, hogy olyan terek szülessenek, amelyeket a lakók magukénak éreznek és amelyért felelősséget is vállalnak, az önkormányzatok pedig olyan tapasztalatot szerezhetnek a tanulási folyamat során, amelyet tovább tudnak adni, illetve fel tudnak használni a többi köztér megújításakor.

 

Források:

http://www.studiometropolitana.hu/

http://epiteszforum.hu/node/9360

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása