Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Elpatkol a Lovi?

2008. augusztus 14. - fovarosi.blog.hu

Lóverseny szempontjából kifürkészhetetlenné vált. 2008. május 30-án, egyszeri halasztás után végül nagy érdeklődés mellett zajlott le a Nemzeti Vágta a Hősök terén. Ám félő, hogy ez a rendezvény sem lesz képes megmenteni a Széchenyi István által 1827-ben alapított hazai lóversenyzést. A Kerepesi úti pálya már bezárt, helyére épült az Arena Plaza. Mára a Kincsem Park sorsa is kérdőjelessé vált.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a Kincsem Park meghirdetésekor először úgy írt ki pályázatot, hogy a lóversenyzés megmaradhasson, ez azonban sikertelenül zárult. A több érdeklődőből csak egy pályázó maradt, de ő olyan alacsony árat adott volna a területért, hogy pályázatát nem fogadták el. Ezért most attól tartanak a civilek, hogy egy második pályázaton már nem lesz kötelező megtartani a lóversenypályát - ez a hazai lóversenyzés végét jelentené. Az MNV mindenképpen szeretné üzleti alapra helyezni a lóversenyzést, hogy megszűnjön az évi egymilliárd forint körüli veszteség. A civilek szeretnék, ha a 3 éve megtörtént 3 milliárdos fejlesztés nem veszne kárba, hanem további fejlesztés valósulna meg: szeretnék, ha nem csak a helyszínen, hanem interneten is lehetne fogadni. Továbbá szeretnék, ha a vagyont a kincstár venné át, mert akkor nem kellene évi 180 millió forintnyi adót fizetniük a X. kerületnek. Elterjedt a pletyka a hendikepperek között, hogy egy cég 70 milliárdot is megadna a területért, ha bevásárlóközpontot és lakóparkot építhetne ide. Ezért 2008 április 13-án kiáltványt tettek közzé az interneten és a nyomtatott sajtóban. Két hét alatt több mint 10 000 támogatót szereztek!

Már 2005-ben is azt tervezte az állam, hogy eladja a veszteséget termelő lóversenypályát, vagy 2006-tól koncessziós pályázatot írnak ki a fogadásszervezésre és a versenyek megrendezésére. A Nemzeti Lóverseny Kft. végzi a versenyszervezést, a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. pedig a fogadások lebonyolítását végzi. (A Kincsem Park budapesti területéhez tartozik még a 84 hektáros alagi edzőpálya is. A két terület együtt hatalmas, egybefüggő területeket jelent. Értékcsökkentő hatású, hogy a mai szabályozás alapján csak sportcélú hasznosítás lehetséges. Amennyiben ez a korlátozás megszűnne, a terület értéke azonnal többszörösére ugrana. Ekkora egybefüggő telekhez Budapestnek ennyire belső részén ma már nem lehet hozzájutni. Ennek tudható be, hogy a területet hol 20 milliárdra, hol 50 és 100 milliárd forint közé értékelik.) Akkor azt írták, hogy Bernard Schreier angol üzletember és a Ladbrokes Ltd. lenne a beruházó - az úriember tulajdonában van többek között a Danubius szállodalánc is. Átvállalta volna a fogadásszervezést, ha megkapja hozzá a Tippmix-et a Szerencsejáték Zrt.-től. Olyan verzió is felmerült, hogy a Szerencsejáték Zrt. venné át a lovit, de a cég enyhén szólva sem rajongott egy veszteséges üzletág ötletéért. A legújabb, idei változatban nemzetközi pályázatot írnak ki a két lóversenyes kft. eladására és a fogadás koncesszióba adására. Ezzel párhuzamosan - nyilván az értékesítést elősegítendő - lehetővé tennék az országos tévéközvetítéseket, erről már alá is írtak egy megállapodást a UPC+ csatornával. Ez a UPC információs csatornája, a műsorát egy alvállalkozó készíti, és jelenleg több mint 400 000 háztartásban fogható. Egy ideje már adnak közvetítéseket lóversenyekről, de ezek hivatalosan csak próbaadások.
 

Mindezzel szemben a lovas társadalom abban bízik, hogy ha sikerülne kb. 1,5 milliárd forintnyi beruházást kicsikarni az államtól, akkor ki lehetne építeni egy országos, internetes fogadási rendszert, ami új fogadókat vonzana, és ez 5 éven belül nyereségessé tehetné a lóversenyzést.

A megújulást furamód még egy ló is segítheti. Új Kincsemként emlegetik ugyanis Mikóczi Zoltán lovát, "Overdose"-t. Tavaly nyáron Pozsonyban 6 hosszal darálta le a nemzetközi mezőnyt, később a Kincsem Parkban már 16 hosszat vert a mezőnyre, pedig az év legjobb lovaival küzdött.

 

Interjú Horváth Zalán hendikepperrel: http://www.nol.hu/budapest/cikk/496358

 

Források:

http://www.zalanhorvath.blogspot.com/

http://kincsempark.com/

http://nol.hu/cikk/378380/

http://nol.hu/cikk/446662/

http://www.hirszerzo.hu/cikkprint.71925

http://nol.hu/cikk/470569/

http://nol.hu/cikk/486426/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása