Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Neokavics

2009. december 21. - fovarosi.blog.hu

A régi Budapest Sportcsarnok 1999 december 15-én leégett. (A régi épületről és a tűzről bővebben itt.) A kormány hamar kinyilvánította, hogy a régi helyére újat kíván építtetni. A kiírt pályázaton két nagy esélyes volt: a francia Bouygues, és a Demján-féle Arcadom Rt. 2001 januárjában az ISM az első javára előnyös döntést hozott. Akkor úgy tervezték, hogy 2002 augusztusára épülhet fel az új csarnok. Nem csak építésre szerződtek a kiírás szerint, hanem a következő 20 évre a létesítmény üzemeltetését is elvállalta a nyertes pályázó.
 

Az alapkőletétel 2001 augusztusában történt meg, sok-sok romeltakarítás után. Magyarország második legnagyobb középületének munkálatai kezdődtek el. Akkor úgy tervezték, hogy a leégés 3. évfordulójára (2002 december 15.) átadható az új épület.

 
Az épület tervezői Skardelli György és Pottyondy Péter voltak a KÖZTI színeiben, együttműködve az anglo-amerikai "Sports Concepts" építészeti irodával. Az épület körüli emelt sétányok a régi kialakítását idézik. 6 méterrel megemelt útpálya veszi körül, ez komoly méretű (30 ezer négyzetméteres) városi közteret is jelenthetne a budapestieknek, ha nem lenne többnyire lezárva. Ez a szint 500 oszlopon áll. Vihar idején 2600 folyóka gyűjti össze a vizet. Az emelt tér alatt új buszpályaudvar, új posta, néhány üzlethelyiség és 1400 autós parkoló épült. A Stadionok állomás felől rámpán vagy lépcsőn juthatunk fel a pénztárakhoz és a lágy vonalaival leginkább egy óriási kavicsra emlékeztető stadion bejáratához. Az acél tetőszerkezet gerendái a tribün tartóival együtt fut be egy vízszintes tartóba. A bejárati résznél mintha lehámozták volna az óriáskavics héját. Ha innen kijövünk, futurisztikus kandeláberek sora vezet minket a metróállomás bejárata előtti térre.

 

bsa-20100403-05.jpg

A sportcsarnok közel 41000 négyzetméteres alapterületű terét a szerkezet vázát alkotó acélbordák szabdalják fel. A legnagyobb fesztáv 90,4 méter, a tető súlya 1600 tonna. A lelátót számítógépes programmal tesztelték, az eredetileg ellipszis alakot formáló üléssorok így U alakúvá változtak, hogy mindegyik ülésről megfelelő lelátás legyen a színpadra. A küzdőtéren több esemény egyidejű megrendezése térelhatárolással oldható meg. Az U alakú nézőtér eleje mozgatható, az éppen nem használt széksorokat a lelátó alá süllyesztve lehet eltüntetni. Az így rugalmasan alakítható küzdőtér kulturális események, koncertek, konferenciák megrendezésére éppúgy alkalmas, mint sportesemények otthonaként - legyen szó tradicionális teremsportról, vagy éppen lovas versenyekről, motokrosszról, jetskiről, de akár szörfversenyről is. Az épületet kiszolgáló kamionok az alsó szinten juthatnak be a csarnoktérbe. A két díszlépcsőt és a 8 füstmentes lépcsőházat a látogatók használják, a két VIP bejáraton a sportolók, művészek, és a média képviselői közlekednek. Négy személylift mellett két biztonsági lift is segíti a függőleges közlekedést.
 

A tetőszerkezet zsinórpadlása jól bejárható, ami a variációs lehetőséget sokféleségét biztosítja. 2002 júliusában az építés leglátványosabb szakaszához érkezett. Az alumínium héj szerkezetű burkolat kivitelezése kezdődött meg. Az egyes elemeket ArchiCAD programmal tervezték meg, a lapokat pedig a helyszínen egy emelőpódiumról néhány ember (emelődaru nélkül) helyezte be és rögzítette. Sajnos novemberben már arról cikkeztek, hogy részben vissza kellett bontani a tetőt, mert hibásan helyeztek fel egyes elemeket.
 

bsa-bouygues-construction_com.jpg

 

(kép: bouygues-construction.com)

 

Amilyen kerekded a stadion, olyan sarkos, éles formákkal készültek el a környező épületek és köztéri bútorok. Az eltérő méretű "kristály" épületek sportmúzeumnak, sörözőnek, vendéglátóipari egységeknek adnak helyet és egy sor pénztár is helyet kapott a főbejárat közelében. A kristályok között mediterrán hangulatú agórát találunk, melynek közepén magasan elhelyezett kivetítők segítik a térre szervezett igényes rendezvények méltó lebonyolítását.
 

Az átadás 2003. március 13-án történt meg, addigra 50 000 tonnányi betont, 2 300 tonna acélszerkezetet, több mint 11 000 000 csavart és több kilométernyi kábelt építettek be a kavicsba. Az épület kb. olyan nehéz, mint az Erzsébet híd és a Szabadság együtt: 200 ezer tonna. A Budapest Sportaréna 2004. május 28-a óta viseli Papp László nevét.
 

Eredetileg a szerződés üzemeltetésre is szólt, a francia cég ebből azonban veszteségeire hivatkozva kilépett. A TriGránit Csoport 2006. április 2-tól vette át a létesítmény üzemeltetési jogát - Demján végül mégis közel kerülhetett a csarnokhoz. A csarnok 2009-es programsorozatának sztárjai között ott volt Eros Ramazotti, Diana Krall, a Tátrai Band, Demjén Rózsi, 2010-ben pedig jön a Depeche Mode, Chris Rea és a Rammstein. Az épület is alakul: 2009-ben szivarszobát hoztak létre, a jövőben a páholyszint 20 helyiségre bővül, a VIP szint pedig belsőépítészeti megújításon esik majd át.
 

Szivarszoba

A legnagyobb sztárvendégek sokszor szivaroztak az előadás alatt a VIP páholyban. De 2009 január 1-től ez tilos lett - így jött az ötlet, hogy hozzanak létre egy elegáns szivarszobát az épületben. A szivarszoba egy 140 négyzetméteres terem, bárpulttal, kényelmi szolgáltatásokkal.


Sky Restaurant & Bar

A 2008-ban az Aréna legfelső szintjén átadott bár és étterem egyedi hangulatot közvetít. Itt szórakozni feledhetetlen élmény lehet, hiszen erről a helyről az egész eseményterem történése észrevétlenül nyomon követhető a magasból.

(Skardelli György 2009-ben Prima Primissima díjat nyert.)


Források:

http://sportgeza.hu/sport/retrosport/2009/06/09/colosseumma_valtozott_a_bs/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_Sportcsarnok
http://magyar-tuzolto.hu/?q=node/285
http://retronom.hu/index.php?q=node/12852
http://epiteszforum.hu/node/13623
http://epiteszforum.hu/node/1362
http://sportgeza.hu/sport/bsalapko/
http://www.epitinfo.hu/cikk/19158/a-budapest-sportcsarnok-tuzesete-illetve-az-epuletszerkezeteinek-viselkedese-a-tuz-soran?area=147
http://www.cs.elte.hu/~jaksy/elte/bs.html
http://wergida.blogspot.com/2008/12/budapest-sportcsarnok-bs-kavics-mlybl.html
http://epiteszforum.hu/node/1318
http://epiteszforum.hu/node/2046
http://wergida.blogspot.com/2008/12/az-amfitetrum-kavics-mlybl-ii.html
http://www.origo.hu/itthon/19991215abudapest.html
http://artportal.hu/lexikon/muveszek/toth_ferenc_1
http://sportgeza.hu/sport/bsbontas/
http://budapestarena.hu/new/
http://www.cs.elte.hu/~jaksy/elte/bs.html
http://wergida.blogspot.com/2008/12/korai-elkpzelsek-kavics-mlybl-iii.html
http://wergida.blogspot.com/2008/12/kavics-mlybl-i.html
http://wergida.blogspot.com/2008/12/az-amfitetrum-kavics-mlybl-ii.html

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása